Οπλοκατοχή. Υπέρ ή κατά;

Κάποτε που υπήρχε καλύτερη αστυνόμευση ήταν και η πολιτική κατάσταση τέτοια που ο κόσμος όχι άδικα συνέδεσε την αστυνόμευση με άσχημες μνήμες και εμπειρίες...

μην το λες... εάν δεν υπήρχαν οι περιπολίες στις γειτονιές, σήμερα τα ονόματα Γκουτζαμάνης και Εμμανουηλίδης θα μας ήταν άγνωστα. Αστυνομικός που γυρνούσε από περιπολία νομίζω τους σταμάτησε με το τρίκυκλο.

Απάντηση: Re: Οπλοκατοχή. Υπέρ ή κατά;

μην το λες... εάν δεν υπήρχαν οι περιπολίες στις γειτονιές, σήμερα τα ονόματα Γκουτζαμάνης και Εμμανουηλίδης θα μας ήταν άγνωστα. Αστυνομικός που γυρνούσε από περιπολία νομίζω τους σταμάτησε με το τρίκυκλο.

Οχι,σαλτάρισε επάνω ένας διερχόμενος πολίτης,ο επιλεγόμενος "τίγρης",ο οποίος έγινε κι αίτιος της σύλληψης των παρακρατικών.

ναι, αλλά το όλο σύμπλεγμα το σταμάτησε ένας νέος αξιωματικός της Αστυνομίας που επέστρεφε από περιπολία, ο οποίος και τους συνέλαβε.

Και γιατι ολοι αναφερετε ως παραδειγμα την Αμερικη ? Γιατι οχι ευρωπαικες χωρες ?

ναι, αλλά το όλο σύμπλεγμα το σταμάτησε ένας νέος αξιωματικός της Αστυνομίας που επέστρεφε από περιπολία, ο οποίος και τους συνέλαβε.

Αυτό συνέβει αφού ο Μαν.Χατζηαποστόλου(τίγρης),μετά απο μεγάλη απόσταση,είχε εξουδετερώσει τον Εμμανουηλίδη και πάλευε με τον οδηγό Κοτζαμάνη.Οι περαστικοί που έβλεπαν την πάλη χωρίς να ξέρουν τι γινόταν κάλεσαν ένα διερχόμενο αστυνομικό(που επίσης δεν ήξερε τι γινόταν),να επέμβει στην σταματημένη πιά μοτοσυκλέττα.

Είναι χαρακτηριστικό,ότι έξω απο τον χώρο ομιλίας του Γ.Λαμπράκη ήταν μεγάλο πλήθος χωροφυλάκων-ασφαλιτών με πολιτικά μαζί με τους παρακρατικούς,που ήδη είχαν τραυματίσει και πάλι ελαφρα τον Λαμπράκη-πρίν το θανατηφόρο κτύπημα του Εμμανουηλίδη...

Last edited:
Το γνωστό παρακράτος. Στα δε γεγονότα από την ανάκριση προέκυψε ανάμειξη του δ/κτη του τμήματος Τούμπας.
Πάντως ανέφερα το παράδειγμα για να πω ότι τότε υπήρχε ο αστυνομικός που μπορούσε εύκολα να προστρέξει σε βοήθεια, αυτό μόνο.

Αστυνόμευση δίχως περιπολίες δεν νοείται. Έστω άοπλες, ως των Βρετανών constables.

