Olympus OMD EM1X Φωτογραφία

Απάντηση: Olympus EM1X

Εγώ επιμένω πάντως, παρότι είναι μηχανή που δεν με ενδιαφέρει προσωπικά, νομίζω ότι δεν υπάρχει κάτι καλύτερο για "εκεί έξω" αν έχεις να τσαλαβουτάς σε λάσπες/χιόνια ή να σε βαράει το χαμσίνι κουβαλώντας μόνος σου τον εξοπλισμό σου. Αν βέβαια είσαι στο studio ή έχεις 1-2 "μουλάρια" να τα φορτώνεις "μπουριά" και άλλα ωραία, αλλάζει το ζήτημα...

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Olympus EM1X

Αυτο να ειστε σίγουροι ότι είναι και λίγο προιόν βιομηχανικής αντικατασκοπείας, οι ψεύτικες διαρροές τύπου FΤ5 δημιουργούν λανθασμένες εντυπώσεις έτσι ώστε οταν βγει το προιόν να απαξιωθεί πο εύκολα ...

Δεν θα συμφωνήσω φίλε , ελα να σου δώσω την Ε1 του 2003 και να μου πεις αν καταλαβαίνει Χριστό, η Χ ειναι copy paste μοντέλο 15ατιας (παρεπιμπτόντως έχει τα ίδια ακριβώς μεταλλικά κλειδώματα στην συρταριέρα μπαταρίας και καρτοδεκτών), έτσι το ξεκινήσαν το 4/3 σύστημα (φουλ επαγγελματικό), αλλού κατέληξε ως m43 και τώρα πάλι δαγκώνει την ουρά του. Η ζωή κύκλους κάνει.....

Κώστα την έχω δουλέψει το μακρινό 2005 δανεική 6-7 μήνες μέχρι να έλθουν τα δικά μου canon. Όσο καλή κι αν ήταν, δεν έφθανε τις αντοχές των canon 1ds/d και των nikon d3. Είχαμε τέτοιες μηχανές στο Μακεδονικό Πρακτορείο και ίδιες + NIKON d3 υπήρχαν στο ΑΠΕ.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Olympus EM1X

Κώστα την έχω δουλέψει το μακρινό 2005 δανεική 6-7 μήνες μέχρι να έλθουν τα δικά μου canon. Όσο καλή κι αν ήταν, δεν έφθανε τις αντοχές των canon 1ds/d και των nikon d3. Είχαμε τέτοιες μηχανές στο Μακεδονικό Πρακτορείο και ίδιες + NIKON d3 υπήρχαν στο ΑΠΕ.

μα δεν θα διαφωνήσω στην άμεση σύγκριση (με κορυφαία άλλα μοντέλα της εποχής) απλά και μόνο στη διατύπωση που έκανες οτι το ανακάλυψε τώρα, εξαρχής τέτοιου είδους σώμα είχε προσανατολισμός, η Ε1 μηχανή του 2003 ήταν και είναι και σήμερα αξεπέραστη στον τομέα αυτό από ολα τα επόμενα επαγγελματικά της ακάθρεπτα μοντέλα (Ε3,Ε5,ΕΜ1,ΕΜ1.2). Το λογικό θα ήταν σε κάθε νεώτερο επαγγελματικό μοντέλο να έδινε κάτι παραπάνω όχι να αφαιρούσε από την αξιοπιστία και στιβαρότητα.

ΥΣ
σου θυμίζω επίσης οτι ο αυτόματος καθαρισμός αισθητήρα το 2003 ήταν άγνωστος ακόμη και σε αυτό το επίπεδο.

το CAF ειναι *δραματικά* βελτιωμένο σε σχέση με την E-M1 mark II

https://www.youtube.com/watch?v=MzYfHBpL__w

για το IBIS δεν μπορώ να πω, ίσως ενα πολύ μικρό προβάδισμα στα 300mm με sync-is, αλλα και στις δύο κάμερες ειναι εξαιρετικό.

https://www.youtube.com/watch?v=YInFQVX62b0

Re: Olympus EM1X

Δυστυχώς το πρώτο βίντεο που έβαλες ήταν και ένας από τους λόγους που έδωσα την em1II, πολύ μέτριο στην καλύτερη σύστημα εστίασης σε βίντεο που μου δημιουργούσε πρόβλημα. Πολύ θετικό πάντως ότι βελτιώθηκε σε αυτό το σημείο η em1X.

