Olympus Pen EP-1/2, E-PL1 και... ...φτάσαμε στην E-PL7!!!

Re: Olympus Pen EP-1/2, E-PL1 και νεότερες...

Εδώ http://www.avclub.gr/forum/showthread.php/31805-%CE%91%CF%81%CF%87%CE%B9%CF%84%CE%B5%CE%BA%CF%84%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%86%CF%89%CF%84%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AF%CE%B1?p=1056419512&viewfull=1#post1056419512 μπορείτε να δείτε δύο πρώτα δείγματα του m.zuiko 14-150 που αναφέρω παραπάνω. Δεν είναι κανένα τέρας οξύτητας στο 1:1 αλλά για το είδος του είναι super, καμία σχέση με travel zoom κ.λ.π. Και επίσης απίστευτα μικρός, μικρότερος από τον "κανονικό" 40-150!

Απάντηση: Olympus Pen EP-1/2, E-PL1 και νεότερες...

σκέφτομαι να πάρω κάποιον αντάπτορα για Μ42 και για canon ef, έχετε να προτείνετε κάποιους?

έχω έναν flektogon 35ρη και θέλω να τον δοκιμάσω με την e-pl1, όπως και έναν ef50 1.8 (πλαστικ φαντάστικ!)

Στο Ελληνικό σαιτ της olympus αναφέρει τελευταίο firmware για την pl1 το 1.2 και αυτό έχω . Για τον 14-42 λέει πως το τελευταίο 1.1 βελτιώνει το AF και στον δικό μου όταν μπήκα στο κρυφό μενού έλεγε 1.0 .
Δεν αναφέρει τρόπο αναβάθμισης φακού το σαιτ αλλά μόνο της μηχανής , το έψαξε κανείς ?

Συνδέεις τη μηχανή με το φακό πάνω της στον υπολογιστή και τρέχεις το πρόγραμμα αναβάθμισης της oly.
Αυτό αναβαθμίζει τόσο τη μηχανή, όσο και το φακό.

Παρατηρήσατε ότι χθες το βράδυ πουλήθηκε e-pl1 με διπλό φακό στα 235 ευρώ !!!
Πρωτοφανής τιμή, νομίζω.

Ολα τα διπλα που βγαζουν εδω και καποιες μερες ειναι με τον 4/3 40-150 τον μεγαλο, (οχι τον micro 4/3 ZUIKO, ειχα θιξει το θεμα), ο οποιος υποφερει απο θεματα ταχυτητας auto focus. Μερα με τη νυχτα η διαφορα, προσεξτε.
http://www.youtube.com/watch?v=ZqmiSI8-0U0

Για να καταλαβετε την οικονομικη διαφορα μαλιστα, οι σκετοι φακοι mZUIKO 40-150 κλεινουν 120-150 την ωρα που ο μεγαλος (του διπλου κιτ που λες) κλεινει στα 80. Αρα ειναι σαν να εκλεισε στα 270-305 συγκριτικα το σετ, οπως εκλειναν τοσο καιρο με τον νεο.

Last edited:

Το διπλό κιτ με τον 4/3 40-150 όμως εμπεριέχει και τον αντάπτορα mmf-2, ο οποίος κοστίζει κάνα κατοστάρικο. Στα 235 ευρώ λοιπόν η τιμή είναι χάρισμα. Ιδίως αν κάποιος έχει και άλλους φακούς 4/3.

Καλά είναι να υπάρχει ένα αντάπτορας διαθέσιμος (και μάλιστα δωρεάν) αν κάποιος έχει φακούς 4/3 , αλλά και το κόστος μόνιμα αργής εστίασης είναι μεγάλο κατ εμέ .

Και δεν ειναι μονο η αργη εστιαση, αλλα και τα + 40-50gr βαρους, και η κατωτερη ποιοτητα εικονας. Ο μονος λογος κατα την ταπεινη αποψη μου να χτυπησει καποιος τετοιο σετ ειναι αν εχει φακους 4/3, τοτε σαφως ΝΑΙ! Θα κανει τους συμβιβασμους του για να μπορεσει να δουλεψει και τους αλλους φακους!

Αντιγραφω απο review του slrgear σχετικα με τους δυο φακους "The existing (four thirds) Olympus 40-150mm is usable on the E-P1 with an adapter. ...the micro four-thirds 40-150mm does appear to be noticeably sharper than the four-thirds version, and CA is noticeably less prominent as well. However, we might well be looking at an apples-to-oranges comparison here, as the use of an adapter could significantly affect how the image is created in a regular four-thirds camera."

Re: Olympus Pen EP-1/2, E-PL1 και νεότερες...

Να προσθέσω κι εγώ ότι παρότι δεν τραβάω συχνά δράση, ο 4/3 40-150 ήταν εκνευριστικά αργός πάνω στις Pen, γι αυτό και αντικαταστάθηκε από τον m4/3 14-150 - οπτικά δεν βλέπω διαφορά, το οποίο είναι έπαινος για τον "νέο" λαμβάνοντας υπόψη το μεγαλύτερο εύρος και το μικρότερο μέγεθος-βάρος. Το adapter κρατήθηκε βέβαια για τον 35άρη macro (και ως "πισινή" - ποτέ δεν ξέρεις).

Αν και είναι προτιμήσεις , σε τι κάδρο βγάζετε φωτογραφίες ?

Δεν υπάρχει σοβαρός λόγος να βγάζεις κάτι άλλο από το εγγενές 4:3 (ειδικά αν τραβάς σε RAW μόνο αυτό υποστηρίζεται). Έτσι κι αλλιώς αυτό περιέχει όλα τα άλλα κάδρα, οπότε αν θέλεις κάτι άλλο (πχ 16:9) κάνεις το ανάλογο crop...

