Panasonic G7

Απάντηση: Re: Panasonic G7

"αλλα να ειναι σωστα εστιασμενη στο θεμα την κατάλληλη στιγμή"

Σωστα, βάλε τώρα τι πιθανότητες έχεις να συμπέσει η κατάλληλη στιγμή με την εστίαση στο σωστό σημείο σε μια ριπή οπως την κάνει η G7 ;) .. λιγότερο από 1% λέω εγω.
θα ηθελες να το αναλυσεις γιατι δεν σε παρακολουθω ?
δεν ειναι βιαστικό μιας και ειμαι ετοιμος για γήπεδο ....

Last edited:

ας κανω μια δυο επιπλεον διευκρινησεις που ισως βοηθησει να καταλαβουν μερικοι την δική μου οπτική γωνία που μπορει να βοηθησει η τεχνική αυτη, γνωρίζοντας και τις αδυναμίες του εξοπλισμού μου μιας και έχουν περάσει απο τα χέρια μου παρα πολλες m43 μηχανές και φακοί και τους έχω δοκιμάσει σε διαφορες συνθήκες....

καταρχην να τοποθετηθω ότι δεν ειναι ένα χαρακτηριστικο που θα χρησιμοποιησει ευκολα καποιος εμπειρος που ξερει πως να αλλαζει γρηγορα σημεια εστιασης, τρόπο εστίασης (μονό ή πολλα σημεια εστίασης ή και MF), S–AF ή CAF , αλλα κυρίως απευθυνεται στον ερασιτέχνη και τον βοηθά σε δυσκολες περιπτωσεις να φευγει με μια καλά εστιασμένη φωτο έστω και μικρότερης ανάλυσης,

παραδειγμα 1, ειναι σχετικά σκοτεινά και έχεις φακό τον εξαιρετικο 12-32 που δεν διαθετει καν δαχτυλίδι MF για διορθωση χειροκίνητα της εστίασης, προσπαθεις να εστιασεις στο θεμα σου και κρεμαει (όσοι έχουν τον φακό το έχουν δεί να συμβαίνει και δεν είναι χαρακτηριστικό μόνο αυτου του φακού), ελάχιστα πιο δίπλα και μεσα στην ίδια σκηνή υπάρχει αρκετή διαφορά κοντραστ, κανοντας χρήση της συγκεκριμένης λειτουργίας θα εστιάσει εκεί και μετά ευκολα θα αλλάξει την θέση της εστίασης στο αρχικά δύσκολο σημείο που λόγω έλλειψης κοντραστ αδυνατούσε η μηχανή να εστιάσει,

παράδειγμα 2ο, θυμαστε μερικοι τον Γιαννη τον Σπύρου (-bye-) με LX100 που προσπαθούσε να εστιασει σε χριστουγενιατικο δενδρο με πολλά φωτάκια (highlights) και η μηχανή λάθευε ? δεν ειναι χαρακτηριστικό μονο της LX100, μπορω να το αναπαραγαγω ευκολα με σχεδόν τις περισσότερες μ43 μηχανες ακομη και με την ΕΜ1 , όταν πίσω απο το θέμα π.χ. ένα μπουκάλι σε σκιερο χώρο υπάρχουν έντονα highlights και έχεις 9 σημεια εστιασης (ακομη και με το ενα πολλες φορες) η μηχανή 7 στις 10 φορές θα πάει να εστιάσει πίσω ... και καλά να βλέπεις ευκολα το στόχο όπως το μπουκάλι, θα βρεις τροπο να το ξεπεράσεις, αν δεν το αντιληφθεις όμως ?(εκει κολαγε το πουλί μεσα στις φυλλωσιές ή το σκιουράκι που κυνήγαγα να εστιάσω μεσα στο δένδρο στο σχετικό τεστ της G7 αν θυμαται κανεις... ποσταρα και φωτό λιγες σελίδες πριν...) ,
Πόσες φορές λίγες ώρες μετά στο ξενοδοχείο ή χειρότερα όταν γυρίσει κανείς απο ταξίδι, έχει δεί φωτό που έχει χάσει την εστίαση για λίγο και δεν το αντιλήφθηκε στην οθονη προεπισκόπησης μιας και είχε ηλιο ή δεν έκανε μεγενθυνση....

