Οπλοκατοχή. Υπέρ ή κατά;

Για να πούμε και του στραβού το δίκιο, στη Φιλανδία έγινε κάτι που απέχει πολύ από το όπλο στο σπίτι.

Έχουμε μια περίπτωση που κάποιος πυροβολεί αδιακρίτως και μετά αυτοτραυματίζεται.Δεν βρίσκεται σε άμυνα, ούτε καν απειλεί.Σκοτώνει αδιακρίτως.

Για να ξεκαθαρίσω:Σύμφωνοι το όπλο μπορεί να σκοτώσει.Ποτέ μόνο του.
Σύμφωνοι ότι η αλόγιστη ή η λάθος χρήση μπορεί να αποβεί μοιραία.Η χρήση του όμως.Το ότι είναι τριγύρω, δεν σημαίνει και απαραίτητα ότι θα σκοτώσει.

Σύμφωνοι,είναι πειρασμός.Αλλωστε, η στιγμιαία πλάκα(κοίτα το παιχνιδάκι μου)έχει μικρή απόσταση από την τραγωδία.

Δυστυχώς,το να πυροβολήσεις και να ξέρεις να το χρησιμοποιείς δεν σε κάνει άντρα.Στο μυαλό βέβαια μερικών είναι τόσο εύκολο...

Υπεύθυνο σε κάνει η γνώση του πότε να μην το χρησιμοποιείς

Καλύτερα να μην χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί ποτέ.Μήπως όμως είναι καλό να υπάρχει, λυμένο, έστω και σαν ιδέα;

Last edited:
Γιατί διαβάζοντας τις στατιστικές βλέπω τη Νέα Ζηλανδία ως χτυπητή παραφωνία?

Χώρα με υψηλό ποσοστό οπλοκατοχής αλλά χαμηλά νούμερα σε σχετιζόμενα εγκλήματα. Για να ακριβολογούμε, δεν είναι εγκλήματα, αλλά "περιστατικά". Βάζουν μέσα και τις αυτοκτονίες με χρήση πυροβόλου όπλου. Εάν προσέξετε, οι αυτοκτονίες συνιστούν και το μεγαλύτερο μέρος των "περιστατικών" στις ευρωπαϊκές χώρες των παραπάνω στατιστικών.

Re: Απάντηση: Οπλοκατοχή. Υπέρ ή κατά;

Για να πούμε και του στραβού το δίκιο, στη Φιλανδία έγινε κάτι που απέχει πολύ από το όπλο στο σπίτι.

Έχουμε μια περίπτωση που κάποιος πυροβολεί αδιακρίτως και μετά αυτοτραυματίζεται.Δεν βρίσκεται σε άμυνα, ούτε καν απειλεί.Σκοτώνει αδιακρίτως.

Για να ξεκαθαρίσω:Σύμφωνοι το όπλο μπορεί να σκοτώσει.Ποτέ μόνο του.
Σύμφωνοι ότι η αλόγιστη ή η λάθος χρήση μπορεί να αποβεί μοιραία.Η χρήση του όμως.Το ότι είναι τριγύρω, δεν σημαίνει και απαραίτητα ότι θα σκοτώσει.

Σύμφωνοι,είναι πειρασμός.Αλλωστε, η στιγμιαία πλάκα(κοίτα το παιχνιδάκι μου)έχει μικρή απόσταση από την τραγωδία.

Δυστυχώς,το να πυροβολήσεις και να ξέρεις να το χρησιμοποιείς δεν σε κάνει άντρα.Στο μυαλό βέβαια μερικών είναι τόσο εύκολο...