Σημασία έχει, ότι έτσι όπως είναι ΤΩΡΑ τα πράγματα, μπορούν να έρθουν 2-3 άτομα έξω από την πόρτα σου, να την σπάσουν και να μπουν μέσα κι ας φωνάζεις εσύ από μέσα βοήθεια από την γειτονιά, κι ας παίρνεις τηλ. την αστυνομία κλπ... Ξέρουν οι ενδιαφερόμενοι ότι αν δεν περάσει μισάωρο, περιπολικό δεν έρχεται...
Γενικά είμαι κατά της κατοχής όπλων, αλλά δυστυχώς αυτά που ακούω και διαβάζω καθημερινά με έχουν κάνει να σκέφτομαι διάφορα πράγματα και να βλέπω το φαινόμενο από διάφορες πλευρές...
Το ερώτημα που γεννάται είναι κατά πόσο είσαι διαθετημένος να υποστείς τον μέγιστο εξευτελισμό... Να είσαι με την γυναίκα σου και τα παιδιά σου, πανικοβλημένοι να κρέμονται από πάνω σου, κι εσυ να ξέρεις ότι δεν μπορεις να κάνεις τίποτα, και δεν μπορεί κανείς να σε βοηθήσει το επόμενο μισάωρο...
Ο μέγιστος εξευτελισμός να ξέρεις ότι η οικογένειά σου εξαρτάται από την "καλή θέληση" των ληστών οι οποίοι δεν θα θεωρήσουν καλό να σε πυροβολήσουν γιά παν ενδεχόμενο, και αφού σου ρημάξουν το σπίτι, σου ξεσκίσουν το ηθικό και το φιλότιμο, τουλάχιστον να μην πειράξουν την γυναίκα σου ή την κόρη σου... Κι αν αυτό δεν έχει γίνει μέχρι τώρα (ίσως το μόνο που δεν έχει γίνει), είναι πολύ πιθανό να αρχίσει να γίνεται στις εποχές που έρχονται... Και αν γίνει κι αυτό, καλύτερα να ανεβείς στην ταράτσα και να φουντάρεις... Μήπως η ύπαρξη ενός όπλου στο σπίτι θα πρόσθετε μιά σιγουριά ? Κακά τα ψέματα, σίγουροι δεν αισθανόμαστε πιά ούτε μέσα στο σπίτι μας... Αλλωστε και στην Αμερική τα επιχειρήματα υπέρ της οπλοκατοχής είναι πολλά και βάσιμα...

Όπως βλέπουμε οι θάνατοι από πυρβόλα όπλα είναι περισσότεροι εκεί που δεν απαγορεύεται η χρήση τους ή εκεί που τα βρίσκει κανείς εύκολα.

Μια ερώτηση τώρα για το θέμα της αυτοπροστασίας. Επειδή αναφερθήκατε σε μπουκαδόρους και στον κίνδυνο που διατρέχουμε από αυτούς. Για να καταλάβω... Αν είχαμε τη δυνατότητα να κατέχουμε όπλο, οι μπουκαδόροι δεν θα έμπαιναν στον σπίτι μας; Γιατί; Μήπως επειδή θα κοιμώμαστε με το όπλο κάτω από το μαξιλάρι; Μα αυτό δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα να επιτραπεί. Ακόμη κι αν επιτραπεί η οπλοκατοχή, δεν υπάρχει περίπτωση να επιτραπεί η ελεύθερη κυκλοφορία του όπλου μέσα σε χώρο που διαμένουν και άλλα άτομα. Το όπλο θα πρέπει να παραμένει ΚΛΕΙΔΩΜΕΝΟ σε χώρο απρόσιτο από εκείνους που δεν πρέπει να κάνουν χρήση του. Επομένως και πάλι οι μπουκαδόροι θα μπαίνουν ανενόχλητοι... Εκτός κι αν θέλουμε να έχουμε όπλο, αλλά όχι να υπακούουμε το νόμο.

ΥΣΤ. Δεν μπορώ να φανταστώ ποιός λογικός άνθρωπος θα σκεφθεί να χρησιμοποιήσει όπλο εναντίον άλλου ατόμου (έστω και παρανόμου), όταν στον ίδιο χώρο βρίσκονται και τα παιδιά του (σπίτι, αυτοκίνητο). Ανεγκέφαλοι;;;

Έχω ένα όπλο σκοποβολής που δεν σκοτώνει αλλά πονάει πολύ όποιον τον βρει το βόλι.
Ότι και να λέτε εάν συμβεί κάτι είναι καλύτερα να έχεις κάποιο, έστω και πενιχρό οπλάκι, από το να βρεθείς εντελώς άοπλος μόνο με τα χέρια.
Αν πέσεις σε κακοποιούς εγκληματίες έτσι κι αλλιώς είσαι χαμένος από χέρι.
Αλλά αν πέσεις απλώς σε κλεφτρόνια μπορείς να τους φέρεις βόλτα στις περισσότερες περιπτώσεις.
Δεν μιλάω για κανονικά όπλα αλλά για όπλα άμυνας.
Για κανονικό όπλο δεν θα το ήθελα κι εγώ αλλά το αμυντικό με κάνει κι αισθάνομαι κάπως καλύτερα.
Δεν μπορώ να βασιστώ στα χέρια μου μόνο.
Δεν ζούμε σε καλές εποχές ούτε μπορούμε να εμπιστευτούμε την αστυνομία.
Είναι πλέον παντελώς ανίκανη και άχρηστη για να προστατέψει τον κόσμο.
Αυτό το βλέπουμε κάθε μέρα.
Αρκεί να ακούτε τις ειδήσεις και να μετράτε τις καθημερινές ληστείες και κλοπές.
Παρατηρήσατε τι ακούγεται κάθε μέρα;

