Opticum Dekoder STB (HD N1) [γνωστός και ως 9w1 ή T90 Eco]

Προγραμματισμος μεσω EPG:

Πατας EPG, ανοιγει το προγραμμα, βρισκεις το προγραμμα που σε ενδιαφερει και πατας το κοκκινο κουμπι στο τηλεχειριστηριο.
Αν θελεις αλλαζεις την διαρκεια εγγραφης μιας και μερικα καναλια τελιωνουν την ταινια αργοτερα απο την προγραμματισμενη ωρα. Κατι που δεν ευθυνεται κανενας δεκτης αλλά τα ιδια τα καναλια που δεν τηρουν το προγραμμα τους.
Εχει 30 θεσεις για προγραμματισμενες εγγραφες.

Χειροκινητος προγραμματισμος ή και για τροποποιηση υπαρχουσας προγραμματισμενης εγγραφης:

Πατας "menu", πηγαινεις στο "ρυθμισεις συστηματος" και στο παραθυρο "ρυθμισεις χρονοδιακοπτη" και πατας ΟΚ.
Εκει βρισκεις μια κενη θεση και πατας παλι ΟΚ.
Μπορεις να κανεις χειροκινητο προγραμματισμο, φανταζομαι για οποιαδηποτε ημερομηνια. Δηλαδη χρησιμο αν αυτο που θελεις να γραψεις δεν υπαρχει ακομα στο EPG (π.χ μετα απο ενα μηνα).

Χειροκινητη εγγραφη:

Πατας REC και αρχιζει να γραφει για δυο ωρες. Αυτη ειναι η προεπιλογη.
Αν πατησεις ξανα το REC βγαινει το παραθυρο ρυθμισης διαρκειας εγγραφης. Μπορεις να ορισεις την διαρκεια με ακριβεια λεπτου.

Προσθετα εγγραφών:

Αν ειχες ρυθμισει μια προγραμματισμενη εγγραφη και πριν αυτη αρχισει εχεις κανει χειροκινητη εγγραφη στο ιδιο καναλι τοτε αυτη δεν διακοπτεται, συνεχιζει κανονικα και θα τελιωσει οταν τελιωσει η προγραμματισμενη εγγραφη (ή αν η χειροκινητη τελιωνει αργοτερα τοτε αυτη θα ειναι η ωρα τερματισμου εγγραφης).

Αν ειχες βαλει να παιξει μια παλια εγγραφη τοτε οταν ερθει η ωρα της προγραμματισμενης θα την διακοψει και θα ξεκινησει να γραφει.

Σε οποιαδηποτε μορφη εγγραφης μπορεις να σταματησεις, να την διακοψεις οποια στιγμη θελεις.

Σε οποιαδηποτε μορφη εγγραφης μπορεις κατα την διαρκεια εγγραφης να γυρισεις πισω, μπροστα, κοκ την εγγραφη ακομα και αν δεν εχει τελιωσει.
Οπως επισης και να παρακολουθησεις παλαιοτερη εγγραφη, οπως στο βιντεακι πιο πανω.
Σημειωση πως χρειαζεται ενα γρηγορο στικακι για αυτες τις λειτουργιες.

Φυσικα ισχυει το οτι ο δεκτης μπορει να ξυπνησει αλλά και να κοιμηθει πριν και μετα απο καθε εγγραφη. Αναλογα τις ρυθμισεις που εχεις κανει.

Last edited:
Σ' ευχαριστώ πολύ audiov για την άμεση απάντηση. Θα το δοκιμάσω. Με ενοχλεί όμως που δεν υπάρχει ένα σωστό manual. Εν το μεταξύ θα ενημερώσω και τους φίλους εδώ στη Θεσσαλονίκη που τους πρότεινα αυτό τον δέκτη.

