Olympus OMD EM5 II

Απάντηση: Re: Olympus E-M5 II

To γραψαμε θελει το τελευταιο Adobe Camera RAW, ή τελευταια εκδοση του Photoshop

το 8.7.1.311 μου ε"δωσε" πριν μια εβδομαδα....

οκ θα κατεβασω και ... αυτο:guitarist:

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

παπαλα ... ουτε με το 8.8 :ADFADF1:

μαλλον πρεπει να ξανά τραβηχτούν με το νεο firmware v1.1 :violent-smiley-030: ιδε βελτίωση Νο 3 :a0210: και παντα υπαρχει και το κρυφό μαγείρεμα που δεν μας το λένε φόρα παρτίδα...:furious3:

Θα την ξαναπάρω στα χέρια μου μόλις λασκάρω από δουλειά, δηλαδή αρχές Μάη, οπότε και θα την τεστάρουμε με το νέο λογισμικό

με την κυκλοφορία του νέου Adobe Lightroom CC κάποιοι reviewers επανήλθαν στα αρχεια της ΕΜ5 ΙΙ και βλέπουν σημαντικές βελτιωσεις στα RAW, (πηγαίνετε στα σημεια που αναφέρονται ως update) :
http://www.thephoblographer.com/2015/03/10/review-olympus-omd-em5-mk-ii/#mdgRJeoqW7s6UIwo.99

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Y.Σ.
παντως να πω εκ των προτέρων οτι δεν συμφωνώ με αυτα που γραφει σχετικα με το AF.

oly_e-m5ii_limited_edition_f001.jpg

και μια έκδοση τιτανίου θα ανακοινωθεί στις 12 Μαιου και θα αρχίσει να διατιθεται τελη Ιουνιου .

Πρώτη φορά διαβάζω τον Ming Thein σφιγμένο σε review του. Ουσιαστικά προτείνει την E-M5 ως πιο συμφέρουσα αγορά.

http://blog.mingthein.com/2015/05/21/review-olympus-e-m5-mark-ii/

Επειδή την είχα την μηχανή για 2 μέρες θα μπορούσα να πω ότι είναι πολύ καλή συνολικά, απλά δεν δικαιολογεί το υψηλό της κόστος και ουσιαστικά σαν εμπειρία χρήσης και σαν αποτέλεσμα (ποιότητα φώτος) ε δεν απέχει και πολύ από την πρώτη em5....πέρα από κάποιες γκατζετιές και το καλύτερης ανάλυσης σκόπευτρο...δύσκολα θα βρεις κάτι συγκλονιστικό που δεν το έχεις στην πρώτη em5.....γνώμη μου είναι ότι ήταν απαραίτητο να έχει νέο αισθητήρα και νέο σύστημα εστίασης (με πολύ καλό caf και tracking) ειδικά με την τιμή που έχει και δυστυχώς δεν τα έχει....συνολικά αν πέσει η τιμή της κοντά στα 750 ευρώ θα πάει μια χαρά πιστεύω...

ισσοροπημενο review θα τολεγα, λεει πανω κάτω τα πράγματα με το όνομα τους, κανει ομως και σοβαρά λάθη, π.χ. προτείνει την ΕΜ5 ως μηχανη χωρις shutter shock και ειναι η μηχανη που αρχίσαμε να βλέπουμε εντονο το φαινομενο και μαλιστα δεν υπαρχει καν η δυνατοτητα πρωτης ηλεκτρονικής κουρτίνας με firmware που υιοθετήθηκε στην ΕΜ1 και έλυσε τελείως το προβλημα, με 1 ή 2 σωματα που κατέχει κανεις δεν γινεται να βγάζει ασφαλή συμπερασματα και να τα γράφει χωρίς επιφύλαξη και μαλιστα σε σελίδες υψηλής επισκεψιμότητας, εδω και ενα χρόνο αυτα που γράφω ειναι πλεον ξεκαθαρισμένα και επιβεβαιωμένα και ξέρουμε λιγο πολυ τι κάνουν και τι δεν κάνουν στο θεμα του shutter shock το καθε μοντελο.

θα έλεγα οτι προσπαθεί να κρατησει συνολικα μια ουδέτερη στάση αλλα δεν τα καταφέρνει, φαίνεται λιγο πολυ και στα σχόλια του για το hires. ομως εξακολουθώ να πιστευω οτι με εξαιρεση τα παραπανω συνολικα το review ειναι δίκαιο.

