ΟΜ-3 , η νέα ρετρό μηχανή της OM systems

Εγω σε <πλαστικο> σωμα προτιμω μαυρο χρωμα....σε μεταλικο σωμα ασημι....μια λεπτομερεια που δεν μου πολυαρεσει ειναι ο επιλογεας μπροστα για τα προφιλ που ειναι μαυρος....θα τον προτημουσα ασημενιο οπως στην pen f.....
Ακριβως το ιδιο ηθελα να γραψω προχτες και το ξεχασα. Η επιλογη λογικα εγινε απο τα παλια φιλματα σωματα που ηταν μαυρος ο αντιστοιχος επιλογεας για χρονοδιακοπτη ακομα και σε ασημι βερσιον των ΟΜ1,ΟΜ2

Δημητρη η Τιτανιουμ ΟΜ3 Ti νομιζω ειχε βγει σε ασημι - ανθρακι , σιγουρα υπηρχε ασημι ΟΜ4

• Like
Reactions: guzzi
@karamela εγώ προσωπικά δεν είχα πρόβλημα με τα πλαστικά σώματα. Στην ΟΜ5 δεν με χαλάει το πλαστικό της. Δεν το θεωρώ φτηνιάρικο όπως πιστεύουν άλλοι.

Το μοναδικό "πρόβλημα" που έχω εγώ με τα μεταλλικά είναι ότι όπως πχ η ασημί ΕΜ5.2 μου ξέφτυσε η βαφή στο μέταλλο και έγινε πολυ άσχημη. Και την πρόσεχα πολύ! Η ΕΜ5.3 και η ΟΜ5 μου 2+ χρόνια είναι σαν καινούργιες ακόμα. Ελπίζω στην ΟΜ3 να μην έχει τέτοια θέματα το ασημί πάνω.

Επίσης κάτι που παρατήρησα στην νέα X100VI ... το μεταλλικο τμήμα πάνω δεν το νιώθεις σαν μέταλλο αλλά σαν πλαστικό! Δεν έχει την αίσθηση των παλιών μηχανών που περιμένουμε όταν δαιβάζουμε μεταλλικό σώμα. Θα πρότεινα να την δείτε κάπου και εσείς από κοντά και θα καταλάβεται τι εννοώ. Και θα πιάσω και την ΟΜ3 πριν αγοράσω γιατί έχω την περιέργεια για την αίσθηση που περιγράφουν στα reviews και έχω στο μυαλό μου να μην είναι κάτι παρόμοιο με X100VI.

Η PenF έχει αίσθηση και ποιότητα μεγάλου πάντως και δεν ξεφτίζει η βαφή.

Την Fuji την έπιασα προχτές ελάχιστα (ήταν ενός φίλου) αλλά δεν με τράβηξε , ίσως επειδή ήταν ολόμαυρη. Δεν την περιεργάστηκα πολύ ώρα ώστε να το αισθανθώ αυτό που γράφεις.

Η em5II είχε προβληματική βαφή, η penf που είπε ο Κώστας δεν ξέφτιζε, όπως και οι fuji μηχανές που σε σχεδόν σε καμία από τα μοντέλα των τελευταίων χρόνων επίσης δεν βγαίνει.

Ισχυει ότι η X100VI έχει πιο λεπτό μεταλικό περίβλημα σε σχέση με τις πρώτες X100, το ibis που βάλανε μέσα κλπ. ανέβασε το βάρος και κάπως έπρeπε να το περιορίσουν, κακώς κατά την γνώμη μου, για 30-40 επιπλέον γραμμάρια χάλασαν την αίσθηση που σου έδιναν οι παλιές Χ100.

Υ.Γ. Η OM5 δεν είναι πλαστικούρα μεν, άλλα δεν έχει την αίσθηση που σου δίνει ένα πληρως μεταλλικό σώμα όπως οι παλιές ΕΜ5, Penf. κλπ.

Ενα ακόμη review λίγο πιο λεπτομερές

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Εγω σε <πλαστικο> σωμα προτιμω μαυρο χρωμα....σε μεταλικο σωμα ασημι....μια λεπτομερεια που δεν μου πολυαρεσει ειναι ο επιλογεας μπροστα για τα προφιλ που ειναι μαυρος....θα τον προτημουσα ασημενιο οπως στην pen f.....

