Oslo Utoya

Απάντηση: Oslo Utøya

Έχω ταξιδέψει αρκετές φορές στην Αίγυπτο, την Τυνησία, το Μαρόκο και την Ιορδανία. Μάλιστα έχω ταξιδέψει και σε μη τουριστικές περιοχές λόγω δουλειάς, πολύ μακριά από τους τουρίστες. Ποτέ δεν έχω νιώσει περίεργα, ή κίνδυνο λόγω της διαφορετικής θρησκείας. Οι άνθρωποι είναι σχεδόν πάντα φιλήσυχοι, ενώ το Κοράνι είναι ένα ιερό κείμενο που μπορεί να διαβαστεί με διαφορετικό τρόπο, όπως και η Καινή διαθήκη των Χριστιανών. Άλλοι σήκωναν το λάβαρο με το Σταυρό και προχωρούσαν σε αιματοχυσίες και άλλοι σηκώνουν με τον ίδιο τρόπο το Κοράνι. Πιστεύω όμως ότι είναι άδικο για τα εκατομμύρια των μουσουλμάνων που πιστεύουν στην ειρήνη και στην αγάπη.
Όταν οι κοινωνικοπολιτικές συνθήκες στενεύουν οι θρησκείες γίνονται και αυτές όπλα στη φαρέτρα του κάθε επίδοξου "ηγέτη". Από τον Πλάτωνα είναι γνωστό ότι το πρώτο βήμα για να συσπειρώσεις ανθρώπους είναι να τους δώσεις έναν κοινό εχθρό εύκολα αναγνωρίσιμο. Το αν αυτός ο εχθρός είναι πραγματικός ή φανταστικός ελάχιστη σημασία έχει...
 