Υπεύθυνο σε κάνει η γνώση του πότε να μην το χρησιμοποιείς

Καλύτερα να μην χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί ποτέ.Μήπως όμως είναι καλό να υπάρχει, λυμένο, έστω και σαν ιδέα;

Στις χώρες όπου η αγοραπωλησία των όπλων είναι ελεύθερη, όποιο βλαμμένο θέλει, εύκολα μπορεί να βρει ένα όπλο και να κάνει ένα μακελειό σαν το προχθεσινό, ή σαν του Κόλουμπάιν. Και στη Κρήτη το ίδιο ισχύει. Και οι απειλές εναντίον δικαστών, εισαγγελέων, καθηγητών, εφοριακών, από διάφορα αντράκια είναι πολλές.

Σε μια κοινωνία όμως που δεν υπάρχουν όπλα ελεύθερα, τότε το όποιο βλαμμένο (το λέω με την καλή έννοια) δεν θα το βρει εύκολα, άρα θα προσπαθήσει να εκδηλώσει την απόγνωση ή την επιθετικότητά του με άλλο τρόπο. Ο άλλος τρόπος όμως δεν μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τόσα πολλά θύματα, όπως μετα πυροβόλα όπλα.

ΥΣΤ. Τάσο πράγματι οι αυτοκτονίες (και οι δολοφονίες) στα μέρη που η οπλοκατοχή είναι ελεύθερη σχετίζονται με τα πυροβόλα όπλα. Όπως όμως διαπιστώσαμε σε σχετικό σεμινάριο το 2004 αυτό οφείλεται στην αποτελεσματικότητα του πυροβόλου ως όπλου και στο στιγμιαίο του αποτελέσματος. Γι αυτό και το προτιμούν. Εκεί που δεν υπάρχουν όπλα φυσικά έχουμε και δολοφονίες και αυτοκτρονίες, μόνο που η δυσκολία είναι μεγαλύτερη.

Και ο Φραντζής σκότωσε και τεμάχισε τη γυναίκα του και ο προχθεσινός, ή ο άλλος στη Σαντορίνη. Όμως αν τα όπλα ήταν ελεύθερα, τότε τέτοια περιστατικά θα ήταν περισσότερα, πόσο μάλλον κιαι οι τραυματισμοί και οι ακρωτηριασμοί.

Χθες μου εξιστορούσε η μάνα μου πώς μια θεια της αυτοκτόνησε πριν 60 χρόνια, επειδή μπήκε στην κλιμακτήριο. Έκοψε τον λαιμό της και έχωσε και ένα πιρούνι μέσα, και ψεκάστηκε όλο το δωμάτιο λες και υπήρχε κανένα μπεκ. Δεν ξέρω πόσο συμβάλλει στην ευκολία λήψης της απόφασης για αυτοκτονία η ύπαρξη πυροβόλου όπλου. Μόνο σε περιπτώσεις παρόρμησης, μπορώ να φανταστώ.

Δεν διαφωνώ σε αυτό.Ελεύθερη διακίνηση όπλων ,πολύ πιο εύκολο να γίνει μακελειό.

Το πρόβλημα ξεκινά με την αμυντική στάση του καθένα από μας στο σπίτι του.

Εστιάζω σε αυτό, γιατί η συζήτηση που είχαμε κάνει ήταν κυρίως γι' αυτό το θέμα.

Είναι διαφορετική περίπτωση να μπαίνεις στο σχολείο σου, να σκοτώνεις τους συμμαθητές σου και μετά να αυτοκτονείς, από το να προστατεύεις τον εαυτό σου από κάτι που θεωρείς επικίνδυνο.Το μόνο χαρακτησιστικό που έχουν κοινό τα δύο περιστατικά είναι τα όπλα.Και εδώ είναι το μεγάλο θέμα:Ποιός μπορεί να κρίνει τι και πως και ποιός και σε ποιές συνθήκες είναι επικίνδυνος;

Αυτονόητο είναι πως το όπλο είναι πηγή κινδύνου.

