ΟΜ-3 , η νέα ρετρό μηχανή της OM systems

έτσι όμως δεν θα "σκότωναν" την OM1;
Μα κοίτα και τώρα βρίσκεις την Om1 στα 1.300-1.400 ευρώ....στην τελική δεν θα έδιναν όλα τα εσωτερικά της Om1 στην νέα Om5II....θα έκοβαν εδώ και εκει..και ταυτόχρονα να βγάλουν και μια ΟΜ1ΙΙΙ όπου θα ανοίξουν την ψαλίδα με την OM5ii.

Έτσι... Λογικά όταν (και αν) προκύψει η επόμενη "5", θα έχει προηγηθεί μια "1" με 25άρη αισθητήρα + διάφορα άλλα καλούδια κοντα στα 2.500€ - οπότε δεν θα σκοτώσουν τίποτα, τζάμπα θα μας φανεί η 5άρα... :cry::ROFLMAO:

• Haha
Reactions: karamela
Πως ακριβώς βοηθάει ο αισθητήρας στην εστίαση δεν το καταλάβαίνω, πως μπορουν οι άλλοι κατασκευαστές με μεγαλύτερους αισθητήρες που δεν είναι και stacked να έχουν πολύ καλύτερη εστίαση σε Caf, Tracking, animal AF, Εye AF, Objects AF κλπ?? Πως γίνεται π.χ. η απλή και σχετικά φτηνή Nikon Ζ50ii να έχει τόσο πιο προηγμένο σύστημα εστίασης από οτιδήποτε υπάρχει σε m43??

Γιατι δεν εχουν τις ιδιες πλατες και δεν κανουν τις ιδιες επενδυσεις για αυτο.

Το stacked δεν βελτιωνει το AF

Βοηθαει στην ταχυτερη επεξεργασια της λαμβανομενης εικονας κατι που εχει ευεργετικη συμβολη στην ταχυτητα ληψης της καμερας, βοηθα στο DR , βοηθα στην ικανοτητα ισως (αναλογως Mp) για high is αλλα στο AF πρωτη φορα το ακουω εκτος αν η ΟΜ systems εχει καμια πατεντα που οι αλλοι ακομα δεν εχουν αγγιξει.

Η canon - περιεργως- ενω ειχε διπλο συστημα εστιασης ( Phase & Contrast detect) πλεον παρατησε το contrast και εμεινε στο Phase detect.

Οπου αν δει κανεις στις R1/R5 τι κανουν στο AF θα αναθεωρησει λιγο για το τι σημαινει AF.

• Like
Μα αυτό γράφω, πως βοηθάει ο αισθητήρας στο ΑF? γιατί πρώτη φορά το ακούω αυτό…

Από εκεί και πέρα το έγραψα για την εστίαση, η Canon που ανέφερες είναι κατηγορία από μόνη της, εδώ την μικρή R50 αν δοκιμάσεις ντροπιάζει στο κομμάτι εστίασης πολλές μηχανές πολλαπλάσιου κόστους, δεν μιλάμε τώρα για R1/R5….εδω τώρα που έχω την Z50ii έχω πάθει πλάκα με το πως εστιάζει και πως ακολουθεί οποιοδήποτε αντικείμενο άψογα τόσο σε φωτός όσο και σε βίντεο…ε δεν έχω δει κάτι τέτοιο από μηχανή m43.

Η ΟΜ3 είναι υπερκοστολογημένα δεν υπάρχει αμφιβολία, Όμως αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό από την πλευρά της εταιρείας, Είναι πολυτέλεια, δεν μπορεί να την έχει ο καθένας, κι αν κάποιος τι θέλει πραγματικά πρέπει να τα σκάσει. Δεν θα την αγοράσει κυρίως για την εργονομία, αλλά και το στυλ. Το πρόβλημα με αυτό του είδους τις μηχανές είναι οι φακοί, Είναι ικανοποιητικοί οπτικά οι μικροί φακοί της Olympus;
Είναι μικρός ο αισθητήρας των m43 μηχανών και χαμηλής σχετικά ανάλυσης, εχει και αναλογία 4:3 που διευκολύνει τους φακούς, οπότε επαρκούν οι σημερινοί φακοί για αυτούς τους αισθητήρες… τώρα αν στο μέλλον βγάλουν αισθητήρες άλλης εντελώς τεχνολογίας και άλλης ανάλυσης θα δούμε….