Σήμερα σε εκδήλωση της νέας αντιπροσωπίας, είχα την ευκαιρία να πιάσω κι εγώ στα χέρια μου την mkΙΙ (και μερικούς φακούς παλιούς και νέους). Ως "παλιός" χρήστης της mkI και έχοντας την μαζί μου, να προσθέσω τις εντυπώσεις μου από την σύγκριση face to face:

Η εμφάνιση είναι σχεδόν ίδια, αλλά οι "μικρές στο μάτι" αλλαγές έχουν επιφέρει σοβαρή βελτίωση στην χρηστικότητα της μηχανής. Το grip μπορεί πλέον να δικαιολογήσει τον τίτλο του - προφανώς κάποιος ασχολήθηκε σοβαρά αντί να βάλει απλώς ένα "φούσκωμα". Οι ροδέλες έχουν πάει στην σωστή θέση, είναι μεγαλύτερες και με καλύτερη αίσθηση, τα κουμπιά fn περισσότερα και σε καλύτερες θέσεις. Χαρακτηριστικό το "λεβιέ" AF mode που κυκλώνει το κουμπι AEL. Αυτό που δεν μου άρεσε ήταν το λεβιέ ON/OF το οποίο δεν μπορώ να πω ότι το βρήκα καλύτερο από της mkI - ούτε κρύο ούτε ζέστη. Ένας πιεστικός διακόπτης με χείλι για να μην πατιέται κατά λάθος ή "σύρτης" θα ήταν αρκετός - και θα έπιανε και λιγότερο χώρο.

Τα καλύτερα συνεχίζουν όταν ανάψεις την μηχανή: το AF πάει σφαίρα, και όταν πατήσεις το κουμπί του κλείστρου ο ήχος είναι ΠΟΛΥ χαμηλότερος και "γλυκός" - υποθέτω ότι κι ο μηχανισμός θα δουλεύει ανάλογα με αποτέλεσμα λιγότερους κραδασμούς - αυτή την αίσθηση έχεις πάντως. Το σκόπευτρο είναι βελτιωμένο αλλά η οθόνη (ναί ξέρω το βίντεο) δεν με βόλεψε καθόλου όταν θέλησα να τραβήξω "από κάτω προς τα πάνω" γιατί απλά δεν κάνει την κίνηση. Πρέπει να την γυρίσεις στο πλάϊ και μετά προς τα πάνω υπό γωνία... Πολύ άβολο για τα γούστα μου.

Για το τι φωτογραφίες βγάζει δεν μπορώ να σας πω ακόμα, μια και δεν ξεφόρτωσα την SD στον υπολογιστή - αλλά αυτό μας το έχουν ήδη πει πολλοί. Αυτό που ήθελα να μεταφέρω εδώ είναι ότι ακόμα και αν οι φωτογραφίες είναι ίδιες, ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η μηχανή είναι σαφώς βελτιωμένος - όχι λίγο - ΣΑΦΩΣ! Αν αξίζει να αλλάξει κανείς την mkI? Αυτό το ξέρει η τσέπη του και οι προτεραιότητες του...

Last edited:

πολυ σωστη η τοποθέτηση του Δημητρη για την αυξημένη χρηστικότητα και εργονομία της νέας μηχανής, όταν φτάνεις στο χιλιάρικο ψειρίζεις τα παντα και εδω οι διαφορες δεν κρύβονται, η μηχανη έχει <δανειστεί> το 90% των θετικών της ΕΜ1 στους ανωτέρω τομείς,

παντως ο διακόπτης ON-ΟFF που ειναι ίδιος με της ΕΜ1, ενω στην αρχή με ξένισε (στην ΕΜ1) τωρα εχει γίνει πια δευτερη φύση πριν σηκώσω την μηχανη στο μάτι να τον ανοίγω με το αριστερό χερι, στην παλια ΕΜ5 μετα απο 1 χρόνο και ψαχνομουνα ακομη...

Τελος να πω κατι τεχνικό που ορισμένοι ίσως δεν ξέρουν σαν σχόλιο για τους ελάχιστους κραδασμούς που ανέφερε ο Δημήτρης, η ΕΜ5 ΙΙ ειναι η μονη m43 μηχανή όπου η χρήση της πρωτης ηλεκτρονικής κουρτίνας (καθυστέρηση με το διαμαντάκι 0sec που ειναι απαραίτητη για την απουσια shutter shock) δεν προκαλεί σχεδόν καθόλου καθυστέρηση στο κλείστρο με αποτελεσμα να μπορει να γίνει χρηση της και σε CAF, στην ΕΜ1 υπαρχει μια ανεπαίσθητη καθυστέρηση που δεν την καταλαβαίνεις μεν αλλα ειναι αρκετη για να μην αφήσει στην Olympus την δυνατοτητα χρηση της ΕFSC σε CAF, γιαυτο καλό ειναι οταν δουλευει κανεις με CAF στην ΕΜ1 να αποφεύγει τις ευαίσθητες ταχύτητες κλείστρου σε shutter shock.

Mια συγκριση με την XT1 με τους pro φακους φορεμένους στην καθε μια, δειγματα δεν θα δουμε αλλα κυριως τα συμπεράσματα απο κάποιον που χρησιμοποεί-ούσε παράλληλα τον εξοπλισμο στην δουλειά του:

http://www.soundimageplus.com/soundimageplus/2015/5/18/i38j3sd3pw5y7ca93smk6ams9cszzf