Το οτι δεν εχει πληρες εγχειριδιο χρησης ειναι στα αρνητικα. Κακως δεν εχει, δεν ειναι δικαιολογια το οτι ειναι συσκευη των 40 ευρω.
Δυστυχως κανενας δεκτης δεν εχει πληρες εγχειριδιο χρησης, εκτος αν υπαρχει καποια εξαιρεση, οποτε ειναι μεν αρνητικο απο την αλλη δεν καταλογιζεται μονο σε αυτον.

Last edited by a moderator:
Γνωριμία με τον δέκτη:

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Περιμενε το απογευματακι να σου στειλω PM.

Το καλο στην 1.0.15 ειναι οτι εμφανιζει τις ημερες στο EPG. Το κακο οτι δεν δουλευει η εναλλαγη audio (γλωσσας)
Απο ολες τις εκδοσεις μαλλον η 1.0.9 και η 1.0.15 ειναι οι καλυτερες.

Η εναλλαγή ήχου δεν με απασχολεί και πολύ (ας είναι καλά το MKVmerge). Αυτό που με προβληματίζει είναι τα πολλά κολλήματα στον media player.

Δεν εχω κανενα απολυτως κολλημα στον media player.
Παιζω 720p & 1080p MKV με δυο stream ηχου DTS & AC3 (1920*1080 ή 1920*800), MP4 720p & 1080p, MOV 720p (H.264), .TS, M2TS και καποια αλλα που δεν θυμαμαι.

Μηπως κανει θεμα ο δισκος;
Σε FAT32 εχω δει οτι αργει λιγο στην αποκριση στις εγγραφες οταν κανεις αλλαγες σε σχεση με NTFS.

Το στικάκι δεν έχει πρόβλημα, στον Ferguson και στον Lifeview παίζουν άψογα τα ίδια βιντεο. Δεν συμβαίνει σε κάποιο συγκεκριμένο τύπο αρχείων για να πω οτι υπάρχει ασυμβατότητα.

Αν μπορεις να μου στειλεις με ΠΜ το λινκ του αρχειου θα το δοκιμασω.
Περιμενε ΠΜ το απογευμα για το λογισμικο.

Καλο ειναι αυτο.

Σημερα εβαλα αλλον ενα δεκτη σε μια 29" CRT Cineos αυτη την φορά. Ο δευτερος σε αυτο το σπιτι και με χειρισμο απο ηλικιωμενο.
Αλλα εχασα λογω ελλειψης χρονου την ευκαιρια να παιξω με τον αλλο δεκτη που φοραει την 1.0.15 Universal, αν και εδω που τα λεμε εφοσον δοκιμασα την ελληνικη 1.0.15 δεν νομιζω να ειχε καμια διαφορά.

Έχω ένα παράξενο θέμα με αυτόν τον δέκτη.

Προσπαθώ να διαλέξω πιο να κρατήσω ανάμεσα στον opticum και τον F&U 3496h.

Το UI και EPG του opticum είναι πολύ καλά σε αντίθεση με του 3469.

Από την άλλη σε γρήγορες σκηνές παρατηρώ τα ίδια με τον audiov δηλ. πιξέλιασμα με τον opticum σε όλες τις αναλύσεις (σύνδεση HDMI). Συνδέω τον 3469 και η εικόνα είναι πολύ καλή.

Η τηλεόραση μου δεν μπορεί βάση του manual να δείξει 456i αλλά με τον 3469 το κάνει, με τον opticum όχι.

Αν βάλω τον 3469 σε ανάλυση 546i και μετά στην ίδια HDMI συνδέσω τον opticum η εικόνα είναι απίστευτη, το πιξελιασμα έφυγε και ο opticum δείχνει τώρα σε 456i (όπου πριν δεν μπορούσε). Αλλά σταματά να υποστηρίζει όλες τις άλλες αναλύσεις πλην 480ι και 456ι.

Στο μενού η “έξοδος βίντεο” είναι HDMI. Γυρνώντας σε RGB πάλι δείχνει 480ι και 456ι άψογα.