μπορω να αναφέρω κιαλλα παραδείγματα (ακόμη και αυτά που μπορει να συναντησει και ο εμπειρος επαγγελματίας σε μυστήριο , macro ...) αλλά θα κουράσω, για εμένα η λειτουργία σαν ιδέα έχει χρησιμότητα αλλά θα συμφωνήσω πως θέλει κιαλλη περαιτέρω εξέλιξη για να ολοκληρωθεί (αύξηση καρέ, αυξηση ποιοτητας στο μελλον με τα 8Κ κλπ.) , ότι δηλ κανει η Olympus με την εξέλιξη της τεχνικής focus bracketing που π.χ. στην ΕΜ5 ΙΙ έδωσε αρχικά 99 φωτο ενω στην ΕΜ1 999φωτό και προσθεσε και flash μεταξυ τους ή με την τεχνική focus shift για hires που αυτη την στιγμή έχει μειωμένη χρηστικότητα ή την τεχνική Keystone για διόρθωση γεωμετρίας ,
δεν είναι γκατζετιές , ολα είναι χρήσιμα εως ένα σημείο και στην διάθεση του φωτογραφου να εκτιμήσει αν θα τα χρησιμοποιήσει ή όχι ...

Από πρακτική σκοπιά εξετάζοντάς το, πότε θα μπαίνεις στο ειδικό αυτό mode του post focus;
Θα βλέπεις χριστουγεννιάτικο δέντρο με φωτάκια και θα λες στάσου να μπω στο post focus μη μου κλέψουν την εστίαση τα φωτάκια;

Λες ότι θα το κάνει ο άπειρος χρήστης. Σιγά μην κάθεται ο περιστασιακός χρήστης να στραβώνεται στη μικρή οθόνη της μηχανής επιλέγοντας εκ ων υστέρων διάφορα σημεία εστίασης. Ή θα κάτσει να το κάνει σπίτι επιλέγοντας μεταξύ 49 λήψεων;

Η περίπτωση που δεν αντιλαμβάνεται καν ο χρήστης τη μηχανή να δυσκολεύεται προϋποθέτει ότι θα είναι μόνιμα η μηχανή στο post focus mode, δηλαδή θα τραβάει μόνιμα με κάθε κλικ ριπή 50 λήψεων.

Και το τελευταίο και βασικότερο, έστω ότι θα βρεθεί περίπτωση που το focus mode έσωσε την κατάσταση, προσφέροντας φωτό εστιασμένη στο επιθυμητό σημείο, πόσες είναι οι πιθανότητες να είναι αυτή η λήψη τόσο αξιόλογη που να άξιζε ο κόπος;

Last edited:
Δεν καταλαβαίνω τον αρνητισμό σας για μια καινούργια δυνατότητα που στην τελική η panasonic την προσφέρει δωρεάν.
Είναι μια αρχή για κάτι καλύτερο στο μέλλον οπότε είναι καλοδεχούμενο.

Αντί να κάνει o χρήστης 'spray focus and pray', προτιμότερο να τραβήξει κανονική ροή 4Κ βίντεο κι ας χτυπήσει και δυο-τρεις φορές παραπάνω το 'touch focus' στην οθόνη. Τουλάχιστον θα του μείνει και το βίντεο, που μπορεί να περιλαμβάνει και κίνηση από ανθρώπους, δηλαδή στιγμές που αξίζει να μην τις χάσει και όχι να περιορίζεται με το post focus σε 50 στατικές λήψεις του σκοτεινού μπουκαλιού με φόντο τα φωτάκια. Μέσα στο βιντεάκι που θα τραβήξει θα περιλαμβάνεται και το περιβόητο μπουκάλι. Μπορεί να το απομονώσει μετά από το βίντεο που θα του μείνει. Εξάλλου είτε σε βίντεο mode είναι είτε σε post focus, ίδιας ποιότητας θα είναι τα μεμονωμένα καρέ.

