ΟΜ-3 , η νέα ρετρό μηχανή της OM systems

Ναι αλλα ετσι μπαινουμε στο κομματι της αγορας που αγοραζουμε για να αγορασουμε.

Καμια σχεση φυσικα αλλα σε μικρογραφια ειναι η ιδια ψυχολογια με την οποια κινειται το κοινο της Leica.
Μα έτσι δεν είναι σχεδόν πάντα με τέτοιου είδους φωτογραφικά;;; Για να μείνουμε στο m43 και να μην πάμε σε άλλα συστήματα, μια χαρά ένας χρήσης m43 μπορεί να πάρει την ΟΜ1 που είναι και φτηνότερη και πιο ολοκληρωμένη μηχανή ξεκάθαρα, end of story….απλα μπαίνει μέσα το κομμάτι του συναισθήματος, πως εξηγείς π.χ. Ότι η Nikon ZFC που είναι σε hardware ίδια με την πρώτη Nikon Z50, και παράλληλα ενώ είναι πιο ακριβή, δεν έχει αδιαβροχοποιηση όπως η Z50, με ανύπαρκτο grip κλπ. Πούλησε από όσο ξέρω πιο πολύ από την Z50?.. ξεκάθαρα λόγω design και επειδή θύμισε σε πολύ κόσμο τις κλασικές Nikon film cameras…το ίδιο πάνω κάτω έγινε και με την Nikon ZF.

Ελάχιστοι επαγγελματίες έτσι και αλλιώς αγοράζουν m43 μηχανές και ειδικά Olympus, οπότε το κοινό είναι κυρίως ερασιτέχνες που αυτοί αγοράζουν κυρίως με το συναίσθημα και το τι τους κάθεται καλά και τους ευχαριστεί ανεξάρτητα από το αν είναι VFM και αν μπορούν να βρουν κάπου αλλού κάτι καλύτερο…

• Like
Reactions: Kosh
Ετσι ακριβώς.

Στο m43 που συζητάμε η ΕΜ1.3 πουλιόταν ταυτόχρονα με την ΟΜ5 περίπου στα ίδια λ7 στα 1100-1200ευρω , απερχόμενο μοντέλο η ΕΜ1.3 (είχε βγει η ΟΜ1) με νέο μοντέλο η ΟΜ5 (αντί της ΕΜ5ΙΙΙ)

η μια επαγγελματικό σώμα να χοροπηδάς πάνω του , με διπλή κάρτα , μεγαλύτερες ταχύτητες ριπής , μεγαλύτερη μπαταρία , μνήμες πολλές , διασυνδέσεις καλύτερες κλπ κλπ η άλλη πλαστικό σώμα με ίδια ρουτίνα AF και υποδεέστερη σχεδόν στα πάντα

και όλοι σχεδόν ακομη και γνώστες του συστήματος προτιμούσαν την μικρή , λόγω βάρους μεγέθους και εμφάνισης

Για την ΟΜ3 θεωρώ πως ακόμη δεν έχουμε συνηδητοποιησει με το τι έχουμε συνολικά ως πακέτο εκτός από τα specs . Οι εντυπώσεις που έχουμε μέχρι τώρα είναι από αυτά που βλέπουμε σε φωτό και βίντεο. Και βλέπω θετικά vibes, δεν μπορεί όλοι να κρύβουν αν η μηχανή είναι όντως τρομερά δύσχρηστη, προβληματική σε τέτοιο βαθμό που να ξεχνάς ότι έχει σκ@τα σκόπευτρο και βγάζεις τα μάτια σου, σου γλιστράει μετά από 10 λεπτά, πονάει ο καρπός σου μετά από μισή ώρα κλπ.

Η πραγματικότητα όμως είναι η προσωπική επαφή με το μηχανάκι , εκεί θα κριθούν όλα , είναι το παν αν θα σε κερδίσει.

