Opticum Dekoder STB (HD N1) [γνωστός και ως 9w1 ή T90 Eco]

Δεν παίζει ρόλο η χωρητικότητα αλλα η ταχύτητα. Χρειάζεσαι γρήγορο μέσο για να διαβάζεις και να γράφεις ταυτόχρονα.

Όταν λες για όριο, τι εννοείς; Στικάκια έχω δει μέχρι και 256GB.

Λογικα στικακι 64GB θα το βλεπει κανονικα.
Τωρα σε SD καρτα η διαφορά ειναι οτι σε 64GB υπαρχουν μονο SDXC καρτες. Οποτε χρειαζεσαι απαραιτητως SDXC reader και οχι SDHC.
Πιο πισω εβαλα ενα λινκ προς ενα reader. Αυτος ειναι SDXC. Εγω βεβαια εχω μια καρτα 32GB SDHC, αν και υπαρχουν και SDXC 32GB καρτες.

Μπορεις να κανεις οτι εκανα και εγω, παιρνοντας την ιδεα απο τον Kostas_Y που εχει και αυτος hub (βλεπε μερικες σελιδες πισω).
Ενα USB2.0 hub και δυο 32GB στικακια (ή καρτες). Αν θελεις σου δινω λινκ και για το hub. Θα περιμενεις ενα μηνα ομως να φτασει (και αν φτασει).
Ενα στικακι μονο PVR και μενει μονιμα επανω οποτε και εγγραφη να εχεις προγραμματισει θα την πραγματοποιησει και το αλλο στικακι μονο αρχεια (ταινιες, μουσικη, φωτο).
Οποτε και κλεινει αυτοματα η παροχη ρευματος, και μικρη καταναλωση ακομα και 24/7 να τον ειχες ανοικτο.

Με 32GB ειμαι καλυμμενος ως προς το PVR.
Το timeshift το εχω ανενεργο παντως. Αν θελω timeshift απλα παταω REC, οπως θα πατουσα Pause στον 2205 ή σε αλλο προγραμμα Η/Υ (μονο ο WMC κανει αυτοματα timeshift οπως οι ALi 3601 αλλά και οι δυο σε αφηνουν να αλλαξεις καναλι... οποτε τσαμπα το timeshift αν κατα λαθος αλλαξεις καναλι...)

ΥΓ. Πανω απο 32GB σε ενα partition κανονικα θελει φορμαρισμα σε NTFS και οχι FAT32.

Last edited:
Μετά την αναβάθμιση σε 1.0.14 και 1.0.15, αρκετές φορές ο δέκτης ανοίγει και δεν έχει ήχο. Πρέπει να πάω σε κανάλι άλλης συχνότητας για να επανέλθει. Το πρόβλημα εμφανίζεται και με ρύθμιση PCM και με PCM+Dolby. :chinscratch:

Αν και δεν μου το εχει εμφανισει, αλλωστε με την 1.0.14 εμεινα για πολυ λιγο και με την 1.0.15 μιαμιση μερα, και αυτο σε αλλο δεκτη που τελικα του εβαλα και εκεινου την 1.0.9
Η ερωτηση ειναι, τι ανοιγεις πρωτα οταν και ο δεκτης και η τηλεοραση ειναι κλειστα;
Πρωτα τον δεκτη ή πρωτα την τηλεοραση;
Δοκιμασε να ανοιγεις πρωτα την τηλεοραση.

Last edited:
Επειδή η τηλεόραση έχει ενσωματωμένο δέκτη, είναι σχεδόν πάντα ανοιχτή όταν ανοίγει ο δέκτης.
Θα βάλω παλιότερο firmware για να δω αν το κάνει πάλι.

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις

Όταν λες για όριο, τι εννοείς; Στικάκια έχω δει μέχρι και 256GB.

Το μέγιστό που υποστηρίζει ο δέκτης. Καπου στο φόρουμ διάβασα οτι 32GB είναι το max σε στικάκι. Σε κάρτα και HDD δεν υπάρχει πρόβλημα.

Στην δική μου Panasonic πάντως, μόνο ο Opticum έχει πρόβλημα με το 576i. Όλοι οι άλλοι δέκτες που δοκίμασα (Mstar 7828 & 7818, ALi 3801) δείχνουν σωστά την εικόνα σε αυτή την ανάλυση.
Και στην δική μου Philips όλες οι συσκευές (δέκτες και DVD players) δείχνουν κανονικά 576i με σύνδεση HDMI.

Last edited by a moderator:
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις

Το μέγιστό που υποστηρίζει ο δέκτης. Καπου στο φόρουμ διάβασα οτι 32GB είναι το max σε στικάκι. Σε κάρτα και HDD δεν υπάρχει πρόβλημα.