Είμαι πολύ διχασμένος στο θέμα της οπλοκατοχής. Ακούω όλους αυτούς που είναι υπέρ, και τα επιχειρήματά τους (κυρίως το θέμα της ασφάλειας) τα καταλαβαίνω. Από την άλλη δείτε τι γίνεται σε περιοχές όπου τα όπλα υπάρχουν στα σπίτια. Δηλαδή στην επαρχία, και σε μεγαλύτερο βαθμό στην Κρήτη. Κάθε λίγο και λιγάκι ακούμε για θανάτους που προέρχονται είτε από ατυχήματα είτε από δολοφονίες. Εκεί τι να πούμε;

Εγώ δεν έχω πιάσει όπλο στη ζωή μου. Και ούτε και θέλω για να πω την αλήθεια. Φοβάμαι πολύ, την αίσθηση του να κουβαλάς όπλο. Είναι σαν να έχεις μια δύναμη μεγαλύτερη από αυτή που σου αναλογεί. Τι θα γίνει αν ένα βράδυ μου την πέσει κανένα καλόπαιδο στο δρόμο. Θα τραβήξω το όπλο; Και αν ξεφύγω και του την ανάψω; Θα ζω με τις τύψεις για όλη μου τη ζωή; Όχι. Όχι εγώ. Προτιμώ να κοιμάμαι έχοντας τη συνείδησή μου ήσυχη. Και ας με κλέψουν και καμιά φορά. Δεν χάθηκε ο κόσμος.

Τώρα υπάρχει και μια περίπτωση στην οποία είμαι υπέρ της οπλοκατοχής και μάλιστα βαρέως οπλισμού (G3A3, AK47 κλπ). Είναι η περίπτωση της Κύπρου. Με δεδομένα όσα γίνανε το 74, θεωρώ ότι σωστά υπάρχει μεγάλη οπλοκατοχή κάτω στο νησί. Φανταστείτε ότι υπάρχουν 300000 άδειες κυνηγιού. Φυσικά δεν έχουν μπερέτες αλλά κανονικά επιθετικά τυφέκια. Την πάτησαν μια φορά το 74, όταν τα όπλα είχαν εξαφανιστεί από τα στρατόπεδα. Δεν θα την ξαναπατήσουν.

Last edited:
Όπως βλέπουμε οι θάνατοι από πυρβόλα όπλα είναι περισσότεροι εκεί που δεν απαγορεύεται η χρήση τους ή εκεί που τα βρίσκει κανείς εύκολα.

Μια ερώτηση τώρα για το θέμα της αυτοπροστασίας. Επειδή αναφερθήκατε σε μπουκαδόρους και στον κίνδυνο που διατρέχουμε από αυτούς. Για να καταλάβω... Αν είχαμε τη δυνατότητα να κατέχουμε όπλο, οι μπουκαδόροι δεν θα έμπαιναν στον σπίτι μας; Γιατί; Μήπως επειδή θα κοιμώμαστε με το όπλο κάτω από το μαξιλάρι; Μα αυτό δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα να επιτραπεί. Ακόμη κι αν επιτραπεί η οπλοκατοχή, δεν υπάρχει περίπτωση να επιτραπεί η ελεύθερη κυκλοφορία του όπλου μέσα σε χώρο που διαμένουν και άλλα άτομα. Το όπλο θα πρέπει να παραμένει ΚΛΕΙΔΩΜΕΝΟ σε χώρο απρόσιτο από εκείνους που δεν πρέπει να κάνουν χρήση του. Επομένως και πάλι οι μπουκαδόροι θα μπαίνουν ανενόχλητοι... Εκτός κι αν θέλουμε να έχουμε όπλο, αλλά όχι να υπακούουμε το νόμο.

ΥΣΤ. Δεν μπορώ να φανταστώ ποιός λογικός άνθρωπος θα σκεφθεί να χρησιμοποιήσει όπλο εναντίον άλλου ατόμου (έστω και παρανόμου), όταν στον ίδιο χώρο βρίσκονται και τα παιδιά του (σπίτι, αυτοκίνητο). Ανεγκέφαλοι;;;

Συμφωνώ.
Επαναλαμβάνω κάτι που έγραψα στο εισαγωγικό μου post.
Πόσοι από αυτούς που έχουν ή θα ήθελαν να έχουν όπλο είναι ικανοί από τεχνικής και ψυχολογικής πλευράς να το χρησιμοποιήσουν όπως πρέπει;
Ελάχιστοι.
Η χρήση του όπλου απαιτεί και εκπαίδευση και ψυχολογική προετοιμασία.