Από κοντά θεωρώ ότι θα είναι ακόμα πιο όμορφη και κάποιοι δισταγμοί στο τι κάνει και τι όχι θα καμφθούν εύκολα και θα μπουν στην άκρη ειδικά αν είναι κολλήματα στα τυπικά specs. Π.χ. Το όμορφο feeling που έχω με την PenF εμένα μου μπλοκάρει οτιδήποτε αρνητικό για το σκόπευτρο της , το ότι έχει μια κάρτα, δεν δυσανεχτω όταν φωτογραφίζω μαζί της και γιαυτό και την ξαναπήρα την μηχανή ενώ στα ίδια λ7 έβρισκα την νέα ΟΜ5 (την είχα και την πούλησα) . Τι με ενοχλεί μόνο στην παλιά PenF ? Η εστίαση ΑF που δεν είναι PDAF και οι μπαταρίες που θέλουν αλλαγή (έχω βέβαια πέντε)

Αυτό εισπρατώ και από αυτούς που δούλεψαν την ΟΜ3 ακόμα και με φακούς μεγαλύτερους από τον 17αρη. Αν πράγματι από την πρώτη στιγμή σε κερδίζει δύσκολα δεν θα κάνεις αργά ή γρήγορα την κίνηση να την αποκτήσεις άσχετα από τα λίγα μικρά ή μεγάλα μείον της

ΥΣ
Το γράφω γιατί το ίδιο θα αφορά και την ΟΜ3 αφού μοιράζεται το ίδιο σύστημα εστίασης με τις μεγάλες.

Δεν υπάρχει καμία τρομερή εξέλιξη στο tracking CAF+TR AF των ΟΜ1/ΟΜ1.2 γιατί η μηχανή δεν εφαρμόζει το νέο σύστημα AF με τον stacked αισθητήρα AF στο κλασσικο tracking του μενού , είναι μια επιλογή που έχει μείνει εκεί καλώς ή κακώς και κάνει πολύ συγκεκριμένα πράγματα καλά και μερικά άλλα όχι πολύ καλά.

Θα μπορούσε η εταιρία να την αφαιρέσει και τελείως από το μενού της εστίασης ως επιλογή , περισσότερο κακό κάνει και μπερδεύει ένα χρήστη που δεν ξέρει τα σώματα και νομίζει ότι εκεί είναι η σωστή επιλογή για να κάνει tracking όπως γίνεται σε άλλες εταιρίες

Το κανονικο tracking το κάνεις αποκλειστικά και μόνο στο καθαρό CAF είτε με την ΑΙ εστίαση είτε σκέτα με τις επιλογές που σου δίνει. Κλειδώνεις στόχο και τον ακολουθεί σωστά και γρήγορα.

Και μια φωτό με διάφορους φακούς. Κάτι που ξεχωρίζει είναι ότι έχουν ανεβάσει την μοντουρα πιο ψηλά. Ετσι κάποιοι πιο χοντροί φακοί π.χ. ο μεταλλικός 75/1.8 που κάθονται πιο σωστά ζυγισμένοι στο σώμα ακόμα και αισθητικά δίνουν πιο σωστό αποτέλεσμα.

Οποιος θέλει διαβάζει όλο το άρθρο /review από τα ιαπωνικά σε μετάφραση που έχει πολύ όμορφες φωτο της μηχανής με διάφορους φακους και εξηγεί και πολύ όμορφα με παραδείγματα πόσο creative είναι οι λειτουργίες Color Creator and Color Profile Control σε συνδιασμό με το GND live και τις άλλες ηλεκτρονικές λειτουργίες. Μπορείς εκεί στο πεδίο να ζωγραφίσεις πειράζοντας τα χρώματα και να φτιαξεις το δικό σου μοναδικό πίνακα έχοντας ως οδηγό την φαντασία σου και τον πειραματισμό.