Εκτος του αισθητικου πρεπει να ειναι και η βαφη κορυφαια ωστε να μην γδερνεται ευκολα ενα μεταλλικο μαυρο part.

@kbouk επειδή έχω μαύρη PENF (δεν βρήκα ασημί που ήθελα), δεν είχα εικόνα αν και πόσο ξέφτιζε. Το μαύρο σίγουρα δεν ξέφτιζε και είναι μια χαρά. Και έχει καλύτερη αίσθηση του μετάλου από την X100VI. Ισχύει αυτό που περιγράφει ο @karamela για την Χ100VI που είναι πολύ λεπτό στην υφή του το πάνω μέρος και μόλις την πιάνεις τρως ένα σκάλωμα αν είναι μεταλλικό ή πλαστικό.

Παντώς αυτά είναι όλα υποκειμενικά. Ας πιάνει ο καθένας και να βλέπει ο ίδιος τι προσπαθούμε να περιγράψουμε.

Εκτος του αισθητικου πρεπει να ειναι και η βαφη κορυφαια ωστε να μην γδερνεται ευκολα ενα μεταλλικο μαυρο part.
Γιαυτο το λογω γραφω οτι προτιμο ασημι χρωμα σε μεταλλικα σωματα και μαυρο σε πλαστικα σωματα.

Γιαυτο το λογω γραφω οτι προτιμο ασημι χρωμα σε μεταλλικα σωματα και μαυρο σε πλαστικα σωματα.

αμ το ξερω.

Οι παλιες Olympus της film era τις οποιες αντιγραφουν ειχαν τετοια θεματα ευπαθειας στην βαφη τους (δεν αντεχαν πολυ σε γρατζουνιες)

• Like
Reactions: guzzi
ο αιρετικός...

Ενα ακόμη review λίγο πιο λεπτομερές

Ο τύπος χρησιμοποιεί την ΟΜ5 για προσωπική χρήση και την ΟΜ1.2 επαγγελματικά και δουλεύει την ΟΜ3 τώρα και όπως και εγώ με την PenF δεν βλέπει κάποια τεράστια διαφορά στο EVF που να τον ξενίζει, μάλιστα όταν χρησιμοποίησε την μηχανή στην αρχή είπε ότι δεν κατάλαβε ότι είχε μικρότερο EVF , τελικά ίσως να μην είμαι ο μόνος που γράφω ανάποδα στο ρεύμα

Αντίθετα η έλλειψη του trackpad σε σχέση με την ΟΜ1.2 τον ενόχλησε αρκετά μέχρι να το ξεσυνηθισει και να δουλέψει το κλασσικο σταυρό για να μετακινεί την εστίαση .

Από ότι είδα την δούλεψε άνετα με τους pro 1.2 χωρίς πρόβλημα γιατί με τα σχεδόν 500γρ. της λέει ότι ζυγίζει καλά με φακούς μέχρι αυτό το μέγεθος. Αυτό θα ήθελα να το δω από κοντά γιατί δεν έχουμε όλοι τα ίδια δάχτυλα

Από το 19 μέχρι το 26 λεπτό αναφέρεται στα color profiles του Dial. Δεν είχα κάτσει να δω κάποιο review μέχρι τώρα πως διαχειρίζεται τα προφίλ.

Από ότι βλέπω η μεθοδολογία είναι η ίδια αλλά και εδώ υπάρχει το ίδιο πρόβλημα που είχα στην PenF. Υπάρχουν 4 προφίλ για Α/Μ και 4 προφίλ για χρώμα (στην PenF ήταν 3 και 3 ). Σε συνδιασμό με τις 5 μνήμες C1-5 και την βασική ρύθμιση Α,P,S,M έχεις 6 συνολικά θέσεις για 5 προφίλ , άρα 30 διαθέσιμα προφίλ για χρώμα και 30 προφίλ για Α/Μ (στην PenF είχα 25+25)

Στην θεωρία πάντα μπορεί σε κάθε μνήμη να μεταβάλεις χρωματικά τα προφιλ ξέχωρα και να έχεις πράγματι 30+30 διαφορετικά για χρώμα και ασπρόμαυρο και έτσι να προσπαθήσεις να μιμηθείς κάποιο παλιό φιλματο προφίλ. Αλλά εδώ έρχεται ένας βασικός περιορισμός που αφορά κυρίως τα προφίλ του χρώματος.

