Ουισκοκουβέντα.

Το Islay ειναι ενα νησακι της σκωτιας, διπλα στο Jura που παραγει καποια απο τα πιο γνωστα ουισκι της σκωτιας. Η αρμυρα της θαλασσας και το ιδιαιτερο νερο μαζι με καποια απο τα ψηλοτερα αποστακτηρια δινουν ιδιαιτερη, εντονη γευση. Τα περισοτερα απο εκει ειναι καπνιστα (λογω συστηματικης χρησης τυρφης),...
Η γεύση των Islays οφείλεται στην τύρφη από φύκια. Η τύρφη, όπως ξέρουμε, είναι εδαφοποιημένη φυτική ύλη. Τα νησιά αυτά ποτέ δεν παρήγαγαν δασική τύρφη. Η μόνη που υπήρχε και υπάρχει εκεί σχηματίζεται στις ακτές από τα φύκια που έφερνε o ωκεανός, συσσωρεύονταν και εδαφοποιούνταν στις ακτές. Εξορύσσεται με τσάπες (τα γνωστά μηχανήματα έργων) και με αυτήν καπνίζεται το δημητριακό. Η θαλασσινή γεύση των Islays είναι ακριβώς το ιώδιο των φυκιών.

Το πιο ταιριαστό στα γούστα μου (μόνο έτσι μπορώ να το θέσω) είναι το Laphroaig.
Το site τους είναι αρκετά ενδιαφέρον.

Last edited:
@Finix
Σε ευχαριστώ πολύ για το άρθρο,υπέροχο όπως και οι γκραβούρες που το συνοδεύουν!
Τα Σκοτσέζικα Υψίπεδα είναι απο τους τοπους που θέλω με πάθος να επισκευτώ...

:ernaehrung004: (κανενα εμοτ με βισκι δεν παιζει?)
Εκ παραδρομης εχω διαπραξει ενα μεγαλο σφαλμα ειχα πει για το lagavulin οτι η γευση του μοιαζει με χανσαπλαστ αλλα διαβαζοντας ενα αρθρο που παρεθεσε ο Ντιπι τελικα θυμηθηκα οτι ηταν το Τalisker,εννοω βεβαια το αρωμα του χανσαπλαστ μου θυμισε..οποτε να μην δοκιμασει ο φιλος που τον εφαγε η περιεργια..:flipout:....βαρατε ελευθερα... ενα αλλο ενδιαφερον αρθρο γενικου ενδιαφεροντος για τα ουισκι WHISKY PLANET

Last edited:
Οι κατηγορίες του Whiskey

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Γευσιγνωσία Whiskey μπας και καταλαβουμε τιποτα..:afro:

Mια ταινία που είδα μετά από πρόταση του Emilot αν δεν κάνω λάθος....σχετική και με Ουίσκι βεβαίως βεβαίως,για να προλάβω τα περί off topic....οι ουισκόφιλοι δείτε το

http://www.imdb.com/title/tt1924394/

Συνεχεια της παρουσιασεως για βασικες γνωσεις γυρω απο το ουισκι με τον whiskey taster Π.Χαριζοπουλο

Η ιστορία του Whiskey

Πώς γίνεται το Whiskey;

Σκωτία: Η πατρίδα του Malt Whiskey

Whiskey: Bourbon και η ανερχόμενη Ιαπωνία

ανεξάρτητοι εμφιαλωτές

o]

Παλιότερα μου άρεσε πολύ το Dalwhinnie, τώρα προτιμώ το Glenfiddich το 15άρι (Solera Reserve).
Μου αρέσουν περισσότερο τα γλυκόπιοτα και καθόλου τα καπνιστά.
Ένα ωραίο, ελαιώδες; (με την καλή έννοια - δεν μπορώ να σκεφτώ καλύτερη λέξη) ουίσκι που ήπια κάποτε, ήταν ένα malt με ένα σκίουρο στην ετικέτα (άτιμη ηλικία... θα το θυμηθώ, που θα μου πάει - οκ, το γκούκλαρα) ήταν το Aberfeldy το 12άρι. Πρέπει να το ξαναδοκιμάσω κάποια στιγμή.

Το Balvenie το 12άρι το Double wood... Κάτι δεν μου ταιριάζει στον ουρανίσκο. Σε άλλους φίλους μου τους αρέσει.

Θέλω να δοκιμάσω τα Macallan κάποια στιγμή. Και τώρα στα υπ'όψη και το Oban απ'ότι διάβασα εδώ.

Από blended έχω δοκιμάσει σε κλίμακα τιμής μέχρι Johnny Walker Gold και δεν μπορώ να πω ότι θα γίνω ποτέ fun.

+1 για το Canadian Club, μεγάλο vfm και Cardhu για vfm malt.
και αν μιλάμε για Coca Cola και ουίσκι, τότε Jack Daniels.

To "ποτέ πάγο στο malt" είναι μια καλή συμβουλή. Από την άλλη, αν είστε εικονοκλάστες και δεν έχετε συγγενή το Ζαμπούνη, βάλτε ένα μικρό παγάκι, δεν θα σας επισκεφθεί και η Ιερά Εξέταση με δαυλούς... (εννοείτε να μην το πνίξετε στον πάγο, αλλιώς πιείτε Cutty ή πέρδικα)

Ρε γ@μώτο, κάποτε γινόταν και καμιά βραδιά γευσιγνωσίας για ουίσκυ. Τώρα; Ξέρετε τίποτα;

μπορει να θυμηθει κανεις ποσο κοστιζε σε σουπερμαρκετ 1 απλη φιαλη ουισκυ σε δραχμες (πριν μπει το δηλ. ).
Προσπαθησα να θυμηθω για 1999-2000 αλλα δεν τα καταφερα.

μικροτερος εκανα συλλογη με σφηνακια και πηγαινα στις καβες προς αναζητηση "θυσαυρων". αν θυμαμαι καλα το 1993-4 περιπου 1400 δρχ και πριν το ευρω περιπου 2000. τοτε ομως η ελλαδα ανακαλυπτε το ουισκι ποιοτητας και απο μαλτ σχεδον αποκλειστικα το Glenfiddich.

Κατα την δεκαετια του 80 πρωτο σε πωλησεις ηταν το Johnnie, με καποιες χρονιες να χανει τα σκυπτρα απο το Balantines. Αργοτερα μπηκε δυνατα στο παιχνιδι και το Cutty Sark (ισως και πρωτο για κανα δυο χρονιες)

τοτε τα "καλα" ηταν τα Dimple, Chivas (απειρες απομιμησεις...) αλλα αυτο που εκανα το πρωτο ανοιγμα σαν μαλτ ακουει στο ονομα Cardhu.

σημερα το πρωτο σε πωλησεις ειναι το Johnnie, και χωρις αμφιβολια η Diageo το πουλαει σε περισοτερες χωρες απο οποιοδηποτε αλλο οινοπνευματωδες