Re: Oslo Utøya

Καθόλου έως ελάχιστα ασχολήθηκε η Αριστερά με τον Νορβηγό Άντερς Μπρέϊβικ.
Ωσάν να ήταν μια ακόμα υπόθεση της ακροδεξιάς, πιο φριχτή, πιο στυγερή, πιο απάνθρωπη, αλλά τελικά τίποτα που να την ξεχωρίζει, στην ουσία της, από συνήθεις πρακτικές αυτού του χώρου (π.χ. Οκλαχόμα) που έτσι κι αλλιώς αποδοκιμάζουν και πολεμούν «με όλες τους τις δυνάμεις η εργατική τάξη και οι προοδευτικοί άνθρωποι».
Με όλες τους τις δυνάμεις πλην της βίας, εννοείται.
Αντίθετα «ο αστικός κόσμος» (για να μείνω στην αριστερή φρασεολογία) δεν έκρυψε την ταραχή του, αναγνώρισε ότι υπάρχει πρόβλημα και μάλιστα σοβαρό αν κρίνουμε ότι σχολίασαν το γεγονός πρωθυπουργοί, όπως ο Θαπατέρο της Ισπανίας ή ο Βρετανός Κάμερον και σύμπας ο ευρωπαϊκός Τύπος, γραπτός και ηλεκτρονικός.
Με δυο λόγια ο αστικός κόσμος συμπεριφέρθηκε ωσάν η «υπόθεση Μπρέϊβικ» να έχει αξία εμβληματική.
Από την πρώτη στιγμή ο πολιτικός κόσμος της Ευρώπης δεν αντιμετώπισε τον Μπρέϊβικ σαν τον «τρελό του χωριού» αλλά σαν κάτι πολύ χειρότερο: έδειξε να φοβάται ότι μπορεί και ως «τρελός» να αναμοχλεύσει τις κοινωνίες της Δύσης, ακόμα και αυτές που τις νομίζουμε ευτυχισμένες, μακάριες, τόσο έξω από τα μίση του κόσμου τούτου ώστε να τις χρησιμοποιούμε ως Δυνάμεις Ειρήνης του ΟΗΕ-και ο πρωθυπουργός μας ήθελε να μετατρέψει τη χώρα μας σε μια απομίμησή τους.
Κοντολογίς η πρώτη αντίδραση των ευρωπαίων πολιτικών δεν ήταν ότι είχαν ένα «σχιζοφρενή δολοφόνο με το πριόνι» αλλά ένα ανήμερο θηρίο που δρα εν ψυχρώ ως κανονικός και επομένως λίαν επικίνδυνος «αγκιτάτορας».
Δεν είναι διόλου παράξενο, λοιπόν, ότι ο Νορβηγός απομονώθηκε από τις πρώτες ώρες και όσα ξέρουμε πλέον γι’ αυτόν είναι όσα διαρρέουν οι νορβηγικές Αρχές και όσα λέει ο δικηγόρος του ο οποίος έσπευσε να δηλώσει ότι ο πελάτης του είναι τρελός και ότι θα τον παρατήσει αν δεν δεχθεί να υποβληθεί σε εξετάσεις DNA οι οποίες, εκτός του γνησίου της πατρότητας, θα αποδεικνύουν εφεξής και την (γονιδιακή) τρέλα του καθενός κατά τα (εκσυγχρονισμένα) πρότυπα των ερευνών του Μένγκελε ή των Σοβιετικών ψυχιατρείων-για να μην ξεχνάμε τα του Καίσαρος.
Η απομόνωση ταιριάζει απολύτως στην εικαζόμενη ασθένεια αλλά ταυτόχρονα εξασφαλίζει ότι η προς τα έξω εικόνα του δράστη θα είναι απολύτως ελεγχόμενη. Εξασφαλίζει αυτό που κάποιοι ονομάζουν «χειραγώγηση των μαζών». Τελεία.
Οι νορβηγικές Αρχές, όμως, (πάνω στη σύγχυση;) είχαν δώσει, τις πρώτες ώρες, άλλη εικόνα της προσωπικότητας του Μπρέϊβικ αποδίδοντάς του λόγο πολιτικό, συνεκτικό, κατανοητό και σαφέστατο.
Και ασφαλώς όχι "ακροδεξιό". Αντιθέτως απόλυτα ταιριαστό με όσα έχουν πει πρόσφατα και απολύτως κατηγορηματικά η Μέρκελ, ο Σαρκοζί και ο Κάμερον, ότι δηλαδή μας έχει τελειώσει, απότυχε οικτρά, το πολυπολιτιστικό μοντέλο. Επιβεβαιώνοντας (αλλά με τη γνωστή ευρωπαϊκή καθυστέρηση) και οι τρεις τους, την προεδρική οικογένεια Μπους και τον ιερό πόλεμο κατά του Ισλάμ. Μόνο που οι ευρωπαϊκές ηγεσίες δεν αποτολμούν να βγάλουν τα αναγκαία συμπεράσματα των λόγων τους-μας κυβερνούν παιδάκια έγραψε η γαλλική Le Monde, υπαινιγμός ότι είναι δειλοί, ανίκανοι και ανεύθυνοι. Ο Μπρέϊβικ κάλεσε (αλά Μπους) σε ιερό σταυροφορικό πόλεμο τους συμπατριώτες του ευρωπαίους, προειδοποιώντας ότι πυρήνες σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες δουλεύουν με τον ίδιο στόχο. Θάνατος στους προσκυνημένους (ή στους κοιμισμένους), είπε, πυροβολώντας θανατηφόρα 76 φορές ο ξανθός Νορβηγός, υπομειδιώντας δολοφονικά.