Για να πετύχεις να αναπαραστήσεις κάποιο από τα παλιά φιλμ με πολύ μεγάλη ακρίβεια θα πρεπει να μεταβάλεις και τις ρυθμίσεις του WB (τη θερμότητα του). Υπάρχει αυτή η δυνατότητα αλλά δυστυχώς δεν είναι μέσα στις ρυθμίσεις των προφίλ (μακάρι να μπει με firmware), έτσι ήταν και στην PenF,

Οποτε όταν το κάνεις η ρύθμιση του WB γίνεται καθολική και για τα 4 χρωματικά προφίλ .

Πως λύνεται αυτό ? Μόνο με ένα τρόπο οπως το έκανα και στην PenF. Κοιτάς ποια προφίλ ταιριάζουν σε κάποιες συγκεκριμένες ρυθμίσεις του WB και τα ομαδοποιεις έτσι ώστε να κάτσουν μέσα στην ίδια μνήμη . Γιατι αλλάζοντας μνήμη μπορεί να αλλάξει το καθολικό WB χωρίς κανένα πρόβλημα.

Ενα δεύτερο πρόβλημα είναι πως θυμάσε τι έβαλες και που

Και ενώ έδωσε πλέον τη δυσνατοτητα μια μνήμη να μπορείς να την ονομάσεις όπως θες (κάτι που δεν είχε μέχρι σήμερα καμία άλλη ΟΜ μηχανή), άρα να έχεις ένα στοιχειο τι χρωματικά προφίλ περιέχει μέσα , δυστυχώς δεν μπορείς να δώσεις όνομα σε καθένα από τα χρωματικά προφίλ μέσα στις μνήμες οπότε πρέπει να απλοποιήσεις την τοποθέτηση τους εκεί ή να έχεις σωσμένες κάπου τις πληροφορίες τι έχεις βάλει και που.

Ισως με κάποιο firmware δοθεί η δυνατότητα να ονομάζεις τα χρωματικά προφίλ.

Το OM Workspace σίγουρα θα βλέπει τις ρυθμίσεις που θα έχεις στο κάθε χρωματικό προφίλ, αλλωστε ο σωστός τρόπος να φτιάξεις ένα χρωματικό προφίλ να ματσαρει με κάτι που θες είναι πρώτα να το φτιάξεις στον υπολογιστή , να το δοκιμάσεις σε φωτο και μετά να το περάσεις στο σώμα).

Η διαφορά είναι ότι στον υπολογιστή το χρωματικό προφίλ μπορεί να έχει όνομα αρχείου , το είχα κάνει και στις PanF και έτσι να το καλείς . Οποτε αν κάποιος θέλει να δουλέψει με RAW και έχει σώσει στο ΟΜ Workspace 500 διαφορετικά χρωματικά προφίλ μπορεί να τα εφαρμόσει στο αρχείο και μετά να στείλει το TIFF σε κάποιο άλλο πρόγραμμα που κάνει τη συνήθη επεξεργασία του για όλα τα υπόλοιπα.

Last edited:
Για αυτό σου λέω Κώστα ότι έχει μείνει πίσω σε αυτό το κομμάτι η OM, σε Fuji και σε Nikon μπορείς να δώσεις σε κάθε χρωματικό προφίλ το δικό σου όνομα όπως φυσικά έχεις δυνατότητα να έχεις και διαφορετικό WB ανά χρωματικό προφίλ. Οκ παλιότερα έπαιζε μπάλα μόνη της η Olympus σε αυτό το κομμάτι, τώρα που βλέπει τι κάνουν και οι άλλοι, πόσο δύσκολο είναι να διορθώσει αυτά τα 2 θέματα που ανέφερες;; Το θυμάμαι από παλιά αυτά που λες, αλλά θεώρησα ότι το έχουν διορθώσει αυτό….σε κάθε περίπτωση πιστεύω ότι θα πάρουν feedback από τον κόσμο και θα το αλλάξουν με firmware….νεα μηχανή είναι οπότε είναι πιθανό να χρειαστούν 1-2 updates για να έρθει 100% στα ίσια της.