A camera that lets you enjoy photography more easily and lightly

1739044429297.jpeg

Last edited:
Δεν ξέρω αν υπάρχει... Εγώ δεν εχω δει πάντως μέχρι τώρα δοκιμή της με μεγαλύτερους φακούς πχ 12-100mm, 40-150mm, 100-400mm κλπ να δούμε πως δείχνει και να μας πουν και πως ειναι η αίσθηση στο χέρι με κάτι μεγαλύτερο.
Θα παίξει ρόλο στην περίπτωση που θα την επιλέξει κάποιος (που χρησιμοποιεί και μεγαλύτερους φακούς) για κύρια κάμερα του.
Φυσικά και θα ξεφυτρώσουν διαφορα γκρίπ, αλλά είναι δεδομένο οτι θα αλλοιώσουν τα εξωτερικά χαρακτηριστικά της μιας και οι περισσότεροι θα την πάρουν γιατί θα γοητευτούν απο την εμφάνιση της.

Ε δεν υπάρχει περίπτωση να νιώσεις άνετα με τέτοιους φακούς με την ΟΜ3. Μην περιμένουμε να μετατραπεί χωρίς γκριπ σε ΟΜ1

Στο petapixel o C. Nickols την έχει με τον 12-100 με handgrip , σε κάποιo σημείo λέει ότι δεν είναι easy handable πρέπει να πιέζεις το χέρι σου πολύ στο σώμα για να την κρατάς ενω και το review που έβαλα παραπάνω στο post #105 την έχει με τον λευκό 150-400/4.5 pro

Και το camera store τη δούλεψε με 12-100/4

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Και εδώ προς το τέλος με τον 100-400 όπου έχει τραβήξει και μια αστροφωτογραφια

Εγω παρότι θεωρώ ότι ο 12-100/4 είναι φοβερός και τρομερός και καλύπτει τεράστιο εύρος με εξαιρετική ποιότητα και έχει και την σταθεροποίηση ξαναγύρισα στον κλασσικό 12-40ΙΙ/2.8 έχοντας παρέα τον 40-150/4 pro για λίγο μεγαλύτερο εύρος και για να έχω 62αρι φίλτρο σε όλους μαζί με τους pro 1.2 περιμένοντας να τον αλλάξω τον τελευταίο τέλος του χρόνου που θα έρθει ο νέος 50-200(250)/4 pro IS .

Ολοι οι παραπάνω πιστεύω ότι ταιριάζουν οριακά και στην ΟΜ3 με ένα βάρος έως 300-350γρ περίπου . Απο εκεί και πάνω φακοί όπως ο 12-100/4, 40-150/2.8 κλπ θέλουν γκριπ ή άλλο σώμα για να νιώσεις άνετα σε πολύωρη χρήση. Βεβαια είναι αρκετοί που δουλεύουν τέτοιους φακούς με την ΟΜ5 οπότε δεν μπορώ να ξέρω τι νιώθει ο καθένας ως δικό του όριο άνεσης γιατί μπορεί να έχει συνηθίσει να κρατά κυρίως το βάρος στο χέρι από τον φακό και όχι από την μηχανή

Last edited:
Κι εγω χρησιμοποιώ τώρα δυο φακούς.. 12-40mm f/2.8 pro & Lumix 35-100mm f/2.8 ως ένα ελαφρυ σετάκι με f/2.8.
Σίγουρα είναι φακοί που δεν θα υπάρχει πρόβλημα να δουλέψουν με την OM-3.
Έχω αντικαταστήσει τον Olympus 100-400mm με τον αγαπημένο μου Pana Leica 100-400mm και την OM-1 II με την Lumix G9 II με την οποία ταιριάζει γάντι ο τηλεφακός αυτός.
Όμως τον έχω δοκιμάσει και με την ΟΜ-5 που επίσης έχω, η οποία διαθέτει βεβαια μια "υποψία" γκριπ .... δεν είναι τελείως επίπεδη σαν την ΟΜ-3. Παρ όλα αυτά , αν και μπόρεσα να την χρησιμοποιήσω με τον τηλεφακό και βοήθησε το γκριπάκι της, δεν μπορείς να είσαι εντελώς άνετος όπως πχ με την G9 II ή την ΟΜ-1 ΙΙ.
Οπότε κρίνω οτι για χρήση με τηλεφακό ή κάποιον βαρύ , μεγάλο φακό δεν θα είναι καθόλου άνετη η χρήση της ΟΜ-3 και οπωσδήποτε θα χρειαστεί έξτρα γκρίπ.