Ο Μπρέϊβικ εμφανίστηκε ως «εθνικιστής ευρωπαίος», σταυροφόρος ενός οράματος για τη σωτηρία της Ευρώπης και του Δυτικού πολιτισμού, ως άγγελος ξεσηκωμού των μαζών. Όσοι ακόμα είναι ανέμελοι, (είπε πυροβολώντας τους ξένοιαστους) πρέπει να νοιαστούν, όσοι κοιμούνται να ξυπνήσουν, όσοι κάθονται στον καναπέ να σηκωθούν.
Όσοι, δειλοί, αρνηθούν θα τιμωρηθούν. Το μήνυμα ελήφθη σοβαρά υπ’ όψιν προφανώς επειδή ο ευρωπαϊκός πολιτικός κόσμος γνωρίζει ότι δεν πρόκειται για την εκκόλαψη του «αυγού του φιδιού» αλλά για κάτι βαθύτερο και ευρύτερο που ήδη κυοφορούν οι κοινωνίες τους.
Τα ακροδεξιά ευρωπαϊκά κόμματα, συγκλίνοντας λίγο-πολύ με τον δικηγόρο, (μέλος του εργατικού κόμματος), απέφυγαν τις πολιτικές ερμηνείες και κατέφυγαν στην ψυχοπαθολογία του δράστη. Η ζημιά που τους έκανε ίσως αποδειχθεί μοιραία τουλάχιστον για τις προσεχείς εκλογικές αναμετρήσεις. Στην πράξη, τα ακροδεξιά κόμματα τοποθετήθηκαν εντός των κανόνων του πολιτικού/κοινοβουλευτικού παιχνιδιού διαλύοντας τις όποιες αυταπάτες είχαν ίσως οι οπαδοί τους για τις τυχόν επαναστατικές διαθέσεις των ηγεσιών τους. Ο Μπρέϊβικ, ως σύμβολο πράξης και λόγου, απομονώθηκε από το σύνολο του πολιτικού κόσμου αλλά το ερώτημα παραμένει για το κατά πόσον είναι μόνος εντός της (ευρωπαϊκής) κοινωνίας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των, διαφημισμένων ως μακάριων, κατοίκων του Βορρά.
Οι αντιδράσεις διέσχισαν την Ευρώπη από τον πλούσιο Βορρά ως τον φτωχό Νότο.
Από την Ισπανία ο Θαπατέρο, τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη πολιτικής απάντησης, ενώ ο Κάμερον υπερθεμάτισε λέγοντας ότι χρειάζεται ευρωπαϊκή απάντηση υπέρ της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας, κατά του εξτρεμισμού και της ξενοφοβίας.
Το ερώτημα πως θα καταπολεμηθεί η ξενοφοβία ενώ ο ίδιος (ο Κάμερον)έχει αποδεχθεί (όπως γράφει η Ελ Παϊς) την αποτυχία του πολυπολιτισμικού μοντέλου, παραμένει, όμως, καίριο όσο και αναπάντητο. Και όσο δεν υπάρχει απάντηση ο ευρωπαϊκός κόσμος θα εξευτελίζεται, θα βαθαίνει η ρήξη της εμπιστοσύνης πολιτών και κυβερνόντων.
Το αντίδοτο (στη βία) που προτείνουν οι ευρωπαϊκές ηγεσίες είναι μέτρα κατά του εξτρεμισμού (και, άρα, εννοείται) υπέρ της Δημοκρατίας.
Αλλά τι άλλο πέραν των νόμων Μπους μετά την 9/11 μπορεί να εφαρμοστούν και στην Ευρώπη;
Αλλά σ’ αυτή την περίπτωση, όταν π.χ. θα παρακολουθούν επισήμως τις καθημερινές ασήμαντες και τετριμμένες τηλεφωνικές μας φαντασιώσεις μπορούμε, από τώρα, να ακούσουμε τον κάποιο ευρωπαίο Σημίτη να λέει: μα τι θέλετε, να σας σκοτώνουν στις παραλίες; Είπαμε, όχι βία.
Μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο επιβλήθηκαν τόσο βαριές αποζημιώσεις στην ηττημένη Γερμανία και υπήρξε τόση φτώχεια ώστε τελικά αναδείχθηκε ως σωτήρας ο Χίτλερ.
Προηγήθηκε η ήττα των κομμουνιστών, η προσχώρηση των αστών αλλά και των εργατών, έως, τελικά, τον συμβιβασμό της κυρίαρχης ελίτ, της γερμανικής αριστοκρατίας, με τους ναζί. Η Ιστορία δεν επαναλαμβάνεται αλλά οι ίδιες αιτίες προκαλούν αντίστοιχα αποτελέσματα, ίσως το ίδιο τραγικά.
Η Αριστερά λιτανεύοντας ακούραστα την εργατική τάξη, πιστεύει προφανώς ότι όλα αυτά δεν την αφορούν και ασχολήθηκε ελάχιστα.
Αντίστροφα, ελάχιστα, έως καθόλου απασχολούν την κυβερνώσα ευρωπαϊκή ελίτ οι «αγανακτισμένοι» (αλλά και οι εργατολάγνοι) από την Ελλάδα ως την Ισπανία, όσο μουντζώνουν, χωρίς συνοχή και ηγεσία, σύμφωνα με συγκεκριμένα μηνύματα που φθάνουν από τις Βρυξέλλες.
Αντίθετα ο Μπρέϊβικ ανοίγει ένα παράθυρο κινδύνου για τον έλεγχο του μέλλοντος.




