Απάντηση: Re: Olympus E-M5 II
Για όσους διαβασαν το mini-review που ποσταρε ο peper να πω ότι υπηρχε πρόσκληση απο τον Νίκο για τις 1.30 αλλα κατάφερα να πάω μια ώρα καθυστερημένος και έχασα το μεγαλυτερο μερος απο το πάρτι, :furious3:
χειρίστηκα την μηχανη κανενα δεκάλεπτο και οι εντυπώσεις μου είναι παραπάνω απο θετικές, συμφωνώ με τον Βασίλη σε όσα έγραψε στο κομμάτι εργονομίας και ποιότητας υλικών (για τα υπόλοιπα εμπιστεύομαι την κρίση του), κυριως με την ΕΜ-5 ΙΙ δείχνει η Olympus ότι είναι στο σωστό δρόμο και συνεχίζει να βελτιώνει και να ανεβάζει δυο-δυο σκαλοπάτια τον πήχη :a0210:
Τα περισσότερα θετικά γράφτηκαν στο σχετικό αρθρο και δεν θα τα ξαναναφέρω για να μην γίνω κουραστικός και όπως τις περισσοτερες φορές σε μια πολυ καλη μηχανή οπως είναι η ΕΜ-5 ΙΙ αυτα ειναι άμεσα και εύκολα αναγνωρίσημα,
εγω γνωρίζοντας ήδη την ποιοτητα των σωμάτων Olympus απο χρόνια χρήσης και εξοικίωσης σχεδον όλων των μοντέλων της είμαι απο την φύση μου περίεργος και ψάχνω κυρίως για τα αρνητικά και γιαυτα θα γράψω εδω, αν βρήκα φυσικά :afro:
το πρωτο δεν θα το κατηγοριοποιούσα καν στα αρνητικά, ισα ισα είναι καθαρα υποκειμενικό και το τονίζω για να μην παρεξηγηθώ, αφορα την εμφανιση της στην μαύρη εκδοχή, το φινίρισμα της μηχανης είναι τέλειο, η ποιοτητα υλικών ανώτερη της παλιάς, η δερμάτινη επένδυνση αρκετα αντιολισθητική κατι που βοηθά στο κράτημα μαζι με το βελτιωμένο γκριπ,
παρόλα αυτα κατα την γνωμη μου δεν έχει την κορυφαία slick ματ μαύρη πατίνα της ΕΜ5 mkI :a0210:,
στα θετικα όμως της νέας εμφάνισης βάζω το μικροκαμωμένο hub που φιλοξενεί το θερμό πέδιλο και τους πανω ηλεκτρομαγνητες του σταθεροποιητή, λόγω της απουσίας του accessory port που θα ξενισει όσους επένδυσαν σε αξεσουαρ συμβατά με αυτό.
το δευτερο ψιλοαρνητικό είναι ότι το βελτιωμένο γκριπ για τα δικά μου γαιδουροδαχτυλα δεν είναι γιατρειά και αν κανείς θελει να την δουλέψει με βαρύ φακό όπως ο 12-40 /2.8 ασυζητητί θελει το μισο προσθετο γκριπ, μάλιστα στην σύντομη βόλτα με τον πανάλαφρο 14-150 μετα απο λιγο ένιωσα την ανάγκη να τον βάλω στην ΕΜ1 που το γκριπ της ειναι αλλου, αλλα δυστυχως δεν πρόλαβα, μου τον πήραν :furious3:
πάμε τωρα στα λιγο πιο σοβαρά, την οθονη, δυστυχως ειναι πολυ λεπτή σε πάχος και κουμπώνει πανω στο σωμα για περισσότερη ασφάλεια όπως και οι παλιές Ε-3, Ε-5, εδω λοιπον έχω ένσταση, δεν χρειαζόταν να γίνει αυτο και να απαιτείται τόση δύναμη μονο σε ενα σημεια πανω δεξια για να βγεί εξω η οθόνη, όσοι ζήσαμε τον διαχωρισμό των οθονών στις πρώτες Ε-3 λογω ανάλογης κινησης ξέρουμε τι σημαινει αυτο, πόσες πήγαν ΣΕΡΒΙΣ και πως ξανάσχεδιάστηκε η οθονη στην Ε-5 με μεγαλυτερο πάχος και αντοχή αντίστοιχη και του υπόλοιπου σωματος. Θελω να ελπιζω ότι η Ολυμπους το έχει προβλέψει και έχει ενισχύσει κατάλληλα την οθόνη ώστε να μην δούμε αναλογα προβληματα.
Το δευτερο σημειο που προβλέπω ως πιθανό προβλημα και μακάρι να διαψευσθώ ειναι το hidge όπου θα φάει πολυ ζόρι απο τις μετακινήσεις, είναι ένα και δεν ειναι πολυ μεγαλο και στιβαρό, γιαυτο αλλωστε προτιμώ την τιλτ οθονη των δυο σημείων που είναι και πίσω απο τον φακό και λειτουργεί πιο σωστα φωτογραφικά.
Ασπάζομαι ότι η μηχανη είναι πιο πολυ σχεδιασμένη για βιντεο και η φουλ σπαστή οθόνη είναι απαραίτητη για αυτο (και για photo portrait mode), στην περίπτωση αυτη όμως η Ολυμπους έπρεπε να επανασχεδίασει την πλαϊνή είσοδο των καλωδίων αφου ντεκλασερ, USB καλώδιο για το Olympus Capture με PC, μικρόφωνο κλπ. δεν αφήνουν την φουλ κινηση της οθόνης να συμβεί.
Και δυο λογια για τα θετικα σε 2 σημεια που ίσως δεν καλύφθηκαν πλήρως, η συνολική εργονομία της ΕΜ5 mkΙΙ ειναι κορυφαία και έτη φωτός μπροστα απο την Ε-5 mkI αλλα κατα την γνωμη μου παραμένει ένα σκαλί κάτω απο την ΕΜ1,
όμως είναι πολυ θετικό ότι καθε κουμπι έχει πλεον το βουναλάκι του με το δικο του ύψος για να το βρίσκεις ειτε με γάντια ειτε με το μάτι στο ΕVF ψαχουλεύοντας την ακομη και στα σκοτεινά, με λογική εξαιρεση το κουμπι Delete που ειναι πρόσωπο με το σωμα για ευνόητους λόγους.
Το δευτερο θετικό είναι οι ροδέλες, πιο παχιές πιο στρωτές στο χερι, δείχνουν ότι θα αντέξουν αρκετα, κατι που σίγουρα δεν το ένιωθες με την παλια ΕΜ-5 και ηταν και είναι check point και στις Ε-M1 με αστοχίες στην πίσω κυρίως ροδέλα.
Επίσης να ξαναπω ότι η ταχυτητα της μηχανής στο SAF με τον 14-150 mkΙΙ που δοκίμασα είναι ακαριαία, ο αδιαβροχος φακος δείχνει πολυ πιο συμπαγής απο την πρώτη του εκδοχή και μαλλον είναι βελτιωμένος και οπτικά σύμφωνα με το imaging resource, το βαρέλι του σε πληρη ανάπτυξη δεν μπαλατζαρει καν, σε CAF δυςτυχώς δεν πρόλαβα να δουλέψω το σετάκι, μας έπιασε βροχή και έπρεπε να το διαλύσουμε, ήδη είχα καθυστερήσει αρκετα την παρέα και τους ευχαριστώ για την υπομονή τους....