Έτσι... Λογικά όταν (και αν) προκύψει η επόμενη "5", θα έχει προηγηθεί μια "1" με 25άρη αισθητήρα + διάφορα άλλα καλούδια κοντα στα 2.500€ - οπότε δεν θα σκοτώσουν τίποτα, τζάμπα θα μας φανεί η 5άρα... :cry::ROFLMAO:
Θα έλεγα ας βγάζανε και μια πιο φτηνή OM10, η em10iv κοντεύει 5ετων και δείχνει πλέον την ηλικία της. Εμένα πάντως αυτό που με ανησυχεί είναι ότι και η OM πάει σε άλλες κατηγορίες τιμών που δεν είναι για τον απλό κόσμο. Έχει ξεφύγει εντελώς το όλο θέμα, και δεν ξέρω αν οι περισσότεροι μπορούμε πλέον να ακολουθήσουμε αυτό το ράλι τιμών….νιωθω ώρες ώρες σαν να θέλουν με αυτές τις τιμές να διώξουν τον κόσμο και να τους λένε οι φτωχοί πάρτε κανένα κινητό και τις μηχανές αφήστε τες για τους λεφτάδες…

Ο stacked αισθητήρας ως τεχνολογία έχει πολλές χρήσεις. Άλλες εταιρίες τον χρησιμοποιούν για αύξηση του DR , για μείωση θορύβου, και άλλες για αύξηση της ταχύτητας του AF. Δυστυχώς όταν βγήκε η ΟΜ1 είχαμε την ελπίδα ότι θα γίνονταν και τα δύο και τελικά το βάρος εξέλιξης της εταιρίας έπεσε στο AF , εκεί έγινε η επένδυση σε τεχνογνωσία να γίνει ταχύτερη η μηχανή εκμεταλλευόμενη τα 1051 σημεία εστίασης (αν θυμάμαι καλά το νούμερο) , το γρήγορο διάβασμα του αισθητήρα και τις ειδικές ρουτίνες που έφτιαξαν για αυτόν.

Υπάρχουν οι αναρτήσεις στο νήμα της πρώτης ΟΜ1 τι κάνει ο αισθητήρας και τι όχι. Μην τα ξαναγράφουμε και εδώ.

Τα πρόσωπα (FD) της ΟΜ1 δεν ενσωματώθηκαν στις ρουτίνες ΑΙ της πρώτης ΟΜ1 , παρόλα αυτά λειτουργούσαν αξιοπρεπέστατα (όχι στο επίπεδο των άλλων εταιριών όμως) αλλά χωρίς αναγνώριση ανθρώπου μόνο με αναγνώριση προσώπου και ματιού. Αυτό δηλ. η ενσωμάτωση τους στο ΑΙ και με human detection συνεβη σε δεύτερο στάδιο στην ΟΜ1.2 ως βελτίωση. Το ΑΙ ΑF της και των δύο είναι κορυφαίο και ακολουθεί τον στόχο ότι περιέχει στις ρουτίνες της με μεγάλη ακρίβεια κάνοντας χρήση του CAF. Και χωρίς το ΑΙ το CAF της είναι επίσης κορυφαίο.

Ο λόγος που έχει γίνει τόσο δημοφιλής η ΟΜ1/ΟΜ1.2 σε BIF είναι αυτός. Ειδικά με φακούς pro που μπορούν να εκμεταλευτουν την ταχύτητα της.

