OM System ΟΜ-3 , η νέα ρετρό μηχανή της

Πρώτο cashback για την ΟΜ-3 με -300 ευρώ και η τιμή να διαμορφώνεται στα 1799 με 5 χρόνια εγγύηση αξίας 150 ευρώ. Η προσφορά από ότι είδα ισχύει μεχρι 26 Σεπτεμβρίου.

Ενα αρκετά αναλυτικό βίντεο του Rob Treck για την ΟΜ3 όπου εκτός από ανάλυση της μηχανής παρουσιάζει κι κάποια accessories και απαντά σε ερωτήσεις χρηστών.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Ενα πρόβλημα που παρουσιάστηκε με το grip της Leofoto , μιας και δεν έχει εσωτερικά κάποια επένδυση αφήνει σημάδια στο σώμα περιμετρικά εκεί που ακουμπά στις γωνίες από την τριβή μετά από μακρά χρήση.

Φωτό από εδώ : https://www.mu-43.com/threads/grip-for-om-3.126057/page-8#post-1825493

cEb9qC5i.jpg

Στη δική μου το έχω φορέσει ελάχιστα , προτιμώ την μηχανή χωρίς αυτό . Το έβαλα πρόσφατα για τεστ στον 50-200/2.8 που δοκίμασα για και ώρα

Οταν είδα τις φωτό στο νήμα αυτό εξέτασα με προσοχή και το δικό μου σωμα και σε μια γωνία διακρίνω μια υποψία αρχής απώλειας χρώματος. Θα βάλω επένδυση με κάποια μονωτική εσωτερικά μετά από αυτό που είδα και θα ψάξω κι για κάποια δερμάτινη θήκη με επένδυση και γκριπ ως μια πιο μόνιμη λύση

Last edited:
Αγόρασα και εγώ την ΟΜ3 σαν 2ο σώμα πίσω από την ΟΜ1.2. Ουσιαστικά αντικαθιστώ την ΟΜ5 που είχα σαν 2ο σώμα, για να έχω ιδιες μπαταρίες, ίδια μενού κτλ. Η διαφορά ειναι εμφανείς σε ταξίδια και ειδικά το LiveND με τα έξτρα στοπ που θέλω, είναι φοβερό σε ποτάμια, καταρράκτες κτλ. Παρακάτω βάζω ένα δείγμα.

Ένα παράπονο είναι ότι προσπάθησα σε καταρράκτη να παίξω με LiveGND για να σώσω τον ουρανό και το νερό κάτω ήταν γεμάτο artifacts. Περίμενα σαν νέο μοντέλο αυτό να το φτιάξουν και στην ΟΜ3 και στην ΟΜ1.2 αλλά ακόμα δεν παίζει σωστά.

Μια θηκούλα που απέκτησα και που διαθέτει ενσωματωμένο γκριπ.
Προσωπικά τη θεωρώ και όμορφη και πρακτική, αλλά και στο χέρι μου νιώθω πιο βολικό το γκριπ της από το γκρίπ της leofoto.

P1000812_Sweb.jpg

Ομορφουλα ειναι Σπυρο πράγματι, την είχα δει και ήταν στις επιλογές μου απλά δεν ξέρω αν το γκριπ θα με βολέψει στα δικά μου χέρια, έχω κοντά δάχτυλα , μεγάλη παλάμη

με βάζεις σε σκέψεις να τη χτυπήσω και εγώ και το γκριπ της Leophoto να το έχω για τις περιπτώσεις που θέλω να χρησιμοποιήσω τρίποδο αφού έχει έτοιμη κάτω και πλάι σύνδεση Arca Swiss

Από που την προμηθεύτηκες ? Ελλάδα ή Amazon / Aliexpress ?

Όμορφη είναι και δείχνει καλοφτιαγμένη, αλλά όποτε πήρα τέτοιου είδους θήκη έμεινε στα αζήτητα γιατί προσθέτουν όγκο (και λίγο βάρος). Ακόμα και το base plate που σχεδίασα κι έφτιαξα μόνος μου, το φοράω όταν βγαίνω για... σαφάρι με τον 100-300.