Προτιμώ να κοιμάμαι έχοντας τη συνείδησή μου ήσυχη. Και ας με κλέψουν και καμιά φορά. Δεν χάθηκε ο κόσμος.

Φώτη αν σε κλέψουν δεν χάθηκε ο κόσμος.
Αν όμως είναι διατεθειμένος ο κάθε αλήτης να σε σκοτώσει ή να βιάσει την 16χρονη κόρη σου ή όλα αυτά που ακούμε συνεχώς;
Αυτά δεν συμβαίνουν μόνο σε άλλους. Μπορεί να συμβούν και σε μας.
Καλύτερη η πρόληψη παρά η θεραπεία.
Αλλά μιλάω για όπλα αμυντικά όχι κανονικά που σκοτώνουν.
Και τα αμυντικά όπλα σκοποβολής όμως κάνουν τη δουλειά τους και δεν κινδυνεύεις να πας φυλακή επειδή σκότωσες τον αλήτη που μπήκε μέσα στο σπίτι σου.

Μιχάλη, ο βιασμός ατόμου κατά τη διάρκεια τέλεσης άλλης αξιόποινης πράξης και μάλιστα μπροστά σε άλλα άτομα είναι εξαιρετικά σπάνια περίπτωση τόσο σητν Ευρώπη, όσο και στην Αμερική.

Αντίκειται στο βασικό χαρακτηριστικό του μπουκαδόρου. Δηλ. μπαίνω ήσυχα και φεύγω ήσυχα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, ώστε να μη γίνω αντιληπτός. Επίσης για την επιτυχία χρειάζονται 1-2 συνεργοί. Δεν είναι ατομική δουλειά. Και αν συντρέχουν τα παραπάνω, τότε κανείς (πιστεύω κανείς) δεν πρόκειται να αντισταθεί με όπλο ή χωρίς σε 2-3 άτομα που μπαίνουν σε ένα χώρο για να τελέσουν μια σειρά από αξιόποινες πράξεις, και είναι έτοιμοι για όλα.

Εκεί, ούτε όπλο, ούτε τίποτε...

...
Αν είχαμε τη δυνατότητα να κατέχουμε όπλο, οι μπουκαδόροι δεν θα έμπαιναν στον σπίτι μας;
...

Αυτή την στιγμή κλέφτες και ληστές ξέρουν ότι όπλα δεν υπάρχουν στα σπίτια και στα μαγαζιά, και μπαίνουν άφοβα... Πιστεύεις ότι αν επιτρεπόταν η οπλοκατοχή, θα έπαιρναν έτσι εύκολα την απόφαση να μπουν σε ένα σπίτι που ξέρουν ότι κατοικείται και ότι κατα πάσα πιθανότητα υπάρχει όπλο στα χέρια κάποιου τρομοκρατημένου έτοιμου να πυροβολήσει ? Αν ήμουν εγώ κλέφτης θα το σκεφτόμουν 2 φορές και θα προτιμούσα να κάνω κάτι άλλο... να χτυπήσω πχ. ένα κατάστημα όταν θα έχουν φύγει όλοι και θα έχει κλείσει... Αλλωστε έχω τουλάχιστον 15 λεπτά να το διαρρήξω με την άνεσή μου, να πάρω ότι θέλω και να εξαφανιστώ...

...
Δηλαδή στην επαρχία, και σε μεγαλύτερο βαθμό στην Κρήτη. Κάθε λίγο και λιγάκι ακούμε για θανάτους που προέρχονται είτε από ατυχήματα είτε από δολοφονίες. Εκεί τι να πούμε;
...

Μπορεί να θεωρώ ανόητο το έθιμο μ τις μπαλωθιές κλπ... αλλά δεν νομίζω όμως στην Κρήτη (οπουδήποτε στο νησί) να αισθάνεται κανείς την ανασφάλεια που νοιώθουμε εμείς στην Αθήνα... Εχουν γίνει (ποσοστιαία) πολλές διαρρήξεις σε σπίτια και καταστήματα στην Κρήτη την ώρα που υπάρχουν άνθρωποι μέσα? Η μήπως ο φόβος φυλάει τα έρημα ? Ας απαντήσει κάποιος Κρητικός...

Αυτο που το βλεπουμε ακριβως ? Εννοω εκτος απο την Αμερικη...υπαρχουν ερευνες για ευρωπαικες χωρς που δειχνουν κατι τετοιο ?

Last edited:
Άλλο η οπλοκατοχή στην Κύπρο. Εκεί είναι στη λογική της παλαϊκής άμυνας. Εδώ δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα.