Εχω γράψει άπειρες φορές ότι δεν υπάρχει συνεπές CAF+TR εδώ και χρόνια σε Olympus (το γραψα ξανά πιο πάνω αλλά βλέπω ότι δεν γίνεται κατανοητό) και να το αποφεύγουν όλοι γιατί είναι μια λειτουργία που δουλεύει σωστά μόνο για πολύ αργά κινούμενα αντικείμενα. Εχει κρατήσει τους παλιούς αλγόριθμους που δεν είναι κάτι σπουδαίο. Καμία εξέλιξη δεν έχει γίνει εδώ και πολλά χρόνια σε αυτό. Σε αυτό αναφέρεται και το dpreview , και κάθε reviewer που δεν ξέρει τα σώματα και πέφτει στην παγίδα να κάνει χρήση Του απλά για να το αναφέρει σαν ένα μειονέκτημα ενώ η λειτουργία tracking έχει μετατοπιστεί στo κλασσικό mode του CAF

Στην ΟΜ1.2 ευτυχώς το αποσύνδεσαν τελείως το ΑΙ από το CAF+TR (ενώ στην ΟΜ1 είχαν δώσει επίσημη οδηγία να μη το χρησιμοποιούν με το ΑΙ γιατί συγκρούονται οι ρουτίνες) και λειτουργεί μόνο με το κανονικό CAF όπου κάνεις κανονικότατα tracking τον στόχο.

Αν κάνεις δεν τα δουλέψει και απλά γράψει για να γράφει χωρίς να έχει ο ίδιος ασχοληθεί σε βάθος με τις μηχανές και να ξέρει τι κάνουν και τι όχι ας το αποφεύγει καλύτερα.

Last edited:
Κώστα, υπάρχει κάποιο καλό βίντεο που να περιγράφει σωστά αυτό το σύστημα εστίασης της om 1 ii ?

H νέα om-3 έχει ακριβώς το ίδιο σύστημα εστίασης με της om 1 ii ?

Sent from my 24030PN60G using Tapatalk

Ναι ακριβώς το ίδιο από ότι διάβασα (δεν έχω δει το menu αναλυτικά ως επιλογές) και μάλιστα σε βίντεο το έχουν ακόμα περισσότερο παραμετροποιήσει με μια έξτρα επιλογή να κάνει ταχύτερα ή αργότερα εστίαση (αυτό το είδα στο βίντεο της OM3 με τον Jordan στο petapixel που είναι ειδικός στο βίντεο)

Στο βίντεο έχουν αφήσει το ΑΙ να δουλεύει και με το CAF+TR , πιθανόν εκεί να έκριναν ότι βοηθάει. Παρόλα αυτά δεν έχω κάνει προσωπικά χρήση για βίντεο να σου πω τι δουλεύει και πόσο καλά αλλά δεν έχω διαβάσει παράπονα

Ναι υπάρχουν διάφορα βίντεο (είχα ποστάρει στο νήμα της ΟΜ1.2 αρκετά αν θυμάμαι όπως και τις διαφορές με την ενσωμάτωση του human detection στις ρουτίνες του ΑΙ της ΟΜ1.2) για το σύστημα ΑF αλλά δεν ξέρω τι σε ενδιαφέρει να ψάξω να βρω , υπάρχουν άλλα για ανθρώπους , αλλά για πουλιά , ζώα κλπ.

Με τους ανθρώπους όντως στην ΟΜ1 ήταν μπλεγμένο και έπρεπε να κάνεις χρήση έξτρα κουμπιών για αλλαγή προσώπου κλπ. , αυτά πλέον στην ΟΜ1.2 / ΟΜ3 γίνονται με τις ροδέλες πανεύκολα και ακόμα και αν κλειδώσεις πρόσωπο μπορείς ανά πάσα στιγμή να αλλάξεις με το σταυρόνημα και να κάνεις πάλι κυκλική επιλογή στα πρόσωπα που βλέπει η εστίαση με τις ροδέλες.

Για το EVF της δείτε και μια άποψη που κατέβασα από το dpreview σε σύγκριση με αυτό της Fuji X100VI που θεωρητικά έχει λίγο μεγαλύτερη ανάλυση 3.69 million dot OLED

έχει ανοιχτεί νήμα αποκλειστικά για το EVF

Hi, it is not the same as OM1, which is a shame and I would have paid more for it. - as it is already a bit high priced anyway.However, after testing it out at Chiswick cameras, London I can say it is pretty good enough. - the eyecup is sufficient and the overall feel is similar to OM5 and better than X100VI - which I struggled with and therefore did not buy.

