Olympus OMD EM5 the pioneer

η ¨ποιοτητα" της εικονας ειναι μια γενικη εννοια.

Υπαρχουν πολλα στοιχεια που συνθετουν μια ¨καλη" εικονα.

Ενα απ αυτα ειναι και η οξυτητα.
Οπως ειναι και η δυναμικη περιοχη, η αποδοση σε υψηλα ISO kai χαμηλο φωτισμο , το χρωμα, το βαθος πεδιου , η συμπεριφορα σε γρηγορες κινησεις (θεμα rolling shutter) , το moire-alisasing , η ποιοτητα των codec και το bitrate που εχουν διαθεσιμο κλπ.

Ο καθενας δινει το βαρος που θελει σε καθε μια απ αυτες τις παραμετρους.
Αν εσυ δινεις τη μεγαλυτερη στην οξυτητα, οι m4/3 ειναι (σε γενικες γραμμες) πιο καταλληλες γι αυτο.
Εχει να κανει με το μεγεθος του αισθητηρα και τους φακους (κυριως).

Αλλα αν η οξυτητα ειναι το πρωτο και μονο χαρακτηρηστικο που θελεις, τοτε μπορεις πολυ ευκολα να παρεις μια καλη βιντεοκαμερα, που κατα κανονα εχει μεγαλυτερη οξυτητα απο ολες (σχεδον) τις vdslr.

Καμια μηχανη δε πληρει ολες τις απαιτησεις μας, οποτε πρεπει να κανεις καποιες υποχωρησεις….

Η ιδανικη (για μενα) μηχανη , θα ηταν μια μηχανη με το σωμα της nex 7 και τον αισθητηρα της nex 5n, με τους codec και την οξυτητα της GH3 ,τους φακους (σε μεγεθος ) μιας μ4/3, το βαθος πεδιου μιας FF, την αποδοση στις γρηγορες κινησεις μιας βιντεοκαμερας (με CCD) και τελος τη δυνατοτηα εγγραφης σε RAW video ,οπως η RED !!!!!:music-smiley-005:

A, και τη ταχυτητα - ακριβεια auto focus μιας Sony SLT (sto βιντεο παντα) …..:2thumb22sup:

υπάρχει και λέγεται aria. Έτσι δεν είναι;

κι αυτη δεν πληρει πολλες απαιτησεις…. -bye-
Δεν ειναι μικρη , ειναι πολυ ακριβη και φυσικα δεν εχει auto focus !
Δεν υπαρχει ακομη τετοια καμερα δυστυχως !

Απάντηση: Re: Olympus E-M5

Για να επανελθουμε στην OM-D παρότι δεν είμαι ειδικός στο βίντεο και αν εξαιρέσουμε το ότι δεν έχει πολλούς codec και μανουαλ ρυθμισεις, όσοι έχω δεί να την χρησιμοποιούν για βιντεο δίνει πολύ καλής ποιότητας (θα ελεγα επαγγελματικής ποιότητας) χωρίς jello effect, τεχνουργήματα με εξαιρετικο contrast, χρώματα, οξυτητα (σε αυτο συμβαλουν και οι πολυ καλοί φακοί) , γρηγορο και ακριβές C-AF με συγκεκριμένους φακούς (κυρίως Πανυ) και το σημαντικότερο ότι φακο της βάλεις τον σταθεροποιεί σε 5 αξονες ακόμη και φακούς χειροκίνητης εστίασης, αυτο καμιά άλλη δεν το κάνει απο τον ανταγωνισμό , ουτε η σούπερ ντούπερ για βιντεο GH3.

υπάρχουν βίντεο της em5 που δείχνει να έχει μεγαλύτερη οξύτητα από την GH2

δε νομζω Τακη !!! -bye-

Αν σεταρεις σωστα τις GHx , η εικονα απλα δε συγκρινεται με καμια dslr (οσον αφορα την οξυτητα)...

ΥΓ... μη κολλας με μια μονο παραμετρο. Οπως ειπαμε υπαρχουν τοσα πραγματα να κρινεις σε μια εικονα....

