Olympus OMD EM5 Mark III

Μεγειά.
Πρώτη φωτογραφική αγορά στο γκρουπ εν μέσω καραντίνας.

Χαχα ... έχεις δίκιο αν και την πήρα 19 Μαρτίου 2 μέρες μετά το κλείσιμο των καταστημάτων ... πρόλαβα στο Τσακ ! ευχαριστώ.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Απάντηση: Re: Olympus E-M5 Mark III

Να τη χαρείς να τη σκίσεις !!

Ευχαριστώ ... θα την δώσω στα τέρματα αυτή τη φορά ...

Sent from my iPhone using Tapatalk

Έχω παραγγείλει την ΕΜ5.3 και ψάχνω για accessories και δεν βλέπω να βγάζει η Olympus κάποια θήκη για την μηχανή. Έχετε να προτείνετε κάποια θήκη οι κάτοχοι της μηχανής; Την παρέγγειλα και σε ασημί που μου αρέσει και θέλω να την προστατέψω όσο περισσότερο γίνεται από γρατζουνιές.

Επίσης αυτό το STC grip το έχει δοκιμάσει κάποιος; Ευπρόσδεκτες και άλλες προτάσεις για accessories.

το γκριπ δειχνει καλή κατασκευή, οταν ειχα την παλιά ΕΜ5 το μισό original γκριπ το ειχα παντα επάνω και για να εχω καλυτερο πιασιμο και γιατι εφερνε το κλειστρο στην σωστή θέση ερονομικά. Αν της φορέσεις όμως γκριπ αλλου κατασκευαστη δεν θα έχεις το κλείστρο σε σωστή θέση και δυστυχώς αυξανει και το μεγεθος αφου πλησιαζει τα σώματα της σειράς ΕΜ1. Αν έχεις την μηχανή για βασική αυτό δεν είναι πρόβλημα.

Αν όμως αγόραζα σήμερα την μηχανή ως δευτερη ή καθημερινή για το μικρό της μέγεθος δεν θα της εβαζα γκρίπ ειδικά κάποιο ακριβό οπως της STC παρότι είναι όμορφο και της ταιριάζει, αν αγόραζα κάποιο θα ήταν ένα φθηνό για το 10% που θα γινόταν παραλληλη χρήση με βαρύτερο φακό. Θα προτιμούσα μια μισή δερμάτινη ποιοτική θήκη (ακομη και φθηνή απομίμηση δέρματος) που να μην ενοχλεί την αλλαγη μπαταρίας και να αυξανει ελαφρως την εργονομια στην λαβή. Μια λύση που δίνει παράλληλα και προστασια στο σωμα οταν το ακουμπάς.

Αυτό τουλάχιστον επέλεξα να κάνω με την Penf και δεν το μετάνιωσα, πήρα μια φθηνή κινέζικη αλλά όμορφη και εργονομική θήκη απο δερματίνη και κρατουσα ανετα και τον 25/1.2 pro αν και στο άρτιο ζυγισμα βοηθουσε και το βάρος της μηχανής που ηταν φουλ μεταλλικό.

Καλως να την δεχθείς ευχομαι , περιμένουμε δείγματα και εντυπώσεις !

Ευχαριστώ Κώστα. Κανονικά την θέλω για 2η την ΕΜ5.3 (έχω σαν πρώτη την ΕΜ1.2 και επόμενο βήμα να πάω για την την ΕΜ1.3).

Έχεις δίκιο όπως το λες, θα βολέψει κάποια halfcase φθηνή για προστασία και όχι ακριβό γκριπ.

Αναμονή λίγο το update στην ΕΜ5.3 γιατί δημιουργεί πρόβλημα στο wifi

Bildschirmfoto-2020-12-04-um-09.38.21.png

Καλησπέρα, πρώτες παρατηρήσεις για την ΕΜ5.3

- Τα χρώματα μου φαίνεται λίγο πιο saturated από την ΕΜ1.2 μου. Μου χτύπησε αμέσως στο μάτι η διαφορά.

- ψάχνω για αξεσουάρ για την ΕΜ5.3 και τώρα είδα ότι δεν βγάζει ούτε θήκη ούτε wrist/hand strap η ίδια η Olympus για την μηχανή! Δεν την έχουν εξοπλίσει ακόμα με αξεσουάρ από ότι βλέπω.

- Ένα αρχικό μπέρδεμα που έχω είναι η σύνδεση Bluetooth και Wifi. Έχω κάνει την αρχική σύνδεση και βλέπω ότι συνέχεια επιλέγει το Wifi και όχι το bt. Γνωρίζει κανείς αν μπορώ να συνδεθώ μόνο με bluetooth και πως να μεταφέρω αυτόματα κάθε φωτογραφία που τραβάω στο κινητό μου; Βλέπω στο smartphone μια συνεχόμενη ένδειξη από το OI Share "Υπηρεσία ανίχνευσης για αυτόματη εισαγωγή". Πατά πάνω της αλλά δεν κάνει τίποτα. Μπορεί κάποιος να εξηγήσει αν γνωρίζει.