Αν είναι ιδιο το evf σαν της OM5 καήκαμε….εχω τώρα σπίτι OM5, em10iv και Nikon Ζ50ii….το σκόπευτρο της Z50ii είναι απλά καλύτερο και από τις 2, κάθεται πιο άνετα στο μάτι και κυρίως είναι πολύ πιο φωτεινό, αν τραβάς έξω μέρα κάνει μπαμ η διαφορά τους…

Για την em10iv που είναι μια μηχανή 5αετιας και σχετικά φτηνή, μια χαρά είναι το σκόπευτρο….για την OM5 είναι μέτριο, αλλά άντε ειναι και αυτή σχετικά φτηνή μηχανη και κοντεύει και αυτή 3 χρόνια….η Ζ50ii είναι φρέσκια μηχανή οπότε λογικό να έχει καλύτερο evf…..για την OM3….ουτε καν….μεγαλο φάουλ όπως και αν το πιάσεις….

Υ.Γ. Η OM5 έχει λίγο μεγαλύτερο σκόπευτρο από την em10iv αλλά επειδή δεν έχει ποιο μεγάλη ανάλυση φαίνεται κάπως λιγότερο sharp αν το προσέξεις σε σχέση με της em10iv. Γενικά μην το ψυριζουμε είναι ένα απλά entry level evf με τεχνολογία δεκαετίας πλέον, όσο και αν προσπαθούμε να βγάλουμε από την μύγα ξύγκι, καμία μηχανή στην αγορά στα 2Κ δεν έχει τέτοιο σκόπευτρο με τέτοια ανάλυση….τωρα αν κάποιους δεν τους ενοχλεί δεν σημαίνει ότι σκόπευτρο δεν είναι παλιό και entry level εντελώς για τα σημερινά δεδομένα.

Y.Γ. Τώρα αν κάποιος δεν καταλαβαίνει την διαφορά ανάμεσα στο σκόπευτρο της OM1 με την om5 τι να πω, απλά, δεν θα το σχολιάσω…πέρα από το μέγεθος και την άνεση που σου δίνει κάνει μπαμ η μεγαλύτερη ανάλυση και το πόσο πιο sharp είναι……εδώ έδωσα στην σύζυγο παλιότερα να τραβήξει φωτό με την Nikon Z5 και με την em5iii και μου είπε και αυτή ¨γιατι το ματάκι σε αυτή την μικρή μηχανή είναι τόσο μικρό με κακή εικόνα σε σχέση με την μεγάλη μηχανή;;;¨

Δείτε εδώ κάποια δείγματα της ΟΜ3 με τον 25/1.8 και 45/1.8.

Τέλος Φλεβάρη θα έρθουν τα πρώτα κομμάτια Ελλάδα.

Για το μικρότερης ανάλυσης EVF κανείς δεν είπε ότι είναι ακριβώς το ίδιο με των ΟΜ1. Εγραψα με σαφήνεια που πιστεύω κατά τη γνώμη μου ότι θα υπάρχει σημαντική διαφορά και συμπληρώνω πιο κάτω και κάτι ακόμα που δεν ανέφερα.

Αυτο που εγραψα και εγώ και άλλοι χρήστες είναι ότι οι διαφορές δεν είναι τόσο εμφανείς ούτε θα προβληματίσουν κάποιον για να συνθέσει και να πάρει σωστό κάδρο. Η καθαρότητα του EVF επίσης να τονίσω ότι έχει να κάνει και με την ταχύτητα συνολικά του συστήματος. Οσο πιο γρήγορο επεξεργαστή έχει η μηχανή το ίδιας τεχνολογίας και ανάλυσης σκόπευτρο θα είναι πιο καθαρό σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού (δεν εμφανίζεται εύκολα θόρυβος και σπασίματα). Επισης το σκόπευτρο παραμένει πιο λειτουργικό στις ριπές σε μηχανή με μεγαλύτερη ταχύτητα / buffer ειδικά σε λειτουργίες όπως η no blackout ριπή της SH2 που υποστηρίζει ριπές έως 50fps με CAF και φωτομετρηση με δυνατότητα να τις μειώσεις σε 25fps/12/16. Αυτές τις λειτουργίες δεν τις είχε ούτε η ΕΜ10 ούτε η ΟΜ5 για να κρίνουμε πως θα συμπεριφερόταν το ίδιο σκόπευτρο.