Σωστά αυτό θα προβληματίσει όμως μόνο κάποιον που την θέλει για μοναδική του μηχανή και θέλει και χρησιμοποιεί τέτοιους βαρύτερους φακούς πολύ συχνά γιατί κάνει σπορ , BiF κλπ.

Ή κύρια χρήση της όμως δεν προορίζεται για κάτι τέτοιο παρότι δεν της λείπει η ταχύτητα . Αν θέλει να την επεκτείνει και για τέτοια περιστασιακή χρήση (μιας και έχει τη δύναμη της ΟΜ1 ΙΙ σχεδόν κατά 90%) θα πρέπει να της βάζει κάποιο γκριπ οπότε τυχαίνει .

Αν όμως η κυρία απασχόληση του φωτογραφικά είναι αυτή η θεματολογία θα είναι πολύ καλύτερα με μια G9II/OM1.2 σαν βασική μηχανή και όχι την ΟΜ3.

Μερικά δείγματα από χρησητη κατευθείαν Joey με τα ενσωματωμένα color profile

και οι διαφορές ανάμεσα στις τρεις μηχανές σε διαστάσεις , βάρος

IMG_4198.jpeg

Και ένα ακόμα ενθουσιώδες review

Last edited:
Και για όσους έχουν την PenF και θέλουν να αντιγράψουν τα δύο έξτρα profile που δίνει η ΟΜ3 δηλ. το color profile 4 κοπιαρουν τα παρακάτω από το workspace του Rob Trek στην μηχανή ή στο workspace τους

1739136775397.jpeg

και για το Μono 4 : set your Olympus/OM System camera to Monochrome and adjust Highlight to -3 and Shadow to +3. If you have a grain setting, set it to +2 for something very similar to HP-5 film.

• Like
Reactions: isin
Καλημέρα

Το αναλυτικο review του Thomas Eisl για την ΟΜ3

Κάνοντας ένα απολογισμό των αρνητικών της μηχανής διαβάζοντας όλα σχεδόν τα review τα συνοψιζω στα εξής :

1.- ειναι m43 μηχανη :rolleyes::giggle:
2.- μικρής ανάλυσης EVF
3.- μια κάρτα
4.- έλλειψη γκριπ (απαραίτητη όμως για το νέο αισθητικά σχεδιασμό)
5.- λίγα προγραμματιζόμενα κουμπιά σε σχέση με τα προηγούμενα μοντέλα
6- υψηλή τιμή

Αν το (6) ισσοροπησει σε μια τιμή γύρω στα 1500-1600 ευρω στους επόμενους μήνες τα υπόλοιπα από πάνω δικαιολογούνται πολύ πιο εύκολα και η μηχανή θα πάει πολύ καλά για όλα τα υπόλοιπα θετικά που προσφέρει και έχουμε γράψει ήδη αναλυτικά

Στους υπάρχοντες χρήστες m43 είναι σε αρκετά σημεία και αναβάθμιση από μοντέλα όπως η πρώτη ΟΜ1 αφού δίνει χαρακτηριστικά της ΟΜ1.2 όπως το LiveND, τους χαμηλότερους ρυθμούς ριπής σε SH2 , το ενσωματωμένο σε ΑΙ human detection κλπ.

Τωρα η αναμονή είναι για να την δούμε από κοντά και να έχουμε και προσωπική άποψη για την εργονομία της που είναι πολύ σημαντικό κριτήριο για την καθημερινή χρήση της με βάση τους φακούς που χρησιμοποιούμε.