ΠΗΓΗ
 
Re: Απάντηση: Oslo Utøya

Έχω ταξιδέψει αρκετές φορές στην Αίγυπτο, την Τυνησία, το Μαρόκο και την Ιορδανία. Μάλιστα έχω ταξιδέψει και σε μη τουριστικές περιοχές λόγω δουλειάς, πολύ μακριά από τους τουρίστες. Ποτέ δεν έχω νιώσει περίεργα, ή κίνδυνο λόγω της διαφορετικής θρησκείας. Οι άνθρωποι είναι σχεδόν πάντα φιλήσυχοι, ενώ το Κοράνι είναι ένα ιερό κείμενο που μπορεί να διαβαστεί με διαφορετικό τρόπο, όπως και η Καινή διαθήκη των Χριστιανών. Άλλοι σήκωναν το λάβαρο με το Σταυρό και προχωρούσαν σε αιματοχυσίες και άλλοι σηκώνουν με τον ίδιο τρόπο το Κοράνι. Πιστεύω όμως ότι είναι άδικο για τα εκατομμύρια των μουσουλμάνων που πιστεύουν στην ειρήνη και στην αγάπη.
Όταν οι κοινωνικοπολιτικές συνθήκες στενεύουν οι θρησκείες γίνονται και αυτές όπλα στη φαρέτρα του κάθε επίδοξου "ηγέτη". Από τον Πλάτωνα είναι γνωστό ότι το πρώτο βήμα για να συσπειρώσεις ανθρώπους είναι να τους δώσεις έναν κοινό εχθρό εύκολα αναγνωρίσιμο. Το αν αυτός ο εχθρός είναι πραγματικός ή φανταστικός ελάχιστη σημασία έχει...

Γιωργο αντιλαμβανομαι τι λες ,αυτο που ρωτησα εγω δεν ηταν το πως συμπεριφερονται στον τουριστα (αλλως τε και εμεις εδω σαν βασιλιαδες τους εχουμε σαν τουριστες) ,ρωτησα εαν καποιος γνωριζει για ανθρωπους που ζουν εκει σαν μεταναστες -εαν υπαρχουν- το πως τους συμπεριφερονται .Μπορω για παραδειγμα εγω σαν μεταναστης στην Τεχερανη νακυκλοφορησω με την γυνακα μου και τα παιδια μου ντυμενος οπως στην πατριδα μου ;Να βαλει η γυναικα μου το εξωπλατο φορεματακι και να κυκλοφορησουμε ;Να γιορτασουμε τις οποιες θρησκευτικες εορτες μας ;Αν για παραδειγμα μπω παρανομα στην χωρα με αλλους 50 και καταλαβουμε ενα κρατικο κτιριο θα το συζητησουν μαζι μας η θα μας την πεσουν και θα μας καθαρισουν σαν βραστα αυγα ; Επαναλαμβανω ερωτω γιατι δεν γνωριζω τις συνθηκες εκει και θελω να καταλαβω τις οποιες διαφορες και ομοιοτητες στις συμπεριφορες των ανθρωπων.
 
Re: Oslo Utøya


Ισχύουν. Κάθε γυναίκα που κυκλοφορεί στο Ιράν, και σε μια σειρά από χώρες όπου εφαρμόζεται ο ισλαμικός νόμος (δηλ. Σαουδική Αραβία, Υεμένη, πολλές περιοχές του Πακιστάν, Αφγανιστάν, Τατζικιστάν, Ομάν, Μπαχρέιν (νομίζω), Σουδάν, Σομαλία, πρέπει να είναι καλυμμένη στο κεφάλι και στα χέρια και στα πόδια. Δεν είναι απαραίτητο να φορά το χιτζάμπ, τη μπούρκα, ή το νικάμπ. Αν είναι ξένη μπορεί να κυκλοφορεί απλώς καλυμμένη και με διαφορετικά χρώματα.

Υπάρχουν όμως και χώρες του Ισλάμ που κυκλοφορείς ελεύθερα ως γυναίκα: Τουρκία, Συρία, Ιορδανία, Αίγυπτος, Τυνησία, Λιβύη, Αλγερία (στα παράλια όχι στη Σαχάρα), Μαρόκο, Κουβέιτ, ΗΑΕ, Κουβέιτ, περιοχές του Πακιστάν, Μπαγκλαντές, Μαλαισία, Ινδονησία, Ινδία (στις περιοχές των Σιχ), Τουρκμενία, Αζερμπαιτζάν, Ουζμπεκιστάν, Κιργιζία, κλπ. Για την υποσαχάρια μουσουλμανική Αφρική δεν ξέρω....

Βέβαια λόγω του καιρού δεν ξέρω πολλές γυναίκες που προτιμούν να κυκλοφορούν ακάλυπτες σε αυτά τα μέρη. Οι περισσότερες προτιμούν να φέρουν κάτι στο κεφάλι, και να έχουν καλυμμένα χέρια και πόδια, συνήθως με μακρυμάνικο και μακρύ παντελόνι.
 