Στις παλιές επαγγελματικές της σειράς ΕΜ1 /ΕΜ1.2/ΕΜ1.3 για να είναι γρήγορο το σκόπευτρο στις ριπές δεν έβαζαν Oled αλλά προτιμούσαν LCD σκόπευτρο με αποτέλεσμα τα χρώματα να είχαν χαμηλό κοντραστ. Επισης αν φορούσες polarize γυαλιά είχες θέμα όταν γύριζες σε κάθετο κάδρο. Τωρα με την επιλογή του Oled EVF και στην ΟΜ3 (έστω και χαμηλότερης ανάλυσης από αυτό των ΟΜ1) τα χρώματα είναι πολύ πιο σωστά σε contrast από ότι στα σκοπευτρα LCD αλλα και οι ριπές εκτοξεύτηκαν , αρα είναι σημαντική βελτίωση για κατόχους των σειρών εκείνων σε πιθανή αναβάθμιση

Τη σημαντική διαφορά όμως και το έγραψα εξ αρχής μεταξύ σκοπεύτρου OM1 και ΟΜ3 θα τη δει ο χρήστης αν προσπαθήσει να εστιάσει χειροκίνητα , εκεί επειδή η μηχανή ζουμάρει στον στόχο η λεπτομέρεια στην μεγένθυνση μεταξύ των δύο μηχανών στην στόχευση θα είναι διακριτή. Κάτι που δεν έγραψα και συμπληρώνω τώρα είναι ότι επίσης σημαντική διαφορά πιστεύω θα έχει η ανασκόπηση των φωτο σε κρίσιμη στόχευση , μόνο βέβαια αν κάποιος συνηθίζει να κάνει τσεκ και διαγραφή των φωτό στην μηχανή,

OM1 = 5.76M dots Approx. 1.48x - 1.65x / Approx. 100% Field of View
OM3 = 2.36-million-dot OLED with 1.23 to 1.37x magnification
OM5 = 2.36 million dot OLED viewfinder with a magnification of approximately 0.68x

Αν κανείς θέλει να κοιτάξει και να πει ουαου από ένα σκόπευτρο στο άλλο του δείχνω το σκόπευτρο της S1R (ή άλλων πραγματικά μεγάλων EVF) και χαζεύει μέσα του. Διαφορές όμως της ΟΜ3 με τα σκοπευτρα των επίσης ακριβών Fuji X100VI / a7Cr κλπ. ειναι άνευ λόγου να συζητάμε, οι εταιρίες αποφασίζουν κάτι να κόψουν και να δώσουν στα μεγαλύτερα μοντέλα.

Επισης εδώ έχει ανοίξει ο Rob Trek ένα νήμα για ερωτήσεις για την μηχανή και έχει απαντήσει ήδη σε αρκετές. Εγω τον ρώτησα για τυχόν διαφορές στο μενού ή στην πράξη στο σύστημα AF μεταξύ ΟΜ1.2 και ΟΜ3 , αν και νομίζω ειναι ίδια με εξαίρεση το buffer σε hardware που η ναυαρχίδα έχει μεγαλύτερο αλλά αυτό μόνο επηρεάζει τον συνολικό αριθμό των αποθηκευμένων φωτο σε ριπή , κάτι που δεν μας ενδιαφέρει τόσο σε τέτοια μηχανή που δεν προορίζεται για τόσο απαιτητικη χρήση.