Απάντηση: Re: Olympus EM1X

Δυστυχώς το πρώτο βίντεο που έβαλες ήταν και ένας από τους λόγους που έδωσα την em1II, πολύ μέτριο στην καλύτερη σύστημα εστίασης σε βίντεο που μου δημιουργούσε πρόβλημα. Πολύ θετικό πάντως ότι βελτιώθηκε σε αυτό το σημείο η em1X.

Eτσι οπως το ειδα στην αρχή νομιζα ότι αφορά την εστίαση CAF σε photo (που ειναι πολύ καλή) και όχι σε εγγραφή βιντεο 4K, δυστυχώς στο βίντεο απο το λίγο που το είχα ψαξει αρχικά (και νομίζω με κανένα firmware αυτό δεν άλλαξε) δεν μπορουσες να ρυθμίσεις την ευαισθησία του ανάλογα τον στόχο κάτι που πλέον γίνεται στην ΕΜ1Χ. Αυτό όμως θα μπορούσαν κατά τη γνώμη μου να το δώσουν ευκολα με ενα update αλλά φοβάμαι πως δεν θα συμβεί αμεσα για να το εχει η Χ και η ΕΜ5ΙΙΙ που θα ειναι πιο βιντεοκεντρική ως υβριδικό μοντέλο.
Στη σταθεροποίηση στο βίντεο διαφορές υπάρχουν στις απότομες αλλαγές κατευθυνσεις και στα απότομα σταματήματα, εκεί η ροή εικόνας (απο ότι λένε) και απο ότι δειχνει και το βιντεάκι έως ένα βαθμό θα είναι σημαντικά πιο ομαλή.

Re: Απάντηση: Re: Olympus EM1X

Eτσι οπως το ειδα στην αρχή νομιζα ότι αφορά την εστίαση CAF σε photo (που ειναι πολύ καλή) και όχι σε εγγραφή βιντεο 4K, δυστυχώς στο βίντεο απο το λίγο που το είχα ψαξει αρχικά (και νομίζω με κανένα firmware αυτό δεν άλλαξε) δεν μπορουσες να ρυθμίσεις την ευαισθησία του ανάλογα τον στόχο κάτι που πλέον γίνεται στην ΕΜ1Χ. Αυτό όμως θα μπορούσαν κατά τη γνώμη μου να το δώσουν ευκολα με ενα update αλλά φοβάμαι πως δεν θα συμβεί αμεσα για να το εχει η Χ και η ΕΜ5ΙΙΙ που θα ειναι πιο βιντεοκεντρική ως υβριδικό μοντέλο.
Στη σταθεροποίηση στο βίντεο διαφορές υπάρχουν στις απότομες αλλαγές κατευθυνσεις και στα απότομα σταματήματα, εκεί η ροή εικόνας (απο ότι λένε) και απο ότι δειχνει και το βιντεάκι έως ένα βαθμό θα είναι σημαντικά πιο ομαλή.

Ναι Κώστα τραβούσα βίντεο π.χ. τα παιδιά σε πάρκο που έτρεχαν και κυριολεκτικά το μισό βίντεο ήταν ανεστίαστο, δυσκολευόταν πολύ η μηχανή να βρει το νέο σημείο εστίασης και αυτό δεν άλλαζε μέσα από τα μενού, με είχε ξενερώσει αφάνταστα. Σκέψου ότι ο βασικός λόγος που πήρα την em1II (ενώ έχω και την em1) ήταν το βίντεο, ε αν δεν έχω λοιπόν αυτό που θέλω με την em1II δεν υπάρχει λόγος να κρατάω ένα τόσο ακριβό σώμα σαν την em1II, την στιγμή που η πρώτη em1 με καλύπτει φωτογραφικά 100%.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Olympus EM1X