Re: Oslo Utøya

Στη Σρμπρένιτσα εντοπίζει εφημερίδα Le Monde τις ρίζες του μακελειού στη Νορβηγία


Παρίσι, Γαλλία

Η σφαγή της Ουτόγια, στη Νορβηγία, εντάσσεται στο πλαίσιο ενός ευρωπαϊκού εμφυλίου πολέμου που έχει πρωταγωνιστές τους «αγωνιστές κατά του εξισλαμισμού της Ευρώπης». Αυτό υποστηρίζει σε άρθρο του στον Monde ο Μπενζαμέν Αμπτάν, γενικός γραμματέας του European Grassroots Antiracist Movement (EGAM) και μέλος του εθνικού γραφείου της οργάνωσης SOS Racisme, σημειώνοντας ότι η σταυροφορία αυτή ξεκίνησε ουσιαστικά με τον πόλεμο της Βοσνίας.

Κατά τον Αμπντάν, πολλοί είδαν τότε τη χριστιανική Σερβία του Μιλόσεβιτς ως τελευταίο οχυρό κατά του εξισλαμισμού της ηπείρου, τον οποίο υποτίθεται ότι επιδίωκαν οι Μουσουλμάνοι της Βοσνίας.

Αυτή η ανάγνωση, που τοποθετεί από τη μια πλευρά τον χριστιανισμό και τον πολιτισμό κι από την άλλη το ισλάμ και τη βαρβαρότητα, χρησιμοποιήθηκε στη συνέχεια από τον Πούτιν για να δικαιολογήσει την καταστροφή του Γκρόζνι και τη σφαγή των Τσετσένων.

Όπως γράφει ο Αμπντάν, αποκορύφωμα αυτής της λογικής ήταν η γενοκτονία της Σρμπρένιτσα, τον Ιούλιο του 1995, που αποτέλεσε την αρχή του τέλους της σερβικής εξουσίας.

Για τους σταυροφόρους της «μάχης κατά του εξισλαμισμού της Ευρώπης», οι Μουσουλμάνοι μπορούν θαυμάσια να καταστρέψουν την Ευρώπη, όπως κατέστρεψαν τη Μεγάλη Σερβία.

Πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι τα κόμματα της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς έχουν αποκτήσει ένα μετριοπαθή χαρακτήρα. Κι αυτό, επειδή πήραν τις αποστάσεις τους από τις πολιτικές δυνάμεις που οργάνωσαν την εξόντωση των Εβραίων κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, επειδή αποδέχθηκαν το δημοκρατικό πλαίσιο κι επειδή υιοθέτησαν σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό προοδευτικές έννοιες όπως ο φεμινισμός ή η ελευθερία της έκφρασης.

Οι αναλύσεις αυτές, συνεχίζει ο Αμπντάν, υποτίμησαν μια σημαντική πλευρά αυτής της «μετάλλαξης»: την ενοποίηση των ευρωπαϊκών κινημάτων της ακροδεξιάς -τα οποία πολλοί αποκαλούν «λαϊκιστικά»- στη βάση του μίσους κατά των μουσουλμάνων.

Η ιδεολογική αυτή συνάντηση γίνεται βέβαια με φόντο και καταλύτη την κρίση. Έχει τους «προφήτες» της, όπως είναι ο Ερίκ Ζεμούρ στη Γαλλία και ο Τίλο Σαραζίν στη Γερμανία, οι οποίοι θεωρητικοποιούν την ανάγκη των φυλετικών διακρίσεων. Έχει τα κόμματα που τη διευκολύνουν, όπως είναι το Φιλελεύθερο Κόμμα στη Δανία ή ο Λαός της Ελευθερίας στην Ιταλία, τα οποία «νομιμοποιούν» τον πολιτικό λόγο του μίσους.

Έχει και τις νίκες που της προσφέρουν δημοκράτες σαν την Άνγκελα Μέρκελ και τον Ντέιβιντ Κάμερον, αναφέρει ο Αμπντάν, οι οποίοι επικρίνουν το πολυ-πολιτιστικό σχήμα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η ιδεολογική ανάλυση της ακροδεξιάς είναι σωστή.

Η μετάλλαξη αυτή της ακροδεξιάς δεν αποτελεί έτσι ένδειξη μετριοπάθειας, καθώς ο «βασικός εχθρός» μπορεί να άλλαξε, δεν άλλαξε όμως η εμμονή με τον εντοπισμό και την εξολόθρευσή του. Η «μάχη κατά του εξισλαμισμού της Ευρώπης» είναι η διάχυση του πνεύματος της Σρμπρένιτσα σε όλη την Ευρώπη. Είναι ένα υπαρξιακό «ή αυτοί ή εμείς», που επιτρέπει όλες τις σφαγές. Είναι το πνεύμα του ευρωπαϊκού εμφυλίου πολέμου.

