Olympus OMD EM5 II

Για κάποιον που ξεκινά τώρα με αρχικό μπάτζετ 1.500 και θέλει το καλύτερο από την Olympus (με απώτερο στόχο "E-M1II" +12-40/2.8 + 40-150/2.8), ποια θα είναι η καλύτερη κίνηση;

1) EM5 + 12-40/2.8 στα 1100
2) EM1 + 12-40/2.8 στα 1500
3) EM5II + 12-40/2.8 στα 1800
4) Αναμονή μέχρι την ανακοίνωση της "E-M1 II"

Απάντηση: Re: Olympus E-M5 II

Για κάποιον που ξεκινά τώρα με αρχικό μπάτζετ 1.500 και θέλει το καλύτερο από την Olympus (με απώτερο στόχο "E-M1II" +12-40/2.8 + 40-150/2.8), ποια θα είναι η καλύτερη κίνηση;

1) EM5 + 12-40/2.8 στα 1100
2) EM1 + 12-40/2.8 στα 1500
3) EM5II + 12-40/2.8 στα 1800
4) Αναμονή μέχρι την ανακοίνωση της "E-M1 II"

η απαντηση ειναι απλα μαθηματικά:
1) η ΕΜ5 κοστίζει πια σωμα (εξωτερικό - Ελλάδα) απο 400-500 , άρα τον 12-40 απο τα παραπανω τον ψωνίζεις στα 600-700 , αν την πουλήσεις σε 2-4 μήνες θα παρεις πιστευω 300 περιπου άρα θα εχεις μια χασούρα 100-200ευρω στο σωμα,

2) η ΕΜ1 δεν παίζει μαζι με το Γκριπ κάτω απο 1000-1100 , άρα τον 12-40 τον περνεις σε πολυ καλυτερη τιμη γύρω στα 500 , απο την πωληση στους 2-4 μήνες το σωμα με το Γκριπ θα εχεις επιστροφή τουλαχιστον 750-800 , σιγουρα μπορεις το σωμα να το κρατησεις λιγο περισσοτερο περιπου στο εξάμηνο για να περιμένεις να μειωθεί αρκετα η τιμη της ΕΜ5ΙΙ μιας και η ΕΜ1 θα καλυψει παντου εκτος απο απαιτητικο βιντεο , θα χάσεις λοιπον κατι παραπανω απο το σωμα αλλα θα εχεις ψωνίσει πολυ φθηνότερα τον φακο και θα εχεις στην κατοχή σου πολυ ανώτερο σωμα για το μεσοδιάστημα, βεβαια συνολικα βαζεις μεγαλυτερο κεφάλαιο,

3) αν βαλεις τιμη 1000 το σωμα (εκει πιστευω θα ειναι) η ΕΜ5ΙΙ τον φακο τον ψωνίζεις σχεδον οσο κανει σκέτος δηλαδη γύρω στα 800 , με λιγη δόση τύχης (μιας και η Olympus εχει απαγορεύσει να σπάνε τα σετ) πουλιούνται στα 800-850 απο σπασμένα κιτ καινούργιοι και στα 950 στο κουτι τους, οποτε δεν βλέπω να κερδίζει κανεις πολλα απο τον φακο τουλάχιστο ενω το σωμα σιγουρα θα κατέβει σε τιμη σε 3-4 μήνες

4) η αναμονή παντα καλο κανει αν μπορει να περιμένει πιστευω οτι το κιτ θα ισσοροπησει σύντομα στα 1500-1600

προτεινω κουρτίνα 2 ή 4 με την 1 μονο αν διαθέσει τα υπόλοιπα χρηματα για αγορά του 40-150 πριν την αγορα της ΕΜ5ΙΙ

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

αν τελικα πάρει την ΕΜ1 προτεινω να πάρει την ασημί γιατι θα ειναι τελευταιας γενιας με ότι αυτο σημαίνει και μαλλον θα κρατάει περισσότερη αξία και αν δεν καταφέρει να την πουλήσει ευκολα ευχαρίστως θα την παρω για δευτερη.... ή και για πρωτη, (εχω τον 75/1.8 σε ασημί και λέω μήπως δώσω την μαύρη και παρω την ασημί μονο και μονο γιατι ο φακος ειναι αφυσικα αταίριαστος πανω της :furious3:)

