Opticum Dekoder STB (HD N1) [γνωστός και ως 9w1 ή T90 Eco]

Λοιπον, εβαλα μερικα βιντεακια και ειδα τις ρυθμισεις. Ο δεκτης εχει δυο ρυθμισεις εξοδου ηχου.
PCM & PCM+Dolby

Με το HDMI στην τηλεοραση και το SPDIF στον ενισχυτη εχουμε:

Στην PCM+Dolby βγαζει ηχο απο τηλεοπτικα προγραμματα & εγγραφες, βιντεο με mp3/aac και οτι αλλο δεν δοκιμασα οπως mp2 και στις δυο συσκευες (τηλεοραση/ενισχυτης).
Dolby Digital (AC3 2.0 ή 5.1) αλλά και DTS απο τον ενισχυτη.

Στην PCM βγαζει ηχο απο τηλεοπτικα προγραμματα & εγγραφες, βιντεο με mp3/aac και στις δυο συσκευες (τηλεοραση/ενισχυτης).
Dolby Digital (AC3 2.0 ή 5.1) downmix to stereo και στις δυο συσκευες (ηχος στερεο).
Δεν βγαζει DTS απο καμια συσκευη.

Δηλαδη για καποιον που βλεπει ταινιες και εχει ενισχυτη επιλεγει PCM+Dolby.
Καποιος που δεν εχει ενισχυτη επιλεγει PCM και βλεπει ταινιες μονο σε AC3 ή μαλλον ολες τις αλλες πλην αυτων με DTS.

Πιστευω πως το καλυψα καλυτερα αυτη την φορά το θεμα του ηχου στον συγκεκριμενο δεκτη.

Εγώ βέβαια περιμένω να βγει επιτέλους δέκτης με υποστήριξη καρτών SDHC. Αγόρασα μια επώνυμη 16αρα Class 10 με 10 και πιάνει τριπλάσιες ταχύτητες εγγραφής σε σύγκριση με USB stick ίδιας χωρητικότητας και τιμής. Με το USB card reader που έχω όμως χάνει πολλή απο την ταχύτητα της.

Επειδη και εγω χρησιμοποιω καρτα SDHC, μια Team 32GB Class 10, με ανταπτορα USB, εχω μετρησει την καρτα επανω στον ανταπτορα στα 14.5 MB/s
Αυτο με τεσσερις διαφορετικους ανταπτορες. Εναν Transcend και τρεις διαφορετικους ebay ανταπτορες.
Για τα 22 ευρω που την πηρα τοτε την καρτα μια χαρα ειναι.

Βεβαια τωρα υπαρχει αυτο εδω: http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.551058
Αν θελεις εναν σωστο ανταπτορα, που δεν χαλαει και εχει σωστες ταχυτητες αλλά και υποστηριζει 32GB, παρε αυτον αλλα ζητα πρασινο.

ΥΓ. Τα ενσωματωμενα card reader εχουν και παγιδα. Δεν ξερεις αν υποστηριζουν 32GB (και ποσο μαλλον SDXC, δηλαδη 64GB) και δεν ξερεις τι ανωτατη ταχυτητα υποστηριζουν. Π.χ σε ενα eeePC του 2009 το ενσωματωμενο card reader δεν ειναι τοσο γρηγορο.

ΥΓ2. Το μονο που μπορει να συγκριθει σε ταχυτητα με ενα USB flash disk ή SDHC επανω σε ανταπτορα ειναι μια μνημη Compact Flash (CF) επανω σε ενσωματωμενο card reader το οποιο ομως να μην παταει επανω σε USB, δηλαδη να μην συνδεεται το ενσωματωμενο card reader μεσω εσωτερικου USB, δηλαδη να μην ειναι στην ουσια card reader αλλά υποδοχη της καρτας και να συνδεεται μεσω IDE.
Κατι που κοστιζει και σπανιζει. Μιας και τα τσιπακια τα φτιαχνουν να παιζουν παντου, δηλαδη τους βαζουν σαν θυρα επικοινωνιας την πιο διαδεδομενη, την USB.