Last edited:
Ουτε εγω ειμαι οπαδος του βιντεο αλλα στην εκπομπη που δουλευω πολλα πλανα ειναι τραβηγμενα με την ΕΜ5 μου, με τους καμεραμεν και σκηνοθετη να παραμιλανε με την ποιοτητα συνολικα. Μεχρι σημερα και για δυο χρονια τα γυρισματα τα καναμε με eos 5d mkII, τωρα που πειραματιστηκαν με τη δικη μου Oly αποφασισαν για του χρονου να δουλεψουμε αποκλειστικα με αυτη. Αναμενω να δω τι θα γινει οταν τους δανεισω τον 14-35/2:award:

θα κανουνε παρτυ… :2thumb22sup:

Αλλα ισως εχουνε προβλημα στο μονταζ , γιατι η oly γυρναει μονο σε 30fps…. και ισως υπαρξει μπερδεμα στο προγραμμα που δουλευουν, ειδικα αν εχετε μικτο υλικο (απο καμερα δηλ. με 25 και 30 fps στο ιδιο timeline.)

Πρεπει να τους ενημερωσεις γι αυτο…. εμεις πχ σε Αvid εχουμε προβλημα με τετοιες καταστασεις.

Αυτος ειναι ο λογος που ο εξοπλισμος θα αφορα αποκλειστικα σε σωματα ΕΜ5, η αποφαση ειναι παρμενη ηδη. Τους βοηθα και η αδιαβροχοποιηση καθως πολλα πλανα ειναι εξωτερικα με βεντουζες πανω σε μηχανοκινητα. Απλα, επειδη δεν εχουν εμπειρια με εξοπλισμο 4/3, θα γινουν τρελοι πειραματισμοι απο το Μάιο που τελειωνει η εκπομπη και μετα.

ενδιαφερον θα εχει αν η oly τελικα βγαλει συντομα τον 12-40 f/2.8 !
http://www.43rumors.com/patent-olympus-12-40mm-f2-8/#comments

Φυσικα, παλι για Oly σωματα θα εχει πιο πολυ ενδιαφερον, λογω απουσιας σταθεροποιητη....

Olympus_12-40mm_zps5ea424f2.png

Για όσους ψαχνουν συνεχώς την μηχανή:

1.- ενα μικρο bug που συμβαινει με ολο το γκριπ τοποθετημένο, οταν κλειδωνεις τα κουμπια του και πατησεις μεχρι την μεση το κλειστρο της μηχανης για να λοκαρει εστιαση, πατωντας (εσκεμενα ή κατα λαθος) το κλειστρο του γκριπ βγαινει η φωτο ενω δεν θα επρεπε (αφου τα κουμπια του γκριπ ειναι κλειδωμενα) .

2.- σε mode A,S,P, ενα μειονεκτημα που εχει η δυνατοτητα με ενα κουμπι να μεγενθυνεις το κουτι εστιασης (εως και Χ14) είναι ότι δεν μπορεις μεσα στην λειτουργια αυτη να αλλάξεις την εκθεση ουτε καν να εχεις πληροφοριες (F,S) στην οθονη γιατι και δυο ροδελλες της μηχανης μεταβαλουν την μεγενθυνση του <παραθυρου>.
Ομως σε λειτουργια Μ τα πραγματα αλλάζουν, μεσα στην μεγενθυμενη προεπισκοπηση ενα πατημα του INFO αποκαλυπτει τις τιμες (F,S) που μπορεις με τα βελακια να τις αλλάξεις.

3.- τελος ο γρηγοροτερος τροπος για να φτασεις στις καμπυλες σκοτεινων-φωτεινων εκτος απο το FN multibutton με ρυθμιση σε αυτες, ειναι το κλασσικο πατημα των Πεν στο πανω βελάκι που σε βαζει σε λειτουργια εκθεσης και μετα με το πατημα του INFO εχεις προσβαση στην καμπυλη.
Αν κανεις αλλαγες θελει προσοχη γιατι αυτες μενουν ακομη και αν κλεισει η μηχανη, μαλιστα η καμπυλη ειναι ορατη (σε μικρο μεγεθος) όταν είναι ενεργοποιημένη, αλλά μονο στην γκρι κλασσικη οθονη του SCP (αφου κλεισεις το Liveview).