Μπορείτε να τον ρωτήσετε όσο έχει την μηχανή στα χέρια του ότι ερώτηση θέλετε και θα είναι αξιόπιστη η απαντηση του γιατί ξέρει αρκετά καλά και τα προηγούμενα σώματα και έχει γυρίσει άπειρα βίντεο εξηγώντας τις τεχνικές λεπτομέρειες αυτών.

Τέλος ας δούμε γιατί την έχουν βαθμονόμησει ως IP53 , εδώ με τον 12-40/2.8 ΙΙ που έχει το ίδιο rating πλέον (η πρώτη βερσιον δεν ήταν IP53 και είχε πιο αργό μοτέρ στις ριπές SH2 )

1739258938807.jpeg

Last edited:
  • Like
Reactions: cacau
ενταξη ομορφη ειναι αλλα αν δεν εχει δαχτιλιδια στο φακο για αλλαγη διαφραγματος/ ταχυτητα κλειστρου, δεν θα εχει το experience των αναλογικων ΟΜ.
και νομιζω σε αυτη την τιμη καλυτερη λυση ειναι οι φτηνες fullframe μιρορλες.
και φωτος απο τις δικες μου που ειναι φοβερες , και δουλευουν ακομα μετα απο 50 χρονια:)

Attachments

• om1.jpg
    om1.jpg
    597.4 KB · Views: 14
  • om2.jpg
    om2.jpg
    623.6 KB · Views: 14
  • Like
  • Love
Reactions: guzzi and Kosh
Δεν κατάλαβα αν το evf της om-3 είναι ίσο σε μέγεθος με αυτό της om5 ή μικρότερο ...εσύ Κώστα;

Sent from my 24030PN60G using Tapatalk
Νομίζω είναι ακριβώς το ίδιο σε μέγεθος.

@ΚΩΣΤΑ δεν είναι μόνο το μέγεθος και η ανάλυση αλλά και η φωτεινότητα στο EVF, το σκόπευτρο των Em10iv και OM5 είναι αρκετά σκοτεινά για τα σημερινά δεδομένα και φαίνεται αυτό αν φωτογραφίζεις έξω σε μέρα, έχουν ανεβάσει την φωτεινότητα στην OM3? είναι πολύ σημαντικό αυτό. Στο έγραψα και πριν, το σκόπευτρο της Z50ii παρόλο ότι είναι ίδιο σε μέγεθος και ανάλυσης με της OM5 επειδή είναι αισθητά πιο φωτεινό είναι πολύ πιο άνετο και ευχάριστο στην χρήση έξω σε καλό φως, έχουν χρησιμοποιήσει νέο panel πιο φωτεινό που κάνει μεγάλη διαφορά.

Y.Γ. Γενικά ελέγχω και σβήνω φωτός μέσω σκοπεύτρου έξω, και η em10iv με δυσκολεύει σε αυτό, δυσκολεύομαι να δω αν η φωτό είναι σωστά εστιασμένη και sharp…θα βοηθούσε ένα σκόπευτρο υψηλότερης ανάλυσης ή έστω μια οθόνη πιο μεγάλη, πιο φωτεινή με υψηλότερη ανάλυση…και το κομμάτι της οθόνης δεν μπορώ να καταλάβω γιατί το γράφουν έτσι όλοι τους στα παλιά τους τα παπούτσια…είναι ζωτικής σημασίας και αυτό…τα κόστη έχουν πέσει πλέον και μπορείς εύκολα να βάλεις μια ποιοτική οθόνη, φωτεινή, υψηλής ανάλυσης με gorilla glass μπροστά για προστασία. Έχει καταντήσει αηδία με αυτές τις πανάρχαιες σκοτεινές χαμηλές ανάλυσης 3αρες οθόνες που βάζουν όλοι τους, που το κόστους ζήτημα να είναι 20-30 ευρώ πλέον.

Last edited:
το σκόπευτρο της Z50ii παρόλο ότι είναι ίδιο σε μέγεθος και ανάλυσης με της OM5 επειδή είναι αισθητά πιο φωτεινό είναι πολύ πιο άνετο και ευχάριστο στην χρήση έξω σε καλό φως, έχουν χρησιμοποιήσει νέο panel πιο φωτεινό που κάνει μεγάλη διαφορά.