Επειδή έχει άλλη φιλοσοφία στο χτίσιμο των profile δεν ξέρω αν προγραμματιστικα αυτό μπορεί να γίνεται μέσα στην μηχανή τόσο εξειδικευμένα

Στον υπολογιστή μπορείς να στήσεις ότι WB θέλεις στο κάθε χρωματικό προφίλ και να το έχεις σωσμένο εκεί και να το εφαρμόζεις σε κάποιο αρχείο RAW. Και αν το βάλεις στην μηχανή θα κρατήσει την όποια ρύθμιση WB , δεν την χάνει

Μέσα στην μηχανή δεν μπορείς να πειράξεις ξέχωρα το WB μονο για το καθένα προφίλ παρά μόνο με τον τρόπο που έγραψα με αποθήκευση σε μια διαθέσιμη μνήμη μαζί με όλες τις άλλες ρυθμίσεις της μηχανής . Δεν νομίζω ότι μπορούν να το αλλάξουν αυτό με firmware αλλά θα δούμε

Ετσι κιαλλιως όπως έγραψα το να έχεις απειρα χρωματικά προφίλ στον υπολογιστή είναι όμορφο, βολικό και γίνεται αλλά δεν είναι και ευλογία. Εχεις μια οθοναρα μπροστά σου και δοκιμάζεις με τις ώρες ότι θες γιατί στην πράξη δεν θυμάσαι τι κάνει το καθένα. Στην μηχανή δεν είναι έτσι, δεν έχεις άπειρο χρόνο, το φως αλλάζει, το θέμα σου φεύγει , πρέπει να αδράξεις τη στιγμή δεν έχεις πάντα χρόνο να αλλάζεις και να ψάχνεις και να διαλέγεις γιατί δεν θα θυμάσαι τι κάνει τι.

Γιαυτό και θεωρώ ότι στην μηχανή συνήθως θα έχεις κάποια λίγα αγαπημένα 4-5 για Α/Μ και 4-5 για έγχρωμο. Κάποια που θα εκφράζουν το δικό σου προσωπικό στυλ. Για αυτά είναι υπεραρκετές οι μνήμες για να τα βάλεις. Τουλάχιστον για εμένα αυτό δουλεύει , κάποιος άλλος μπορεί να κάθεται με τις ώρες και να τραβήξει 500 φωτο με διαφορετικά προφίλ ή να ψάχνει και να κατεβάζει τι κυκλοφόρησε πριν 5 λεπτά στο tik tok και γράφει στο όνομα profile Dubai σαν τη σοκολάτα :ROFLMAO:

Είδα πριν λίγο τι κάνει με το Picture control η Νικον , το είχα δει και πιο παλιά αλλά είπα μην και πρόσθεσαν κάτι που δεν ήξερα. Οπως είπα έχει άλλη φιλοσοφία

Δυστυχώς μέσα στην μηχανή αν θες να διορθώσεις ένα προφίλ μπορείς να πειράξεις μόνο τα πιο κάτω (π.χ. στην Z50II) :
Το hue μπορείς να πεις είναι κάτι σαν ρύθμιση του WB αλλά δεν αφορά το κάθε χρώμα ξέχωρα. Αυτό δηλ. που θέλουμε έξτρα στην OM3

Άλλα μέσα στην μηχανή δεν σε αφήνει να πειράξεις ένα χρώμα μόνο από μια παλέτα (αυτό δηλ. που κάνει η PenF, OM3) , ούτε να πειράξεις ξέχωρα γιαυτό το προφίλ την καμπύλη φωτεινών, μεσαίων, σκοτεινών, να βάλεις θόρυβο, βινιέτα κλπ. και να αποθηκεύσει αυτές τις ρυθμίσεις μόνο σε αυτό το προφίλ μέσα.

Μόνο αν τα μαγειρέψεις στον υπολογιστή (εκεί έχεις περισσότερες επιλογές όπως και στο OM workspace) ή τα τσιμπήσεις έτοιμα από το internet μπορείς να τα περάσεις σαν έτοιμα color preset αλλά όχι επεξεργάσιμα color profile μέσα στην μηχανή δηλαδή δεν μπορείς να επέμβεις ξέχωρα στο κάθε χρώμα τους και αυτή είναι η κύρια διαφορά των προφίλ από τα preset/lut.