Και κάτι που με παραξένεψε στην νέα ΕΜ1 Χ ήταν η επιλογή τραίνα στο ένα από τους τρεις αλγόριθμους AI εστίασης στο CAF+TR της μηχανής, από ότι φαίνεται στην Ιαπωνία υπάρχουν αρκετοί φωτογράφοι, club και ειδικός τύπος αφιερωμένος στην φωτογραφία αυτού του είδους. Τα τραίνα εκεί συνήθως τρέχουν με πολύ μεγάλες ταχύτητες. Ένα βιντεάκι με ένα από αυτούς :

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Στην Ελλάδα το μόνο γρήγορο «τρένο» έως το 2018 που απαιτοϋσε χρήση σπορ μηχανής ήταν στην εποχή του ο Δώνης:flipout::flipout: , τώρα τη νέα γραμμή ΑΘΗΝΑ Θεσσαλονίκη σε 3.5 ώρες :slug: την καλύπτεις και χωρίς ΑΙ εστίαση

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Olympus EM1X

Στο βίντεο που ακολουθεί περιλαμβάνονται σχεδόν ολα όσα έχω γράψει στο νήμα εδώ αλλά και στο αντίστοιχο που αφορά τα προϊόντα της Olympus για το τι αντιπροσωπεύει η συγκεκριμένη μηχανή, λέτε ο τύπος να με διάβαζε :ears: ?

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Σήμερα φιλοξενηθήκαμε στο γνωστό κατάστημα "Φωτοδεσμός":

P1090786_CR by Dimitri Pikro, on Flickr

...όπου είχαμε την ευκαιρία για μια πολύ σύντομη επαφή με την μηχανή!

P1090738_CR by Dimitri Pikro, on Flickr

P1090745_CR by Dimitri Pikro, on Flickr

P1090753_CR by Dimitri Pikro, on Flickr

P1090765_CR by Dimitri Pikro, on Flickr

Ο Νίκος και ο Κώστας ανταλλάσσουν απόψεις...

P1090766_CR by Dimitri Pikro, on Flickr

...προβληματισμένος ο Billy (λέτε να το σκέπτεται για m4/3?:flipout:)

P1090777_CR by Dimitri Pikro, on Flickr

P1090781_CR by Dimitri Pikro, on Flickr

Τράβηξα και βίντεο! (γκρεμίστηκαν κάτι φούρνοι εκεί γύρω)...

P1090735 by Dimitri Pikro, on Flickr

...είχα απενεργοποιήσει το κουμπί κι έκανα κάμποση ώρα να το βάλω πάλι εμπρός...

P1090755 by Dimitri Pikro, on Flickr

Δεν μπορώ να πω και πολλά για την μηχανή μια και οι λοιποί παριστάμενοι ίσα που με άφησαν να την πιάσω για κάτι δευτερόλεπτα :bigcry::flipout:...

...σοβαρά τώρα, η αίσθηση είναι "μονολιθική" και παρά το μέγεθος - ή ίσως και λόγω αυτού - κάθεται στο χέρι άψογα με τον 12-40 που δείχνει καλό ταίρι της ή ακόμα και με τον 12-100. Η οθόνη δείχνει λίγο μικρή πάνω σε αυτό το σώμα, το σκόπευτρο καλύτερο από της GX9 αλλά όχι κάτι το ιδιαίτερο. Πολλά κουμπιά για σχεδόν τα πάντα, ωραίο το joystick που κάνει την αλλαγή του πεδίου εστίασης, του μεγέθους του αλλά και την επαναφορά στο κέντρο πανεύκολη με μια κίνηση. Περισσότερα θα σας πουν... αυτοί που παίξανε μαζί της κάμποσο.

