Olympus OMD EM5 II

Όντως κρίμα που το hood του Panaleica δεν κουμπώνει ανάποδα, πάντως είναι όμορφο. Thanks for the info!

προβληματα με primes εχω δει αρκετες φορες, σε διαφορα συστηματα.

Προσφατα ανεφερα και τον Fuji 35mm f/2 , ειχε τα ιδια θεματα σε low light κυριως στην xt10.

Θα τον δω και τον Panasonic....

Σαν πρωτη εντυπωση ειναι πολυ γρηγορος, στις pany θα ειναι ακομα πιο γρηγορος λογω DFD.

Εδώ ο μικροσκοπικός 17mm 1.8

f928a4de97471d68f643ec6d0e79e756.jpg
Γιάννη δεν .... αυτός ο φακός.σουτ...

Τι εννοεις Βλασση ?
Δεν ειναι ο παλιος 2.8 αν εννοεις αυτον , που ηταν οντως μετριος.
Aυτος ειναι αρκετα καλος, οχι κορυφαιος , αλλα σιγουρα καλος.

http://www.photozone.de/m43/840-olympus17f18?start=1

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

η αλλη εναλλακτικη , αλλα πιο ακριβη , ειναι ο pany 15mm 1.7 .

Ομως σε olympus σωμα δε δουλευει το δαχτυλιδι διαφραγατος.
Ουτε εχει το πολυ βολικο focus clutch συστημα για manual focus του olympus.

στα ακρα ειναι λιγο καλυτρεος , αλλα οχι τοσο οσο να με απασχολει .

Στο κεντρο ειναι σχεδον ιδιοι.

Και φυσικα τον βρισκω ελλαδα σε διπλασια τιμη! (δεν μπορω να τον παρω απ εξω λογω ανταλλαγης ).

αμα μου δωσεις τα χρηματα τον αγοραζω αμμεσα :p

Υγ... και ο 15mm εχει αρκετη παραμορφωση στα ακρα, βινιετα και CA.
Η μονη ουσιαστικη διαφορα ειναι η οξυτητα στα ακρα σε μικρα διαφραγματα.
Αλλα ετσι κι αλλιως σε τοπια στα 5.6-8 θα τον εχω ,οποτε εκει δεν εχει τοση διαφορα (και δε με απασχολει και ιδιαιτερα να σου πω, μιας και δεν ειμαι πολυ του τοπιου).
Πιο πολυ για γενικης χρησης 35αρη τον πηρα , μικρο βολικο και φωτεινο για καθε μερα.

αν ειναι να παρω καποιον για τοπια θα προτιμησω καποια στιγμη τον Samayang 12mm f/2 ....

Τι εννοεις Βλασση ?
Δεν ειναι ο παλιος 2.8 αν εννοεις αυτον , που ηταν οντως μετριος.
Aυτος ειναι αρκετα καλος, οχι κορυφαιος , αλλα σιγουρα καλος.

http://www.photozone.de/m43/840-olympus17f18?start=1

η αλλη εναλλακτικη , αλλα πιο ακριβη , ειναι ο pany 15mm 1.7 .

Ομως σε olympus σωμα δε δουλευει το δαχτυλιδι διαφραγατος.
Ουτε εχει το πολυ βολικο focus clutch συστημα για manual focus του olympus.

στα ακρα ειναι λιγο καλυτρεος , αλλα οχι τοσο οσο να με απασχολει .

Στο κεντρο ειναι σχεδον ιδιοι.

Και φυσικα τον βρισκω ελλαδα σε διπλασια τιμη! (δεν μπορω να τον παρω απ εξω λογω ανταλλαγης ).

Οκ συγνώμη λάθος μου.

Απάντηση: Re: Olympus E-M5 II

Και εγω ψηφίζω PanaLeica 15/1.7 και αυτον επαίνεσα νομίζοντας οτι ο ΓΙΑΝΝΗΣ εκανε αυτη την αγορά αλλα αμέσως καταλαβα με την φωτο που πόσταρε ότι μας μπέρδεψε με αυτα που πρωτόγραψε.