Αν κάνω factory reset τον δέκτη οι αναλύσεις επιστρέφουν το ίδιο και το πιξέλιασμα.

Δεν παραπονιέμαι βρήκα καλή εικόνα και EPG, αλλά γιατί συμβαίνει;;;

Τα κολλήματα φαίνεται να σταμάτησαν όταν σύνδεσα τα στικάκια σε hub με δική του τροφοδοσία.

Όταν κλείνεις τον δέκτη το hub συνεχίζει να τροφοδοτεί το στικάκι ή σταματά;
Θέλω να βάλω έναν σκληρό 2.5 με τροφοδοτούμενο hub αλλά να κλείνει μαζί με τον δέκτη.

Βαλε τον δεκτη σε 720p 50, HDMI, Auto.
Βαλε την τηλεοραση σε just scan (pixel to pixel / 1:1)
Αν θελεις δοκιμασε την 1.0.9 που ανεβασα δυο τρεις σελιδες πισω.

Εφοσον η τηλεοραση σου εχει HDMI φανταζομαι οτι ειναι νεας γενιας, πιθανον LCD.
Απο την HDMI κανονικα δεν υποστηριζουν 576i.
Εμενα δεν δειχνει σωστη εικονα ουτε ο Opticum, ουτε ο F&U 2205 σε 576i. Εφοσον ειναι θεμα τηλεορασης.
Αλλες τηλεορασεις δεν βγαζουν καν εικονα αν η πηγη ειναι ρυθμισμενη σε 576i απο την HDMI.

Τι μπορει να συμβαινει. Απο οσο εχω δει στην ALi το M3601E βγαζει ταυτοχρονα εξοδο και απο την HDMI και απο την scart.
Ισως το ιδιο συμβαινει και με το ALi 3801 του F&U 3496h. Και απλα ρυθμιζεις 576i αλλά την δεχεται για την scart και ρυθμιζει την HDMI με κατι αλλο ή καποια αλλη παραμετρο που επηρεαζει την τηλεοραση.

Σε καθε περιπτωση ξεχνας την 576i για HDMI.
Δεν ειναι υποστηριζομενη αναλυση.

Για HDMI βαζεις 576p. Που δειχνει οπως η 576i σε scart και ακομα καλυτερα.

Συνοψιζοντας, ειτε με 576p ειτε με 1.0.9 HDMI 720p 50 δεν θα εχεις κανενα προβλημα.

Τι μπορει να συμβαινει. Απο οσο εχω δει στην ALi το M3601E βγαζει ταυτοχρονα εξοδο και απο την HDMI και απο την scart.
Ισως το ιδιο συμβαινει και με το ALi 3801 του F&U 3496h. Και απλα ρυθμιζεις 576i αλλά την δεχεται για την scart και ρυθμιζει την HDMI με κατι αλλο ή καποια αλλη παραμετρο που επηρεαζει την τηλεοραση.

Αυτο μου εδωσε μια αλλη ιδεα.
Να δοκιμασω να ρυθμισω τον δεκτη σε RGB 480i και μετα να γυρισω σε HDMI (αντι RGB) να δω τι κανει σε 720p 50.
Μετα να δοκιμασω σε RGB 576i και μετα να δω τι κανει σε 720p 50.
Θα δοκιμασω το ιδιο και μεσω SCART (πρωτα σε scart και μετα αλλαγη σε HDMI)
Ισως κατι γινεται με αυτη την ταυτοχρονη εξοδο και απλα ειναι θεμα ρυθμισης και τελικα η 1.0.9 εχει αυτη την ρυθμιση απο το εργοστασιο.

Παντως τωρα ο δεκτης μου, καθως και δυο-τρεις αλλοι που εχω δοκιμασει, σε 720p 50 που ηταν και το ζητουμενο η εικονα ειναι απιστευτη και χωρις κανενα προβλημα.

Όταν κλείνεις τον δέκτη το hub συνεχίζει να τροφοδοτεί το στικάκι ή σταματά;
Θέλω να βάλω έναν σκληρό 2.5 με τροφοδοτούμενο hub αλλά να κλείνει μαζί με τον δέκτη.

