Ουτοπία;

Re: Απάντηση: Ουτοπία;

Το equalizer δε μπαίνει για να ρυθμίσουμε τον ήχο σύμφωνα με τα τραγούδια.

Μπαίνει για να "ρυθμίσεις" το χώρο.

Αν λόγω χώρου, έχεις κάπου κορυφές ή λούπες, το eq βοηθά στο να φέρουμε τον ήχο στα ίσα του.

Εγώ γι' αυτό το λόγο θα το χρησιμοποιούσα.

Εννοείς room correction μάλλον και οχι EQ.

Γιά ποιό λόγο, έχεις κάποια άποψη?

Γιατί για να χρησιμοποιήσεις EQ σωστά πρέπει να έχεις γνώσεις που ο μέσος ακροατής δεν έχει.
Το 99% από εμάς θα ρύθμιζαν το EQ όπως μας αρέσει (μαμά θέλω και άλλα μπάσα) και όχι σύμφωνα με το χώρο μας.
Έτσι, τα EQ που έχουν κυκλοφορήσει είναι κυρίως επαγγελματικά.
Τα άλλα, αν είναι από σοβαρές εταιρίες κάνουν equalization σύμφωνα με το χώρο χρησιμοποιώντας μικρόφωνο και κυρίως μην αφήνοντας τον χρήστη να πειράξει τις επιλογές τους εκτός και αν έχει άλλες γνώσεις, ή είναι από εταιρίες που δεν ασχολούνται και πολύ, για αυτό και είναι φτηνά.

Εννοείς room correction μάλλον και οχι EQ.

Το ίδο μηχάνημα δεν το κάνει αυτό;

Άλλο το πώς χρησιμοποιούνται τα eq στα στούντιο (που δεν έχουν ανακλάσεις και άλλα κόλπα) κι άλλο στα σπίτια.

Μια συσκευή παραπάνω στην αλυσίδα, συνεπώς επηρεάζει το σήμα, επεμβαίνει επιλεκτικά στις συχνότητες, είναι ψηφιακό (οπότε αν έχεις πικάπ, είναι κάπως), θέλεις κι άλλα;

Πάντως η Κόπλαντ έχει βγάλει ένα.

Το ίδιο αλλά σε πολλαπλάσιο βαθμό κάνει και ο χώρος.
Όσο για το Κόπλαντ, άσχετα με το πώς παίζει, είναι μάλλον ένα κακόγουστο αστείο του διχίλιαρου.
Διότι αυτοί που το έφτιαξαν δεν μπορεί να μην σκέφτηκαν ότι κάποιος που έχει ένα καλό ντακ, δεν θα θέλει να το καταργήσει για να χρησιμοποιεί το σίγουρα φτηνό ντακ που έχει αυτό. Και η λογική των συνεχών αναγκαστικών μετατροπών του σήματος, δείχνει μάλλον ότι το μηχάνημα βγήκε επίτηδες στην αγορά κουτσουρεμένο, ώστε να αποτελέσει επιπλέον αγορά και όχι πιο ικανό αντικαταστάτη ήδη υπαρχόντων μηχανημάτων. (ακριβότερων ντακ ή ολοκληρωμένων πλέιερ)

Απάντηση: Re: Ουτοπία;

Το ίδιο αλλά σε πολλαπλάσιο βαθμό κάνει και ο χώρος.
Όσο για το Κόπλαντ, άσχετα με το πώς παίζει, είναι μάλλον ένα κακόγουστο αστείο του διχίλιαρου.
Διότι αυτοί που το έφτιαξαν δεν μπορεί να μην σκέφτηκαν ότι κάποιος που έχει ένα καλό ντακ, δεν θα θέλει να το καταργήσει για να χρησιμοποιεί το σίγουρα φτηνό ντακ που έχει αυτό. Και η λογική των συνεχών αναγκαστικών μετατροπών του σήματος, δείχνει μάλλον ότι το μηχάνημα βγήκε επίτηδες στην αγορά κουτσουρεμένο, ώστε να αποτελέσει επιπλέον αγορά και όχι πιο ικανό αντικαταστάτη ήδη υπαρχόντων μηχανημάτων. (ακριβότερων ντακ ή ολοκληρωμένων πλέιερ)

Ξύνεις πληγές!!!:flipout:

Ακριβώς.

Μάλλον επειδή έχω συμμετρία, μου κάνει κορυφή σε μια και μόνο συγκεκριμένη συχνότητα.

3 διαφορετικά ηχεία δοκίμασα, κάπου στους 60-70 κύκλους... βουίζουν!

Τζιμάκο σαν monitorάκιας που είσαι, είναι η επόμενη λογική σου επιλογή, εκτώς αν πας στα μεγαλύτερα ATC. Τι σου λέω τώρα ε?!
Guybrush, μου φαίνεται ότι αναφέρεσαι στα ESL-57 που μου έλεγες ή κάνω
λάθος? Πορτιέρης θα γίνεις και εσύ?!:flipout:
1 track, και τις δικές μου μαζί (τουλάχιστον του παρελθόντος)!

Ακριβώς.

Μάλλον επειδή έχω συμμετρία, μου κάνει κορυφή σε μια και μόνο συγκεκριμένη συχνότητα.