Απο Aliexpress την πήρα...
Κι εγω τις περισσότερες φορές δεν τις χρησιμοποιώ λόγω του οτι προσθέτουν όγκο και δεν μου αρέσει.
Η συγκεκριμένη βέβαια στη βάση είναι αρκετά λεπτή και δεν προσθέτει ιδιαίτερα.
Όλες φυσικά θέλουν το χρόνο τους να βολευτούν τα δάχτυλα...
Είναι λίγο ιδιαίτερη η OM3 και δυσκολεύει το κράτημα ακόμα και με πρόσθετο γκρίπ λόγω και του επιλογέα σ εκείνο το σημείο μπροστά...
Εχω και αυτήν
Screenshot_3.jpg

δεν έχει όμως γκριπ και προσθέτει λιγάκι όγκο (έχει λίγο βαθύτερη βάση.

Την καινούρια την δοκίμασα και βάζοντας τον leica 100-400 με καλά σχετικά αποτελέσματα όσον αφορά το κράτημα.
Θα την δω και στη συνέχεια βέβαια

• Like
Reactions: kbouk
Μια θηκούλα που απέκτησα και που διαθέτει ενσωματωμένο γκριπ.
Προσωπικά τη θεωρώ και όμορφη και πρακτική, αλλά και στο χέρι μου νιώθω πιο βολικό το γκριπ της από το γκρίπ της leofoto.

View attachment 265067
την πήρα και εγώ αυτήν σε μαύρο χρώμα. Όμορφη είναι, και καλή στην αφή. Το γκριπ της θα μπορούσε να είναι και λίγο μεγαλύτερο για καλύτερο κράτημα γιατί πάλι δουλεύουν πολύ οι άκρες των δακτύλων και όχι η παλάμη. Αυτό που παρατηρώ σε σχέση με την om5 (της έχω φορέσει αντίστοιχη θήκη) είναι ότι ενώ η ομ5 δεν έχει μεγάλη διαφορά σε βάρος με την ομ3, παρόλαυτα στο χέρι η ομ3 δείχνει βαρύτερη. Υποθέτω ότι ατό συμβαίνει λόγω της μεγαλύτερης απόστασης του κέντρου βάρους της από το χέρι (διότι είναι μακρύτερη σε μήκος).

Last edited:
  • Like
Reactions: CorfuS
την πήρα και εγώ αυτήν σε μαύρο χρώμα. Όμορφη είναι, και καλή στην αφή. Το γκριπ της θα μπορούσε να είναι και λίγο μεγαλύτερο για καλύτερο κράτημα γιατί πάλι δουλεύουν πολύ οι άκρες των δακτύλων και όχι η παλάμη. Αυτό που παρατηρώ σε σχέση με την om5 (της έχω φορέσει αντίστοιχη θήκη) είναι ότι ενώ η ομ5 δεν έχει μεγάλη διαφορά σε βάρος με την ομ3, παρόλαυτα στο χέρι η ομ3 δείχνει βαρύτερη. Υποθέτω ότι ατό συμβαίνει λόγω της μεγαλύτερης απόστασης του κέντρου βάρους της από το χέρι (διότι είναι μακρύτερη σε μήκος).
Οχι μόνο η ΟΜ5 έχει πλαστικό σώμα σε αντίθεση με την ΟΜ3 που έχει μεταλλικό σώμα κι είναι σαφώς μακρύτερη. Ακομα και οι μπαταρίες τους έχουν διαφορά βάρους

• Like
Reactions: Tmetal
Ενας χρόνος συμβίωσης … κάνει ένα recap τα κυρίως όπλα της μηχανής σε διάφορα φωτογραφικά σενάρια και προτείνει κάποιες δικές της ρυθμίσεις στα color - mono profile. Μου άρεσε προσωπικά το tweak της στο Art16 με το WB , θα το δοκιμάσω

Last edited:
Βάζω ενα site που περιέχει οργανωμένα τα περισσότερα χρωματικά προφίλ που έχουν βγει για την ΟΜ3 , τα περισσότερα δουλεύουν κι στην PenF με λίγο προσοχή στις ρυθμίσεις του WB μιας και έχουν αλλάξει την ονοματολογία των ρυθμίσεων

Επίσης υπάρχει μια λίστα με όλα τα διαθέσιμα προφίλ (έγχρωμα και μονόχρωμα) καθώς και αρχεία script για να φορτώσεις τα profile κατευθείαν στο OM/Olympus Workspace και να τα δοκιμάσεις να δεις ποιο σου αρέσει πριν το βάλεις στην μηχανή

Google Sheet OM-3 recipe list

Google Drive OM Workspace recipe repository

Last edited: