Olympus OMD EM5 II

Προφανώς κάπου χάνεις κάπου κερδίζεις.... Πάντως υπάρχει και άλλο mode σταθεροποίησης στην em5ii - χωρίς ψηφιακή υποβοήθηση, ίσως εκεί είναι η χρησή τομή με χρήση rig.

Πάντως αυτή η σταθεροποίηση μοιάζει... εξωπραγματική. Πολύ χρήσιμη ακόμα και στον επαγγελματία. Δεν είναι πάντα εύκολο να χρησιμοποιείς γιλέκα και steadycam.

Εγώ χρησιμοποιώ συχνά μονόποδο ή compact τρίποδο, και αν ξαφνικά χρειαστεί κίνηση απλά μαζεύω τα πόδια/πόδι και κρατώ το τρίποδο σε ένα προκαθορισμένο σημείο ώστε να εξισσοροπείται το βάρος της μηχανής. Για μικρή χρήση, με λίγη προσοχή δουλεύει αρκετά καλά, με το ibis θα ήθελα πολύ να δω αποτέλεσμα σε τέτοιες συνθήκες.

Η ίδια η Olympus πάντως στοχεύει ανοικτά πλέον στo κοινό της GH4. Σε μια παρουσίαση του Wong αφιέρωσε πολύ χρόνο εξηγώντας την επιλογή τους να "θυσιάσουν" το 4Κ.

Φαντάζομαι έχει να κάνει με την ψύξη του αισθητήρα, όταν αυτός κινείται με τέτοιες συχνότητες μάλλον θερμαίνεται περισσότερο και επιπλέον καθιστά αδύνατη την αποτελεσματική ψύξη δια επαφής με κάποια ψύκτρα.

Δεν ξέρω τι γίνεται με τον codec και πόσο "πείραγμα" σηκώνουν τα αρχεία. Όμορφες παραγωγές έχω δει και με em5 πάντως. Στα default όμως ακόμα μοιάζουν λίγο κλινικά σε σχέση με της GH4 και σαφώς με λιγότερη λεπτομέρεια. Όσο τουλάχιστο έχω καταφέρει να διακρίνω από το διαδίκτυο, διότι κι εκεί παίζουν με επιπλέον συμπίεση.

Μόλις κατέβασα το 2ο δείγμα βίντεο (1920Χ1080 50p). Πολύ καλό μου φαίνεται το αρχείο της. Και το προφίλ που χρησιμοποιεί αρκετά flat. Μακάρι να ανέφερε τις λοιπές ρυθμίσεις, προφίλ, iso, φακό κλπ.

Πρόσεξα μάλιστα στα σημεία που πέφτει το φως και "καίει" την είσοδο ότι κρύβει κάποια ικανοποιητική πληροφορία. Και αυτό όχι με τίποτα Davinci resolve, με το movie studio της Sony (που υστερεί γενικά στο grading, δεν έχει καν επιλογή 32bit floating point φίλτρων) απλώς κατεβάζοντας το brightness.

Βέβαια στο συρματόπλεγμα δυσκολεύεται λίγο αλλά όχι τραγικά, το θεωρώ δύσκολο σημείο έτσι κι αλλιώς.

Μόλις βρω χρόνο θα ρίξω μια ματιά και στα υπόλοιπα. Θα ήθελα την γνώμη των υπολοίπων.

Πρόκειται για αυτό το ταινιάκι:
https://www.youtube.com/watch?v=jJF0tIjYdcA

Last edited:
καλο είναι το βιντεακι, αλλα πρόσεξε τι λέει στο υπόμνημα!

"This movie was made by professional Finnish team KAUAS....", αυτο σημαινει οτι η μηχανη ηταν στα χερια ικανων και έμπειρων επαγγελματιών.
Αυτοί, με οποιαδήποτε σύγχρονη μηχανή , θα έβγαζαν ένα πολύ καλο αποτέλεσμα.
Μη περιμένεις να δεις κάτι αντίστοιχο στα χερια ενός ερασιτέχνη ....το βίντεο δεν είναι φωτογραφία!