Η έλευση της πάντως και η επιλογή που έκανε η εταιρία να της βάλει τα χαρακτηριστικά της ΟΜ1.2 σχεδον κατά 90% σημαινει και κάτι άλλο. Οτι σύντομα (ίσως και μέχρι τέλος 2025) θα δούμε νέο μοντέλο ναυαρχίδα που θα έχει πολύ μεγαλύτερη διαφορά από την ΟΜ3 για να υπάρχει σωστή αναλογία χαρακτηριστικών τιμής και στόχευσης.

Επισης δεν θα αργήσει και η μικρότερη ΟΜ5 ΙΙΙ να έρθει και πιστεύω ότι στην επόμενη βερσιον της θα δούμε και σε αυτή τον stacked αισθητήρα ως αναβάθμιση του ΑF της.

Last edited:
  • Like
Reactions: cacau and isin
Συμφωνώ και εγώ.... στα 1500 δεν θα με ενοχλεί τίποτα από το 1-5. Απλά με τα 2κ έχεις και άλλες επιλογές και απαιτήσεις σε όλα.

Και μια παρατήρηση για τα rumors... Διαβάζουμε 2-3 μήνες στο πρώτο bullet των πληρoφοριών για την νέα μηχανή την τιμη στα 1500, και έχει ήδη γίνει ζημιά. Και το "νέο συστημα των film simulations που χτυπάει τη fuji", τελικά είναι το ίδιο με PenF / EP7 και έδωσαν 3 νέα recipies.
Να κρατάμε μικρό καλάθι κάθε φορά με τα rumors.

• Like
Reactions: karamela
Συμφωνώ και εγώ.... στα 1500 δεν θα με ενοχλεί τίποτα από το 1-5. Απλά με τα 2κ έχεις και άλλες επιλογές και απαιτήσεις σε όλα.

Και μια παρατήρηση για τα rumors... Διαβάζουμε 2-3 μήνες στο πρώτο bullet των πληρoφοριών για την νέα μηχανή την τιμη στα 1500, και έχει ήδη γίνει ζημιά. Και το "νέο συστημα των film simulations που χτυπάει τη fuji", τελικά είναι το ίδιο με PenF / EP7 και έδωσαν 3 νέα recipies.
Να κρατάμε μικρό καλάθι κάθε φορά με τα rumors.
Συμφωνώ, στα 1.500 ευρώ θα έλεγες άντε οκ για τα αρνητικά, στα 2Κ όμως δεν λες οκ...λες ότι είναι ακριβή...τα ίδια και για το νεο σύστημα ''Film simulation'', που είναι ίδιο με την penf δεκαετίας με ελάχιστες βελτιώσεις/προσθήκες....πείτε με περίεργο, άλλα στα λεφτά που ζητάει η μηχανή περιμένα περισσότερα και στο 1-5 που έγραψε ο Κώστας (θα προσθέσω και ένα 6ο έλλειψη Joystick σε αυτά τα λεφτά), άλλα περιμένα και περισσότερα και από τα film simulations....για να τα λέμε τα πράγματα με το όνομα τους, ε δεν σκοτώθηκαν και στην καινοτομία εκει στην OM....μια μακρόστενη χωρίς grip OM5 είναι το σώμα με μέταλο αντί πλαστικό, και ένα ποτ πουρί απο τεχνολογίες που είχαν ήδη, μια μίξη pen f, Om5, Om1....και έτοιμο το νέο σώμα...

Αν κατέβει το σώμα στα 1.400-1.500 ευρώ θα έχει ενδιαφέρον, τώρα στα 2Κ υπάρχουν και αλλού ποσρτοκαλιές, ειδικά αν δεν είσαι ταγμένος στο σύστημα ή δεν έχεις επενδύσει τόσο πολύ στο m43.