Παρότι πήγαμε νωρίς γύρω στις 10.00 ερχόταν αρκετός κόσμος να τη δει και πιθανόν να προπαραγγείλει (υπηρχε άτυπα παράταση στο εκπτωτικό κουπόνι των 500 ) με αποτέλεσμα να δίνουμε προτεραιότητα σε πιθανούς αγοραστές. Κάποια στιγμή την τσιμπάγαμε για δεκάλεπτα αλλά μέχρι να περάσει από 4 χέρια και να την περίεργαστεί έκαστος από λίγο , να παίξουμε με ρυθμίσεις κλπ. πήγαινε πάλι μέσα. Έτσι την περισσότερη ώρα μέχρι τις 2.00μμ που φύγαμε την περάσαμε στο καφέ δίπλα όπου και πιάσαμε κουβέντα για τις φωτογραφικές εξελίξεις με αρκετό κόσμο που ερχόταν να την δεί. Πρόλαβα και έβγαλα κάποια ελάχιστα δείγματα. Δοκίμασα να δω αν εστιάζει στα σκοτεινά (γράφουν για -6EV) με κάποιες πιο ειδικές λήψεις , κλείνοντας τελειως τα φώτα στο mini studio για φωτό ταυτότητας στο βάθος του καταστηματος και με φακό τον 45/1.2, δεν είδα να διστάζει να εστιασει σε ελαχιστο φωτισμό (με το ζόρι έβλεπα την ξύλινη καρέκλα που κάθεσαι για φωτό). Δοκίμασα και κάποιες hires στο χέρι έξω με 15 λήψεις στοκαρισμένες. Θα τις δω αύριο αφού επιστρέψω από Θήβα που έχω δουλειά και αν αξιζει κάτι θα ανεβάσω ένα σετ. Χαζεψα όμως σε Mac Pro πρόσφατες φωτό από θεατρική παράσταση ακόμη και υψηλά ISO 8000 που τράβηξε ο Γιώργος Μαρινάκης. Η γνώμη του είναι οτι έχει βελτιωθεί σημαντικά και ο θόρυβος στα ψηλά ISO με το τελικό firmware. Ενδιαφερουσα η υλοποίηση του ND LIVE αλλά απαιτεί τριποδι αν δεν θες να ζαλίζεσαι από την κίνηση αν ενεργοποιήσεις το Live monitoring για να βλέπεις άμεσα το αποτέλεσμα.

Ειδα το CAF να μην διστάζει και να κλειδώνει εύκολα και σε πολύ μικρούς στόχους και το πλέον σημαντικό που έλειπε εδώ και χρόνια από όλες τις m43 μηχανές είναι οτι έβαλε επιτέλους το CAF + MF mode, που δουλεύει αξιόπιστα παρέα με το focus peaking, το είχε τελευταία μηχανή μου η DSLR Ε-5. Δεν πρόλαβα να δουλέψω καθόλου το CAF-TR με τα σενάρια ΑΙ. Ούτε να φορέσω κάποιο από τους παλιους φακούς μου 4/3 (είχα μαζί τον 50-200). Το EVF της φωτεινό, καθαρό και διαυγές ακόμη και στον σκοτεινό θάλαμο που μπήκα, κάποια στιγμή στην αρχή μου έκανε κάποιο τρέμουλο στο εσωτερικό του χώρου σε panning, όταν πάτησα το κλείστρο εξαφανίστηκε και δεν το ξανάκανε. Σαν μέγεθος θεωρητικά είναι μεγαλύτερο από της ΕΜ1.2 αλλά δεν την είχα μαζί για να τα συγκρίνω δίπλα δίπλα. Χρωματικά της G9 μου αρέσει καλύτερα πάντως.
Το face detection αναγνώριζε ταχύτατα τα πρόσωπα και κλείδωνε στο κοντινότερο. Δεν βρήκα όμως επιλογή να πηδάει σε άλλο πρόσωπο κατεπιλογη με το trackpad. Αν δεν υπάρχει είναι σοβαρή έλλειψη και ελπίζω να το βάλουν σε επόμενο firmware. To trackpad είναι τέλειο, παει και διαγώνια πολύ χρηστικό, θα το ήθελα λίγο μεγαλύτερο. Απαίσια η θέση του κουμπιού delete, απαιτεί χρήση του αριστερού χεριού.

