Βασικά την έχει αμφισβητίσει η πηγή σου την εξελικτική βιολογία, επομένως βάζοντας το βίντεο εδώ εσύ, δεν το λες και ότι δεν την αμφισβήτησε κανένας. Εκτός κι αν το εννοείς όπως η απάντηση στον Πολύφημο... .
Δεν είναι ερμηνεία, είναι θέση και μάλιστα υπό τον ακαδημαικό μανδύα του συγκεκριμένου. Ψάξτο λίγο.
Τώρα για την ηθική.... οι τελευταίοι που μπορούν να ισχυριστούν κάτι τέτοιο είναι όσοι έχουν τη θρησκεία στην ατζέντα τους.
Αυτό όμως αφορά άλλο βίντεο και άλλο θέμα, δεν κάνει λάθος αυτόματα την ανάλυσή του για τον Όμηρο και τον Νόλαν, γιατί ένα πράγμα είναι να λαθεύει κανείς στη βιολογία και άλλο να λαθεύει στη φιλολογική ερμηνεία ενός κειμένου.
Και αυτό που λες για την ηθική, ότι μόνο οι μη θρησκευόμενοι μπορούν να μιλήσουν γι' αυτήν, είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα που έλεγα από την αρχή, κρίνεις το ποιος μιλάει, όχι τι λέει.
Ο Masson λέει συγκεκριμένα ότι ο Όμηρος δίδασκε την ανάβαση της ψυχής μέσα από τη δοκιμασία προς τη σοφία και την αρετή, με τη δικαιοσύνη να αποκαθίσταται στο τέλος και τον ήρωα να επιστρέφει καθαρός στην ψυχή. Στη θέση αυτού, λέει, ο Νόλαν βάζει έναν ήρωα ηθικά τραυματισμένο, όπου η εκδίκηση παίρνει το προσωπείο της δικαιοσύνης, η ενοχή παραμένει χωρίς εξιλέωση, και η ιστορία τελειώνει σε εξορία αντί σε αληθινή επιστροφή στο σπίτι.
Αυτά τα συμπεράσματα τα λένε κι άλλοι, δεν είναι μόνο αυτός. Βασικά οποιοσδήποτε δεν είναι αριστερός άθεος και δεν θεωρεί πως οι θεμελιώδεις αξίες του δυτικού πολιτισμού, πρέπει να ανατραπούν. Στα ίδια συμπεράσματα θα κατέληγε. (βασικά αυτά βλέπουμε και στην ταινία κι εκεί ήταν η μεγάλη μου ένσταση, όπου χαρακτήρισα κάποιους υποκριτές επειδή "δεν έβλεπαν τίποτα τέτοιο". Βέβαια ύστερα από τα συμφραζόμενά τους το παραδέχτηκαν έμμεσα, όταν είπαν πως ναι και μπράβο για να έχουν οι γυναίκες αυτό που αξίζουν. (άρα επιβεβαιώθηκα, αλλά εγώ ήμουν τελικά που έφαγα το ban)
Όπως είπα και αρχικά, όλοι μιλάμε μέσα από ένα ιδεολογικό πλαίσιο. Και σίγουρα υπάρχει διαφορετική οπτική.
Όσοι είναι υπέρ του φεμινισμού, θεωρούν τα Ομηρικά έπη τοξικά, πιστεύοντας πως η περιγραφή της βίας ισοδυναμεί με επιδοκιμασία τους. Άντρες βίαιοι, τοξικοί, πατριαρχικοί, κλπ Φυσικά και υπήρχε έντονη η πατριαρχία μέσα, όπου σήμερα κανένας δεν την υπερασπίζεται. Αλλά από τότε, ο πολιτισμός εξελίχθηκε, δεν έμεινε στάσιμος. Σήμερα, δεν έχουμε την πατριαρχία της εποχής του χαλκού.
Εγώ ο τοξικός συντηρητικός, βλέπω πως ο Όμηρος δεν εξυμνεί τη βία, αλλά την εκθέτει για να αναδείξει τις καταστροφικές της συνέπειες. Γι' αυτό θεωρώ πως η αλλοίωση των κειμένων (στη μετάφραση wilson, στην ταινία) οδηγεί σε απώλεια των διδαγμάτων τους. Μέσα στο ταξίδι του Οδυσσέα αναδύονται όλα τα υπόλοιπα διδάγματα, για τα οποία τελικά γίνεται όλη η αφήγηση. Αυτά τα διδάγματα λειτουργούν ως έτοιμες εμπειρίες που μεταλαμπαδεύονται στις επόμενες γενιές, ώστε η σοφία να μη χάνεται μέσα από νέα οδυνηρά λάθη,
να μη χρειάζεται να πάθουμε για να μάθουμε..
Αν μη τι άλλο, μπορεί να είναι έργο μιας πατριαρχικής εποχής, αλλά δεν παύει να είναι ένα βιβλίο που κατόρθωσε να επιζήσει τρεις χιλιάδες χρόνια επειδή
δίδαξε ενόραση, τη διαχρονική αλήθεια πως η δύναμη χωρίς μέτρο διαφθείρει και τον πιο δίκαιο σκοπό. Δεν είναι η πατριαρχία αυτό που κρατά ζωντανό τον Όμηρο μέχρι σήμερα.
Είναι το ότι μιλάει για μας, για την ίδια μας τη φύση. Και όσο θα υπάρχουν πόλεμοι, εξουσία και ανθρώπινη αδυναμία, ο Όμηρος θα συνεχίζει να διαβάζεται όχι ως
ένα αραχνιασμένο μνημείο του παρελθόντος που έχει μόνο χρονολογική αξία (τα bold τα άκουσα από αριστερό) αλλά ως μια προειδοποίηση για το μέλλον.
Για 2 πράγματα είμαι σίγουρος. Πως θα συνεχίζουμε να διαφωνούμε και πως με θεωρείς (ως Χριστιανό και όχι αριστερό) ως έναν σκοταδιστή, τοξικό άνθρωπο, κατά της ισότητας, που η δική του ιδεολογία, είναι εμπόδιο για την πρόοδο και την ευημερία.
Ας συμφωνήσουμε στο ότι διαφωνούμε και να το κλείσουμε, γιατί αυτό μου το σχόλιο έχει πολιτική χροιά, κάτι που απαγορεύεται να γίνεται από το φόρουμ και δεν νιώθω όμορφα που το κάνω.