- Η ΕΜ5.3 συμπληρώνει τέλεια την ΕΜ1.2 σαν 2ο σώμα. Είναι όσο μικρή όσο πρέπει (για τα χέρια μου τουλάχιστον). Την ήθελα περισσότερο για οικογενειακές στιγμές, street και σαν 2ο σώμα για να μην αλλάζω φακό όταν έχω δουλειά.

- έχετε ιδέα πόσο ώρα κάνει να φορτίσει μέσω USB; Η TG5 μου όταν φορτίζει με USB έχει στην οθόνη τις μπάρες να αυξάνονται και έχεις μια αίσθηση. Εδώ δεν βλέπω να ανάβει η οθόνη αλλά μόνο ένα λαμπάκι κάτω από το Dpad.

Ξεκινώ ανάποδα να σου πώ πως δεν εχω ιδεα για την μπαταρία πόση ωρα θελει για γεμισμα, υποθετω οτι εξαρταται και απο τη θυρα σου αν ειναι USB2/3 , εγω εχω πιο μεγαλη μπαταρια στην ΕΜ1.3 και δεν την φορτισα ακομη πλήρως απο USB θυρα απλά την εβαλα κανενα μισαωρο για τσεκάρισμα οτι δουλευει. Και σε εμενα το λαμπακι ειναι το μονο που βλέπω ως ενδειξη , δεν ξερω αν σβηνει όταν τιγκαρει.

Δεν μπορεις να συνδεθεις μονο μεσω BT, το εχει βοηθητικά για να κανει γρηγορότερη, ασφαλέστερη σε ταχυτητα, αποσταση κλπ. και ευκολοτερη τη συνδεση , αν τρέχει απο πίσω και το BT με ρυθμιση στο ΟΝ στα μενου της μηχανης (μαζι με το WIFI) μπορείς να κλεινεις την μηχανη και μετά απο λίγο να καλεις μεσα απο το ΟΙS τη μηχανη και να την ανοιγει μονο του και να ρουφαει τις φωτό που θες. Αυτο to stadby ομως δεν ειναι για απειρο χρόνο, νομίζω ενα 24 ωρο κρατάει για να μην τρωει τη μπαταρία, αν θες βεβαια μπαινεις μεσα στην μηχανη και το ακυρώνεις.

Αυτα ιχυουν τουλάχιστον με την ΕΜ1.3 και βεβαια αυτη εχει και τη δυνατότητα να συνδεεται και με Wifi / BT (με αντιστοιχο τρόπο) και με τον υπολογιστή με το Olympus Capture, αυτο δυστυχως δεν υπαρχει στην πεντάρα και το κακό είναι ότι δεν υπάρχει ουτε μέσω USB καλωδιου οπως υπήρχε στην παλιά ΕΜ5 mkII.

To μονο αξεσουαρ που εχω δεί για την μηχανή ειναι το εξτρα γκριπ ΕCG-5 που δεν δεχεται εξτρα μπαταρία.

Περίεργη υλοποίηση αυτή με το Wifi/BT αλλά σίγουρα είναι βολικό να έχεις την κάμερα κλειστή στην τσάντα και να τραβάς εικόνες.
Γνωρίζεις αν υπάρχει τρόπος να μεταφέρει αυτόματα τις φωτογραφίας που τραβάω στο κινητό;

Με βλέπω για peak design cuff για σιγουριά στο χέρι.

2 πράγματα που θα ήθελα να δω με firmware update τα οποία έχει ήδη η φθηνότερη ΕΜ10.4 είναι το ωραίο πανόραμα (θα έπρεπε να το βάλουν σε όλες τις τελευταίες κάμερες νομίζω) και το af που κάνει lock στο μάτι και δείχνει ένα πράσινο τετράγωνο.

Δεν ηξερα οτι έχει φορέσει έξτρα κουτάκι στο μάτι στην ΕΜ10.4, λογικά αυτό θα το βάλουν.

Για το πανόραμα απορώ πανω από μια πενταετία γιατί δεν το έχουν σε όλες τις μηχανές αφού έχουν βαλει ένα σκασμό βοηθήματα, η σειρά Tough τοχει χρόνια , το έβαλαν στην σειρά 10 και δεν το έχουν στις μεγάλες σειρες, τι να πεις ... βασική λειτουργία που υπάρχει σε όλες τις εταιρίες και αρκετά χρήσιμη κιόλας

το cuff είναι ιδανικό για την πεντάρα.