Ναι μα δεν αναφερόμουν στη δημιουργία. Επειδή δραστηριοποιούμαι επαγγελματικά μπορώ να το καταλάβω αυτό που λες. Στο δείγμα που κατέβασα και υποθέτω είναι OOC.
Στα δικά μου μάτια υστερεί σε οξύτητα - αυτό για τα γούστα μου δεν με ενοχλεί - αλλά έχει αρκετή λεπτομέρεια και καλή ποιότητα αρχείου.
Βέβαια στα άλλα 2-3 μικρά στα 25P κλπ - εκεί που πηδούν από το άνοιγμα, μου φαίνονται χειρότερα, μάλλον με τη γρήγορη κίνηση στα 25p δεν "άντεξε" ο codec και φαίνονται μικροσπασίματα και ίσως και τα στιγμιαία "θολώματα" που αναφέρει παραπάνω ο Ηλίας.

καλα, μη κρίνεις από το δείγμα του youtube.
Πρέπει να δεις το αρχικό αρχείο για να καταλάβεις.
Ποτε δε βγάζω συμπεράσματα τεχνικής φύσης από τέτοια βίντεο.

Έχοντας δει 1-2 κλιπ (τα original) είδα καλη λεπτομέρεια, αλλα όχι τόσο όσο σε μια GH4-A7s, καλη χρωματική συμπεριφορά και μέτρια δυναμική περιοχή.
Είδα επίσης τα τεχνουργήματα που δημιουργούνται από την ηλεκτρονική σταθεροποίησης, που στα ματια μου είναι έντονη.

ΑΛΛΑ , το ξαναλέω, για απλή, ερασιτεχνική χρήση είναι κάτι παραπάνω από καλη, θα λύσει πολλά χερια .

ΥΓ... αν ήθελα μια μηχανή για καθημερινή χρήση σε φωτό και βίντεο και δεν είχα αυτές τις απαιτήσεις που (δυστυχώς) έχω , θα ήταν μια από τις πρώτες επιλογές μου και το μονο που θα είχα ένσταση είναι η τιμή της!

αυτό που είδα κι εγώ στα δείγματα, δυστυχώς επιβεβαιώνεται και από το EOSHD για το βίντεο ... moire και aliasnig χαλάνε τη συνολική εικόνα.

http://www.eoshd.com/2015/03/olympus-e-m5-mark-ii-love-and-hate-at-first-sight/

This is true of all the available frame rates with any codec setting no matter what quality setting. If you were expecting GH3 1080p quality or heaven forbid even GH2 quality out of this 2015 camera for $1099 you will be in for a stomach churning moment of disappointment. It’s a kick in the teeth for us, given the clamour from video shooters clearly was enough for Olympus to make a leap with the codec and frame rates. Even timecode is on there! But worse video quality than the year old E-M1 is simply not acceptable, especially when that camera itself was only just about good enough (by early 2014 standards before the GH4).

Έχει βγει από τα ρούχα του ο Andrew:

"It's a joke alright. Unbelievable that they let it out of the door with so much moire, aliasing, softness. The crop is massive in video mode too, more than E-M1 or GH4.
I'll have more to say in the full review, but right now I am disappointed in Olympus.
Like I said they clearly listened, timecode of all things!
It's a bit like being in a restaurant and your dish arrives with no sauce, so you send it back and they return it with the sauce but no chicken!
They are counting on us upgrading to a 4K E-M1 Mark II obviously but I am giving them a very clearly message. NO MORE OLYMPUS FOR ME! I don't care how good the stabilisation is. They are done."

http://www.eoshd.com/comments/topic/8129-olympus-e-m5-mark-ii-love-and-hate-at-first-sight/

εντάξει , είναι λίγο υπερβολικός, στα δείγματα που είδα κιεγω το παρατήρησα, αλλα η Oly δε νομίζω ότι απευθύνεται έτσι κι αλλιώς σε επαγγελματίες.
Για τον ερασιτέχνη μια χαρα είναι, απλα το πρόβλημα είναι ότι είναι χειρότερη από την ΕΜ1... από την άλλη όμως , είναι μικρότερο μοντέλο και δικαιολογείται κάπως.
Αλλα με τέτοια τιμή, είναι σίγουρα απαράδεκτο....

Η τιμή είναι, αλλιώς ποιος έσκαγε. Έχουμε μάθει να συγχωρούμε, αλλά βρισκόμαστε στο 2015 και ο ανταγωνισμός αδυσώπητος.

Στις φωτό, πόσο καλύτερη είναι η ποιότητα εικόνας από την mk1; Ίδιο αισθητήρα δεν φοράνε;

Απ' ό,τι έχει αναφερθεί, η E-M1 ξεπερνά την E-M5II σε ποιότητα εικόνας τόσο σε φωτό όσο και στο βίντεο.