Δεν νομιζω να υπαρχει διαφορά αναμεσα σε στικακι και καρτα SD οσο αφορα τον περιορισμο υποστηριζομενης χωρητικοτητας ενος δεκτη.
Και τα δυο τα βλεπει (πιστευω) σαν αφαιρουμενο μεσο αποθηκευσης.
Ειτε θα υποστηριζει πανω απο 32GB, ειτε οχι. Πιστευω δηλαδη.

* εδω να πω πως πιθανοτατα να υπαρχει ασυμβατοτητα σε ορισμενους δεκτες με ορισμενα στικακια, λογω του ελεγκτη (ειτε του στικ ειτε του δεκτη να εχει θεμα ασυμβατοτητων).

Απλα οπως ειπα κανονικα μεγαλυτερο partition απο 32GB χρειαζεται να ειναι φορμαρισμενο σε NTFS, εφοσον το υποστηριζει ο δεκτης (ο συγκεκριμενος ναι).
Επισης μερικοι δεκτες ισως εχουν δυσκολια / προβληματα με περισσοτερα του ενος partition. Δεν ξερω για τον συγκεκριμενο, δεν με αφορά το ζητημα μιας και δεν θελω πανω απο ενα partition.

Παντως εγω του εχω δυο καρτες των 32GB επανω σε USB2.0 HUB, η μια σε FAT32 (16K cluster size) και η αλλη σε NTFS.

ΥΓ. Οπως ειπε και ο Κωστας το θεμα ειναι να ειναι και γρηγορο το στικακι ή η καρτα.
Λεφτα για γρηγορο στικακι 64GB δεν υπαρχουν για δοκιμη.... ασε που με 32 υπερκαλυπτεσε ενω με 16 εισαι πολυ στριγμωμενα.

SSD έχει δοκιμάσει κανείς σε δέκτη; Έτσι που πέφτουν οι τιμές, μπορεί και να συμφέρει να βάλεις 60αρη SDD παρά 64αρι στικάκι.

Έφτιαξα αρχείο IR για τον HDN1, θα του κάνω ένα test-drive και θα το ανεβάσω το απόγευμα.

Μού έκανε εντύπωση οτι το TELE USB-300 πιάνει καλύτερα απο το τηλεκοντρόλ του δέκτη (έχει και πιο βολικά πλήκτρα)

Ναι ειχα ανεβασει ενα IR αρχειο.
Τα κουμπια που φαινονται στην φωτο δεν ανηκουν στον STB HD N1 αλλά στην Samsung.
Μια αλλαγη με της δικης σας τηλεορασης και πιστευω πως δεν χρειαζεται κατι αλλο.

Αλλά αν θελεις ανεβασε και εσυ ενα αρχειο Κωστα.

Μιας και επεσε η εκδοση 1.0.9 για οποιον ενδιαφερεται και παντα με ευθυνη δικη του:

http://www.sendspace.com/file/aw3t77

Έβαλα την 1.0.9 και επιτέλους ο δέκτης βγάζει 576i που το δέχεται η Panasonic. Δραματική βελτίωση στην ποιότητα εικόνας στα τηλεοπτικά.

Το μόνο πρόβλημα που βλέπω μέχρι στιγμής ειναι οτι στην infobar δεν εμφανίζονται σωστά οι τίτλοι και οι πληροφορίες των εκπομπών στα ψηφιακά της NOVA και μόνο. Το ίδιο πρόβλημα έχει και η Panasonic. Το EPG στα συγκεκριμένα κανάλια βγαίνει στα Αγγλικά. Όλες οι ρυθμίσεις γλώσσας είναι στα Ελληνικά.

Αλλά αν θελεις ανεβασε και εσυ ενα αρχειο Κωστα.

Θα ανεβάσω και το δικό μου. Είναι προσανατολισμένο στον media player, με τα πλήκτρα του teletext να λειτουργούν με shift.

Ωστε ειδες διαφορα με την 1.0.9 στην 576i. Εμενα οπως ειπα δεν την υποστηριζει η τηλεοραση ετσι και αλλιως.
Θα δεις και στην 720p 50. Εγω βλεπω στα SD καναλια.
Βασικα απο ολες τις αναβαθμισεις θα ηθελα στην 1.0.9 την προσθηκη/διαχωρισμο ημερας στο EPG που εχει και η 1.0.15 και τιποτα αλλο. Προσωπικα μιλωντας.

Το IR αρχειο ειναι πολυ κοντα στην διαταξη του εργοστασιακου τηλεχειριστηριου αλλά φανταζομαι πως ισως διευκολυνει κατι αλλο.
Δεν πρεπει να εχω βαλει και ενα ή δυο κουμπια, οπως το mute & mode.

