Olympus PEN-F

Ναι το εχω βαλει το E-series 1020 RGB και στο δικό μου το εξελακι που εχω ποσταρει πιο πανω , αν το κατεβασεις θα το δεις

απλά ο φίλος εκει με τις Fuji το κανει πιο εξειδικευμενα με ματσαρισμα διαβαζοντας τιμες απο το πρωτογενες αρχειο συγκεκριμενης μηχανης (οχι γενικα των μχανων του E-system) kai για καθε χρωμα και στο τελος βαζει και το π;oσο κοντα τα φερνει το προγραμμα με αυτο που παραγει σε ιστογραμμα

Κώστα οι πρώτες δοκιμές μου είναι μάλλον απογοητευτικές. Από την Fuji μου αρέσει το Classic Negative και έχοντας δει αρκετές εικόνες από fuji μηχανές, το δοκίμασα σε εικόνες μου.
Για όσους δεν το γνωρίζουν το classic negative πουσάρει το κόκκινο κυρίως και μειώνει τον κορέσμό στα άλλα χρώματα. Στο μπλε κανάλι έχει -1 +4 +4 όπου κάνεις τους ουρανούς τελείως λάθος.

Ένα παράδειγμα σε φωτογραφία μου

P1042820.jpg

Και εδώ ένα παράδειγμα εικόνας από Fuji

classic-neg.jpg

Στο κόκκινο έρχεται πιο κοντά στο Original αλλά το μπλέ εδώ μου πέταξε τα μάτια έξω...

Θα συνεχίσω δοκιμές αλλά οι πρώτες εντυπώσεις σε αυτά τα film simulations που γνωρίζω είναι μάλλον απογοητευτικές.

• Like
Reactions: kbouk
αν εχεις διαθεσιμη Fuji μηχανη το σωστο ειναι να κανεις διπλα διπλα τις συγκρισεις στο ιδιο καδρο μηπως και το AutoWB της καθε μηχανης αλλαζει αναλογα τον ογκο του κτιριου που εχει μπροστα του

καταλαβαινω ομως οτι και ετσι εχεις αποψη , δεν ξερω αν θα αλλαξει κατι η προτασή μου

Αυτή τη στιγμή δεν έχω Fuji αλλά είχα παλαιότερα και έχω περάσει πολύ χρόνο ψάχνοντας χρώματα και βλέπω αμέσως τις διαφορές.

Ευχαριστώ @aspromavros για την βοήθεια. Αν έχεις καμία πρόσφατη με ηλιοφάνεια (όχι καλοκαιρινή) να δούμε πως αποτυπώνεται το μπλε του ουρανού.

@kbouk αυτά τα +4 στο μπλε θα κάνουν τον ουρανό πάντα υπερκορεσμένο. Δεν ξέρω αν θα έπρεπε να πειραχθεί και το Hue/Luminance για να έρθουν πιο κοντά.

Αυτή τη στιγμή δεν έχω Fuji αλλά είχα παλαιότερα και έχω περάσει πολύ χρόνο ψάχνοντας χρώματα και βλέπω αμέσως τις διαφορές.

Ευχαριστώ @aspromavros για την βοήθεια. Αν έχεις καμία πρόσφατη με ηλιοφάνεια (όχι καλοκαιρινή) να δούμε πως αποτυπώνεται το μπλε του ουρανού.

@kbouk αυτά τα +4 στο μπλε θα κάνουν τον ουρανό πάντα υπερκορεσμένο. Δεν ξέρω αν θα έπρεπε να πειραχθεί και το Hue/Luminance για να έρθουν πιο κοντά.
Θα ψάξω να βρω καμία, αλλά δεν ξέρω αν έχω κάποια.

• Like
Reactions: isin and kbouk
Δεν βρήκα κάποια που να την έχω τραβήξει με classic negative, αλλά επεξεργάστηκα στα γρήγορα μερικές βάζοντας στο Capture One το φίλτρο Classic Negative.
Ελπίζω να βοηθάνε...

_DSF0276.jpg

_DSF0319.jpg

_DSF0689.jpg

• Like
Reactions: isin
Σε όσες δοκιμές κάνω το μπλε κανάλι μου φαίνεται οτι δεν το πετυχαίνει ποτέ στο classic negative.

Εγω θα ηθελα να βρω μια προσομειωση στα χρωματα της παλιας Olympus Ε-1 με KodaΚ CCD αισθητηρα.

Θεωρητικα ο τυπος ( μελος @ibd στο mu-43.com) με το προγραμματακι που εχει φτιαξει θα μπορουσε να το κανει αν ειχε πρωτογενη αρχεια της Ε-1 .