Πολύ γενναία θα πρέπει να πέσει η τιμή της mk2, αλλιώς δεν έχει νόημα να επιλέξει κανείς τη mk2 έναντι της Ε-Μ1.
Ή της E-M5 mk1 στο ένα τρίτο της τιμής.

Last edited:
Απάντηση: Re: Olympus E-M5 II

απλα η ΕΜ1 εχει τον αιςθητηρα της Πανυ που εχει και η GH4 οχι Sony , ιςως παίζει τον ρόλο του και αυτο,

παντως οταν ειχα βαλει το συγκριτικο του Adrew της ΕΜ1 με την Sony A7 τον είχατε βγαλει άσχετο ...

Re: Απάντηση: Re: Olympus E-M5 II

απλα η ΕΜ1 εχει τον αιςθητηρα της Πανυ που εχει και η GH4 οχι Sony , ιςως παίζει τον ρόλο του και αυτο,

παντως οταν ειχα βαλει το συγκριτικο του Adrew της ΕΜ1 με την Sony A7 τον είχατε βγαλει άσχετο ...

Εχει γράψει πολλές μ..κίες ειδικά οταν πάει να εμβαθύνει στα τεχνικά. Βελτιώνεται μεν αλλά οι παλιές αμαρτίες δεν σβήνουν εύκολα.

Για Α7 vs Ε-Μ1 δεν θυμάμαι καλά αλλά νομίζω πάλι είχε κάνει κατι στραβό (χρησιμοποίησε στη σύγκριση την E-M1 ενισχυμένη με τον speedbooster ?? .. δεν θυμάμαι ).

Στο θέμα του θορύβου που ήταν η κόντρα η εξήγηση (skipping vs full readout) είναι απλή και ο Γιάννης το κατάλαβε και δεν χρειάστηκε επιβεβαιοτική κόντρα ;).

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Μεταξύ mk1 και mk2 Ε-Μ5 οι αισθητήρες διαφέρουν;

Λογικά θα πρέπει να διαφέρουν, ακόμη και ίδια σχεδίαση να είναι μετα απο τόσα χρόνια σίγουρα υπάρχουν βελτιστοποιήσεις.

Απο μια ματιά που έριξα .. οι χρωματικές αποκρίσεις δεν διαφέρουν πολύ αλλά ουτε ίδια είναι σχεδον ίδιες οπως ήταν ανάμεσα σε Ε-Μ5 vs Ε-Μ10.

Σε επίπεδα θορύβου επίσης φαίνονται στα ίδια επίπεδα αλλά δεν βρίσκω ακόμα μετρήσεις. Πάντως το γεγονός οτι η Ε-Μ5ΙΙ φαίνεται σε ίδια επίπεδα αλλά με μεγαλύτερη ταχύτητα ριπής, AF, κλπ, φανερώνει μια εξέλιξη και του αισθητήρα. Ψηφίζω οτι είναι MarkII και ο αισθητήρας.

δεν νομιζω οτι εχει αλλαξει ο αισθητηρας, απο ΕΜ5, ΕPL5, EPM2, ΕPl7, EM5 II, μονο η ΕΜ1 εχει αλλο, προσφατα ειχε βγαλει ισοδυναμη την ΕPL7 το DXO με τις παλιές, μονο ο επεξεργαστής αλλάζει και οτι αυτός επηρεάζει, π.χ. η ριπη ειναι διαφορετική και στις ίδιες χρονικά Πεν με τις ΟMD αλλα ξέρουμε οτι εχουν σιγουρα τον ιδιο επεξεργαστή

ΥΣ
η υπεροχή της ΕΜ1 στο βιντεο στο σχετικο review ηταν στον θορυβο στα ψηλα ISO με την A7. ,

Απάντηση: Re: Olympus E-M5 II

ξαναγράφω το σωστο γιατι εκ παραδρομής τα εκανα μούσκεμα :

...... π.χ. η ριπη ειναι διαφορετική και στις ίδιες χρονικά Πεν με τις ΟMD (π.χ. ΕΜ5-ΕPL5-EPM2) και ξέρουμε οτι εχουν σιγουρα τον ιδιο αισθητήρα (οχι επεξεργαστή).