Last edited:
Έβαλα την 1.0.9 και επιτέλους ο δέκτης βγάζει 576i που το δέχεται η Panasonic. Δραματική βελτίωση στην ποιότητα εικόνας στα τηλεοπτικά.

Βιάστηκα να μιλήσω...
Μετά απο μια επανεκκίνηση που έκανα στον δέκτη, χάθηκε πάλι το 576i.

Παιδιά το firmware αυτού του δέκτη φοριέται στον Box; Να το δοκιμάσω ή θα έχω πρόβλημα; Και αν ναι, ποια έκδοση;
EDIT: Ooooops, τώρα διάβασα πως είναι Ali, οπότε δεν.....

Last edited:
Παρε εναν τετοιο δεκτη και κρατα τον αλλο ως δευτερο δεκτη, οσο αυτος γραφει ενα καναλι να παρακολουθεις οποιοδηποτε αλλο.
Θα εκπλαγεις.

Να και το δικό μου IR: http://www.sendspace.com/file/d5g6y1

Οι δύο τελευταίες σειρές πλήκτρων ελέγχουν τον media player. Για να ενεργοποιηθούν τα πλήκτρα του teletext χρειάζεται το shift.
Τα βασικά πλήκτρα (αριθμητικά, βελάκια, ΟΚ κτλ) λειτουργούν το ίδιο και με shift.
O media player είναι στο SLEEP και οι εγγραφές είναι στο Shift+SLEEP.

Με μπερδεψε αυτο που ειπες για κουμπια Teletext. Επειδη δεν το ανοιγω καν το Teletext δεν ειχα καταλαβει ακριβως. Εννοεις μαλλον τα χρωματιστα κουμπια.
Αυτα βασικα κανουν:
Κοκκινο για προγραμματισμο μεσω EPG. Διαγραφη καναλιων στο μενου.
Πρασινο. Δεν θυμαμαι.
Κιτρινο. Επισης.
Μπλε αλλαγη stream ηχου σε mkv. Διαγραφη αρχειων στις εγγραφες. Κατι αλλο. Νομιζω αλλαγη εμφανισης EPG.
Ασπρο. Μετακινηση καναλιων στο μενου.

Βασικα τα ειχα βαλει ετσι ωστε να μην χρειαζεται πουθενα shift.
Το τηλεχειριστηριο του Opticum εχει 4 σειρες των 4 κουμπιων η καθε μια.
Το USB-300 εχει και αυτο 4 σειρες των 4 κουμπιων η καθε μια.
Ολα τα κουμπια αυτης της 16αδας ειναι στην ιδια θεση με εξαιρεση τα 6 τελευταια που εχουν αλλη ταξινομηση για να ταιριαζει με το συμβολο που υπαρχει στο USB-300.

Ετσι ξερω ποιο ειναι το καθε χρωματιστο κουμπι της επανω σειρας μιας και τα βλεπω με ποια σειρα πηγαινουν βλεποντας τα χρωματιστα του USB-300 με ποια σειρα ειναι.

Λειπουν βεβαια και αλλα κουμπια, τα οποια δεν τα εχω βαλει ουτε με shift. Οπως mute, mode, FAV, Return, TV, find, P+, P-

Δεν θελω να πω ποιο ειναι πιο ευχρηστο μιας και αυτα ειναι προσωπικες προτιμησεις και συνηθειες. Μονο δοκιμαζοντας.
Εγω πλεον το εχω συνηθισει που μου ειναι σχεδον αδυνατο να αλλαξω την αντιστοιχιση.

Με μπερδεψε αυτο που ειπες για κουμπια Teletext. Επειδη δεν το ανοιγω καν το Teletext δεν ειχα καταλαβει ακριβως. Εννοεις μαλλον τα χρωματιστα κουμπια.
Αυτα βασικα κανουν:
Κοκκινο για προγραμματισμο μεσω EPG. Διαγραφη καναλιων στο μενου.
Πρασινο. Δεν θυμαμαι.
Κιτρινο. Επισης.
Μπλε αλλαγη stream ηχου σε mkv. Διαγραφη αρχειων στις εγγραφες. Κατι αλλο. Νομιζω αλλαγη εμφανισης EPG.
Ασπρο. Μετακινηση καναλιων στο μενου.

Επειδή τα πλήκτρα αυτά εκτελούν περισσότερες απο μια λειτουργίες υπάρχουν αλληλοκαλύψεις. Το κόκκινο το έχω βάλει και στο πλήκτρο υποτίτλων (δίπλα στο SLEEP), το γαλάζιο στο AUDIO και το λευκό στο TEXT.