Απάντηση: Re: Olympus EM1X
Παρότι πήγαμε νωρίς γύρω στις 10.00 ερχόταν αρκετός κόσμος να τη δει και πιθανόν να προπαραγγείλει (υπηρχε άτυπα παράταση στο εκπτωτικό κουπόνι των 500 ) με αποτέλεσμα να δίνουμε προτεραιότητα σε πιθανούς αγοραστές. Κάποια στιγμή την τσιμπάγαμε για δεκάλεπτα αλλά μέχρι να περάσει από 4 χέρια και να την περίεργαστεί έκαστος από λίγο , να παίξουμε με ρυθμίσεις κλπ. πήγαινε πάλι μέσα. Έτσι την περισσότερη ώρα μέχρι τις 2.00μμ που φύγαμε την περάσαμε στο καφέ δίπλα όπου και πιάσαμε κουβέντα για τις φωτογραφικές εξελίξεις με αρκετό κόσμο που ερχόταν να την δεί. Πρόλαβα και έβγαλα κάποια ελάχιστα δείγματα. Δοκίμασα να δω αν εστιάζει στα σκοτεινά (γράφουν για -6EV) με κάποιες πιο ειδικές λήψεις , κλείνοντας τελειως τα φώτα στο mini studio για φωτό ταυτότητας στο βάθος του καταστηματος και με φακό τον 45/1.2, δεν είδα να διστάζει να εστιασει σε ελαχιστο φωτισμό (με το ζόρι έβλεπα την ξύλινη καρέκλα που κάθεσαι για φωτό). Δοκίμασα και κάποιες hires στο χέρι έξω με 15 λήψεις στοκαρισμένες. Θα τις δω αύριο αφού επιστρέψω από Θήβα που έχω δουλειά και αν αξιζει κάτι θα ανεβάσω ένα σετ. Χαζεψα όμως σε Mac Pro πρόσφατες φωτό από θεατρική παράσταση ακόμη και υψηλά ISO 8000 που τράβηξε ο Γιώργος Μαρινάκης. Η γνώμη του είναι οτι έχει βελτιωθεί σημαντικά και ο θόρυβος στα ψηλά ISO με το τελικό firmware. Ενδιαφερουσα η υλοποίηση του ND LIVE αλλά απαιτεί τριποδι αν δεν θες να ζαλίζεσαι από την κίνηση αν ενεργοποιήσεις το Live monitoring για να βλέπεις άμεσα το αποτέλεσμα.
Ειδα το CAF να μην διστάζει και να κλειδώνει εύκολα και σε πολύ μικρούς στόχους και το πλέον σημαντικό που έλειπε εδώ και χρόνια από όλες τις m43 μηχανές είναι οτι έβαλε επιτέλους το CAF + MF mode, που δουλεύει αξιόπιστα παρέα με το focus peaking, το είχε τελευταία μηχανή μου η DSLR Ε-5. Δεν πρόλαβα να δουλέψω καθόλου το CAF-TR με τα σενάρια ΑΙ. Ούτε να φορέσω κάποιο από τους παλιους φακούς μου 4/3 (είχα μαζί τον 50-200). Το EVF της φωτεινό, καθαρό και διαυγές ακόμη και στον σκοτεινό θάλαμο που μπήκα, κάποια στιγμή στην αρχή μου έκανε κάποιο τρέμουλο στο εσωτερικό του χώρου σε panning, όταν πάτησα το κλείστρο εξαφανίστηκε και δεν το ξανάκανε. Σαν μέγεθος θεωρητικά είναι μεγαλύτερο από της ΕΜ1.2 αλλά δεν την είχα μαζί για να τα συγκρίνω δίπλα δίπλα. Χρωματικά της G9 μου αρέσει καλύτερα πάντως.
Το face detection αναγνώριζε ταχύτατα τα πρόσωπα και κλείδωνε στο κοντινότερο. Δεν βρήκα όμως επιλογή να πηδάει σε άλλο πρόσωπο κατεπιλογη με το trackpad. Αν δεν υπάρχει είναι σοβαρή έλλειψη και ελπίζω να το βάλουν σε επόμενο firmware. To trackpad είναι τέλειο, παει και διαγώνια πολύ χρηστικό, θα το ήθελα λίγο μεγαλύτερο. Απαίσια η θέση του κουμπιού delete, απαιτεί χρήση του αριστερού χεριού.
Τώρα το σώμα στα δικά μου χέρια δεν κάθεται και πολύ καλά, το περίμενα αυτό, το γκριπ είναι υπερβολικά βαθύ μιας και τα δάχτυλα μου που είναι κοντά, με δυσκολία φτάνουν τα εμπρός πλήκτρα άνετα. Όπως είπε και ο Δημητρης το σώμα είναι μια μονολιθική κατασκευή που δείχνει οτι μπορεί να παει παντού. Στεγανες είναι ακόμη και οι εισόδου των περιφερειακών. Το βάρος της είναι μεγαλύτερο από της ΕΜ1.2 με γκριπ λόγω των ειδικών ενισχύσεων. Ακόμη και το συρτάρι με τις 2 μπαταρίες όταν το ξεκλειδώσει και το βγαλεις βλέπεις οτι έχει βάρος και είναι στιβαρή κατασκευή. Το μέγεθος του σώματος κάνει τον 12-40 να φαίνεται μικρός , ο 12-100 όμως της ταιριαζει και σαν ζύγισμα. Το μέγεθος της με κάνει να την κοιτώ με μισό μάτι ακόμη και αν πέσει η τιμή της. Σπάνια χρησιμοποιώ γκριπ στην ΕΜ1.2. Αν όμως είχα ως βασική μου φωτογραφική ενασχόληση φωτό άγριας φύσης, σπορ και δράση θα ήταν σχεδόν πάντα κουμπωμένος πάνω της ένας Pro τηλεφακός, οπότε δεν θα δίσταζα να την αγοράσω ως κύριο σώμα.
Και αυτό διαπίστωσα οτι έκανε μια φωτογράφος παρηγγειλε μπροστά μας την μηχανή με τον 300/4 για αναλογη χρήση.