Re: Απάντηση: Re: Olympus E-M5

έχω την υποψία ότι μέλος του φόρουμ και της κατηγορίας (και γνωστός γκρινιάρης) παρέλαβε εδώ και δυο μέρες μια omd με τον 14-42. και δεν του άρεσε η ταχύτητα εστίασης.... κάνω λάθος;

Γκρινιάρης ή όχι, μέλος ή όχι, αν δεν του κάνει η ταχύτητα εστίασης τότε δύο τινά μπορούν να συμβαίνουν
1. Κάποιο πρόβλημα υπάρχει σε σώμα ή φακό
2. Κάτι κάνει λάθος με φως περιβάλλοντος και σημεία εστίασης

Καλα κούλουμα Βλάσση,

Ενα πραγμα που δεν μπορει να κατηγορήσει κανεις την ΟΜ-D και την κανει και ξεχωρίζει απο τον ανταγωνισμό στις mirrorless (δες τε Fuji) είναι η ταχυτητα εστιασης σε S-AF με τους φακους κιτ, είναι ακαριαια και συγκρινεται μονο με κορυφαια συστηματα DSLR (ισως ειναι και γρηγοροτερη).

Aν καποιος εχει προβλημα με την εστιαση ή ειναι θεμα ρυθμισεων (δεν το νομιζω) ή κάποιο προβλημα υπαρχει στο σωμα ή στον φακο οπως ειπε ο Νικος.

Last edited:

Καλα κούλουμα Βλάσση,

Ενα πραγμα που δεν μπορει να κατηγορήσει κανεις την ΟΜ-D και την κανει και ξεχωρίζει απο τον ανταγωνισμό στις mirrorless (δες τε Fuji) είναι η ταχυτητα εστιασης σε S-AF με τους φακους κιτ, είναι ακαριαια και συγκρινεται μονο με κορυφαια συστηματα DSLR (ισως ειναι και γρηγοροτερη).

Aν καποιος εχει προβλημα με την εστιαση ή ειναι θεμα ρυθμισεων (δεν το νομιζω) ή κάποιο προβλημα υπαρχει στο σωμα ή στον φακο οπως ειπε ο Νικος.

Εύχομαι με τη σειρά μου Καλή Σαρακοστή. Ναι, από τη δική μου μικρή εμπειρία με την OMD του Λεωνίδα, που φορά primes όμως, έχω τις ίδιες εντυπώσεις, ότι πρόκειται για εξαιρετικά γρήγορη μηχανή, όχι μόνο στο σκόπευτρο (που ακόμα δυσκολεύομαι να το συνηθίσω, αλλά φορώ γυαλιά) αλλά και στην οθόνη.

Βλέπω ότι χωρίς τυμπανοκρουσίες κλπ. η τιμή της μηχανής στην Ελλάδα έχει πέσει πολύ σημαντικά. Στα 850 περίπου σε όλα τα καταστήματα χωρίς φακό. Αντίθετα σε Βρετανία και Γερμανία παραμένει στα 1000-1100 ευρώ χωρίς φακό.

Όσοι θέλετε μια τέτοια μηχανή ψωνίστε ελληνικά.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Olympus E-M5

Βλέπω ότι χωρίς τυμπανοκρουσίες κλπ. η τιμή της μηχανής στην Ελλάδα έχει πέσει πολύ σημαντικά. Στα 850 περίπου σε όλα τα καταστήματα χωρίς φακό.

Ε όχι χωρις τυμπανοκρουσίες, ολόκληρη αφίσα βγάλανε :twoguns:

TS560x560

Για 4/3 φακούς πόσο κάνει ο αντάπτορας? παραμένει η ίδια ταχύτητα του af?

Για 4/3 φακούς πόσο κάνει ο αντάπτορας? παραμένει η ίδια ταχύτητα του af?

Η ταχύτητα των 4/3 φακών εξαρτάται από το αν ο φακός είναι κατασκευασμένος να εστιάζει με cdaf. Γενικά όμως η ταχύτητα εστίασης είναι χειρότερη έως πολύ χειρότερη γιατί οι 4/3 φακοί είναι φτιαγμένοι να εστιάζουν πρωτίστως με pdaf. Οι πιο γρήγοροι 4/3 φακοί είναι ο zuiko 14-54 II & o leica 25/1.4 summilux. Νομίζω όμως πως και άλλοι panasonic φακοί πρέπει να εστιάζουν σχετικά γρήγορα. Η τιμή του αντάπτορα mmf-3 είναι κάπου στα 190 ευρώ (είναι αδιάβροχος) ενώ τους mmf-1 & 2 τους βρίσκεις στα 90-100 (αυτοί δεν είναι αδιάβροχοι) στο ebay.