Last edited:

Στραβά ξεκίνησε το θέμα της αναβάθμισης , στο site της olympus αναφέρει για τον 14-42 ed πως τελευταίο firmware είναι το 1.1 – 15.09.2009 . Εγκατέστησα το ib από το cd , σύνδεσα την pl1 και μου λέει το πρόγραμμα πως η κάμερα έχει το 1.2 και ο φακός το 1.0 και ότι δεν υπάρχει νεότερο firmware .

Ξέχασα να αναφέρω στο στραβά ξεκίνησε πως στο olympus.com.gr δεν μπόρεσα να βρω σύνδεσμο για το OLYMPUS Digital Camera Updater αλλά ούτε και για το OLYMPUS Master 2 σαν εναλλακτική .

Τελικά κατάφερα να βρω στο olympusamerica.com το OLYMPUS Digital Camera Updater όπου και διαπίστωσα πως δεν βρίσκει το τελευταίο 1.1 firmware για τον φακό στον server της olympus όπως έγραψα παραπάνω .
Κρίμα διότι έφαγα αρκετή ώρα μάταια στο να ψάχνω κάτι που έπρεπε να γίνεται με μερικά κλικ .

Επιπλέον εδώ και μία ώρα περίπου κατεβάζει με εκπληκτικά αργή ταχύτητα την αναβάθμιση του ib εύχομαι να είναι κάποιο παρωδικό πρόβλημα στον server της olympus για να μην ταλαιπωρηθούν και άλλοι χρήστες .

Παρακαλώ για έναν αναλυτικό οδηγό όποιον έκανε την αναβάθμιση στον φακό 14-42 .

Last edited:

Πρέπει να έχεις τον L ED (τσέκαρε στα πλάγια), με firmware 1.0, δεν χρειάζεται update.

zuiko-l.jpg

http://www.olympus.co.jp/en/support/imsg/digicamera/download/software/firm/e1/#fmzdl

*2 The firmware for M.ZUIKO DIGITAL ED 14-42mm F3.5-5.6 L differs from the one for M.ZUIKO DIGITAL ED 14-42mm F3.5-5.6.
The latest version for M.ZUIKO DIGITAL ED 14-42mm F3.5-5.6 L is version 1.0. Firmware update is not required.

Last edited:

Έχω ακριβώς αυτόν που δείχνεις , δηλαδή είναι άλλος αυτός ?

Από την μια χαίρομαι που δεν χρειάζεται να κάνω τίποτε , από την άλλη τα έχω πάρει που έφαγα το βράδυ μου στο να ψάχνω .

Αυτός που είναι στο link πρέπει να είναι ο χωρίς το L προφανώς. Πρέπει να υπάρχουν 4 φακοί αυτή τη στιγμή m. zuiko 14-42.

m-zuiko_ed-14-42mm_.jpg

Last edited:

Οι m.zuiko 14-42 είναι 4, αλλά στην πραγματικότητα 3.
Ο πρώτος, ο 14-42 με τη μεταλλική μοντούρα είχε κάποιο πρόβλημα στο φόκους του και γι αυτό η αναβάθμιση.
Ο δεύτερος, ο L, δεν χρειάζεται αναβάθμιση. Εκτός από το γράμμα L, κ=ξεχωρίζει από τον πρώτο γιατί έχει πλαστική μοντούρα.
Ο τρίτος είναι ο 14-42 ΙΙ, ο οποίος είναι αθόρυβος για λήψη βίντεο και με αναβάθμιση firmware μετατρέπεται στον τέταρτο, που είναι ο IIR και τον οποίο φοράνε οι τελευταίες πεν και είναι ο πιο γρήγορος στην εστίαση.

Ο κακός χαμός δηλαδή , ξόδεψα το βράδυ μου και ταλαιπωρήθηκα για μια χωρίς να χρειάζεται αναβάθμιση φακού .

Θα μου πεις , δεν ήξερα δεν ρώταγα ?

Επειδή δεν θέλω με το παραμικρό να ενοχλώ βρίσκοντάς τα όλα έτοιμα , προσπαθώ τις περισσότερες φορές ψάχνοντας να βρίσκω την λύση , εκτός από όταν βιάζομαι .

Οι m.zuiko 14-42 είναι 4, αλλά στην πραγματικότητα 3.
Ο πρώτος, ο 14-42 με τη μεταλλική μοντούρα είχε κάποιο πρόβλημα στο φόκους του και γι αυτό η αναβάθμιση.
Ο δεύτερος, ο L, δεν χρειάζεται αναβάθμιση. Εκτός από το γράμμα L, κ=ξεχωρίζει από τον πρώτο γιατί έχει πλαστική μοντούρα.
Ο τρίτος είναι ο 14-42 ΙΙ, ο οποίος είναι αθόρυβος για λήψη βίντεο και με αναβάθμιση firmware μετατρέπεται στον τέταρτο, που είναι ο IIR και τον οποίο φοράνε οι τελευταίες πεν και είναι ο πιο γρήγορος στην εστίαση.

Πριν από 2 μήνες περίπου συζητούσαμε το ίδιο ακριβώς θέμα και έγραψες τα ίδια περίπου (#514), τα οποία συμπληρώθηκαν από άλλους με χρήσιμες πληροφορίες.

Προφανώς, ο Κώστας, που ταλαιπωρήθηκε τόσο πολύ με το θέμα της (μη απαιτούμενης, τελικά) αναβάθμισης, δεν είχε διαβάσει εκείνες τις σελίδες.