Olympus Pen EP-1/2, E-PL1 και... ...φτάσαμε στην E-PL7!!!

Απάντηση: Olympus Pen EP-1/2, E-PL1 και νεότερες...

Εγώ επειδή έχω πάρει από αυτούς (για μένα και για φίλους) 7 μηχανές, μόνο σε μία είχε Ελληνικό εγχειρίδιο. Κανά δυο είχαν Γερμανικό και οι υπόλοιπες Αγγλικό. Ότι τύχει είναι απιδιά.

Να πω λίγα λόγια από την μέχρι τώρα εμπειρία μου με τη μηχανή.

Η e-pl1 δεν είναι DSLR.
Για κάποιον που έχει συνηθίσει τον τρόπο λειτουργίας μιας οποιασδήποτε DSLR δεν είναι εύκολο να προσαρμοστεί στην e-pl1.
Προσωπικά δε μπορώ εύκολα να συνηθίσω (ξανά) τη χρήση της lcd για καδράρισμα. Έξτρα σκόπευτρο δε πρόκειται να πάρω, κοστίζει όσο σχεδόν κοστίζει ολόκληρη η μηχανή, είναι παράλογο.

Η ποιότητα κατασκευής της είναι καλή, αλλά δεν είναι 5060WZ...

Το AF επίσης με δυσκόλεψε. Με την eos20d στοχεύω εκεί που θέλω να εστιάσω, μετακινώ λίγο το κάδρο εκεί που το θέλω και πατάω το κουμπί. Με το AF της e-pl1 ποτέ δε ξέρεις που θα επιλέξει να εστιάσει. Επίσης στο σκοτάδι με τον 14-42 του ΚΙΤ είναι πολύ δύσκολο να νετάρει σωστά. Αν και τολμώ να πω ότι η λειτουργία αναγνώρισης προσώπων είναι εξαιρετική!

Το MF είναι απλά mission impossible με την LCD οθόνη, οπότε ένα όνειρο για κάποιον prime σε διαφορετική μοντούρα με αντάπτορα μάλλον εξανεμίζεται...

Η απουσία ελέγχου του βάθους πεδίου είναι άλλο ένα μειονέκτημα. Δε ξέρω αν αυτό μπορεί να βελτιωθεί με κάποιον άλλον φακό...

Το WB νομίζω ότι θα μπορούσε να είναι καλύτερο, δε μπορώ να το συγκρίνω με αυτό της eos20d.

Όταν βάζεις το iso στο auto συνήθως επιλέγει παράλογα μεγάλη τιμή (1600) αλλά επίσης περιέργως ο θόρυβος στα jpg είναι πολύ λίγος! Αυτό δε ξέρω πως γίνεται, μήπως οι ενδείξεις είναι πολύ απαισιόδοξες?

Τελευταία, το μέγεθος της μηχανής δεν είναι τόσο μικρό όσο φαίνεται! Φυσικά όμως είναι αρκετά μικρότερη από τη μικρότερη dslr! Ειδικά αν αντί για το φακό του ΚΙΤ επιλέξεις κάποιον pancake.

Διαβάζοντας κάποιος αυτά που έγραψα μάλλον θα νομίζει ότι έχω απογοητευτεί, κάτι το οποίο όμως δε συμβαίνει γιατί:

Η ποιότητα των φωτογραφιών είναι εξαιρετική. Αυτό που λένε για τα jpg της olympus είναι αλήθεια.
Θα ήθελα κάποιον φωτεινότερο φακό όπως ο panasonic 20mm 1.7, αλλά μη τα θέλουμε όλα δικά μας.
Σε σκοτεινά πλάνα η μηχανή συμπεριφέρεται καλά, απλά με τον φακό του ΚΙΤ είναι λίγο δύσκολα τα πράγματα.

To IS κάνει πολύ καλή δουλειά για τρεμάμενα χέρια! εξαιρετικό!

Η μηχανή με κάνει να θέλω να βγάλω φωτογραφίες. Και αυτό είναι για μένα ένα πολύ σημαντικό πράγμα. Το μέγεθος της παρόλο που δεν είναι απολύτως μικρό, μου επιτρέπει να την έχω πάντα μαζί. Και αυτό που λένε ότι "η καλύτερη φωτογραφική είναι αυτή που έχεις μαζί σου" είναι πέρα για πέρα αλήθεια!