Ο 17αρης Ολυ με f=1.8 που πηρε ο ΓΙΑΝΝΗΣ ειναι εξαιρετικος φακος κυριως για όποιον έρχεται απο αλλο συστημα, θα εκτιμήσει το μικρο μεγεθος, την γρήγορη ταχυτητα εστιασης , το δαχτυλιδι χειροκινητης εστιασης και την συνολικα τίμια αποδοσή του, για τους μπαρουτοκαπνισμένους Ολυμπακηδες σαν και εμενα δεν εχει την κορυφαια αποδοση που θα περιμενε κανεις απο ενα prime φακο αυτής της τιμης ειδικα στα ανοιχτα διαφραγματα, μην ξεχναμε οτι εδω δεν μιλαμε για FF , την καλη αποδοση του φακου την θελεις εξαρχης και οχι οταν τον κλεισεις στο f=5.6,

Ο PanaLeica 15/1.7 ειναι αλλου σε οξυτητα, χρωμα, μικροντραστ και οποιος τον παρει δυσκολα τον πουλαει, το αναποδο συμβαινει με τον 17αρι, οσοι π.χ. ειχαν τον 12-32 σε οξυτητα στο κοινο διαφραγμα δεν ειχαν διαφορα.

Ο 15/1,7 παρά την σχετικά έντονη παραμόρφωση, είναι ακριβώς όπως τα λέει ο Κώστας. Μαζί με μερικούς ακόμα φακούς είναι λόγος να "μπείς" στο m4/3, και σε σώματα panny που δουλεύει το δαχτυλίδι με τα διαφράγματα είναι απολαυστικός...

edit: το "παλαβό" είναι ότι διορθώνεις την παραμόρφωση και δεν χάνεις σε οξύτητα - ούτε στα άκρα!

Ο 17αρης Ολυ με f=1.8 που πηρε ο ΓΙΑΝΝΗΣ ειναι εξαιρετικος φακος κυριως για όποιον έρχεται απο αλλο συστημα, θα εκτιμήσει το μικρο μεγεθος, την γρήγορη ταχυτητα εστιασης

Συμφωνώ , στα ανοιχτά διαφράγματα όμως χάνει αρκετά στα άκρα και θα το αντιληφθεί σύντομα ειδικά ο Γιάννης .

το δαχτυλιδι χειροκινητης εστιασης

Εάν εννοείς την κλίμακα με τα διαφράγματα οκ , αλλά και πάλι στον δικό μου δεν εστίαζε καλά , όταν πχ το έβαζα στα 3 μέτρα με τον στόχο στην ίδια απόσταση , ήθελε μικρορύθμιση , τελικά δεν το δούλεψα καθόλου μιας και βολεύτηκα με ρύθμιση της μηχανής σε AF/S + M με αυτόματη μεγέθυνση και μόλις περιστρέψω το δαχτυλίδι σε οποιονδήποτε φακό μου μεγεθύνει το σημείο εστίασης για ακριβές αποτέλεσμα .
Εάν λες για την χειροκίνητη εστίαση με την περιστροφή την έχουν και άλλοι prime πχ lumix 20/1.7 II , εντάξει αργός αλλά εμφανής η διαφορά στην ποιότητα .

Συμφωνώ , στα ανοιχτά διαφράγματα όμως χάνει αρκετά στα άκρα και θα το αντιληφθεί σύντομα ειδικά ο Γιάννης .

Εάν εννοείς την κλίμακα με τα διαφράγματα οκ , αλλά και πάλι στον δικό μου δεν εστίαζε καλά , όταν πχ το έβαζα στα 3 μέτρα με τον στόχο στην ίδια απόσταση , ήθελε μικρορύθμιση , τελικά δεν το δούλεψα καθόλου μιας και βολεύτηκα με ρύθμιση της μηχανής σε AF/S + M με αυτόματη μεγέθυνση και μόλις περιστρέψω το δαχτυλίδι σε οποιονδήποτε φακό μου μεγεθύνει το σημείο εστίασης για ακριβές αποτέλεσμα .
Εάν λες για την χειροκίνητη εστίαση με την περιστροφή την έχουν και άλλοι prime πχ lumix 20/1.7 II , εντάξει αργός αλλά εμφανής η διαφορά στην ποιότητα .

Ο άτιμος ο 20ρης γράφει απίστευτα.

