- 1 February 2008
- 1,498
τι ειναι?
Η συχνοτικη ανταποκριση ενος ηχειου μπορει να επιτευχθει με μοναδες που χρησιμοποιουν διαφορετικες αρχες, πχ ενα ribbon tweeter με ενα παραδοσιακο, δυναμικου τυπου mid woofer. ενα ηχειο μπορει να εχει μια απολυτα φλατ ανταποκριση αλλα οι μοναδες να εχουν η καθεμια τον δικο της χαρακτηρα και σαν ακουσμα, κυριως στα σημεια που κροσαρουν οι μοναδες να παρουσιαζει μια ανομοιογενεια.
Κατ εμε αυτο γινετε αρκετα αισθητο στα ηλεκτροστατικα ηχεια που χρησιμοποιουν δυναμικα woofer για την τελευταια οκταβα. ο ηχος δινει την αισθηση πως σπαει στα κατα μερους συστατικα του, κατι που οι μετρησεις πολλες φορες δεν αποτυπωνουν.
ολα τα παραπανω ειναι προσωπικες εκτιμησεις, ειμαι βεβαιος οτι πολλοι θα εχουν διαφορετικο γουστο. εγω ας πουμε αν ηθελα να εχω ηλεκτροστατικο για να εκμεταλευτω τα χαρισματα του θα ηθελα να ειναι αμιγης σχεδιασμος. και ιδανικα, θα ηθελα ακομα και στα παραδοσιακα ηχεια ολες οι μοναδες να ειναι παραπλησιου σχεδιασμου και οχι πχ tweeter μεταλικου θολου με χαρτινο mid και συνθετικο woofer.
Ας μεινουμε ομως στο θεμα μας, που ειναι τα βραβεια του Stereophile και αν υπαρχει ορεξη για θεωρητικη κουβεντα μπορει να ανοιχτει ενα νεο νημα