Τα software φίλτρα που έχει μέσα η μηχανή είναι πολύ καλά! Μπορείς να "δημιουργήσεις" χωρίς καν να ανοίξεις τον υπολογιστή σου!

Για το 99% των κατόχων compact ψηφιακών μηχανών πιστεύω ότι η e-pl1 (ή κάποια άλλη ακριβότερη-καλύτερη pen) είναι μια λύση που πρέπει να δει αν το εστιακό εύρος του φακού του ταιριάζει...

Την DSLR προς το παρών την κρατάω (ερμηνεύστε το όπως θέλετε αυτό!)

Και μερικά δειγματάκια:

loutra.jpgchapelregular.jpg

chapelpopart.jpgpondsepia.jpg

lunapopart.jpglunasepia.jpg

Ωραίο ποστ , ευχαριστώ που μοιράστηκες την άποψή σου .

Πως προέκυψε η διαφορά μεταξύ των δύο με τα σπιτάκια ?

Ωραίο ποστ , ευχαριστώ που μοιράστηκες την άποψή σου .

Πως προέκυψε η διαφορά μεταξύ των δύο με τα σπιτάκια ?

η μία είναι σε normal mode ενώ η άλλη με το popart φίλτρο.

όπως και οι κούνιες. Η μία popart η άλλη sepia.

Προφανώς έχει χρησιμοποιηθεί κάποιο art filter...

Ευχαριστούμε για την περιγραφή των πρώτων εντυπώσεών σου.
Κάπως έτσι ξεκίνησα κι εγώ με τις πεν, αλλά στην πορεία έκτισα ολόκληρο σύστημα.
Τώρα με την e-pl3 και τους φωτεινούς prime που έχω την χαίρομαι πραγματικά κάθε μέρα.
Και ναι είναι μηχανές που τις έχει κανείς εύκολα πάντα μαζί του και είναι μηχανές που σε κάνουν να θέλεις να βγάζεις φωτογραφίες.
Να και ένα δείγμα με το μποκέ του 45/1.8:

6814955348_b322fc381b_b.jpg

Re: Olympus Pen EP-1/2, E-PL1 και νεότερες...