Last edited:

κακή μετάφραση στο Google απο τα πολωνικά αλλα συμπέρασμα βγάζει κανεις απο τα δειγματα στο project : http://dr5000.com/pojedynek-tytanow/

ΕΜ -5 ΙΙ vs D810

Με την μηχανη ήρθα σε πολυ σύντομη επαφή μολις 10 λεπτών σε επαφή την Κυριακή μετα απο πρόσκληση του Νίκου (peper), σύντομα θα γράψω πρώτες εντυπωςεις που αφορουν κυρίως την εργονομία της και την κατασκευή της μιας και δεν πηρα δειγματα σε δικη μου κάρτα.

Τη μηχανή την έχω στα χέρια μου εγώ και οι συνεργάτες μου από την περασμένη Παρασκευή. Ένα πρώτο hands on μπορείτε να διαβάσετε εδώ
http://www.eyesuncloudedphoto.com/blog-greek/2015/4/6/olympus-e-m5-mk2-hands-on-test-
Σύντομα θα ακολουθήσουν περισσότερες αναλύσεις και δείγματα

Για όσους διαβασαν το mini-review που ποσταρε ο peper να πω ότι υπηρχε πρόσκληση απο τον Νίκο για τις 1.30 αλλα κατάφερα να πάω μια ώρα καθυστερημένος και έχασα το μεγαλυτερο μερος απο το πάρτι, :furious3:

χειρίστηκα την μηχανη κανενα δεκάλεπτο και οι εντυπώσεις μου είναι παραπάνω απο θετικές, συμφωνώ με τον Βασίλη σε όσα έγραψε στο κομμάτι εργονομίας και ποιότητας υλικών (για τα υπόλοιπα εμπιστεύομαι την κρίση του), κυριως με την ΕΜ-5 ΙΙ δείχνει η Olympus ότι είναι στο σωστό δρόμο και συνεχίζει να βελτιώνει και να ανεβάζει δυο-δυο σκαλοπάτια τον πήχη :a0210:

Τα περισσότερα θετικά γράφτηκαν στο σχετικό αρθρο και δεν θα τα ξαναναφέρω για να μην γίνω κουραστικός και όπως τις περισσοτερες φορές σε μια πολυ καλη μηχανή οπως είναι η ΕΜ-5 ΙΙ αυτα ειναι άμεσα και εύκολα αναγνωρίσημα,
εγω γνωρίζοντας ήδη την ποιοτητα των σωμάτων Olympus απο χρόνια χρήσης και εξοικίωσης σχεδον όλων των μοντέλων της είμαι απο την φύση μου περίεργος και ψάχνω κυρίως για τα αρνητικά και γιαυτα θα γράψω εδω, αν βρήκα φυσικά :afro:

το πρωτο δεν θα το κατηγοριοποιούσα καν στα αρνητικά, ισα ισα είναι καθαρα υποκειμενικό και το τονίζω για να μην παρεξηγηθώ, αφορα την εμφανιση της στην μαύρη εκδοχή, το φινίρισμα της μηχανης είναι τέλειο, η ποιοτητα υλικών ανώτερη της παλιάς, η δερμάτινη επένδυνση αρκετα αντιολισθητική κατι που βοηθά στο κράτημα μαζι με το βελτιωμένο γκριπ,
παρόλα αυτα κατα την γνωμη μου δεν έχει την κορυφαία slick ματ μαύρη πατίνα της ΕΜ5 mkI :a0210:,
στα θετικα όμως της νέας εμφάνισης βάζω το μικροκαμωμένο hub που φιλοξενεί το θερμό πέδιλο και τους πανω ηλεκτρομαγνητες του σταθεροποιητή, λόγω της απουσίας του accessory port που θα ξενισει όσους επένδυσαν σε αξεσουαρ συμβατά με αυτό.

