Σήμερα σε εκδήλωση της νέας αντιπροσωπίας, είχα την ευκαιρία να πιάσω κι εγώ στα χέρια μου την mkΙΙ (και μερικούς φακούς παλιούς και νέους). Ως "παλιός" χρήστης της mkI και έχοντας την μαζί μου, να προσθέσω τις εντυπώσεις μου από την σύγκριση face to face:
Η εμφάνιση είναι σχεδόν ίδια, αλλά οι "μικρές στο μάτι" αλλαγές έχουν επιφέρει σοβαρή βελτίωση στην χρηστικότητα της μηχανής. Το grip μπορεί πλέον να δικαιολογήσει τον τίτλο του - προφανώς κάποιος ασχολήθηκε σοβαρά αντί να βάλει απλώς ένα "φούσκωμα". Οι ροδέλες έχουν πάει στην σωστή θέση, είναι μεγαλύτερες και με καλύτερη αίσθηση, τα κουμπιά fn περισσότερα και σε καλύτερες θέσεις. Χαρακτηριστικό το "λεβιέ" AF mode που κυκλώνει το κουμπι AEL. Αυτό που δεν μου άρεσε ήταν το λεβιέ ON/OF το οποίο δεν μπορώ να πω ότι το βρήκα καλύτερο από της mkI - ούτε κρύο ούτε ζέστη. Ένας πιεστικός διακόπτης με χείλι για να μην πατιέται κατά λάθος ή "σύρτης" θα ήταν αρκετός - και θα έπιανε και λιγότερο χώρο.
Τα καλύτερα συνεχίζουν όταν ανάψεις την μηχανή: το AF πάει σφαίρα, και όταν πατήσεις το κουμπί του κλείστρου ο ήχος είναι ΠΟΛΥ χαμηλότερος και "γλυκός" - υποθέτω ότι κι ο μηχανισμός θα δουλεύει ανάλογα με αποτέλεσμα λιγότερους κραδασμούς - αυτή την αίσθηση έχεις πάντως. Το σκόπευτρο είναι βελτιωμένο αλλά η οθόνη (ναί ξέρω το βίντεο) δεν με βόλεψε καθόλου όταν θέλησα να τραβήξω "από κάτω προς τα πάνω" γιατί απλά δεν κάνει την κίνηση. Πρέπει να την γυρίσεις στο πλάϊ και μετά προς τα πάνω υπό γωνία... Πολύ άβολο για τα γούστα μου.
Για το τι φωτογραφίες βγάζει δεν μπορώ να σας πω ακόμα, μια και δεν ξεφόρτωσα την SD στον υπολογιστή - αλλά αυτό μας το έχουν ήδη πει πολλοί. Αυτό που ήθελα να μεταφέρω εδώ είναι ότι ακόμα και αν οι φωτογραφίες είναι ίδιες, ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η μηχανή είναι σαφώς βελτιωμένος - όχι λίγο - ΣΑΦΩΣ! Αν αξίζει να αλλάξει κανείς την mkI? Αυτό το ξέρει η τσέπη του και οι προτεραιότητες του...