Δεν την εχω την μηχανη αλλα μπορω να την δανειστω απο φιλο. Λεω να του γραψω ενα post να δω αν εχει τη διαθεση να το κανει

ΥΣ
αν τα δοκιμασεις τα παραπανω και βρεις κατι πολυ ενδιαφερον για συγκεκριμένο φωτογραφικο σεναριο ενημέρωσε
o φιλος μας μετα απο τη δικη σου αναφορά @isin εδώ στο νημα στο avclub , μας εψαξε και διαβασε το ανωτέρω post μου σε μεταφραση

μάλιστα εκανε και μια πρωτη προσπαθεια να προσομειωσει χρωμικο προφιλ της Ε-1 σε AutoWB με συγκριτικά δειγματα που βρηκε και κατεβασε απο το Imaging Resource (y)

• Like
Reactions: isin

A new camera is about to steal this idea – but Olympus did it first

Αφού η ΟΜ/Olympus εγκατέλειψαν την ιδέα του μοχλού δημιουργίας ιδιαίτερων Color/Mono profile για τη δημιουργεί α εξειδικευμένων jpeg κάποια άλλη εταιρία ετοιμάζεται να το λανσάρει σύντομα σύμφωνα με τη συγγραφέα του άρθρου

Γι να δούμε αν θα επαληθευτεί η πρόβλεψη

Διαβάζω για νέα FF από panasonic με fixed φακό... και επειδή στις S5II και S5IIX έχουν το real time lut που βάζεις τα δικά σου προφιλ, υποθέτω κάτι τέτοιο.

Υπάρχει μια φήμη για μια ακόμα OM System Camera μέσα στο 2024 οπότε... πάλι αρχιζουν φημες για PENF II αν και δεν το πιστευω

Καλό και αυτό, τώρα και μετα από 8 χρόνια την ανακαλύπτουν οι Olympus/OM ambassadors :rolleyes::giggle:

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

ίσως αυτό βαλει σε σκέψεις την εταιρία να φέρει κάποτε μια δεύτερη βερσιον. Ημουν ένας από αυτούς τους ηλίθιους που την πούλησαν πριν κάποια χρόνια όταν είχε βγει η φημη οτι ήταν έτοιμη η αντικαταταστατρια της και μετά όταν δεν ήρθε ποτέ έψαχνα μανιωδώς να την ξαναγορασω αλλά οι τιμές στα μτχ. ήταν και είναι υψηλότερες και από καινούργια μοντέλα όπως η ΟΜ5 με πολλές πιο σύγχρονες ηλεκτρονικές λειτουργίες

Τελικά βρήκα ένα άψογο κομμάτι και οπότε μου δίνεται η ευκαιρία την βγάζω βόλτα με τους πιο μικρούς φακούς που έχω , LUMIX 9mm/1.7, kit 12-32mm, kit 35-100mm.

Το παραπάνω βίντεο που ειδα σήμερα δεν λέει τίποτε απο αυτα που μπορείς να απολαύσεις με τη συγκεκριμένη μηχανή. Η ευχαριστηση να κρατάς ένα κόσμημα , η ευκολία να φωτογραφίζεις με αυτό είτε από το πλαϊνό σκόπευτρο είτε από την οθόνη και να εχεις τη δυνατότητα να αλλάξεις άμεσα με ροδέλες έκθεση, ISO, ταχύτητα, διάφραγμα, η δυνατότητα να στήσεις τα δικά σου Α/Μ και εγχρωμα φιλμ και να τα βλέπεις εκείνη τη στιγμή στο κάδρο κλπ. Δεν στερείται επίσης και σύγχρονων ηλεκτρονικών λειτουργιών όπως το τριποδατο hires, focus stacking …

Την Κυριακή μάλιστα ετυχε και την πήρα στο Θησείο και με τον μικρό κιτ 35-100mm έβγαλα μερικες φωτο στο δρόμο και κάποιες ανέβασα στην Gallery , ήταν σαν να μην κράταγα μηχανή στο χερι (μόνο η 5η φωτό με την κοπέλα στο τραπέζι με τα τατουάζ είναι με τον 9mm/1.7) με τον κιτ 35-100mm που με άφησε για μια ακόμα φορά ικανοποιημένο για ημερήσια χρήση, όλες οι φωτό με SAF ακαριαίες αφού στο CAF η μηχανή δεν τα παει καλά ειδικά με τους LUMIX kit , οι Α/Μ είναι απευθείας από την μηχανή με ασπρόμαυρο δικό της φίλτρο, όπως φυσικά και οι έγχρωμες (πειραγμένο ελαφρως profile)