Θα μπορούσαν πανεύκολα να το κάνουν αυτό βάζοντας τον παλιό αισθητήρα και να βάλουν τιμή 1500ευρω και να χ@στουν στο τάληρο.

Πήγαν στην τολμηρή κίνηση να βάλουν τον stacked sensor της ΟΜ1 . Μεχρι στιγμής δεν υπάρχει μηχανή με ανάλογης τεχνολογίας αισθητήρα κάτω από 2000 ευρώ.

Η μάλλον υπάρχει η πρώτη ΟΜ1 που είναι ακόμα σε παραγωγή.

Ο αισθητήρας μπορεί να μην δίνει τρομερά οφέλη σε κέρδος θορύβου (μόνο στα υψηλά ISO) αλλά δίνει άλλου είδους πλεονεκτήματα που τα εκμεταλλεύεται η εταιρία στο μοντέλο για να έχει κορυφαίες επιδόσεις : ΑΙ εστίαση, ταχύτητα σε όλες τις ηλεκτρονικές λειτουργίες που συνδέονται και με εστίαση, ταχύτατο scanning/διάβασμα του αισθητήρα, που επιτρέπει μέχρι και φλας να χρησιμοποιείται με ηλεκτρονικό κλείστρο σε ταχύτητες λειτουργικές κλπ.

Αναγκαστικά λοιπόν ξεκινάει ψηλά με σκοπό να κάτσει σε πιο λογικά νούμερα μετά από περίοδο επώασης του μοντέλου. Είναι μοντέλο που τραβάει κόσμο και όποιος θα το αποκτά δύσκολα θα γράφει αρνητικά εκτός από αυτά που ήδη ξέρουμε.

Ειδαλως στα 1500ευρω τιμή εισαγωγής θα περίμεναν ολοι να την πάρουν στα 1000 σε ένα εξάμηνο , όχι ότι θα μας χάλαγε αλλά αυτό δεν το κάνει πλέον καμία εταιρία ειδικά αν σκέφτεται να κυκλοφορήσει και την ναυαρχίδα της και εκεί θα θέλει να την τοποθετήσει ακόμα πιο ψηλά. Mind games είναι που άλλοτε πιάνουν και άλλοτε όχι.

Αλλωστε μια κακή υψηλή αρχική τιμή κάνει θόρυβο και πλασάρει μετα την πιο καλή τιμή πιο εύκολα μέσω προσφορών ειδικά αν το μοντέλο αρέσει και κάποιος έχει βάλει στόχο να το πάρει σύντομα.

Last edited:
Απλά αν θέλεις αναγκαστικά αυτόν τον αισθητήρα, για μένα βέβαια δεν έχει και τόσο νόημα, άλλα τα είπαμε και δεν θέλω να ξαναπεναλαμβάνομαι, παίρνεις πολύ φτηνότερα την πρώτη OM1 και τα έχεις όλα χωρίς σκόντο πουθενά...

Υ.Γ. Πως ακριβώς βοηθάει ο αισθητήρας στην εστίαση δεν το καταλάβαίνω, πως μπορουν οι άλλοι κατασκευαστές με μεγαλύτερους αισθητήρες που δεν είναι και stacked να έχουν πολύ καλύτερη εστίαση σε Caf, Tracking, animal AF, Εye AF, Objects AF κλπ?? Πως γίνεται π.χ. η απλή και σχετικά φτηνή Nikon Ζ50ii να έχει τόσο πιο προηγμένο σύστημα εστίασης από οτιδήποτε υπάρχει σε m43??

Δεν έχω δουλέψει Ζ50 ΙΙ αλλά το σύστημα AF της ΟΜ1/ΟΜ1.2 συγκρίνεται από όσο έχω διαβάσει συγκριτικά μόνο με των ναυαρχίδων των τριών εταιριών σε ταχύτητα , απόδοση.