Last edited by a moderator:
Έριξα μία ματιά στο site του για τον δέκτη. Δεν είχα ασχοληθεί παλιότερα. Ένα μπάχαλο βλέπω στην ονοματολογία της Opticum. Υπάρχει ο HDT90, o STB HDN1, o STB HD1. Ο τελευταίος χωρίς το Ν είναι τελείως διαφορετικός δέκτης. Με επεξεργαστή NOVATEK. Ένα Ν, άλλος δέκτης. Προβλέπω μπερδέματα αν κυκλοφορήσει στην Ελλάδα και ο Novatek. Στον STB HDN1 υπάρχει λογισμικό που έχει προειδοποίηση. Υπάρχει ένα λογισμικό για STB HDN1 με Led, και ένα λογισμικό για STB HDN1 με numeric display. Αλλά στα χαρακτηριστικά του STB HDN1 βλέπω μόνο δέκτη χωρίς οθόνη. Δεν ξέρω αν STB HDN1 με numeric display εννοεί τον HDT90. Έχει και αυτός λογισμικό με άλλο όνομα, αλλά μπορεί να είναι το ίδιο με αυτό του STB HDN1 με numeric display. Μπάχαλο. Στις σημειώσεις της αναβάθμισης είδα ότι έγραφε ότι αν το βάλεις δεν μπορείς να πας μετά σε παλιότερο λογισμικό. Φαντάζομαι πολύ περισσότερο σε ξένο λογισμικό. Ίσως να κλειδώνει. Άρα όποια σκέψη για χρήση του σε άλλον δέκτη μου φαίνεται λίγο επικίνδυνη. Άσε που δεν ξέρω αν είναι και αυτός o δέκτης της Panodic.
Δεν μου αρέσει που η θύρα USB είναι στο πίσω μέρος. Μου αρέσει που έχει και βύσμα ήχου 3,5 jack.

Το θεμα ειναι οτι δεν χρειαζεται να κανεις αναβαθμιση. Ποσο μαλλον να του βαλεις λογισμικο απο αλλο δεκτη...
Το μηχανακι παιζει οπως ειναι. Ετσι το εχω.
Οχι σαν τον 2205 που τον αγορασα και επρεπε να κανω αναβαθμιση για να υποστηριξει timeshift και ενω διαφημιζοταν η λειτουργια αυτη.
Και που καμια αναβαθμιση δεν δουλεψε σωστα και τωρα εκτελει χρεη δευτερου δεκτη οταν ο HD N1 γραφει ενα καναλι και θελω να δω απο αλλο μπουκετο.

Επειδη και εγω χρησιμοποιω καρτα SDHC, μια Team 32GB Class 10, με ανταπτορα USB, εχω μετρησει την καρτα επανω στον ανταπτορα στα 14.5 MB/s
Αυτο με τεσσερις διαφορετικους ανταπτορες. Εναν Transcend και τρεις διαφορετικους ebay ανταπτορες.
Για τα 22 ευρω που την πηρα τοτε την καρτα μια χαρα ειναι.

Βεβαια τωρα υπαρχει αυτο εδω: http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.551058
Αν θελεις εναν σωστο ανταπτορα, που δεν χαλαει και εχει σωστες ταχυτητες αλλά και υποστηριζει 32GB, παρε αυτον αλλα ζητα πρασινο.
Την προηγούμενη εβδομάδα πήρα μια Transcend 16GB Class 10 (γύρω στα 10). Στο netbook πιάνει 20ΜΒ\sec ενώ με ένα παλιό card reader της Kingston δεν ξεπερνάει τα 8-9ΜΒ\sec

Το Adata το είδα και μου άρεσε αρχικά αλλα μετά διάβασα αρκετά παράπονα για υπερθέρμανση που οδηγεί σε καταστροφή του stick.
Μαζί με την κάρτα πήρα και ένα USB stick Transcend 32GB που κάνει εγγραφές με ~22ΜΒ\sec και έχω βολευτεί αρκετά καλά.

Ο Κινέζος με τους card readers στέλνει χωρίς έξοδα αποστολής αντικείμενα αξίας κάτω του 1;; Πως τα καταφέρνει...

ΥΓ. Τα ενσωματωμενα card reader εχουν και παγιδα. Δεν ξερεις αν υποστηριζουν 32GB (και ποσο μαλλον SDXC, δηλαδη 64GB) και δεν ξερεις τι ανωτατη ταχυτητα υποστηριζουν. Π.χ σε ενα eeePC του 2009 το ενσωματωμενο card reader δεν ειναι τοσο γρηγορο.

