Οπλοκατοχή. Υπέρ ή κατά;

Το αν θα μπεις στη φυλακή μόνο το δικαστήριο μπορεί να σου το πει.
Αφού σε δικάσει για ανθρωποκτονία.
Το ότι θα πας σε δίκη κατηγορούμενος είναι βέβαιο!
Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ο αμυνόμενος βρέθηκε στη φυλακή.

Επίσης να ξέρεις ότι η χρήση όπλου σε τέτοιες καταστάσεις αντενδείκνυται για πάρα πολλούς λόγους.
Π.χ. ένας διαρρήκτης που ενώ αρχικά μπήκε να κλέψει και να φύγει, εμπλέκεται σε "μάχη" και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα προκύψει νεκρός από την εξέλιξη. Επίσης η χρήση όπλου είναι ΠΟΛΥ διαφορετική σε συνθήκες σκοποβολής από ότι σε συνθήκες κινδύνου και πίεσης.
Μη ξεχνάς ότι εκτός από εσένα και τον διαρρήκτη που θα αρχίσετε τις κουμπουριές, στο χώρο θα υπάρχει και η οικογένειά σου.
Ο διαρρήκτης έχει περισσότερους στόχους από εσένα.
Επίσης πόσο "έτοιμος" είσαι να πυροβολήσεις άνθρωπο? Αν κρατάς όπλο, δίνεις το μήνυμα ότι θα το χρησιμοποιήσεις. Ο παραμικρός δισταγμός θα είναι μοιραίος.

Πόσο καλά εκπαιδευμένος και εξοικειωμένος θα είσαι με το όπλο? Περισσότερο από ένα κακοποιό?
Κ.λπ., κ.λπ.
Η αστυνομία μας, αλλά και σε άλλες χώρες που προσωπικά γνωρίζω (π.χ. ΗΠΑ) σε κάθε περίπτωση συνιστούν ακόμη και αν έχεις όπλο να μην το εμφανίσεις καν.
Πόσο δε μάλλον να το χρησιμοποιήσεις.

Θέλεις να έχεις προστασία στο σπίτι σου? Πάρε ένα σκύλο.
Και μόνο η φασαρία που θα κάνει όταν κάποιος πάει να πλησιάσει στο σπίτι σου, θα τον αποτρέψει ώστε να προχωρήσει.

Ξέχνα τα όπλα. Είναι μεγάλη κακοτοπιά και κανένα ζήτημα δεν θα σου λύσουν.
Αντίθετα κατά πάσα πιθανότητα θα σου δημιουργήσουν πολλά.

Συμφωνώ απόλυτα.

CR,BIOS ΚΑΙ CRISSSB ευχαριστω για τις κατατοπιστικοτατες απαντησεις! Μπορω να φανταστω οτι η χρηση οπλου ειναι πολυ διαφορετικη σε συνθηκες σκοποβολης απο οτι σε συνθηκες κινδυνου και πιεσης. Δεν νομιζω να υπαρχουν πολλοι ανθρωποι που θα πυροβολουσαν καποιον συνανθρωπο "ελαφρα τη καρδια" και απλα ηθελα να ξερω θεωρητικα τι γινεται σε τετοιες περιπτωσεις. Απο την αλλη η λυση του "σε παρακαλω παρε οτι θες και φυγε" δεν μου καθεται καλα επισης... Οσο για τον σκυλο η το συναγερμο πχ.... πραγματικα δεν πιστευω οτι βοηθουν ιδιαιτερα σε περιπτωση που εχεις γινει στοχος και ο αλλος εχει αποφασισει να μπει. Τι να πω... ισως και μονο ενα ουσιαστικο option αυτοαμυνας να μου εδινε εστω μια ψευδαισθηση ασφαλειας...

Απάντηση: Re: Οπλοκατοχή. Υπέρ ή κατά;

Με τα οπλα τυπου αεροβολου με φυσιγγιο αερος και μικρες βολιδες, τι "παιζει" με το νομο; διαβασα πως δεν απαιτειται αδεια, μα εχω την υποψια οτι μαλλον ειναι γνωμη του πωλητη! Παντως ο ηχος του προσομοιαζει του πραγματικου (πιστολιου).