Στέργιε μεγειές! Τα δείγματά σου μπορώ να πω ότι είναι "αντιπροσωπευτικά", μου θυμίζουν τις πρώτες μου φωτογραφίες με την EP-1 το 2009 :cool4:. Από κει και πέρα, λίγο ως πολύ οι παρατηρήσεις σου είναι σωστές, οπότε ευκαιρίας δοθείσης να πω κι εγώ μερικά πράγματα από την εμπειρία μου:
- Την χειροκίνητη εστίαση στο 90% των περιπτώσεων την ξεχνάτε, το υπόλοιπο 10% αφορά α) ευρυγώνιους με μεγάλο βάθος πεδίου που πάς στο περίπου, β) τρίποδο (και γυαλιά για όσους έχουν πρεσβυωπία όπως εγώ).
- Έλεγχος βάθους πεδίου με τον κιτ όχι, πάτε για Panasonic 20/1,7 ή 25/1,4 ή Olympus 45/1,8 κ.λ.π.
- Οι PEN (όπως όλες οι Olympus), βγάζουν πολύ καλές φωτογραφίες στο αυτόματο! Για κάποιον υποτυπώδη έλεγχο την βάζετε στο P, κι αν θέλετε περισσότερα ξέρετε... (το 99% των δικών μου είναι στο "Α" με πείραγμα της έκθεσης όποτε νομίζω ότι...)
- Τα jpeg είναι όντως πολύ καλά, και μπορείτε να πάρετε ακόμα καλύτερα, σύμφωνα με τα προσωπικά σας γούστα, παίζοντας κυρίως με τις ρυθμίσεις sarpness, contrast, noise reduction - χαμηλά έως πολύ χαμηλά, δεν τα έχω ανεβάσει ποτέ πάνω από +1, παρά μόνο για "πειράματα". Συνήθως είμαι στο 0.
- Τα χρώματα vivid,natural,muted κ.λ.π. μην σας ξεγελάνε, το vivid "σκοτώνει", το natural δεν είναι και τόσο "natural", οπότε οι λάτρεις του φυσικού θα πάνε στο muted. Προσωπικά το έχω στο natural για κατευθείαν σερβίρισμα στον σκληρό και χάζι με φίλους, οικογένεια κ.λ.π. Όμως έχω ρεζέρβα τα αρχεία raw για κάθε ενδεχόμενο...
- Η δυναμική περιοχή, για όσους έχουν καλοσυνηθίσει από τις "μεγάλες" είναι κάπως περιορισμένη, μπορείτε να βελτιώσετε την κατάσταση με το gradation ρυθμίζοντας το κατάλληλα ή βάζοντας το στο auto - αλλά θα φάτε αρκετό θόρυβο, οπότε προσοχή.
- Το WB είναι λίγο θέμα συνήθειας, προερχόμενος από compact Fuji στην αρχή με είχε ξενίσει όντας λίγο συντηρητικό στην γκάμα κόκκινο-μπλέ, αλλά μετά τραβώντας σκηνές στο άμεσο περιβάλλον μου που έχω την ευκαιρία να ξαναβλέπω κάθε μέρα, με εντυπωσίασε θετικά. Μην ξεχνάμε βέβαια τα raw -αυτό δεν το ξαναλέω για να μη με βαρέσετε...
- Το Quick menu δεν χρειάζεται να σας το πω είναι πολύ χρήσιμο, οπότε ενεργοποιημένο. Αλλά: αν σας αρέσει να πειράζετε μπαίνετε στο κανονικό μενού και... όταν βγείτε από τον λαβύρινθο θα έχει αλλάξει η μόδα!
- Μια ρύθμιση που έχω και στις δύο PEN: από μενού->ρυθμίσεις(τα 2 γρανάζια)->utility->exposure shift-> μπορείτε να ρυθμίσετε χωριστά για κάθε τύπο φωτομέτρησης ποσοστό υπερέκθεσης (ή υπο-). Προσωπικές: multi +1/6, center weighted:+1/6, spot:0.
- Μα καλά θα ρωτήσει κάποιος, αφού τα jpeg είναι τόσο καλά γιατί τραβάς πάντα jpeg+raw? Γιατί αγοράσατε μια φωτογραφική "Ιανό", με δύο πρόσωπα: μηχανούλα "του χεριού σας" πάντα μαζί, αλλά και σοβαρό εργαλείο!

Ότι θέλετε ρωτάτε, αν δεν ξέρω (πολύ πιθανό :chinscratch:) θα το ψάξουμε μαζί με τους υπόλοιπους Ολυμπιάκηδες και μη...

Re: Απάντηση: Olympus Pen EP-1/2, E-PL1 και νεότερες...

Η δικιά μου δεν είχε μέσα manual...όλα τα υπόλοιπα κομπλέ...

Το ιδιο και σε μένα .. Mικρό το κακό βέβαια
Καλοριζικες οι μηχανές σε ολα τα παιδιά που παρέλαβαν..

Στεργιε ακριβώς εκει καταλήγω και εγω,μετά απο μια εβδομάδα συνύπαρξης.
Εχει τα καλά της, αλλά και τα κακά της,ωστόσο στα μάτια μου παραμένει η μηχανή που θα έχω πάντα μαζί, και που θα μου δώσει αξιοπρεπή δείγματα.
Ετσι καταλήγω οτι η αγορά της άξιζε σίγουρα,αλλά τα σχεδόν 5 κιλά στην πλάτη (Κ20,τρίποδο,φλας,φακοί) δεν πρόκειται να με εγκαταλείψουν...

Re: Olympus Pen EP-1/2, E-PL1 και νεότερες...

