Ας τοποθετηθώ με ένα μήνυμα και μετά θα σωπάσω.
Στο πρώτο μήνυμα είπα ότι ήμουν επιφυλακτικός. Αποδείχθηκε το γιατί.
1. Δεν θέλεις τη μηχανή. Ναι δεν θέλω τη συγκεκριμένη μηχανή, αλλά θέλω μια μηχανή με αυτά τα χαρακτηριστικά και όταν θα την πάρω θα τη δουλέψω για μερικούς μήνες και το κοντέρ θα γράψει 10.000-12.000 λήψεις στα γρήγορα.
2. Γιατί 750 ευρώ; Γιατί μέχρι τόσο θέλω να δώσω για τη συγκεκριμένη μηχανή. Δεν την αξιολογώ παραπάνω, όχι ως τελικό προιόν, αλά ως ένα προιόν με τις συμβάσεις της sony (μη σταθερή πολιτική τιμών, αλλαγή μοντέλων, ξαφνική κατάργηση σειρών, κλπ.).
3. Γιατί 750 ευρώ, ενώ οι τιμές είναι πολύ πιο πάνω; Πρώτα από όλα θεωρώ αδικαιολόγητα υψηλή την τιμή της σε σχέση με τις A7/3n. Εκείνες είναι πολύ καλά τοποθετημένες τιμολογιακά, όχι όμως η rx10.
4. Γιατί 750 ευρώ, ενώ τα καταστήματα δεν μπορούν να δώσουν σε τόσο χαμηλή τιμή; Ας ζητήσουν έκπτωση τόση, ή ειδική τιμή από τη sony. Δεν είμαστε ένα δυο παιδάκια, είμαστε 10-12 ίσως και περισσότερα άτομα που θα πληρώσουμε μετρητοίς, που προερχόμασττε από το μεγαλύτερο φόρουμ στην Ελλάδα για το a/v (κύριος τομέας προιόντων της sony) και θα πλημμυρίσουμε το δίκτυο με εντυπώσεις και φωτογραφίες. Μόνο το νήμα για τις nex έχει 600.000 θεάσεις. Αυτό δεν σας λέει τίποτε; Πόσο feedback έχει πάρει από τις διαφημιστικές προωθήσεις της η sony? Ίσως η πιο επιτυχημένη κίνηση ήταν να βρεθεί μια Nex στα χέρια του Γιάννη. Κι αυτό χωρίς καν να το επιδιώξει η sony.
5. Γιατί να μην την πάρουμε σε πιο υψηλή τιμή, αφού δεν μας τη δίνει τόσο η sony? Αν θέλετε εσείς να την πάρετε, να την πάρετε!! Η σκληρή τιμολογιακή πολιτική μιας αντιπροσωπείας, παγιδευμένη στις επιταγές και στις νόρμες του μάρκετινγκ της προ κρίσης εποχής, με αφήνει αδιάφορο. Δεν μπορώ να δεχθώ ότι μεσούσης της κρίσης οι εταιρείες (και δεν μιλώ για τα καταστήματα) δεν "σπάνε" τις τιμές ή τις πολιτικές τους, όταν η κοινωνία και οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών αναγκάζονται με βίαιο τρόπο να αποδεχθούν οτιδήποτε. Δεν είναι δυνατόν οι ραδιοφωνικοί σταθμοί να εκβιάζονται από τις διαφημιστικές για να πάρουν νέες επιταγές με 40% λιγότερο ποσό σε αντικατάσταση άλλων απλήρωτων για 12 μήνες και να λένε "αμα θες αλλιώς εγώ την κάνω". Δεν είναι δυνατόν να λένε οι εξωτερικοί αξιολογητές στα ελληνικά πανεπιστήμια ότι ανεξάρτητα από το συμβόλαιο συνεργασίας με την ΑΔΙΠ που έχουν υπογράψει, ότι εμείς θα σας αξιολογήσουμε με τα δικά μας (προσωπικά) κριτήρια και το κύριο κριτήριο είναι το πόσα χρήματα θα φέρεις σε ένα πανεπιστήμιο, αντί για τα καθήκοντα που έχεις με βάση το νόμο. Δεν είναι δυνατόν να συμβαίνουν αυτά, κι άλλα τόσα χειρότερα, και η sony ή η όποια sony hellas να λέει ότι δεν αλλάζω την πολιτική μου ανεξάρτητα αν είστε μερικές χιλιάδες μέλη και εν δυνάμει καταναλωτές μου.
6. Γιατί τόσο μένος κατά της sony? Μένος;; όχι δά... Εχω αγοράσει προβολέα sony, φορητό η/υ, φωτογραφικές μηχανές (3), cd-rom drives, για να μην πω τα παλαιότερα καταναλωτικά ηλεκτρονικά. Από την άλλη η sony αποδείχθηκε απέναντί μου σκάρτη στις σχέσεις μου ως πελάτη. Και το χειρότερο ήταν όταν ως γενικός διαχειριστής του avforum, προγόνου του avclub στις αρχές της δεκαετίας του 2000 πήγα σε συνέντευξη τύπου του ceo sony hellas στην Αθήνα και ρώτησα πώς είναι δυνατόν ένα cd της sony music αγορασμένο επίσημα με απόδειξη, να μην μπορεί να παίξει στο cd-rom drive του ηυ μου, παρά μόνο στο sony 50es που είχα στο rack μου. Και η απάντηση ήταν αρχικά ότι δεν λέω την αλήθεια κι όταν είπα ότι έχω μαζί μου αποδεικτικό οπτικό υλικό, έβαλαν τους μπράβους να με πετάξουν στο πεζοδρόμιο. Κι αυτό αφού είχα δηλώσει ποιός ήμουν κι ότι εκπροσωπούσα το forum.
Για όλα τα παραπάνω, αν είναι να ξαναπάρω sony, και μάλιστα rx10, τη θέλω σε αυτή την τιμή. Όλα τα μαρκετίστικα που επικαλείσθε, με αφήνουν αδιάφορο.
Γιατί δεν κάνω το ίδιο για την Oly? Πολύ απλά η Oly αποδείχθηκε μέχρι στιγμής πιο "τίμια" εταιρεία. Ακόμη και το μεγάλο φάουλ με την κατάργηση της μοντούρας του 4/3 το κάλυψε με την em1. Γι αυτό.....
Από μένα μέχρι εδώ. Γράψτε κι εσείς τη δική σας άποψη, κι αν χρειαστεί ας το κλειδώσουν οι διαχειριστές, αφού προφανώς power buy δεν θα γίνει.
φιλικά
Βλάσης