Μεγαλη υποθεση της νεας γενιας πανελς που φορουν στα νεα evf.

Δεν ξερω αν αλλαζουν και την συχνοτητα και αν εχουν κανει προοδο σε αυτο το θεμα .

Μεγαλη υποθεση της νεας γενιας πανελς που φορουν στα νεα evf.

Δεν ξερω αν αλλαζουν και την συχνοτητα και αν εχουν κανει προοδο σε αυτο το θεμα .
Δεν νομίζω να έχει κάποια βελτίωση στην συχνότητα, μου φαίνεται το ίδιο με την om5 σε αυτό το κομμάτι, αλλά στην φωτεινότητα και το contrast είναι άλλο επίπεδο της Ζ50ii, έξω σε φως που η ίριδα του ματιού μας έχει κλείσει βάζεις το μάτι στο σκόπευτρο και η φωτεινότητα του καλύπτει την διαφορά με το μάτι και δεν περιμένεις να ανοίξει η ίριδα για να δεις καλά όπως κάνω π.χ. Στην om5….ειναι σημαντικό αυτό και δεν βλέπω να το αναφέρει κάποιος…

Το τι είναι σημαντικό διαφέρει ανάλογα με τα γούστα αλλά και τις φυσικές ιδιότητες του καθενός. Π.χ. εμένα μου αρκεί να μπορώ να καδράρω χωρίς να ασχολούμαι ιδιαίτερα με την φωτεινότητα και την χρωματική πιστότητα - αφού τράβαω πάντα raw+jpeg, ενώ παράλληλα δεν εστιάζω σχεδόν ποτέ χειροκίνητα. Οπότε μου αρκεί ένα οποιοδήποτε EVF - ακόμα κι αυτό της GM5! Άλλοι βέβαια που θα φορέσουν και manual φακούς, το αντιμετωπίζουν ως κρίσιμη παράμετρο - κι από την πλευρά τους έχουν δίκιο μεν, αλλά μάλλον είναι καλύτερα να κοιτάξουν προς FF ώστε να μην παλεύουν με crop multipliers κ.λπ.

• Like
Reactions: guzzi
Το τι είναι σημαντικό διαφέρει ανάλογα με τα γούστα αλλά και τις φυσικές ιδιότητες του καθενός. Π.χ. εμένα μου αρκεί να μπορώ να καδράρω χωρίς να ασχολούμαι ιδιαίτερα με την φωτεινότητα και την χρωματική πιστότητα - αφού τράβαω πάντα raw+jpeg, ενώ παράλληλα δεν εστιάζω σχεδόν ποτέ χειροκίνητα. Οπότε μου αρκεί ένα οποιοδήποτε EVF - ακόμα κι αυτό της GM5! Άλλοι βέβαια που θα φορέσουν και manual φακούς, το αντιμετωπίζουν ως κρίσιμη παράμετρο - κι από την πλευρά τους έχουν δίκιο μεν, αλλά μάλλον είναι καλύτερα να κοιτάξουν προς FF ώστε να μην παλεύουν με crop multipliers κ.λπ.
Προφανώς ο καθένας μας έχει άλλες ανάγκες και άλλες απαιτήσεις....προσωπικά με βηθάει πολύ το EVF και το θέλω φωτεινό, μεγάλο και με υψηλή ανάλυση, έως και κατηγοριοποιω τις μηχανές αναλογα με το σκόπευτρο!!! Οσο καλύτερο σκόπευτρο τόσο καλύτερη μηχανή...χαχα

συμφωνω απολυτα σ αυτο... εχω αποκλεισει πολλες μηχανες μονο γι αυτο το λογο.
Δεν χρησιμοποιω σχεδον ποτε το μονιτορ για καδραρισμα... γι αυτο εχω το κινητο αν χρειαστει που εχει απειρως καλυτερη οθονη.

• Like