Αλλά από την άλλη, η εγκληματικότητα και η οπλοκατοχή από κακοποιούς έχουν φτάσει στα ύψη. Τουλάχιστον παλιά, που υπήρχαν λήσταρχοι, συμμορίες κλπ, που λυμαίνονταν τον τόπο, οι χωροφύλακες βαρούσαν στο ψαχνό. Εδώ απαξιούν να τους φορέσουν ακόμη και χειροπέδες... καταλήγει να είναι επικίνδυνη ακόμη και η οπλοφορία από αστυνομικό!

Πάνω σε αυτό, έχω να πω το εξής:

Μήπως είναι καλύτερη η πρόληψη;Είναι απαραίτητο οι αστυνομικοί να έχουν όπλα;Μήπως είναι καλύτερα να μην έχουν και να προλαμβάνουν τα εγκλήματα;

Μήπως όμως έτσι κινδυνεύουμε να γίνουμε κάτι σαν Λονδίνο που παρακολουθούνται οι πάντες και τα πάντα;

Με τους Ελληνάρες οδηγούς που συναντάω καθημερινά στο δρόμο, τρέμω στην ιδέα να είχανε και όπλα.

Με όλες τις φαγωμάρες των γειτόνων στην Ελλάδα (από κοινόχρηστα μέχρι θέσεις πάρκινγκ), θα είχαμε καθημερινά φονικά.

Οι αμερικανοί είναι μαθημένοι χρόνια στην ιδέα του όπλου και ταυτόχρονα πιο ώριμος και πολιτισμένος λαός. Στην Ελλάδα θα γινόμαστε Texas σε Δt

Φανταστείτε μόνο πόσοι θα μπουκάρανε σε πολεοδομίες, ΙΚΑ, νοσοκομεία εφορίες και δικαστήρια με τα όπλα...

Για τους ίδιους Αμερικανούς που εμφανίζονται, παράδειγμα, στο Μπόρατ μιλάμε?

Ή το "ώριμος" και "πολιτισμένος" ήταν μέρος κάποιας σάτιρας που μου διαφεύγει;

Να υπενθυμίσω πως μιλάμε για το κράτος που έρχεται 2ο σε εκτελέσεις μετά την Κίνα του 1.3 δις κατοίκων.

Πάνω σε αυτό, έχω να πω το εξής:

Μήπως είναι καλύτερη η πρόληψη;Είναι απαραίτητο οι αστυνομικοί να έχουν όπλα;Μήπως είναι καλύτερα να μην έχουν και να προλαμβάνουν τα εγκλήματα;

Μήπως όμως έτσι κινδυνεύουμε να γίνουμε κάτι σαν Λονδίνο που παρακολουθούνται οι πάντες και τα πάντα;

πλαστικες σφαιρες νομιζω ειναι η καλυτερη λυση,αλλωστε ο ρολος της αστυνομιας ειναι αποτρεπτικος και οχι να σκοτωνει.

Τον ένοπλο εγκληματία δεν τον σταματάς με πλαστικές. Εκεί οφείλεις να διαφυλάξεις το λοιπό κοινωνικό σύνολο. Μετά τις προειδοποιήσεις πρέπει να πέφτει βολή στο ψαχνό. Όποιος φέρει όπλο ως όργανο του εγκλήματος πρέπει να γνωρίζει πως το κάνει ιδίω κινδύνω. Και ότι ο κίνδυνος αυτός είναι σοβαρός για την ίδια του τη ζωή. Η τιμωρία είναι μεν δουλειά της δικαιοσύνης, όμως η σύλληψη των εγκληματιών ειδικώς των επικινδύνων και η προστασία του συνόλου είναι δουλειά της αστυνομίας.

Τον ένοπλο εγκληματία δεν τον σταματάς με πλαστικές. Εκεί οφείλεις να διαφυλάξεις το λοιπό κοινωνικό σύνολο. Μετά τις προειδοποιήσεις πρέπει να πέφτει βολή στο ψαχνό. Όποιος φέρει όπλο ως όργανο του εγκλήματος πρέπει να γνωρίζει πως το κάνει ιδίω κινδύνω. Και ότι ο κίνδυνος αυτός είναι σοβαρός για την ίδια του τη ζωή. Η τιμωρία είναι μεν δουλειά της δικαιοσύνης, όμως η σύλληψη των εγκληματιών ειδικώς των επικινδύνων και η προστασία του συνόλου είναι δουλειά της αστυνομίας.