Καλά μην ζορίζεστε, ο γιατρός μου είπε να χάσω λίγο βάρος, η 5D mkIII είναι πρό των πυλών, οπότε άμα βρώ καμιά μεταχειρισμένη mkII σε καλή τιμή, θα την φορτωθώ και θα πάρουμε τα βουνά μαζί... :jester:

Το AF επίσης με δυσκόλεψε. Με την eos20d στοχεύω εκεί που θέλω να εστιάσω, μετακινώ λίγο το κάδρο εκεί που το θέλω και πατάω το κουμπί. Με το AF της e-pl1 ποτέ δε ξέρεις που θα επιλέξει να εστιάσει. Επίσης στο σκοτάδι με τον 14-42 του ΚΙΤ είναι πολύ δύσκολο να νετάρει σωστά.

Κατάλαβα. Δεν βγήκαμε δλδ στις φωτογραφίες της πίτας, έτσι? :p
Pen ήταν τελικά αυτό το κοκκινάδι που κρατούσες;

χαχαχα

Βγήκατε σούπερ στην πίτα ρε, απλά είδα ότι οι δικές μου ήταν καλύτερες από τις δικές σου και είπα να μη τις ποστάρω για να μη σε προσβάλω.

Γιατί μπρε. Οι κάτω το γύρισαν, λέει, σε διαγωνισμό φωτογραφίας, όχι εμείς. :p
Αντάπτορες θα πάρεις να σε δανείσω κανέναν φακ-οφ να παίξεις να δούμε τι ψάρια πιάνει με τους legacy?

Όσοι πήρατε την gold ο φακός είναι στο ίδιο χρώμα η silver ?

Και επίσης σε σχέση με την δημοπρασία , σε κάποια που ήταν στα 150 εγώ έβαλα μάξιμουμ 175 και μόλις κάποιος ανέβαζε κατά ένα δυο ευρώ , λίγο μετά ανέβαινε αυτόματα και η δική μου αντίστοιχα , φυσικά έχασα διότι έκλεισε στα 186 .
Η ερώτησή μου για την επόμενη που θα χτυπήσω : Αν στα τελευταία δευτερόλεπτα είναι στα 150 από εμένα (με μάξιμουμ που θα έχω ορίσει 175) και κάποιος ανεβάσει στα 151 , το σύστημα θα με έχει εξασφαλισμένο πηγαίνοντας στα 153 η πρέπει να είμαι συνδεδεμένος ώστε να κάνω κλικ στο τσακ που λέμε ?

Να εγγραφείς στο gixen (δωρεάν είναι) και να το χρησιμοποιήσεις για sniper. Ποντάρει στα 5 δεύτερα.

Re: Απάντηση: Olympus Pen EP-1/2, E-PL1 και νεότερες...

Όσοι πήρατε την gold ο φακός είναι στο ίδιο χρώμα η silver ?

Και επίσης σε σχέση με την δημοπρασία , σε κάποια που ήταν στα 150 εγώ έβαλα μάξιμουμ 175 και μόλις κάποιος ανέβαζε κατά ένα δυο ευρώ , λίγο μετά ανέβαινε αυτόματα και η δική μου αντίστοιχα , φυσικά έχασα διότι έκλεισε στα 186 .
Η ερώτησή μου για την επόμενη που θα χτυπήσω : Αν στα τελευταία δευτερόλεπτα είναι στα 150 από εμένα (με μάξιμουμ που θα έχω ορίσει 175) και κάποιος ανεβάσει στα 151 , το σύστημα θα με έχει εξασφαλισμένο πηγαίνοντας στα 153 η πρέπει να είμαι συνδεδεμένος ώστε να κάνω κλικ στο τσακ που λέμε ?

always wired

Γιατί μπρε. Οι κάτω το γύρισαν, λέει, σε διαγωνισμό φωτογραφίας, όχι εμείς. :p
Αντάπτορες θα πάρεις να σε δανείσω κανέναν φακ-οφ να παίξεις να δούμε τι ψάρια πιάνει με τους legacy?

έχει αντάπτορες απλούς και αντάπτορες με έλεγχο διαφράγματος (για τους φακούς που δεν μπορείς να το πειράξεις χειροκίνητα).

Το σκέφτομαι να σου πω την αλήθεια, αλλά όπως έγραψα εγώ και άλλοι φίλοι παραπάνω η εστίαση μέσω της lcd είναι λίγο....δύσκολη, οπότε...

αν είχες κανέναν panasonic 20mm 1.7 να σου τον δανειστώ ευχαρίστως!