Πρέπει να γίνεται αυτό που ζητάς, τσεκάρεις ολα τα αρχεία με το κουμπί share (θα το βρεις) , κλείνεις την μηχανή όπως είπαμε με ανοιχτό το BT , ζητάς επισκόπηση των αρχείων από το κινητό με το OIS και αυτόματα φεύγουν ολα τα τσεκαρισμένα αρχεία από τη μηχανή στο κινητό. Καπως έτσι το διάβασα στο manual της ΕΜ1.3 αλλά δεν το δοκίμασα.

Το πλέον θετικό στην μικρή είναι οτι απέκτησε πλέον εξαιρετικο CAF ανάλογο των μεγαλύτερων αδερφών της αφού υιοθέτησε πλέον την εστίαση PDAF χωρίς να έχει βέβαια τον αλγόριθμο ΑΙ της Χ ούτε τα Custom target modes της ΕΜ1.3 και αλλά βοηθήματα που κάνουν εύκολη την φωτογράφηση δράσης.

Δεν εντυπωσιάζομαι εύκολα από εικόνες σπορ/δράσης/BIF γιατί πολλές είναι και λιγο στημένες για να εντυπωσιάσουν, να πω την αλήθεια δεν περίμενα να δω αποτελέσματα BIF σαν κι αυτά που είδα εδώ από την ΕΜ5 mkiii , σίγουρα εκτός από τον εξοπλισμό παίζει ρόλο και η ικανότητα του φωτογράφου σε τέτοια θέματα : https://www.dpreview.com/forums/post/64648315

Μια ερώτηση στους κατόχους ΕΜ5.3, έχετε την εντύπωση ότι η μηχανή υπερφωτίζει κατά +0.7 ή είναι η ιδέα μου;
Συχνά πρέπει να είμαι στο -0.3 ή -0.7 για να είμαι πιο κοντά σε αυτό που βλέπω. Δεν είναι κακή αυτή η ιδιαιτερότητα, πιθανώς παίρνεις περισσότερα με τον αισθητήρα αυτόν λόγω ETTR απλά είναι καλό να το ξέρουν οι χρήστες.

Η πλάκα είναι ότι παίζω και με μια Fuji XT30 που υποφωτίζει με -0.7 (το κάνει η Fuji είναι γνωστό τα forum της) και βλέπω δυο πολύ διαφορετικές προσεγγίσεις στις 2 εταιρείες.

Εχεις το EVF ρυθμισμενο στο Auto για τον σενσορα έτσι ?

Μιλας για πραγματικό πουσάρισμα προς τα δεξιά στο ιστόγραμμα του RAW/JPEG, το βλέπεις στις φωτό μετα στον υπολογιστή ? Δες και το gradation αν ειναι στο Νormal ή στο Auto

Πιστευω ότι και η ΕΜ1.3 ειναι ρυθμισμένη +0.3EV τουλάχιστον (απο την ΕΜ1.2) , το έχουν κανει ωστε να μην βλέπεις θόρυβο στα σκοτεινά. Αν θες να το κοψεις μπορεις να εφαρμόσεις ενα καθολικό -ΕV μεσα στο μενου , διαφορετικό για καθε ενα απο τα τρία mode της φωτομέτρησης Matrix, Center Weight, Spot

Δεν είναι θέμα gradation σίγουρα. Το βλέπω μετά στον υπολογιστή ότι είναι υπερφωτισμένες.
Νομίζω ότι είναι αυτό που λες για την ΕΜ1.3 σε σύγκριση με την ΕΜ1.2. Επειδή έχω σαν σύγκριση την ΕΜ1.2 που έχω, βλέπω και εγώ αυτό το +0.3 και περισσότερο πιστεύω +0.7 στην ΕΜ5.3. Οπότε θεωρώ ότι είναι αυτό που λες ότι είναι μια ρύθμιση/βελτιστοποίηση για να μην βλέπουμε θόρυβο στα σκοτεινά.
Ειδικά στα πορτραίτα με έχει βολέψει αυτή η νέα προσέγγιση/ρύθμιση και έμαθα να ζω με αυτή την ιδιαιτερότητα αλλά σε άλλες περιπτώσεις παίζω στο -0.3 και -0.7

Ωραία αφού εμφανίζεται συνεχώς αν θες μπορείς να κανεις αυτό που έχω κάνει εγώ. Έχω φτιάξει μια καμπύλη s έκθεσης που προστατεύω τα highlights και σκοτεινιάζω λίγο τα σκοτεινά. Την καμπύλη την έχω φορέσει σε μνήμη για γρήγορη προσπέλαση αλλά έχω βαλει την επιλογή καμπυλών να εμφανίζεται και στο multimode button ώστε να μπορώ να φωνάξω την επιλογή οπότε θέλω και να την πειράξω.

Πως περνάς S έκθεση ή style σε custom μνήμη; Δεν το έχω κάνει ακόμα σε ΕΜ5.3 ούτε σε ΕΜ1.2
Υπάρχει κάποιο tutorial;