το δευτερο ψιλοαρνητικό είναι ότι το βελτιωμένο γκριπ για τα δικά μου γαιδουροδαχτυλα δεν είναι γιατρειά και αν κανείς θελει να την δουλέψει με βαρύ φακό όπως ο 12-40 /2.8 ασυζητητί θελει το μισο προσθετο γκριπ, μάλιστα στην σύντομη βόλτα με τον πανάλαφρο 14-150 μετα απο λιγο ένιωσα την ανάγκη να τον βάλω στην ΕΜ1 που το γκριπ της ειναι αλλου, αλλα δυστυχως δεν πρόλαβα, μου τον πήραν :furious3:

πάμε τωρα στα λιγο πιο σοβαρά, την οθονη, δυστυχως ειναι πολυ λεπτή σε πάχος και κουμπώνει πανω στο σωμα για περισσότερη ασφάλεια όπως και οι παλιές Ε-3, Ε-5, εδω λοιπον έχω ένσταση, δεν χρειαζόταν να γίνει αυτο και να απαιτείται τόση δύναμη μονο σε ενα σημεια πανω δεξια για να βγεί εξω η οθόνη, όσοι ζήσαμε τον διαχωρισμό των οθονών στις πρώτες Ε-3 λογω ανάλογης κινησης ξέρουμε τι σημαινει αυτο, πόσες πήγαν ΣΕΡΒΙΣ και πως ξανάσχεδιάστηκε η οθονη στην Ε-5 με μεγαλυτερο πάχος και αντοχή αντίστοιχη και του υπόλοιπου σωματος. Θελω να ελπιζω ότι η Ολυμπους το έχει προβλέψει και έχει ενισχύσει κατάλληλα την οθόνη ώστε να μην δούμε αναλογα προβληματα.
Το δευτερο σημειο που προβλέπω ως πιθανό προβλημα και μακάρι να διαψευσθώ ειναι το hidge όπου θα φάει πολυ ζόρι απο τις μετακινήσεις, είναι ένα και δεν ειναι πολυ μεγαλο και στιβαρό, γιαυτο αλλωστε προτιμώ την τιλτ οθονη των δυο σημείων που είναι και πίσω απο τον φακό και λειτουργεί πιο σωστα φωτογραφικά.
Ασπάζομαι ότι η μηχανη είναι πιο πολυ σχεδιασμένη για βιντεο και η φουλ σπαστή οθόνη είναι απαραίτητη για αυτο (και για photo portrait mode), στην περίπτωση αυτη όμως η Ολυμπους έπρεπε να επανασχεδίασει την πλαϊνή είσοδο των καλωδίων αφου ντεκλασερ, USB καλώδιο για το Olympus Capture με PC, μικρόφωνο κλπ. δεν αφήνουν την φουλ κινηση της οθόνης να συμβεί.

Και δυο λογια για τα θετικα σε 2 σημεια που ίσως δεν καλύφθηκαν πλήρως, η συνολική εργονομία της ΕΜ5 mkΙΙ ειναι κορυφαία και έτη φωτός μπροστα απο την Ε-5 mkI αλλα κατα την γνωμη μου παραμένει ένα σκαλί κάτω απο την ΕΜ1,
όμως είναι πολυ θετικό ότι καθε κουμπι έχει πλεον το βουναλάκι του με το δικο του ύψος για να το βρίσκεις ειτε με γάντια ειτε με το μάτι στο ΕVF ψαχουλεύοντας την ακομη και στα σκοτεινά, με λογική εξαιρεση το κουμπι Delete που ειναι πρόσωπο με το σωμα για ευνόητους λόγους.
Το δευτερο θετικό είναι οι ροδέλες, πιο παχιές πιο στρωτές στο χερι, δείχνουν ότι θα αντέξουν αρκετα, κατι που σίγουρα δεν το ένιωθες με την παλια ΕΜ-5 και ηταν και είναι check point και στις Ε-M1 με αστοχίες στην πίσω κυρίως ροδέλα.