Δύο είναι οι στρατηγικές που χρησιμοποιεί αυτό το στρατόπεδο, σημειώνει ο Μπενζαμέν Αμπτάν. Η μία είναι η ευθεία επίθεση εναντίον των «εσωτερικών εχθρών»: τη στρατηγική αυτή χρησιμοποιούν το Jobbik της Ουγγαρίας, που ευθύνεται για πολλές δολοφονίες τσιγγάνων, ή οι Γερμανοί νεοναζί που καίνε κάθε τόσο ξενώνες που φιλοξενούν Τούρκους μετανάστες.

Η δεύτερη στρατηγική, που συμπληρώνει την πρώτη, είναι η επίθεση εναντίον ατόμων και θεσμών που προστατεύουν τους «εσωτερικούς εχθρούς», ώστε στη συνέχεια οι τελευταίοι να είναι πιο εύκολος στόχος. Αυτή τη λογική ακολούθησε ο Αντερς Μπρέιβικ, ο οποίος σκότωσε στην Ουτόγια εκείνους που θεωρούσε «συμμάχους του εχθρού», άρα προδότες.

Κατά τον Αμπντάν, η απάντηση που έδωσε ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γενς Στόλτενμπεργκ ήταν ισχυρή και σαφής: «Περισσότερη δημοκρατία». Η απάντηση αυτή δεν είναι μόνο πολιτικά και ηθικά ορθή, είναι και στρατηγικά αναγκαία προκειμένου να ενισχυθεί το στρατόπεδο της ευρωπαϊκής δημοκρατίας που απειλείται από τους θιασώτες του εμφυλίου πολέμου. Καλό θα ήταν από την απάντηση αυτή να εμπνευστεί ολόκληρη η Ευρώπη, καταλήγει ο Αμπντάν.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://news.in.gr/world/
 
Re: Oslo Utøya

Δηλαδη και ο Μιλοσεβιτς Ακροδεξιος ;Εθνικιστης ; Φανατικος Χριστιανος ;
Σωστα δλδ εκαναν οτι εκαναν οι Αμερικανοι εκει ;
Ας μου εξηγησει καποιος γιατι εχω μπερδευτει ,δεν το λεω αστεια η ειρωνικα ,ενημερωση θελω .
 
Απάντηση: Oslo Utøya

Συμφωνώ με τον Βασίλη. Το αρθρο τού Μοντ ταχει κανει λαστιχο για να δικαιολογησει το ΝΑΤΟ και την αθλιότητα της Δυσης να βομβαρδισει χώρα.Ουτε ο Κουσνέρ το τσιρακι του ΝΑΤΟ δεν θαγραφε τετοιες εσκεμένες ανακριβειες.Αληθεια ο απογονος των σφαγεων Ουστασι Τουτζμαν δεν ήταν καθολικός Χριστιανος;Η σλοβενια που αποσχισθηκε λογω σχεσης με Γερμανια χριστιανικη δεν ηταν?Οι δε Βοσνιοι μουσουλμανοι ησαν επισης εθνικιστες και με εναν αρχηγό δεδηλωμενο οπαδο του Αδολφου.Μονον πόλεμος πολιτισμων δεν ηταν ο γιουγκοσλαβικος εμφύλιος αλλά οι επιμερους εθνικισμοί βολεψαν τον Γερμανικό μεγαλοϊδεατισμό και την επιθυμια των Αμερικανών να πατησουν στα Βαλκανια μεσω Κοσσόβου.
 
Re: Απάντηση: Oslo Utøya

Συμφωνώ με τον Βασίλη. Το αρθρο τού Μοντ ταχει κανει λαστιχο για να δικαιολογησει το ΝΑΤΟ και την αθλιότητα της Δυσης να βομβαρδισει χώρα.Ουτε ο Κουσνέρ το τσιρακι του ΝΑΤΟ δεν θαγραφε τετοιες εσκεμένες ανακριβειες.Αληθεια ο απογονος των σφαγεων Ουστασι Τουτζμαν δεν ήταν καθολικός Χριστιανος;Η σλοβενια που αποσχισθηκε λογω σχεσης με Γερμανια χριστιανικη δεν ηταν?Οι δε Βοσνιοι μουσουλμανοι ησαν επισης εθνικιστες και με εναν αρχηγό δεδηλωμενο οπαδο του Αδολφου.Μονον πόλεμος πολιτισμων δεν ηταν ο γιουγκοσλαβικος εμφύλιος αλλά οι επιμερους εθνικισμοί βολεψαν τον Γερμανικό μεγαλοϊδεατισμό και την επιθυμια των Αμερικανών να πατησουν στα Βαλκανια μεσω Κοσσόβου.