Δίπλα μου κολλητός φιλος είχε μια φιλματη Nikon F100 με manual 28mm φακό και Α/Μ φιλμ , έκρυψε στην τσάντα την Nikon Z8 με το μπαζούκα 28-70/2.8 (ο παλιός με ανταπτορα) , ανυπομονώ να δω τις εμφανίσεις του…

Last edited:
  • Like
Reactions: cacau
Ίδιες σκέψεις έκανα και εγώ όταν έχω δει το τελευταίο καιρό πολλούς ambassadors να ανακαλύπτουν την PENF. ΑΠό τον Red35 - Jimmy Chung το περίμενα καθώς το αναφέρει εδώ και χρόνια ότι είναι η αγαπημένη του μηχανή αλλά... η Wildlife - Macro photographer Emily Taplin που δεν είχε πιάσει ποτέ την PENF, δεν κάνει street ούτε travel και τώρα κάνει βίντεο για PENF;;;... και χθες στο βίντεο με τις Cla(i)res να κάνουν βίντεο με την Emily MIcroFourNerds που είναι lumix ambassador και μιλάει για την μεγάλη της αγάπη την PENF και να δείχνει φωτο από πρόσφατο ταξίδι... βλέπω πολλά μαζεμένα περιστατικά με βίντεο της PENF για να είναι "τυχαία".

Ελπίζω μόνο αν βγει νέα PENF να γίνει σωστά. Δηλαδή με νέο αισθητήρα. Για όσους θυμούνται η PENF ήταν η πρώτη m43 μηχανή της olympus που ανέβηκε στα 20mp ενώ μέχρι τότε είμασταν στα 16. Ελπίζω να γίνει και εδώ κάτι παρόμοιο.

Last edited:
  • Like
Reactions: cacau and kbouk
Αν συνέχιζε η Olympus πιστευω θα βλέπαμε κάποια στιγμή ένα rebirth της PenF μόνο και μόνο ως μοντέλο που θα ανέβαζε το prestige της εταιρίας και ας ήταν εμπορικά αντί οικονομικό , τώρα η νέα εταιρία με το μειωμένο budjet θεωρώ πως θα πάει σε προϊόντα που πιστεύει αυτή οτι θα είναι πολυ πιο κερδοφόρα και έχει στραφεί το κοινό της.

Αν την έβγαζε τι θα πρέπει να βελτίωνε ? Ελαχιστα πράγματα για εμένα , ενα πιο σύγχρονο αισθητήρα όχι απαραίτητα μεγαλύτερης ανάλυσης, το CAF και την φόρτιση με USB , bonus θα ήθελα την αδιαβροχοποιηση αν και οι μικροί φακοί που λογικα θα τη συνδιασεις δεν ειναι οι περισσότεροι στεγανοι

το άρθρο που βάζω πρόσθετει μερικά ακόμη

A new PEN-F camera

Εμείς που την έχουμε και δεν μας ενδιαφέρει διόλου το βίντεο θεωρώ πως ειμαστε πολύ τυχεροί να φωτογραφίζουμε με αυτό το κόσμημα , για εμένα είναι η αγαπημένη μου μηχανή για δρόμο :cool:

Last edited:
Αν είχε στεγανοποίηση την αγόραζα ως έχει... Οπότε προς το παρόν βολεύομαι με την ΟΜ5, όπου έχω αρχίσει (επιτέλους) να ασχολούμαι με τα έτοιμα προφίλ - περισότερα εν καιρώ...

Και Ιταλία έφαγα δυο βροχές - η μια καταρακτώδης - και όπως βλέπουμε (Ισπανία και Θεσσαλία π.χ.) εκτός από στεγανές κάμερες θα θέλουμε και βάρκες... :cry:

Συνεχίζω να βρίσκω πρόσφατα βίντεο "αγάπης" προς την PENF και ζητάνε νέο μοντέλο.
Αναφέρουν κιόλας ότι η ιστορία της PENF δεν έχει τελειώσει ακόμα όπως στο παρακάτω βίντεο.

Δεν μπορεί να είναι τυχαία όλα αυτά... για να δούμε.

ΥΓ. 2 φορές ζήτησα προσφορά από MPB και όταν ήταν να την δώσω ... έκανα πίσω.

Για καθημερινές στιγμές και με μικρά παιδιά που κινούνται ασταμάτητα και απρόβλεπτα... η ΟΜ5 κάνει πολύ καλύτερη δουλειά. Έτσι η PENF έχει περιοριστεί στο συρτάρι για λίγες βόλτες για street στο κέντρο. Ουσιαστικά κάθεται...