Δεν έχω δουλέψει Ζ50 ΙΙ αλλά το σύστημα AF της ΟΜ1/ΟΜ1.2 συγκρίνεται από όσο έχω διαβάσει συγκριτικά μόνο με των ναυαρχίδων των τριών εταιριών σε ταχύτητα , απόδοση.
Για την ΟΜ2 δεν ξέρω, άλλα για την πρώτη OM1 όχι δεν είναι στο ίδιο επίπεδο το σύστημα εστίασης με τα κορυφαία της αγοράς, έχει θέματα σε Caf/tracking, σε Eye AF, είναι μπλεγμένο χωρίς λόγο, δεν είναι πως να το πω, τόσο εύκολο σε χρήση όσο τα συστήματα εστίασης των Canon, Sony, Nikon....είναι αρκετά καλό άλλα όχι κουρυφαίο, για αυτό μου κάνει εντύπωση, πως μπορούν αυτοί με μεγαλύτερους αισθητήρες που είναι πιο δύσκολη η εστίαση και με όχι stacked αιθητήρες να έχουν πιο ολοκληρωμένα συστήματα εστίασης ακόμα και στα απλά φτηνά μοντέλα...π.χ Nikon Z50ii, Canon R50, Canon R10, Sony A6100, A6400...μηχανές όλες κάτω από 1.000 ευρώ άλλα με σύστημα εστίασης καλύτερο από ότι βρίσκεις σε οποιαδήποτε μχηανή m43. Δεν συζητάω καν για την OM5, είναι πολλά επίπεδα πίσω από την Z50II του ίδιου κόστους. Μόνο με τις Fuji μηχανές μπορεί να συγκριθεί το σύστημα εστίασης των OM μηχανών, που και αυτή έχει θέματα ακόμα...

Υ.Γ. Μάλιστα το Dperview λέει για το σύστημα εστίασης της OM3 ότι ''AF tracking isn't as accurate as best of its peers''

Last edited:
  • Like
Reactions: simplektis
Εμένα πάντως με πειράζει μόνο το .6 και το επιπλέον μήκος, με δυο λόγια θα προτιμήσω μια OMS OM5 mkII με περιεχόμενο της 3, πιο μελετημένη βάση τρίποδου (παρότι δεν έχω) και αρχική τιμή κάτω από τα 1500. Μέχρι να βγει βέβαια μπορεί να έχει πέσει η παρούσα στα 1600, αλλά και πάλι...

• Like
Reactions: karamela
Εμένα πάντως με πειράζει μόνο το .6 και το επιπλέον μήκος, με δυο λόγια θα προτιμήσω μια OMS OM5 mkII με περιεχόμενο της 3, πιο μελετημένη βάση τρίποδου (παρότι δεν έχω) και αρχική τιμή κάτω από τα 1500. Μέχρι να βγει βέβαια μπορεί να έχει πέσει η παρούσα στα 1600, αλλά και πάλι...
Μαζί σου Δημήτρη….προσωπικα έτσι και αλλιώς δεν αγοράζω ποτέ μηχανές με κόστος πάνω από 1.000 ευρώ οπότε καθαρά φιλολογικό είναι το ενδιαφέρον, απλά στα 2.000 είναι πολύ εκτός του budget μου….στα 1.300-1.400 υπό προϋποθέσεις ίσως θα το συζητούσα…

Τώρα στο σώμα, επειδή δεν ήμουν χρήστης της παλιάς ΟΜ3 δεν έχω κάποια φετίχ με αυτήν, ούτε εμένα μου αρέσει πως την κάνανε έτσι μακρόστενη και με ανύπαρκτο grip. Το deign της OM5 μαζί με το μέγεθος, όγκο και το grip της, την θεωρώ ότι είναι το τέλειο για τα δικά μου γούστα.

Και εγώ θα ήθελα μια OM5 με κάποια από τα χαρακτηριστικά της OM1 με τιμή το πολύ μέχρι 1.200 ευρώ…θα δούμε μήπως γίνει το όνειρο μας πραγματικότητα κάποια στιγμή!!!