Για αυτό ακριβώς το παρέθεσα, αλλά δεν ήθελα να πω κάτι περισσότερο.....

Για μένα δεν είναι καθόλου τυχαίος ο χρόνος που το άρθρο αυτό πήρε σάρκα....
 
Re: Απάντηση: Oslo Utøya

Συμφωνώ με τον Βασίλη. Το αρθρο τού Μοντ ταχει κανει λαστιχο για να δικαιολογησει το ΝΑΤΟ και την αθλιότητα της Δυσης να βομβαρδισει χώρα.Ουτε ο Κουσνέρ το τσιρακι του ΝΑΤΟ δεν θαγραφε τετοιες εσκεμένες ανακριβειες.Αληθεια ο απογονος των σφαγεων Ουστασι Τουτζμαν δεν ήταν καθολικός Χριστιανος;Η σλοβενια που αποσχισθηκε λογω σχεσης με Γερμανια χριστιανικη δεν ηταν?Οι δε Βοσνιοι μουσουλμανοι ησαν επισης εθνικιστες και με εναν αρχηγό δεδηλωμενο οπαδο του Αδολφου.Μονον πόλεμος πολιτισμων δεν ηταν ο γιουγκοσλαβικος εμφύλιος αλλά οι επιμερους εθνικισμοί βολεψαν τον Γερμανικό μεγαλοϊδεατισμό και την επιθυμια των Αμερικανών να πατησουν στα Βαλκανια μεσω Κοσσόβου.

Βοσνιακός εθνικισμός ουσιαστικά δεν υπήρξε ούτε και τώρα υπάρχει. Είναι περισσότερο αντι τάδε, αντί δείνα. Δεν έχει περιεχόμενο (τουλάχιστον ακόμη δεν έχει διαμορφωθεί σε ιδεολογία). Αυτός που προώθησε την ιδέα των Bosniaks σε αντίθεση με τους Muslims ήταν ο Χάμζια Ποντζέροβατς, ο οποίος ήταν μέλος της Ένωσης Γιουγκοσλάβων Κομμουνιστών μέχρι το θανάτό του το 1988. Την αντικατάσταση του όρου Βόσνιοι Μουσουλμάνοι από το σκέτο Βόσνιοι προώθησαν οπαδοί του στο συνέδριο των Βόσνιων διανοούμενων το 1993.

Ο Ιζετμπέκοβιτς ήταν μέλος των νεαρών μουσουλμάνων στη δεκαετία του 1930. Τάχθηκε φυσικά με τους Γερμανοαυστριακούς στη διάρκεια του Β' ΠΠ όχι επειδή αγαπούσε τον εθνικοσοσιαλισμό αλλά μάλλον επειδή οι Ναζί έδιναν σε κάθε εθνότητα το δικαίωμα να κάνει το δικό της "κράτος" για να χτυπήσουν το καθεστώς που επέβαλε ο αντιβασιλιάς Παύλος μετά τη δολοφονία του βασιλιά Αλέξανδρου το 1934. Άρα είχαν καταργηθεί κι όλες οι -έστω στα χαρτιά - ελευθερία των περιοχών (banovina) του 1929.

Ο Ιζετμπέκοβιτς ήταν ή έγινε μετά το 1950 φονταμενταλιστής, κι αυτό ήδη από τη δεκαετία του 1960. Το να είσαι μουσουλμάνος φονταμενταλιστής στην Ευρώπη του 1960 έ, ήσουν δαχτυλοδεικτούμενος. Το 1970 μορφοποίησε την ιδεολογία του με την Ισλαμική Διακήρυξη, που ουσιαστικά προσπαθούσε να προσαρμόσει στα ευρωπαικά δεδομένα τα διδάγματα και τις πρακτικές του Ισλάμ έτσι όπως αυτά συνδυάζονταν εκείνη την εποχή με τις κρατικές δομές (βλ. Αίγυπτος, Λιβύη, Αλγαρία, κλπ.).