Re: Απάντηση: Re: Οπλοκατοχή. Υπέρ ή κατά;

Με τα οπλα τυπου αεροβολου με φυσιγγιο αερος και μικρες βολιδες, τι "παιζει" με το νομο; διαβασα πως δεν απαιτειται αδεια, μα εχω την υποψια οτι μαλλον ειναι γνωμη του πωλητη! Παντως ο ηχος του προσομοιαζει του πραγματικου (πιστολιου).

Αυτά είναι μάλλον η χειρότερη λύση. Έχουν όλα τα μειονεκτήματα του πραγματικού όπλου και κανένα πλεονέκτημα. Φοβίζουν τον πιθανό αντίπαλο και τον αναγκάζουν να αντιδράσει: Αν είναι άοπλος θα τραπεί σε φυγή (αλλά αυτό θα έκανε και αν απλά φώναζες "αστυνομία βοήθεια"). Αν είναι οπλισμένος θα σου την ανάψει και εσύ δε μπορείς να του κάνεις τίποτα με το αεροβόλο, ακόμα και αν μπορείς να σημαδέψεις σωστά μεσα στην ταραχή σου. Άσε που υπάρχει το ενδεχόμενο να σε σκοτώσει και να δικαιωθεί στο δικαστήριο ως ευρισκόμενος εν αμύνη, γιατί πέρασε το αεροβόλο για πραγματικό πιστόλι και νόμισε ότι βρίσκεται σε κίνδυνο.

Πριν ρωτησα για stun gun, αλλα απντηση δεν πηρα. Ειναι νομιμο στην Ελλαδα; Αν επιτρεπονται πως το βλεπεται ως λυση; Θα ακινητοποιησουν εναν δραστη ή απλα θα ειναι κανενα γομαρι και θα τον νευριασει πιο πολυ;...

Για Stun-gun δεν ξερω. Για αεροβολα ομως γνωριζω. Αν θελεις αεροβολα μπορεις μεν να το αγορασεις χωρις αδεια αλλα θα πρεπει να εισαι γραμμενος στην σκοπευτικη λεσχη της γειτονιας σου για να θεωρειται οτι εισαι νομιμος κατοχος διαφορετικα πας αυτοφορο. Επισης σε περιπτωση μεταφορας του πρεπει να μην ειναι οπλισμενο (χωρις αμπουλα και bbs ή pellets). O σωστος πωλητης ειναι υποχρεωμενος να κρατησει τον αριθμο ταυτοτητας σου και να ενημερωσει τις αρχες σε περιπτωση που του ζητηθει. Δηλαδη αν εσυ πηρες το αεροβολο για να βαρας κουτακια μπυρας μεσα στο κηπο σου και δεν εισαι γραμμενος σε λεσχη και ο γειτονας φωναξει την αστυνομια επειδη τον ενοχλει ο θορυβος.... αυτοφορο.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Εξαιρουνται τα AIRsoft (με πλαστικες bbs)

Επειδή γενικώς είμαστε χώρα μπάχαλο,καλή η οπλοκατοχή αποκλειστικά και μόνο για χρήση-υπεράσπισης της κατοικίας σου,και όχι να κυκλοφορούμε έξω με όπλο,γιατί θα καταλήξουμε σίγουρα far-west,με την κατάσταση που επικρατεί στην κοιλάδα.

Πατρις (Κωστα Ζαγγ.) εννοω αν σε περιπτωση ελεγχου κριθεις διακομιστης/κατοχος παρανομου οπλισμου. Σε περιπτωση αντιδρασης το ξεχνας για τους λογους που λες (μονο για...αεροβολισμο απο βεραντα προς εκφοβισμο).
Το καλυτερο παντως μεσον αποτροπης εισοδου, πλην συναγερμου, ειναι η ισχυρη (τυπου αγροφυλακα! ποιος τον ξερει ε; ) σφυριχτρα, αρκει να τον παρεις μυρωδια!

To αεροβόλο να το διαγραψετε τελειως όπως και κάθε ψυτο-οπλο ρεπλικα κλπ.

Εαν εχετε ενδοιασμους για όπλο, τοτε μόνο σκυλος φυλακας για μέσα στο σπιτι (οχι έξω γιατι εξω το σκυλι ειναι αμεσα θυμα απο έξω απο τα καγκελα, σπραυ δηλητηρια κλπ) εκτος αν υπαρχει ένα εξω για συναγερμο (και καλυτερα περιορισμένο που να μην πηγαινει ως τον περιγυρο του σπιτιου) και το αλλο στο εσωτερικό για άμυνα.