ΥΓ2. Το μονο που μπορει να συγκριθει σε ταχυτητα με ενα USB flash disk ή SDHC επανω σε ανταπτορα ειναι μια μνημη Compact Flash (CF) επανω σε ενσωματωμενο card reader το οποιο ομως να μην παταει επανω σε USB, δηλαδη να μην συνδεεται το ενσωματωμενο card reader μεσω εσωτερικου USB, δηλαδη να μην ειναι στην ουσια card reader αλλά υποδοχη της καρτας και να συνδεεται μεσω IDE.
Κατι που κοστιζει και σπανιζει. Μιας και τα τσιπακια τα φτιαχνουν να παιζουν παντου, δηλαδη τους βαζουν σαν θυρα επικοινωνιας την πιο διαδεδομενη, την USB.

Φυσικά υπάρχει το μεγάλο ρίσκο ο reader ενός δέκτη να είναι πολύ αργός και να είναι τελικά δώρο-άδωρο. Έχω ένα δέκτη με εσωτερικό σκληρό SATA αλλά οι μεταφορές απο USB stick στον δίσκο γίνονται με ταχύτητες USB 1.0. Αναγκάζομαι να συνδέσω τον δέκτη στον υπολογιστή όταν θέλω να αντιγράψω αρχεία.

Το netbook της Acer που ανέφερα πιο πάνω, εμφανίζει την κάρτα σαν SCSI device ή κάτι τέτοιο οπότε μάλλον "πατάει" κατευθείαν στον ελεγκτή δίσκων.

Έριξα μία ματιά στο site του για τον δέκτη. Δεν είχα ασχοληθεί παλιότερα. Ένα μπάχαλο βλέπω στην ονοματολογία της Opticum. Υπάρχει ο HDT90, o STB HDN1, o STB HD1. Ο τελευταίος χωρίς το Ν είναι τελείως διαφορετικός δέκτης. Με επεξεργαστή NOVATEK. Ένα Ν, άλλος δέκτης. Προβλέπω μπερδέματα αν κυκλοφορήσει στην Ελλάδα και ο Novatek. Στον STB HDN1 υπάρχει λογισμικό που έχει προειδοποίηση. Υπάρχει ένα λογισμικό για STB HDN1 με Led, και ένα λογισμικό για STB HDN1 με numeric display. Αλλά στα χαρακτηριστικά του STB HDN1 βλέπω μόνο δέκτη χωρίς οθόνη. Δεν ξέρω αν STB HDN1 με numeric display εννοεί τον HDT90. Έχει και αυτός λογισμικό με άλλο όνομα, αλλά μπορεί να είναι το ίδιο με αυτό του STB HDN1 με numeric display. Μπάχαλο. Στις σημειώσεις της αναβάθμισης είδα ότι έγραφε ότι αν το βάλεις δεν μπορείς να πας μετά σε παλιότερο λογισμικό. Φαντάζομαι πολύ περισσότερο σε ξένο λογισμικό. Ίσως να κλειδώνει. Άρα όποια σκέψη για χρήση του σε άλλον δέκτη μου φαίνεται λίγο επικίνδυνη. Άσε που δεν ξέρω αν είναι και αυτός o δέκτης της Panodic.
Δεν μου αρέσει που η θύρα USB είναι στο πίσω μέρος. Μου αρέσει που έχει και βύσμα ήχου 3,5 jack.

Μπάχαλο δεν θα πει τίποτα... Θα περίμενε κανείς ο STB HDN1 να έχει NOVATEK και ο HD1 κάποιο άλλο, πιο διαδεδομένο τσιπάκι.
Στη σελίδα του HDN1 έχουν και το manual του Τ90. Ή αυτόν εννοούν όταν λένε για numeric display ή υπήρχε και άλλο μοντέλο HDN1, με οθόνη. Και τι διαφορά έχουν οι LED_version και η version_with_numeric_display;