3 διαφορετικά ηχεία δοκίμασα, κάπου στους 60-70 κύκλους... βουίζουν!

Σε αυτό έχεις καταλήξει με μετρήσεις ? Γιατί με τα λίγα (μάλλον πολύ λίγα) που ξέρω, μου κάνει εντύπωση ένας χώρος να μην έχει κάμποσες διακυμάνσεις μικρότερου ύψους εκτός των δύο τριών μεγάλων.
Επίσης, διακυμάνσεις μικρού ύψους (2-3db) αλλά μεγάλου πλάτους, είναι ακουστές σαν μεταβολή χροιάς. Εκεί κι αν λέμε ότι φταίει κάτι στην αλυσίδα του συστήματος. Βέβαια ένας χώρος μπορεί πράγματι να μην έχει τέτοιες.

Τζιμάκο σαν monitorάκιας που είσαι, είναι η επόμενη λογική σου επιλογή, εκτώς αν πας στα μεγαλύτερα ATC. Τι σου λέω τώρα ε?!
Guybrush, μου φαίνεται ότι αναφέρεσαι στα ESL-57 που μου έλεγες ή κάνω
λάθος? Πορτιέρης θα γίνεις και εσύ?!:flipout:
1 track, και τις δικές μου μαζί (τουλάχιστον του παρελθόντος)!

Όχι, με κάτι Audiostatic ES100 παλεύω.

Φαρδύτερα δε χωράνε εδώ μέσα, δυστυχώς.

Σε αυτό έχεις καταλήξει με μετρήσεις ? Γιατί με τα λίγα (μάλλον πολύ λίγα) που ξέρω, μου κάνει εντύπωση ένας χώρος να μην έχει κάμποσες διακυμάνσεις μικρότερου ύψους εκτός των δύο τριών μεγάλων.
Επίσης, διακυμάνσεις μικρού ύψους (2-3db) αλλά μεγάλου πλάτους, είναι ακουστές σαν μεταβολή χροιάς. Εκεί κι αν λέμε ότι φταίει κάτι στην αλυσίδα του συστήματος. Βέβαια ένας χώρος μπορεί πράγματι να μην έχει τέτοιες.

Το καταλαβαίνω επειδή το μπουμάρισμα είναι σε κάποιους δίσκους μου, σε μια συγκεκριμένη νότα του μπάσου. Ενώ οι υπόλοιπες ακούγονται κανονικά, ξαφνικά χτυπά μια χορδή και ακούγεται "μπουμ". Δεν έκανα μετρήσεις, αλλά σε αρκετά διαφορετικά βινύλια και cd, ακούγεται αυτό το πράμα στην ίδια συχνότητα.

Σ' άλλη περιοχή του φάσματος δεν έχω πρόβλημα, μόνο εκεί.
Τουλάχιστον δεν έχω πρόβλημα σε ενοχλητικό βαθμό...

Το καταλαβαίνω επειδή το μπουμάρισμα είναι σε κάποιους δίσκους μου, σε μια συγκεκριμένη νότα του μπάσου. Ενώ οι υπόλοιπες ακούγονται κανονικά, ξαφνικά χτυπά μια χορδή και ακούγεται "μπουμ". Δεν έκανα μετρήσεις, αλλά σε αρκετά διαφορετικά βινύλια και cd, ακούγεται αυτό το πράμα στην ίδια συχνότητα.

Είναι προφανές ότι σε αυτή τη συχνότητα πάσχει κυρίως ο χώρος σου.
Αν παρόλα αυτά όμως άκουγες με το χώρο έστω μισοδιορθωμένο, θα άκουγες διαφορές που κανείς δε θα φανταζόταν ότι μπορεί να οφείλονται σε συχνοτική απόκριση του χώρου. Και δεν εννοώ τόσο μεγάλες διαφορές, όσο τέτοιου είδους διαφορές.

Απάντηση: Re: Ουτοπία;

Λοιπόν Στέργιε άκου να δεις μάνα μου:
θα κάνεις στο μέλλον ένα σύστημα πολυενισχυόμενο.
Στον αποκάτ δρόμο που έχεις το πρόβλημα του χώρου, εκεί μόνο θα χώσεις το EQ.
Έτσι δεν θα επηρρεάζεις καθόλου τους αποπάν δρόμους.
Και δεν θα χρειαστείς ούτε ψηφιακό EQ, ούτε διορθωτή χώρου για να πάιζεις ολημερίς και ολονυχτίς και να μην βγάνεις άκρια...
Θα ανεβοκατεβάζεις δυό τρείς μπάρες και θα είσαι μπέης!

@Εσένα ρε Κώστα τι σ´έπιασε Πασχαλιάτικα????:ernaehrung004:
Άσε μας να κάνουμε λάθος που λέει και το άσμα του Παπακωνσταντίνου.

Καλή Ανάσταση σε όλους.

Με τα τωρινά που είναι μονόδρομα όμως τι γίνεται βρε Γιάννη;

Αν τα κρατήσω φυσικά...

Πάντως η πολυενίσχυση δείχνει ιδανική λύση και έχουμε και έμπειρους εδώ πάνω...