Παντως το καλυτερο αντιδοτο ειναι μια αστυνομικη δυναμη στην περιοχη σας που να ειναι motivated να έχει υψηλο ηθικό, και καλη φιλικη συμπεριφορά απο τους πολιτες προς αυτους. Να εχει δημιουργηθει δηλαδη μια proximity police στην γειτονιά.

Για να πετυχει κάτι τετοιο δεν εξαρταται μόνο απο την αστυνομία βέβαια οπως ειπα, αλλα και απο την σταση την αδιαφορία η οχι κλπ των κατοικων.

Ο κόσμος περνάει δύσκολα. Σκέφτεται πως θα βάλει στην άκρη το τάλληρο και το δεκάρικο για να μπορεί να ταίσει τα παιδιά του, να πληρώσει έναν λογαριασμό, κάποια δίδακτρα ή ιατρικά έξοδα. Και θα μπεί κάποιος ξεδιάντροπα μέσα στο σπίτι του, στον πιο προσωπικό και ιερό του χώρο, θα κινηθεί ανάμεσα στην οικογένειά του, για να του πάρει αυτά που τυχαίνει να έχει, ή τα όποια χρυσαφικά ή αντικείμενα αξίας βρεί ? Σιγά μη σκεφτώ σαν "συνάνθρωπό " μου το κάθε καθίκι που συχνά πυκνά δένει και κακοποιεί γερόντια για να του αποκαλύψουν που έχουν τα λεφτά ή μπορεί να τους περνούν ιδέες αν υπάρχει γυναίκα στον χώρο... Στο δόξα πατρί, χωρίς πολλές συζητήσεις, κι ας με δικάσουν. Πυροβόλο όπλο δεν έχω, αλλά κάθε άλλο παρά άοπλος και ανέτοιμος είμαι. Δεν θα αφήσω τον εαυτό μου στην καλή θέληση οποιουδήποτε εισβολέα. Αυτό δεν θα το άντεχα ποτέ.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Οπλοκατοχή. Υπέρ ή κατά;

Άσε που υπάρχει το ενδεχόμενο να σε σκοτώσει και να δικαιωθεί στο δικαστήριο ως ευρισκόμενος εν αμύνη, γιατί πέρασε το αεροβόλο για πραγματικό πιστόλι και νόμισε ότι βρίσκεται σε κίνδυνο.

Ειναι δυνατον να μπει καποιος παράνομα στην ιδιοκτησια καποιου οπλισμένος και να αθωωθεί εαν σκοτώσει τον ιδιοκτήτη γιατι ειδε πως ηταν οπλισμένος και αυτος;
Τρελο...
τι γινεται σε περιπτωση που μπει καποιος παρανομα στο σπιτι μου για να με κλεψει και τον πιασω στα πρασα, βγαλω το οπλο για εκφοβισμο και αυτος μου επιτεθει και οντας σε αυτοαμυνα τον σκοτωσω. Μπαινω φυλακη ή οχι; Τι προβλεπει ο νομος για τετοιες περιπτωσεις;

Του να σου βγει καποιος στο σπιτι σου με σκοπο να σε σκοτώσει επειδή τον πηρες χαμπαρι όταν πηγε να σε κλεψει ( η δεν ξερω και εγω τι άλλο) , και να σκεφτεσαι πως αν το σκοτώσεις ειναι επιβοφο γιατι μπορει να πας στην φυλακή, δεν το πιανω.
Δε βρισκω καποιο ιδιαίτερο δίλημμα στην επιλογή ζωντανος η πιθανόν φυλακισμένος.

Εχουμε κάποιο δικαστικό προηγούμενο, όπου κάποιος σκότωσε/τραυμάτισε/κλπ εισβολέα στο σπίτι του με πυροβόλο όπλο (νόμιμη κατοχή ), μαχαίρι, μπαλτά, ακόντιο, σφεντόνα κλπ, και πήγε φυλακή (χωρίς να αποδειχθεί καταστρωμένο σχέδιο απο τον δράστη φυσικά) ? Νομίζω όχι. Βέβαια, την ταλαιπωρία του κρατητηρίου κάποιες μέρες και του δικαστηρίου, θα τα υποστεί κανονικά...