Το θεμα ειναι οτι δεν χρειαζεται να κανεις αναβαθμιση. Ποσο μαλλον να του βαλεις λογισμικο απο αλλο δεκτη...
Οχι σαν τον 2205 που τον αγορασα και επρεπε να κανω αναβαθμιση για να υποστηριξει timeshift και ενω διαφημιζοταν η λειτουργια αυτη.
Και που καμια αναβαθμιση δεν δουλεψε σωστα και τωρα εκτελει χρεη δευτερου δεκτη οταν ο HD N1 γραφει ενα καναλι και θελω να δω απο αλλο μπουκετο.
Οι αναβαθμίσεις δεν προσφέρουν κάτι σημαντικό δηλαδή;
Μήπως δiορθώνουν το Powerpoint effect των υποτίτλων που τώρα είδα οτι υπάρχει;

Κανείς δεν είναι...άσφαλτος τελικά :p

Εσύ μάλλον θα χρησιμοποιείς Vobsub υπότιτλους για να ρυθμίζεις το μέγεθος των υποτίτλων, να βάζεις περιγράμματα, ίσως και για να ρυθμίζεις την απόσταση μεταξύ των γραμμών. Οπότε δεν θα δεις ποτέ το εφέ αυτό ή το μαύρο background.

Μπα, δε νομίζω.

Απο τη μία, ψιλοβαριέμαι τη διαδικασία.
Απο την άλλη, το 95% των αρχείων που παίζω στον δέκτη (ντοκιμαντέρ κυρίως) έχουν ενσωματωμένους αγγλικούς υποτίτλους. Πρέπει να τους βγάζω για να τους μετατρέψω.

Καποια αναβαθμιση διορθωνει το προβλημα ανανεωσης του EPG οταν υπαρχει στικακι συνδεμενο. Μαλλον η 1.0.10 ή η 1.0.11. Νομιζω η 1.0.10 (και μετα φανταζομαι).
Καποια εκδοση διορθωνει και το Powerpoint effect των υποτίτλων. Νομιζω η 1.0.14 αλλά δεν μπορω να ξερω μιας και δεν την εχω περασει. Απλα θυμαμαι ενα μηνυμα που εγραψε καποιος αλλος φιλος εδω.

Βασικα εχω δοκιμασει την 1.0.09, την 1.0.10 και την 1.0.11 και την 1.0.15.

Την 1.0.15 την περασα στον δεκτη ενος συγγενη, σε αυτον που ειχα δοκιμασει την 1.0.10 & 1.0.11.
Δεν προλαβα να την δω καλα αλλά μαλλον εχει αρκετες αλλαγες που δεν ξερω αν βγουν σε καλο ή οχι.

Μεσα στο στικακι ειχα δυο τρεις εκδοσεις αλλά για καποιο λογο εβλεπε μονο την 1.0.15 και ενω ο δεκτης φορουσε την 1.0.09. Βασικα ηθελα να του περασω την 1.0.14 μιας και η 15 δεν σε αφηνει να γυρισεις πισω απο οσο λεει στις πληροφοριες του αρχειου.
Τωρα ποια απο τις δυο 1.0.15 πηρε δεν ξερω. Ειχα και την LED και την Numeric.
Παντως το εκανε μονο του...

Δεν μπορώ να ξέρω ότι υπάρχει διαθέσιμη αναβάθμιση. Θα με τρώει να την βάλω. Και ξέρω ότι κάποιο βροχερό χειμωνιάτικο βράδυ θα υποκύψω...
Πάντως τουλάχιστον στους υπότιτλους η τελευταία φωτογραφία στο thread του Τ90 νομίζω είναι με το τελευταίο λογισμικό. Και εκεί μεγάλωσαν οι υπότιτλοι και αν θυμάμαι καλά έφυγε και το φαινόμενο Powerpoint. Αλλά αν την βάλω δεν ξέρω τι θα γίνει με την εικόνα. Μπέρδεμα. Δίκιο έχει ο Kostas_Y με την... άσφαλτο!
Το κλείδωμα του λογισμικού δεν το ανέφερα για να δοκιμάσω λογισμικό άλλου δέκτη σε Τ90. Το ανάποδο. Για να δοκιμάσω αυτό το λογισμικό στον δικό μου BOXHD-A. Ομολογώ ότι προς στιγμήν είχα αυτή την παρόρμηση. Αλλά ευτυχώς επικράτησε η λογική και η αυτοσυγκράτηση. Αν και ένα σημερινό σχόλιο στο thread του Τ90 γράφει ότι η ελληνική έκδοση του λογισμικού είναι ξεκλείδωτη.
Στη σελίδα του HDN1 έχουν και το manual του Τ90. Ή αυτόν εννοούν όταν λένε για numeric display ή υπήρχε και άλλο μοντέλο HDN1, με οθόνη. Και τι διαφορά έχουν οι LED_version και η version_with_numeric_display;