Φυσικά δικάστηκε, καταδικάστηκε έκανε πολλές φορές φυλακή...

Αυτά για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας.
 
Re: Oslo Utøya

Το νησακι αυτο ειναι σαν "παραδεισος" ,εχω φιλο που εργαζεται εκει τα τελευταια 2 χρονια ,θα μαθω και θα σου πω.
Παντως χλωμο το βλεπω να ηταν ακροδεξιος -εθνικιστης - ρατσιστης εαν αυτο εννοουσες .
 
Re: Oslo Utøya

Στο «μάτι» του νόμου η ελληνική και η ευρωπαϊκή Aκροδεξιά

Όπως φαίνεται, η Ιστορία αρχίζει να επαναλαμβάνεται ως φάρσα και τραγωδία, όχι μόνο στα στατιστικά της οικονομίας αλλά και στη «μακροοικονομία» της πολιτικής κοινωνιολογίας. Κρίση, κραχ, άνοδος του φασισμού.

http://topontiki.gr/article/20478
 
Re: Oslo Utøya

Το νησακι αυτο ειναι σαν "παραδεισος" ,εχω φιλο που εργαζεται εκει τα τελευταια 2 χρονια ,θα μαθω και θα σου πω.
Παντως χλωμο το βλεπω να ηταν ακροδεξιος -εθνικιστης - ρατσιστης εαν αυτο εννοουσες .

Ηταν γραμμενος στο αντιστοιχο "Πασοκ της Νορβηγιας" και ηταν φανατικος εχθρος του Ισλαμ στην Ευρωπη. Τα περι ακροδεξιας, οπως τα περι αναρχικων σε αλλες περιπτωσεις, ειναι φουμαρα για να θεσουν μια ιδεολογια αντι νεοταξικων και επισημως στο (πανευρωπαικο) στοχαστρο.

Ενας Εθνικιστης σημερα δε νομιζω δεν θα εκτελουσε ποτε λευκα Νορβηγακια για παραδειγματισμο η απο αγανακτιση..Αλλες εντολες εκτελουσε και θα το μαθουμε εκτος αν αυτοκτονηθει, που το βλεπω πολυ πιθανο οταν οι ερευνες προχωρησουν και εκει που δεν πρεπει.
 
Απάντηση: Re: Oslo Utøya

Αλλες εντολες εκτελουσε και θα το μαθουμε εκτος αν αυτοκτονηθει, που το βλεπω πολυ πιθανο οταν οι ερευνες προχωρησουν και εκει που δεν πρεπει.

Ακόμα και να υποθέσουμε ότι εκτελούσε άλλες εντολές (δεν μπορώ να φανταστώ ποιες εννοείς), ποιος σου εξασφαλίζει ότι αυτά που θα μάθουμε θα είναι η αλήθεια? Που, ακριβώς, δεν πρέπει να φτάσουν οι έρευνες?

Προσωπικά, θεωρώ πιθανότατο το σενάριο κάποιοι από τους γονείς των παιδιών να τον δικάσουν και καταδικάσουν σε μια πριβέ μάζωξή τους αναθέτοντας σε κάποιον ''επαγγελματία'' την εκτέλεση της ποινής. Ούτε θεωρίες συνωμοσίας, ούτε υπαρξιακές πολιτικοφιλοσοφικές αναλύσεις. Κανείς από αυτούς τους χαροκαμμένους γονείς δεν νοιάζεται για τις έρευνες ή το ιδεολογικό προφίλ του δράστη.
 
Re: Oslo Utøya

Καλα τον εκτελεσε ο ενας και μαλιστα με λαικο δικαστηριο τον αυτοκτονησε ο αλλος , ολοι βιαζονται να δουν ενα τελος ?

Την πιθανοτητα να εκτισει καμια 20αρια χρονια και να βγει δεν την σκεφτεστε καθολου ε ?

Ειτε ακροδεξιος ειτε τρελος ειτε μαστουρωμενος ειτε ολα μαζι και τιποτα απο αυτα δεν προκειται να φερει κανεναν πισω.
Το μονο που μπορει να κανει ειναι να σκοτωθουν κι αλλοι στο ονομα μιας ηλιθιας ταμπελας.
 
Re: Oslo Utøya

Σα να'χεις δικιο. Καλυτερα να μην κουραζομαστε εμεις με σκεψεις και αναλυσεις. Αντε, Copy/paste στην καλυτερη.

Υπαρχουν οι μαστορες στο ειδος, CNN, Fox news, BBC, ET, Mega, Σκαι etc. :))