Last edited:
Από την μικρή εμπειρία μου με τα art filters της ΟΜ5 (που είναι πρωτόλεια μορφή προφιλ), ισχύει αυτό που λέει ο Κώστας: ουσιαστικά θα δουλέψεις με μερικά έγχρωμα και Α/Μ. Μετά... πέφτεις στο χάος. Ήδη με τα περίπου 20 έτοιμα στην αρχή απλά πειραματίζεσαι. Και το άλλο σημαντικό είναι το white balance, γιατί κάποια profiles είναι στημένα με συγκεκριμένο wb, και όταν το βάλεις στο auto μπερδεύουν τα μπούτια τους κι έχεις μέτρια/κακά αποτελέσματα.

Για να επανέλθουμε πάντως στην ΟΜ3, βλέπω ενθουσιώδεις αντιδράσεις από χρήστες στα social media και διεθνή forum. Αυτοί μετράνε για μένα περισσότερο από youtubers και τυχάρπαστους reviewers. Με την επιφύλαξη βέβαια ότι μιλάμε κατά 95% για ήδη χρήστες m4/3. Τώρα το αν θα "τσιμπήσουν" νέους χρήστες, είναι μια άλλη ιστορία - ίσως εκεί θα χρειαστεί μετά από αρκετούς μήνες (ή κανά χρόνο) για να πάρουν λίγη φόρα, κάτι πιο φτηνό με το 80-90% των δυνατοτήτων για να πιάσουν περισσότερο κόσμο. Ίσως μια ΟΜ10 mkV με άλλο όνομα, design "αλά ΟΜ3" και βάρος στην δημιουργικότητα.

Και βέβαια αν ήμουν ο marketing director, θα πλήρωνα κάποιους πετυχημένους influencer να μου στήσουν κάμποσα προφίλ - μη σας πω οτι θα τους τα έδινα έτοιμα - και να τα σπρώξουν μέσω social media, χωρίς να φαίνεται η μαμά εταιρεία... ;)

Τώρα το αν θα "τσιμπήσουν" νέους χρήστες, είναι μια άλλη ιστορία - ίσως εκεί θα χρειαστεί μετά από αρκετούς μήνες (ή κανά χρόνο) για να πάρουν λίγη φόρα, κάτι πιο φτηνό με το 80-90% των δυνατοτήτων για να πιάσουν περισσότερο κόσμο.

Aν βγαλουν την καμερα στα 1000-1200€ θαταν μια καλη κινηση.

Σε αυτα τα επιπεδα τιμης το Μ43 και συνδεση με δορυφορο να εχει τυχη δεν εχει για να φερει νεους πελατες.

Αυτό με την τιμή στα 1000-1200 ευρώ δεν έχει λογική. Έχεις BSI αισθητήρα, 4k60p, 10bit, 120fps, αδιάβροχη, μεταλλική και θα το δώσουν με 1000; Ήδη με τα 2100 είναι η πιο φθηνή μηχανή με BSI αισθητήρα αν δεν κάνω λάθος.
Στο 1000αρικο μόνο πλαστικό σώμα παίρνεις χωρίς WR και με αισθητήρα 5ετίας και βάλε και φυσικά κομμένα specs.
Ούτε εμένα μου αρέσει η τιμή αλλά από τα 2100 στην Ελλάδα περίμενα το 1700-1800 κάπου το λογικό, αλλά όχι και 1000.

Αν έβγαζαν ενα σώμα με τα σωθηκά της ΟΜ5 (παιό αισθητήρα) θα είχε πολύ γκρίνια για παλιο αισθητήρα κτλ και θα ήταν μόνο design. Η καλύτερη επιλογή ήταν να μπει η τελευταία τεχνολογία και να ανέβει η τιμή και ας πέσει μετά με cashbacks.