Το Hub έχει δική του τροφοδοσία και δικό του διακόπτη on\off οπότε είναι ανεξάρτητο απο το δέκτη. Συνεχίζει να δίνει ρεύμα.

Εφοσον η τηλεοραση σου εχει HDMI φανταζομαι οτι ειναι νεας γενιας, πιθανον LCD.
Απο την HDMI κανονικα δεν υποστηριζουν 576i.
Εμενα δεν δειχνει σωστη εικονα ουτε ο Opticum, ουτε ο F&U 2205 σε 576i. Εφοσον ειναι θεμα τηλεορασης.
Αλλες τηλεορασεις δεν βγαζουν καν εικονα αν η πηγη ειναι ρυθμισμενη σε 576i απο την HDMI.

....

Σε καθε περιπτωση ξεχνας την 576i για HDMI.
Δεν ειναι υποστηριζομενη αναλυση.
Στην δική μου Panasonic πάντως, μόνο ο Opticum έχει πρόβλημα με το 576i. Όλοι οι άλλοι δέκτες που δοκίμασα (Mstar 7828 & 7818, ALi 3801) δείχνουν σωστά την εικόνα σε αυτή την ανάλυση.

Στην δική μου Panasonic πάντως, μόνο ο Opticum έχει πρόβλημα με το 576i. Όλοι οι άλλοι δέκτες που δοκίμασα (Mstar 7828 & 7818, ALi 3801) δείχνουν σωστά την εικόνα σε αυτή την ανάλυση.

Ποια Panasonic ?

Εμενα παντως δεν μου κανει καθολου εντυπωση πως η δικη μου τηλεοραση δεν δειχνει σωστη εικονα σε 576i μεσω HDMI ουτε με τον Opticum ουτε με τον Funai DTR2205.

Μιας και οι περισσοτερες αν οχι ολες οι συγχρονες τηλεορασεις δεν υποστηριζουν 576i εισοδο στην HDMI.
Αλλωστε δεν υπαρχει και νοημα για 576i σε HDMI.
Πολλοι φιλοι στο θεμα του DTR2205 μετα απο αναβαθμιση νομιζαν οτι ειχε κολλησει ο δεκτης μιας και εβλεπαν παυλες στην οθονη και οχι εικονα.
Τελικα ειχα δωσει μια λυση χρησιμοποιωντας το SCART, αλλαγη αναλυσης σε 720p και μετα συνδεση με HDMI. Ή αλλιως πατημα του V-format μεχρι να ερθει εικονα.
Ευτυχως η δικη μου αν και δεν την υποστηριζει κατι δειχνει.

Samsung LE40F86BD (ναυαρχιδα του 2007- 2008) ΔΕΝ υποστηριζει HDMI 576i
(αυτη εχω)

<- κλικ να μεγαλωσει η εικονα

Αλλο παραδειγμα:

Samsung UE40EH5300WXXH (LED) ΔΕΝ υποστηριζει HDMI 576i

Ποια Panasonic ?

Panasonic G10 (το γράφει και η υπογραφή μου :smile: ).
Τόσο αυτή όσο και η φθηνή HDready Silvercrest που είχα αγοράσει πριν 4-5 χρόνια απο το Lidl δέχονται 576i. Την άλλη εβδομάδα θα δω και την παλιά μου Toshiba.

Ερώτηση... 32GB σε στικάκι ή sd κάρτα είναι αρκετά για time shift και εγγραφές.

Θα μπορούσα να βάλω και 64GB σε sd κάρτα;

Ξέρω ότι σε στικάκι 32GB είναι το όριο, είναι έτσι;

Την λύση του σκληρού δίσκου με usb hub την απέρριψα γιατί δεν βρίσκω τροφοδοτούμενο Hub με αυτόματο κλείσιμο μαζί με τον δέκτη.