Κανείς δεν είναι...άσφαλτος τελικά :p
Πάντως κατεβάζοντας από περιέργεια όλα τα λογισμικά (Τ90, τα 2 του STB HD N1, το ελληνικό του Τ90) είδα ότι και τα 4 έχουν ακριβώς το ίδιο μέγεθος αρχικού αρχείου. Σπάνια διαφορετικά αρχεία αναβαθμίσεων έχουν το ίδιο ακριβώς μέγεθος 2.097.152 bytes.Το ελληνικό είναι καμιά δεκαριά μέρες πιο νωρίτερα, τα άλλα τρία είναι με μία μέρα διαφορά. Μάλλον το ίδιο λογισμικό είναι με μικροδιαφορές στις ρυθμίσεις, όπως το κλείδωμα, την γλώσσα, όνομα αρχείου κτλ. Και όπου υπάρχει οθόνη παίζει, όπου δεν υπάρχει απλά παρακάμπτεται.

Νομιζω πως δεν παιζει ρολο το μεγεθος. Μιας και θα μπορουσε να ηταν μεγαλυτερο απο αυτο που χρειαζεται και το υπολοιπο να ειναι "κενο" (μηδενικα).

Το κλειδωμα πιστευω οτι ειναι η μεγαλυτερη αδικια προς τον πελατη.
Παιρνει ενα προϊον, του περναει μια αναβαθμιση και πλεον εχει ενα κλειδωμενο προϊον με χαρακτηριστικα τα οποια δεν συμβαδιζουν με αυτα που ειχε αρχικα το προϊον αυτο. Και επειτα δεν μπορει να το επαναφερει στην αρχικη κατασταση.
Θα επρεπε να εβγαζαν ολες τις προηγουμενες αναβαθμισεις, εκ νεου, με κλειδωμα ωστε να τις δεχεται ο δεκτης.

Για να δεις αν μια αναβαθμιση περιεχει κλειδωμα απλα ανοιξε το zip με το winrar, πατησε view και δες αν μεσα αναγραφει το "secure".

Πάντως κατεβάζοντας από περιέργεια όλα τα λογισμικά (Τ90, τα 2 του STB HD N1, το ελληνικό του Τ90) είδα ότι και τα 4 έχουν ακριβώς το ίδιο μέγεθος αρχικού αρχείου. Σπάνια διαφορετικά αρχεία αναβαθμίσεων έχουν το ίδιο ακριβώς μέγεθος 2.097.152 bytes.Το ελληνικό είναι καμιά δεκαριά μέρες πιο νωρίτερα, τα άλλα τρία είναι με μία μέρα διαφορά. Μάλλον το ίδιο λογισμικό είναι με μικροδιαφορές στις ρυθμίσεις, όπως το κλείδωμα, την γλώσσα, όνομα αρχείου κτλ. Και όπου υπάρχει οθόνη παίζει, όπου δεν υπάρχει απλά παρακάμπτεται.

Νομιζω πως δεν παιζει ρολο το μεγεθος. Μιας και θα μπορουσε να ηταν μεγαλυτερο απο αυτο που χρειαζεται και το υπολοιπο να ειναι "κενο" (μηδενικα).

Το κλειδωμα πιστευω οτι ειναι η μεγαλυτερη αδικια προς τον πελατη.
Παιρνει ενα προϊον, του περναει μια αναβαθμιση και πλεον εχει ενα κλειδωμενο προϊον με χαρακτηριστικα τα οποια δεν συμβαδιζουν με αυτα που ειχε αρχικα το προϊον αυτο. Και επειτα δεν μπορει να το επαναφερει στην αρχικη κατασταση.
Θα επρεπε να εβγαζαν ολες τις προηγουμενες αναβαθμισεις, εκ νεου, με κλειδωμα ωστε να τις δεχεται ο δεκτης.