Re: Απάντηση: Οπλοκατοχή. Υπέρ ή κατά;

Εχουμε κάποιο δικαστικό προηγούμενο, όπου κάποιος σκότωσε/τραυμάτισε/κλπ εισβολέα στο σπίτι του με πυροβόλο όπλο (νόμιμη κατοχή ), μαχαίρι, μπαλτά, ακόντιο, σφεντόνα κλπ, και πήγε φυλακή (χωρίς να αποδειχθεί καταστρωμένο σχέδιο απο τον δράστη φυσικά) ?

Ναι υπάρχει, έχω διαβάσει τέτοια περίπτωση πριν λίγα χρόνια στην Ελλάδα και τράβαγα τα μαλλιά μου.

Ναι θυμάμαι μια τέτοια περίπτωση με ένα ηλικιωμένο που πυροβόλησε το διαρρήκτη με καραμπίνα και τον βάλανε μέσα.

Ναι θυμάμαι μια τέτοια περίπτωση με ένα ηλικιωμένο που πυροβόλησε το διαρρήκτη με καραμπίνα και τον βάλανε μέσα.

Μάλλον την ίδια περίπτωση εννοούμε και οι δύο, αν και από ότι θυμάμαι εγώ ο ηλικιωμένος μαχαίρωσε το διαρρήκτη και αυτός πέθανε μετά από μια εβδομάδα περίπου.

Αυτή λες Κώστα.

Στη φυλακή μέχρι τα 88 του γιατί σκότωσε τον κλέφτη

Σε δεκαετή κάθειρξη για θανατηφόρο σωματική βλάβη και ένα χρόνο φυλάκιση για οπλοχρησία (10 χρόνια & 6 μήνες σε συγχώνευση) καταδικάστηκε χθες από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Πύργου...

... 77χρονος από το Διακοφτό Αχαΐας.

Μετά τη δίκη που κράτησε περίπου 13 ώρες με ενδιάμεσες διακοπές (άρχισε το πρωί της Τρίτης και ολοκληρώθηκε λίγο πριν τη 1 τα ξημερώματα της Τετάρτης), ο κατηγορούμενος οδηγήθηκε στη φυλακή αφού προηγουμένως άσκησε έφεση. Στην ίδια δίκη καταδικάστηκε σε τρεις μήνες φυλάκιση με αναστολή για απλή συνέργεια σε υπόθεση κλοπής και ένας 30χρονος που ενεπλάκη στην υπόθεση, η οποία, σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ του iliatora.gr, είχε εξελιχθεί ως εξής:

Το συμβάν έγινε στις 24/11/2008, στην παραλία Δ.Δ. Ελαιώνα του δήμου Διακοφτού Αχαΐας μέσα στην οικία του 77χρονου. Ο 30χρονος και ένας ακόμη νεαρός, στις 24 Νοεμβρίου του 2008 μπήκαν τα μεσάνυχτα στο σπίτι του ηλικιωμένου από ανασφάλιστη πόρτα και σύμφωνα με τη δικογραφία, του αφαίρεσαν χρηματικό ποσό ύψους 1.050 ευρώ. Ο 77χρονος προσπάθησε να αντιδράσει, έτσι άρπαξε ένα μαχαίρι από την κουζίνα του και κατάφερε με αυτό τραύμα στον μηρό του ενός από τους δύο νεαρούς.

Το τραύμα υπήρξε αρκετά σοβαρό με αποτέλεσμα να πληγεί η μηριαία αρτηρία και να υπάρξει ακατάσχετη αιμορραγία για τον έναν από τους φερόμενους ως ληστές, ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο αλλά τελικά υπέκυψε εννέα μέρες μετά. Το Δικαστήριο μετά την ακροαματική διαδικασία που περιελάμβανε καταθέσεις από επτά μάρτυρες και τις απολογίες των δύο κατηγορουμένων δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στον 77χρονο παρά μόνο τον αυτοτελή ισχυρισμό περί άμυνας.

Η ποινή που του επέβαλε ήταν η μεγαλύτερη δυνατή που επιβάλλεται στο συγκεκριμένο αδίκημα της θανατηφόρου σωματικής βλάβης.

http://www.iliatora.gr/news_details.php?id=5235

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Θυμάμαι και άλλη περίπτωση με καραμπίνα...