Είναι νομοτελειακό ότι η μηχανή θα κάτσει κάποια στιγμή στα 1700-1800ευρω που είναι και η κανονική της τιμή. Αλλωστε αν κανείς την πάρει με τον 12-45/4 κάπου στα 1850-1900ευρω βγαινει και τώρα

Και αυτό γιατί σε τέτοια τιμή και πιο κάτω ακόμα δίνονταν σε προσφορές πρόσφατα η ναυαρχίδα ΟΜ1.2 που δεν μπορεί να στοιχίζει λιγότερα από την ΟΜ3. Τωρα ξανανεβηκε η τιμή της και η διαφορά στις περισσότερες χώρες είναι 300-400ευρω , αλλά αυτό είναι καθαρά πλασματικό για να δικαιολογήσει την τιμή της ΟΜ3

Το πρόβλημα εδώ είναι ότι από ότι φαίνεται η τιμή της ΟΜ3 θα αργήσει να κατέβει γιατί η μηχανή έχει αποσπάσει διθυραμβικά σχόλια και θα τραβηξει κοινό και πωλήσεις ακόμα και σε αυτή την τιμή , άλλωστε δεν έχουν όλες οι αγορές θέμα όπως στην Ελλάδα να πουλήσουν ένα πρωτότυπο όμορφο και πανοπλο φωτογραφικά σώμα στα 2000ευρω

Η αντίστοιχη crop Nikon ρετρό ZFC σε μέγεθος , βάρος δεν έχει στεγανότητα και ibis , hires και χίλια δυο ακόμα βοηθήματα.

Η μεγάλη ZF που είναι σαφώς πιο ολοκληρωμένη retro μηχανή και FF είναι βαρύτερη σημαντικά και στους φακούς υπάρχουν ελάχιστοι σε μέγεθος να φτιάξουν ένα μαζεμένο πακέτο ενώ αντίθετα στο m43 θα βρίσκεις μέχρι και στεγανούς μικρούς φωτεινούς.

Ακομα και διπλοί χρήστες Fuji γλυκοκοιτάζουν την ΟΜ3 γιατί είναι κοντά στη δική τους φιλοσοφία ρετρό και οι Fuji φακοί πάλι ξεφεύγουν σε βάρος, μέγεθος κατατι ενώ δεν είναι και φθηνοί.

Με τα υπόλοιπα σώματα της αγοράς δεν συγκρίνεται καν , και δεν μιλώ για τα τεχνικά χαρακτηριστικά , σαφώς και θα υπάρχουν καλύτερες μηχανές σε συγκεκριμένους τομείς με τα ίδια ή και με λιγότερα λ7 αλλά κανείς δεν αγοράζει με το μυαλό τέτοιου είδους σώμα, το αγοράζει με το συναίσθημα.

Η δική μου αίσθηση είναι ότι εχουμε πολύ πολύ δρόμο μπροστά μας για να πέσει η τιμή της στα 1200 ευρώ , ειδικά αν βγει η ΟΜ1.3 τον Σεπτέμβρη με νέο αισθητήρα και τιμή κοντά στα 2500ευρω (η ΕΜΧ1 θυμίζω είχε ξεκινήσει στα 2800 ευρω το 2019 που παρουσιάστηκε)

Αυτό με την τιμή στα 1000-1200 ευρώ δεν έχει λογική. Έχεις BSI αισθητήρα, 4k60p, 10bit, 120fps, αδιάβροχη, μεταλλική και θα το δώσουν με 1000; Ήδη με τα 2100 είναι η πιο φθηνή μηχανή με BSI αισθητήρα αν δεν κάνω λάθος.

Στο m43

Σε καμερες με μεγαλυτερο aisuhthra και με σωματα εξισου φορτωμενα και πλεον ανανεωσιμα σε τεχνολογια και αισθητηρες βρισκεiς μτχ ακομα και στο χιλιαρικο .

Μονον το φανατικο κοινο του m43 μπορει να μην τα κοιταζει αλλα ενας νεος χρηστης τα λαμβανει υποψιν του ολα στην τελικη.

• Like
Reactions: karamela
Όλα σχετικά είναι παιδιά, ότι αρέσει στον καθένα, τα έχουμε πει, το πλεονέκτημα του m43 είναι το μέγεθος και βάρος σωμάτων και φακών, αν αυτό δεν απασχολεί κάποιους, προφανώς πας αλλού όπου μπορείς να βρεις καλύτερη ποιότητα εικόνας με μεγαλύτερο αισθητήρα.