Και θα συμφωνήσω με τον Βλάση ότι είναι πολύ λίγες οι περιπτώσεις που μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά ένα όπλο στο σπίτι, εναντίον οπλισμένων και περισσότερων του ενός εισβολέων. Θέλει ψυχραιμία, εύκολη πρόσβαση και γνώση του όπλου. Μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να το βρουν τα παιδιά εάν υπάρχουν και να γίνει κανένα κακό, τα δεύτερα περιστατικά ίσως είναι περισσότερα από τις επιτυχείς άμυνες κατά εισβολέων. Και απείρως τραγικότερα. Είναι ένα τεράστιο ρίσκο.

Από την άλλη, εικόνες σαν αυτές που περιέγραψε ο BIOS, του ανήμπορου να βοηθήσει τις γυναίκες της οικογένειάς του πατέρα, είναι εξίσου φρικιαστικές. Και καθόλου φανταστικές, εάν στατιστικά τις θεωρείτε σπάνιες στο σύνολο των διαρρήξεων, εγώ θα πω ότι καθώς οι τελευταίες έχουν αυξηθεί, έχει αυξηθεί και ο απόλυτος αριθμός των πρώτων περιστατικών. Δεν μπορούμε να είμαστε καθόλου βέβαιοι ότι ο -όλο και συχνότερα οπλισμένος- διαρήκτης θα φανεί "επαγγελματίας", θα μπει θα κάνει τη δουλειά του και θα φύγει. Το όπλο δίνει δύναμη, και εάν η κόρη μας είναι νοστιμούλα, γιατί να μην την ασκήσει;

Όλα τα ανωτέρω πάλι, δεν δικαιολογούν το να χαλαρώσουμε τους κανόνες οπλοκατοχής, ακόμη και για το σπίτι. Όμως θα ρωτήσω το εξής: έστω ότι ένας διατηρεί -παρά τις απαγορεύσεις του νόμου- όπλο στο σπίτι, έστω ότι εισβάλλουν σε αυτό, έστω ότι έρχεται σε συνθήκες άμυνας και κινδύνου της ζωής του και των μελών της οικογένειάς του που τον οδηγούν να το χρησιμοποιήσει, και επιτυχώς. Όταν φτάσει η ώρα να δικαστεί για οπλοκατοχή και οπλοφορία, με τι θράσος θα τον τιμωρήσει ο Δικαστής, η Πολιτεία, η ίδια Πολιτεία που στάθηκε ανίκανη να τον προστατέψει και εάν δεν παρανομούσε ο ίδιος, ενδεχομένως να βρισκόταν αυτός και η οικογένειά του στα θυμαράκια;

Re: Απάντηση: Re: Οπλοκατοχή. Υπέρ ή κατά;

Φώτη αν σε κλέψουν δεν χάθηκε ο κόσμος.
Αν όμως είναι διατεθειμένος ο κάθε αλήτης να σε σκοτώσει ή να βιάσει την 16χρονη κόρη σου ή όλα αυτά που ακούμε συνεχώς;
Αυτά δεν συμβαίνουν μόνο σε άλλους. Μπορεί να συμβούν και σε μας.
Καλύτερη η πρόληψη παρά η θεραπεία.
Αλλά μιλάω για όπλα αμυντικά όχι κανονικά που σκοτώνουν.
Και τα αμυντικά όπλα σκοποβολής όμως κάνουν τη δουλειά τους και δεν κινδυνεύεις να πας φυλακή επειδή σκότωσες τον αλήτη που μπήκε μέσα στο σπίτι σου.

Μιχάλη ο πατερας μου έχει τον ώμο του σπασμένο και με μόνιμη βλάβη από επίθεση ενός τέτοιου αλήτη, όπως τον αποκαλείς. Δεν είναι ότι δεν έχουν συμβεί και σε εμένα κάποια πράγματα. Τώρα για ποια αμυντικά όπλα μιλάς; Ένας συναδελφος έχει αυτό το μαραφέτι που προκαλεί στιγμιαία ηλεκτροσόκ. Όταν το δοκίμασε σε σκύλο, το ζώο πήγε άκλαφτο. Ακόμα και ένα αεροβόλο υπό προϋποθέσεις μπορεί να προκαλέσει τεράστια ζημιά, ακόμα και θάνατο.

Η καλύτερη πρόληψη κατά τη γνώμη μου είναι η μετακόμιση σε περιοχή που δεν έχει εγκληματικότητα. Σε αυτό που αποκαλούμε ήσυχη γειτονιά. Όλα τα άλλα αποτελούν ημίμετρα.