Επίσης να ξαναπω ότι η ταχυτητα της μηχανής στο SAF με τον 14-150 mkΙΙ που δοκίμασα είναι ακαριαία, ο αδιαβροχος φακος δείχνει πολυ πιο συμπαγής απο την πρώτη του εκδοχή και μαλλον είναι βελτιωμένος και οπτικά σύμφωνα με το imaging resource, το βαρέλι του σε πληρη ανάπτυξη δεν μπαλατζαρει καν, σε CAF δυςτυχώς δεν πρόλαβα να δουλέψω το σετάκι, μας έπιασε βροχή και έπρεπε να το διαλύσουμε, ήδη είχα καθυστερήσει αρκετα την παρέα και τους ευχαριστώ για την υπομονή τους....

Last edited:
δεν...
πρεπει να εισαι μελος:smash:

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

λαθος..
ετσι κιαλλιος, ανθρακας ο θησαυρος.... ειναι jpg:flipout:

(ψαγμενος ο bill, εχει και pavlov's dog)

γινετε να εχουμε και το raw??
αριστερα μου φαινετε ανεστιαστη???:chinscratch:

Σημαντικο ρολο για να παρεις τα μεγιστα απο το RAW όπως παντα παιζει το προγραμμα επεξεργασιας στο τελικο εξαγωμενο jpeg και ποσο συμβατο είναι αυτο με το ασυμπιεστο αρχειο που δινει η μηχανη, η προταση του Digilloyd με το Adobe Camera RAW :

http://diglloyd.com/prem/s/ALLVIEW/OlympusOMD_EM5M2/hiRes-processing-ACR.html?dglyPT=true

Το Hi-res RAW της E-M5 έχει ιδιομορφίες και η επεξεργασία του πρέπει να προσαρμοστεί σε αυτές.

Η κυριότερη ιδιομορφία του είναι οτι προέρχεται απο επεξεργασία 32Μπ full color (σαν τους sigma-foveon και αρα αυτα τα 32Mp είναι η αναμενόμενη ανάλυση) ασχετα αν μετα απο in camera επεξεργασία εξάγεται 64Mp bayer. Αυτο το 32Μπ full color σε 64Μπ bayer το έκανε η ολυ για συμβατότητα με τους υφιστάμενους RAW converters και βέβαια έτσι δεν χάνει ανάλυση μονο λίγη χρωματική πληροφορία καθώς τα 32MP μπλε και κοκκινα γίνονται 16Μπ στα 64Μπ bayer.

To το δευτερο σημαντικό είναι οτι όπως γίνεται η λήψη σε 32Μπ θέσεις που απέχουν 0,7 πιξελ υπάρχει έντονη επικάλυψη και αυτό λειτουργεί σαν ένα πολύ δυνατό antialiasing φιλτρο .. περιπου 2Χ πιο δυνατό απο τα κανονικά aa φιλτρα. Αποτέλεσμα πλήρης εξαφάνιση moire/aliasing αλλά και θολούρα σε pixel peeping.

Μετά τα παραπάνω η λογική προσαρμογή είναι
- κράτημα της ανάλυσης σε 64Mp αλλά ανέβασμα 1,5-2,0Χ των παραμέτρων sharpening, local contrast κλπ.
- ή μετα την πρώτη μετατροπή απο raw σε RGB resampling σε 40Mp (0.8X scaling) και κανονική επεξεργασία μετά.

Eγω θα προτιμούσα το πρώτο για όλη την επεξεργασία πριν την τελική εξαγωγή σε Mp της αρεσκείας μας και μετά ενα τελικό sharpening .. :)

φωτογραφια ειπαμε να βγαλουμε, οχι να φτιαξουμε εργοστασιο:flipout:

κανα raw αρχειο εχουμε??

Νεο firmware v1.1 με βελτιωσεις σε bugs :

http://www.43rumors.com/olympus-rel...e-new-e-m5ii-improves-high-res-image-quality/

-Function has been modified so that audio can be faded out of movie files created with My Clips editing.
-Speed at which information is displayed when the camera is turned on has been improved.
-The issue of noise appearing in images captured while shooting with High Res Shot has been corrected

τελικα κατεβασα ενα raw, αλλα δυστυχος δεν ανοιγει με DNG...του χρονου ξανα