Για να επιστρέψω στην OM3, προσωπικά δεν θα με ενοχλούσε η τιμή της αν είχε επιπλέον κάποια πράγματα, για αρχή το σκόπευτρο, επειδή έχω κόλλημα με αυτό, δεν μπορώ να αγοράσω μηχανή με τέτοιο σκόπευτρο σε αυτά τα λεφτά, με τίποτα ομως…όπως επίσης θα ήθελα να έβγαζε η OM εχτρα grip. 2.000 ευρώ και δεν μπορείς να κρατήσεις την μηχανή, ε πάει πολύ, όπως θα ήθελα και δεύτερη κάρτα μνήμης και joystick. Δεν ξέρω καν αν υπάρχει στην αγορά μηχανή που κάνει 2.000 ευρώ και δεν έχει δεύτερη κάρτα μνήμης. Είναι φάουλ όλα αυτά, ειδικά το σκόπευτρο που εγώ δεν μπορώ να τα χωνέψω σε σώμα που κάνει τόσα χρήματα. Αν έκανε η μηχανή 1000-1200 που είπε ο Ναθ, ναι δεν θα μιλούσα καν, αλλά από την στιγμή που ζητάς 2Κ για αισθητήρα m43 πρέπει να τα δίνεις όλα, και εννοούμε όλα χωρίς καμία παραχώρηση σε κανένα τομέα….οπως έγινε π.χ. Με την OM1, ακριβή μεν, αλλά σχεδόν καμία παραχώρηση πουθενά, πλήρες σώμα και δεν μπορείς να γκρινιάζεις σχεδόν για τίποτα…άντε για το tracking AF που είναι πίσω από τον ανταγωνισμό ακόμα.

Y.Γ. Επειδή το ανέφερε ο Κώστας ε ναι προφανώς η Nikon ZFC σαν πακέτο είναι χειρότερη από την OM3, αλλά κάνει σχεδόν και το 1/3 των χρημάτων, ε αυτό έλειπε να ήταν και καλύτερη…για τα λεφτά της όμως είναι σαν πακέτο πολύ καλύτερο VFM από την OM3….για αυτό και έχει πουλήσει πολύ, όπως και η ΖF κυριολεκτικά σώσανε την Nikon αυτές οι 2 μηχανές, jack pot πέτυχε με αυτές!!!

Υ.Γ. Σε Fuji και Nikon βρίσκεις ένα σωρό φακούς Viltrox που είναι διαμάντια οι περισσότεροι με εξαιρετικές τιμές, κυριολεκτικά αυτή η εταιρία άλλαξε όλη την αγορά των φωτογραφικών. Η Fuji δε παιρνει και τους νέους ζουμ της Sigma είναι game changer και αυτό.

Υ.Γ. Για μένα η ιδανική m43 μηχανή θα ήταν ένα σώμα σαν την OM5 αλλά μεταλλικό, με καλύτερο σκόπευτρο, joystick, την μπαταρία της Om1/Om3 και τις δυνατότητες Color profile της OM3….αισθητηρα ας κράταγαν αυτόν που έχει η OM5, μια χαρά είναι για μένα, δεν θέλω κάτι παραπάνω, αν έβγαινε κάτι τέτοιο μέχρι τα 1.200 ευρώ θα ήταν instant buy από εμένα…

Y.Γ. Επειδή ξέρω ένα συγκεκριμένο φωτογραφικό μαγαζί της Αθήνας, μπορείς να βρεις την πρώτη OM1 καινουρια σφραγισμένη με μετρητά στα 1.300 ευρώ!!! Αν κάποιος ενδιαφέρεται μου λέει για να μην γράψω το κατάστημα εδώ.

Υ.Γ. Σε κάτι που συμφωνώ με τον Κώστα είναι το συναίσθημα, τέτοιες μηχανές όπως η OM3, Nikon ZF, Fuji X100VI κλπ. τις αγοράζεις και λίγο με βάση την εμφάνιση, το συναίσθημα και τις αναμνήσεις που σου φέρνουν από το παρελθόν ειδικά για κάποιος κάποιας ηλικίας, οπότε εδώ δεν μπορώ να πω κάτι. Αν σου αρέσει και σε φτιάχνει την παίρνεις και δεν κοιτάς πίσω!!!

Last edited:
Ναι αλλα ετσι μπαινουμε στο κομματι της αγορας που αγοραζουμε για να αγορασουμε.

Καμια σχεση φυσικα αλλα σε μικρογραφια ειναι η ιδια ψυχολογια με την οποια κινειται το κοινο της Leica.