Τώρα το σώμα στα δικά μου χέρια δεν κάθεται και πολύ καλά, το περίμενα αυτό, το γκριπ είναι υπερβολικά βαθύ μιας και τα δάχτυλα μου που είναι κοντά, με δυσκολία φτάνουν τα εμπρός πλήκτρα άνετα. Όπως είπε και ο Δημητρης το σώμα είναι μια μονολιθική κατασκευή που δείχνει οτι μπορεί να παει παντού. Στεγανες είναι ακόμη και οι εισόδου των περιφερειακών. Το βάρος της είναι μεγαλύτερο από της ΕΜ1.2 με γκριπ λόγω των ειδικών ενισχύσεων. Ακόμη και το συρτάρι με τις 2 μπαταρίες όταν το ξεκλειδώσει και το βγαλεις βλέπεις οτι έχει βάρος και είναι στιβαρή κατασκευή. Το μέγεθος του σώματος κάνει τον 12-40 να φαίνεται μικρός , ο 12-100 όμως της ταιριαζει και σαν ζύγισμα. Το μέγεθος της με κάνει να την κοιτώ με μισό μάτι ακόμη και αν πέσει η τιμή της. Σπάνια χρησιμοποιώ γκριπ στην ΕΜ1.2. Αν όμως είχα ως βασική μου φωτογραφική ενασχόληση φωτό άγριας φύσης, σπορ και δράση θα ήταν σχεδόν πάντα κουμπωμένος πάνω της ένας Pro τηλεφακός, οπότε δεν θα δίσταζα να την αγοράσω ως κύριο σώμα.
Και αυτό διαπίστωσα οτι έκανε μια φωτογράφος παρηγγειλε μπροστά μας την μηχανή με τον 300/4 για αναλογη χρήση.

Last edited:

νομιζω οτι ετσι ακριβως ειναι, για φωτο αγριας φυσης, σπορ και δραση...με εναν 40-150 ή εναν 300/4 μονιμα πανω της.

ΥΓ... Νικο που εισαι, περιμενουμε εντυπωσεις και για βιντεο !:p

Ο Νίκος ελάχιστα την κράτησε, τον πήρε ο ύπνος άργησε να έρθει κα έφυγε γύρω στις 12.00 γιατί είχε ραντεβού. Ελπίζω να καταφέρω να την πάρω προσεχώς μια μέρα για να τις κάνουμε ένα σωστό ολοήμερο hands on review σε φωτό και βίντεο, αν συμβεί θα ενημερώσω ανάλογα όσους έχουν διάθεση.

Ο Βilly προβληματιζεται αλλα οχι για το αν θα περασει σε M4/3.

Αλλα για το ποσες τετοιες τρωει στην καθησια της μια κανονικη επαγγελματικη FF DSLR :D

Ο Βilly προβληματιζεται αλλα οχι για το αν θα περασει σε M4/3.

Αλλα για το ποσες τετοιες τρωει στην καθησια της μια κανονικη επαγγελματικη FF DSLR :D

Χαχα δίκιο εχεις, τον είδα να καλοσκέφτεται την S1R

Ε σωπα......

Να σου πω και εγω παντως χτες που τραβουσα με μια Α73 της οποιας το σκοπευτρο ειναι ΔΡΑΜΑ..... σκεφθομουν ακριβως αυτο.....οτι προτεραιοτητα μου δεν ειναι ουτε τα ibis και λοιπες παπαριτσες αλλα να εχει υπερμαματο EVF (αφου δεν γινεται να εχουμε οπτικο σκοπευτρο, τι ανωμαλια και αυτη δεν την καταλαβαινω)

Πόσος κόσμος Κώστα δηλαδή την προπαράγγειλε γιατί μιλάμε για ακριβή και ιδιαίτερη μηχανή;
Μην μου απομυθοποιείται το ibis....:violent-smiley-030:

σιγα μην εχουμε οπτικο σκοπευτρο βρε Ναθ... και δραμα το evf της A7 iii ?

Πολυ ΔΡΑΜΑτικα μας τα λες....εγω δεν ειχα ποτε κανενα θεμα και εχω και τεραστιο προβλημα με τα ματια μου .

ΥΓ... ετσι κι αλλιως οσες φορες τραβηξα βιντεο "επαγγελματικα" ηταν με εξωτερικο μονιτορ, ουτε evf ουτε τιποτα.

Χαχα δίκιο εχεις, τον είδα να καλοσκέφτεται την S1R

Μια χαρά φαίνεται η S1R, πολλά όμως τα λεφτά για να αλλάζω σύστημα τη στιγμή που δεν υπάρχει λόγος να το κάνω.
Το θέμα είναι πως τα περισσότερα καλούδια (εκτός από την αντοχή, την ανάλυση και την ποιότητα των οπτικών) απλώς δεν μου χρειάζονται.