Για να δεις αν μια αναβαθμιση περιεχει κλειδωμα απλα ανοιξε το zip με το winrar, πατησε view και δες αν μεσα αναγραφει το "secure".
Άκυρο. Έχει δίκιο ο audiov. Έχοντας μία υποψία κοίταξα όλα τα λογισμικά για ALI M3601 που έχω κατεβάσει. Συνολικά 11, και τα περισσότερα δεν θυμάμαι πια γιατί τα κατέβασα. Κάτι θα ήθελα να κοιτάξω. Αλλά είδα ότι όλα τα λογισμικά για ALI M3601 έχουν ακριβώς το ίδιο μέγεθος. Κάτι που δεν ίσχυε στους M-Star. Το μέγεθος ήταν ένα καλό στοιχείο ταυτοποίησης του αρχείου. Αλλά δεν ισχύει στους ALI M3601, και όλα τα λογισμικά τους για κάποιον λόγο έχουν το ίδιο μέγεθος. 2.097.152 bytes. Έχοντας υπόψιν και αυτό που έγραψε παλιότερα ο talos_2002 ότι οι ALI δεν θέλουν συγκεκριμένο όνομα αρχείου για να δεχθούν την αναβάθμιση, άρα άσχετα ονόματα μπορούν να ταιριάζουν σε έναν δέκτη, όλο αυτό σημαίνει ότι δεν ξέρω τι διαφοροποιεί ένα λογισμικό από ένα άλλο. Οπότε δεν ξέρω και τι διαφορές έχουν μεταξύ τους τα 4 λογισμικά που έγραψα πριν για τους Opticum.

Λοιπον αυτο που εκαναν με το λογισμικο ειναι μεγαλη πατατα.
Δεν ξερω αν θα αγοραζα τωρα που ξερω πως απαξ και βαλεις ενα λογισμικο εισαι εγκλωβισμενος με αυτο μεχρι να βγει νεοτερο.
Μαλλον ξερω.
Δεν θα αγοραζα.
Γιατι δεν μου αρεσει να ειμαι εγκλωβισμενος. Οπως με τον 2205 που δεν μπορω να παω στην 1.xx και οπως με μια βιντεοκαμερα που δεν μπορω να παω στο αρχικο λογισμικο που εδινε περισσοτερο bitrate στην εγγραφη και καλυτερη ληψη.
Την Κυριακη παντως θα εχω περισσοτερο χρονο να δω την 1.0.15 Universal.

Μπορεις να συγκρινεις τα αρχεια για να δεις αν καποιο απ`ολα ειναι ιδιο.
Αποσυμπιεζεις το zip αρχειο και μετα το αρχειο αναβαθμισης το συγκρινεις με:

α) MD5 hash -> google Nero MD5 verifier -> το καλυτερο εργαλειο συγκρισης/ταυτοποιησης
β) anti-twin -> εργαλειο ανευρευσης πολλαπλων ιδιων αρχειων, ακομα και η ονομασια αρχειου αλλαζει. Βαλτο να ψαξει byte προς byte.
γ) totalcommander -> καλο εργαλειο εξερευνησης αρχειων/φακελων
δ) μαλλον ο πιο γρηγορος τροπος -> CRC Hash -> Winrar (διπλα απο το αρχειο δειχνει το CRC checksum )
Αν και δεν ειναι 100% αξιοπιστη η συγκριση μεσω CRC checksum ειναι πολυ καλη ενδειξη για το αν υπαρχει διαφορά, αν υπαρχει τοτε σιγουρα ειναι διαφορετικα αρχεια, δηλαδη περιεχουν διαφορετικα δεδομενα. Αν ειναι ιδιο το checksum τοτε δεν ειναι 100% σιγουρο οτι τα δεδομενα ειναι ακριβως ιδια.

Last edited:
Καθε περσυ και καλυτερα... που λενε...

Εχουμε και λεμε η 1.0.9 ειναι η εκδοση που πρωτοβγηκε αυτος ο δεκτης. Δεν υπαρχει παλαιοτερη, πλην των T80.
Οποτε αυτη ειναι και η βαση.