+1000

Απάντηση: Re: Οπλοκατοχή. Υπέρ ή κατά;

να εισαι σιγουρος οτι την δουλεια τους την κανουν οι πλαστικες,ρωτα αυτους που τους εχουν πετυχει κατα καιρους :violent-smiley-030:

Οι αμερικανοί είναι μαθημένοι χρόνια στην ιδέα του όπλου και ταυτόχρονα πιο ώριμος και πολιτισμένος λαός. Στην Ελλάδα θα γινόμαστε Texas σε Δt

Χωρίς παρεξήγηση, ελπίζω...

Από τη μία γράφεις "οι αμερικάνοι... ώριμος και πολιτισμένος λαός" και από την άλλη "θα γινόμαστε Texas". Βλέπεις την ειρωνεία, έτσι; :flipout:

Δυστυχώς στην περιοχή του Κορδελιού κατοικούν πλέον πάρα πολλοί Γεωργιανοί και Ρωσσοπόντιοι και αριθμητικά υπερτερούν των Ελλήνων.
Πολλοί απ´αυτούς είναι χρήστες και έμποροι ναρκωτικών αλλά και γενικά είναι άτομα παραβατικής συμπεριφοράς.
Τα περιστατικά είναι πολλά και καθημερινά και μόνο όσοι μένουν εκεί ξέρουν τι γίνεται.
Έχω έναν φίλο που έμενε εκεί για 35 χρόνια. Τώρα έφυγε και μένει στην Ευκαρπία.
Δεν άντεχε την ασυδοσία που επικρατεί. Όπως μου είχε πει τότε στην μετακόμιση, κατάντησε αηδία και γι´αυτό έφυγε.
Ο ίδιος είναι κυνηγός αλλά περιστασιακός, όχι φανατικός.
Έχει μια κυνηγετική καραμπίνα και σκέφτηκε μερικές φορές να την χρησιμοποιήσει.
Του έκλεψαν ένα μηχανάκι που είχε, τα εργαλεία της δουλειάς του, το αυτοκίνητό του, (αυτό το βρήκε) μια γεννήτρια, τα κουτάβια από τη σκυλίτσα του επειδή ήταν ράτσας και η αστυνομία δεν μπόρεσε να κάνει τίποτα απολύτως.
Και έφυγε διότι κάποια μέρα θα αναγκαζόταν να χρησιμοποιήσει το όπλο του.
Όπως είναι τα πράγματα σήμερα είναι πολύ δύσκολο να βρεις τι είναι σωστό και τι λάθος.
Τα όρια μεταξύ σωστού και λάθους σε μένα είναι δυσδιάκριτα.
Κρίμα που πέρασε η εποχή που κοιμόμαστε με τα παράθυρα ανοιχτά.
Την έζησα καλά εκείνη την εποχή, αλλά έφυγε ανεπιστρεπτί.
Εγώ πάντως εξακολουθώ να έχω το αεροβόλο πιστόλι μου και τη σφεντόνα με τις μπίλιες από ρουλεμάν και ένα γκλομπ.
Ευτυχώς μέχρι τώρα δεν τα χρειάστηκα. Αλλά τα έχω.
Ελπίζω να μην μου χρειαστούν ποτέ.

ξανανοίγω το θέμα γι αυτούς που ήθελαν να έχουν όπλο για να προστατευθούν σε περίπτωση διάρρηξης

δείτε σχετικά
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&pubid=5408884

...και πολύ καλά έκανε.
Ολοι στην θέση του το ιδιο πιστέυω θα κάναμε.