Re: Olympus Pen EP-1/2, E-PL1 και νεότερες...
αυτο ειπα κι εγω.... δεν λεω οτι ειναι "κακοι" φακοι , απλα δεν ανταποκρινονται εντελως στις προσδοκιες μας και κυριως στη τιμη τους.
Αυτο δε μπορει να το αμφισβητησει κανεις.
Οι 2 εταιρειες σχεδιαζουν φακους με αρκετα προβληματα , που σε αλλα συστηματα θα θεωρουνταν "προβληματικοι".
Εχουν επιλεξει (και καλα κανουν) να διορθωνουν σχεδον ολες τις ατελειες με software, αλλα αυτο δε δικαιολογει σε καμια περιπτωση τις τιμες τους.
Εχουν δωσει βαρος, στην οξυτητα (οπως κανουν και οι Leica) , μιας και αυτο δυσκολα διορθωνεται μετα , και αφηνουν σε δευτερη μοιρα τα υπολοιπα.
Δεν εχω προβλημα μ αυτο , απλα θα επρεπε να εχουν καλυτερη τιμολογιακη πολιτικη.
Τωρα , οσον αφορα τη σταθεροποιηση, ειναι κριμα που δε βγαζουν φακους prime με σταθεροποιηση (οπως κανει η sony με τις nex) , γιατι στις panasonic υπαρχει μεγαλο προβλημα .
Ti να τον κανω τον καταπληκτικο Oly 75mm 1.8 , που στην ουσια ειναι 150mm , χωρις σταθεροποιηση στην GH3 ?
Το ιδιο και με τους olympus zoom, κανεις δεν εχει staueropohsh, αρα κι εκι οι panasonic υστερουν , αφου κανεις δε παιρνει φυσικα καποιο ζοομ φακο της olympus.
YG... επισης δεν ειμαι σιγουρος αν και αλλες παραμετροι διορθωνονται αυτοματα , οπως η βινιετα.
Στα review που διαβαζω (δεν εχω olympus και δεν γνωριζω) πχ ο oly 12mm f/2 δεν εχει αυτοματη διορθωση βινιετας και το προβλημα ειναι εντονο (ειδικα για prime φακο).
http://www.photozone.de/olympus--four-thirds-lens-tests/673-oly12f2?start=1