Ελπίζω σε μια MKIII έκδοση με autofocus σφαίρα!

δεν ειναι μονο το αργο focus του 20mm 1.7 , αλλα και το "περιεργο" εστιακο μηκος.

Εχω συνηθισει πολλα χρονια τωρα με κλασσικα εστιακα μηκη και καθε τι διαφορετικο με παραξενευει.

Πχ ειχα το ιδιο θεμα και με τον sigma 30mmm 14 που ειχα για λιγο.

Οπως ει[πα, πολυ τελε για εσωτερικους χωρους , πολυ λιγος για εξω και πορτραιτα...

Τον 20αρη τον ειχα και παλιοτερα και ηταν ενας λογος που τον εδωσα ... περα απο το αργο και θορυβωδες AF.

να πω και 2 λογια για τη μηχανη ακομα...

Το κρατημα της ειναι "προβληματικο" στα χερια μου και θελω οπωσδηποτε καποιο grip, αλλα οχι της oly γιατι εχουν κανει "πατατα" !
Δηλ. δεν μπορεις να αλλαξεις μπαταρια ενω το εχεις φορεμενο:smash:

Η σπαστη οθονη ειναι πολυ βολικη για το βιντεο, αλλα οχι τοσο για φωτο δρομου , γιατι αργεις πολυ μεχρι να την "ξεδειπλωσεις"...
Και δεν μπορεις να την εχεις συνεχεια ανοιχτη, γιατι κινδυνευεις να τη σπασεις ή να σε δουν .
Προτιμω τελικα την απλη σπαστη ολων των αλλων που ειχα μεχρι τωρα.

να πω και 2 λογια για τη μηχανη ακομα...
Το κρατημα της ειναι "προβληματικο" στα χερια μου και θελω οπωσδηποτε καποιο grip, αλλα οχι της oly γιατι εχουν κανει "πατατα" !
Δηλ. δεν μπορεις να αλλαξεις μπαταρια ενω το εχεις φορεμενο:smash:
Γιαννη υπάρχει το Olympus External Grip HLD-8G που φερνει και εξτρα κλειστρο και εχει αυτο το θεμα και απο κατω κουμπωνει επιπροσθετα η οριζοντια μπαταριοθηκη (Olympus External Grip HLD-8G) και υπαρχει και το απλο Olympus ECG-2 External Metal Grip που επιτρεπει προσβαση στην μπαταρια.

Η σπαστη οθονη ειναι πολυ βολικη για το βιντεο, αλλα οχι τοσο για φωτο δρομου , γιατι αργεις πολυ μεχρι να την "ξεδειπλωσεις"...
Και δεν μπορεις να την εχεις συνεχεια ανοιχτη, γιατι κινδυνευεις να τη σπασεις ή να σε δουν .
Προτιμω τελικα την απλη σπαστη ολων των αλλων που ειχα μεχρι τωρα.
σωστο, γιαυτο και θεωρώ πατατιά ολκής την υλοποιηση της PenF που απευθυνεται σε φωτογραφο και οχι βιντεά

Ααα, δεν λέει - θα πρέπει να ξεσκονίζουμε με τις ώρες πλέον... :flipout:

Χωρις πλάκα, προσφατα εβγαλα φωτο για τις αγγελίες μου σε 2 σωματα με τον Πανυ 20/1.7 και χωρις hires και έπαθα πλάκα απο την σκονη που ειχαν σε διαφορα σημεια, με γυμνό ματι και γυαλιά δεν εβλεπα τίποτε!

ηρθε και το grip της Fotodiox

Τωρα με τον φακο Olympus 12-40mm 2.8 ειναι οτι πρεπει....

Εχει ανοιγμα για την ευκολη και γρηγορη αλλαγη μπαταριας.
Η ποιοτητα κατασκευης ειναι παρα πολυ καλη και ταιριαζει απολυτα στη μηχανη σχεδιαστικα.

edit: οι φωτογραφίες δυστυχώς δεν είναι ορατές, οπότε θα τις δείτε σε επόμενο post

Last edited by a moderator:

Γιάννη εϊχα δει και το αντιστοιχο της Ολυ και αυτο μου δείχνει πιο μαζεμένο και σε καλύτερη τιμή.