1.0.10 τιποτα αξιολογο.
1.0.11 τα ιδια.
1.0.12 δεν την εχω να την δοκιμασω.
1.0.13 η ενταση ηχου τουλαχιστον στην HDMI ειναι πολυ μικροτερη, δεν δοκιμασα scart. Ακομα χειροτερη εικονα. Δεν προσθετει τιποτα σημαντικο.
1.0.14 η επιλογη ηχου Α/Β (διγλωση) δεν δουλευει. Οποτε αν εχεις ταινια με δυο γλωσσες δεν μπορεις να αλλαξεις γλωσσα, θα ακους ρωσσικα θες δεν θες. Το ιδιο και αν η ταινια εχει ηχο DTS και AC3 δεν μπορεις να αλλαξεις σε AC3 ωστε να παιξει στην τηλεοραση μεσω downmix. Δεν προσθετει τιποτα σημαντικο, αντιθετα αφαιρει.

Και παμε στην 1.0.15... μαλλον μια απο τα ιδια θα ειναι, να μην προσθετει τιποτα σημαντικο και αντιθετως να αφαιρει αλλά και να κλειδωνει σε αυτην...

Μια χαρα δηλαδη !
Ο δεκτης παντως στην 1.0.9 τα σπαει.

audiov...
Μπορώ να επέμβω στο .abs file και να αλλάξω τη γραμματοσειρά;

Κατεβασε το SubtitleCreator και μετετρεψε τους υποτιτλους σε idx/sub (vobsub).
Μπορεις να ορισεις το μεγεθος, την στοιχιση, το υψος, την γραμματοσειρα, τα παντα.

Απο που και ποσο φιλε? επειδη εχεις και τον ferguson t65 ...μια μινι συγκριση μεταξυ τους θα με ενδιεφερε παρα πολυ !!!!

χιλια ευχαριστω :P

Λοιπόν...

Ο δέκτης ήρθε με λογισμικό 1.0.10 και συνδέθηκε στην Panasonic με HDMI. Μου έκανε εντύπως το μικρό του μέγεθος.

Η πρώτη εντύπωση που δίνει ο δέκτης είναι άσχημη. Απαράδεκτη η γραμματοσειρά, με jaggies ακόμα και σε ανάλυση 1080.

Η εικόνα:
Σε SD, μου φάνηκε χειρότερη απο τους Mstar. Αισθητά μειωμένη ευκρίνεια.
Σε HD ο δέκτης μεταμορφώνεται. Πολύ ωραία χρώματα και ευκρίνεια και τρισδιάστατη αίσθηση στην εικόνα. Μπορώ να πω οτι σε HD μου άρεσε περισσότερο και απο τον δέκτη της Panasonic. Judder και καθυστερήσεις στην κίνηση δεν είδα στον αγώνα του Ολυμπιακού.
Οι αλλαγές ανάλυσης δεν είναι τόσο ομαλές όπως στους Mstar. Αλλάζοντας την ανάλυση σε 576i, εμφανίστηκε στην οθόνη μονο το 1/4 της εικόνας σε μεγέθυνση, σαν να έκανε ζουμ. Μετά απο μια αλλαγή καναλιού, έστρωσε.

Ο ήχος:
Δυστυχώς, οι πρώτες δοκιμές έδειξαν οτι δεν μπορεί να βγάλει ταυτόχρονα PCM και RAW με την επιλογή "PCM+Dolby"
H ένταση είναι καλή.

Media player
Υπότιτλοι .srt έπαιξαν με το λεγόμενο "powerpoint effect". Η γραμματοσειρά είναι μικρή και εμφανίζονται αρκετά ψηλά στην οθόνη. Παρατήρησα οτι η οριζόντια θέση τους δεν ήταν σταθερή. Μάλλον ο δέκτης έχει πρόβλημα με "κακογραμμένα" .srt.
Idx\sub δεν κατάφερα να παίξω, ούτε και υπότιτλους ενσωματωμένους σε ματρόσκα.

Δυο ματρόσκες 720p κόλλησαν 2-3 λεπτά μετά την έναρξη τους. Ευτυχώς μετά απο 5 λεπτά ο δέκτης επανήλθε χωρίς να χρειαστεί να τραβήξω την πρίζα.

User interface:
Λίγο πολύπλοκο στη χρήση. Μου πήρε 2-3 λεπτά για να βρώ πως αλλάζει ανάλυση εικόνας ή πως αλλάζει ηχητική μπάντα.