δεν ειναι καθολου ετσι οπως τα περιγραφεις Γιαννη (κατα την γνωμη μου παντα), φυσικά και δεν προσπαθω να σε πεισω ομως, έχεις την γνωμη σου και εγω την δική μου...

σε αυτα που έγραψες να παω καταρχήν ότι πολυ ευκολα τη συγκεκριμενη λειτουργια ακομη και ο απειρος χρηστης την βαζει πρωτη στο quick menu και αμεσα με το πατημα ενος κουμπιου την εχει ετοιμη ...

δευτερο όχι ο άπειρος αλλά και ο πιο πεπειραμένος όπως εγω δεν μπορώ να πάρω critical focus με touch στην οθονη με τα χοντροδαχτυλά μου και ειδικα αν βιαζεσαι, αν τωρα εσυ προλαβαινεις με touch να πετυχεις το σκιουρακι μεσα στο χαμό απο κλαδια δενδρου σου βγαζω το καπέλο ... τραβηξα με 4Κ photo mode αρκετα κλιπακια, σε αλλα ηταν 10 ποντους πιο πισω νετ η εστιαση , σε αλλα λιγο πιο μπροστα, σε αλλα πανω στο σκιουράκι αλλα ειχε πεσει κλαδι και τοκρυβε, σε αλλα το μάτι δεν ηταν γαρίδα, και στα περισσότερα ημουν με φακο ζουμ (35-100/2.8, 50-200/2.8-3.5) και εκανα AF και χειροκινητη διορθωση μετα για να καταφερω να ειμαι οσο το δυνατον πιο σωστος...

αλλο γρηγορο παραδειγμα που θα ηταν χρησιμη μια τετοια λειτουργία ειναι όταν λειτουργείς με πίεση χρόνου, π.χ. σε μυστηριο ως 2ος φωτογραφος και με φακό macro (με ελαχιστο χρονο) που αργει και λιγο να εστιασει τράβηξα βερες ακινητες απο κοντα σε ριπη 3-4 φωτο, οι φωτο ηταν εστιασμενες σωστά αλλα όχι ακριβως στα ονοματα όπως εκεινη την στιγμη ειδα γιατι πιθανον κουνηθηκα ελαχιστα ...(εκει και με 4κ photo mode θα ημουν Οκ πιθανον), βεβαια παραμενει ότι η ποιοτητα δεν θαναι κορυφαια αλλα κοντοζυγωνει και το 8Κ

θα ηθελες να το αναλυσεις γιατι δεν σε παρακολουθω ?
δεν ειναι βιαστικό μιας και ειμαι ετοιμος για γήπεδο ....

Κωστα εννοω οτι σε σκηνή που δεν είναι στατική πολύ δύσκολο να συμπέσει η "σωστή στιγμή" με τις εστιασμένες φωτο. Στα 2sec το σκιουράκι/πουλάκι μπορεί να μετακινηθεί/αλάξει πόζες και 10 φορές .. θέλει πολύ τύχη να συμπέσουν οι φωτό να εστιάσουν στο σωστό σημείο την κατάλληλη στιγμή.

Χρησιμότητα σίγουρα υπάρχει σε καποια σενάρια όπως το παράδειγμά σου με τις βερες.

"αλλα να ειναι σωστα εστιασμενη στο θεμα την κατάλληλη στιγμή"

Σωστα, βάλε τώρα τι πιθανότητες έχεις να συμπέσει η κατάλληλη στιγμή με την εστίαση στο σωστό σημείο σε μια ριπή οπως την κάνει η G7 ;) .. λιγότερο από 1% λέω εγω.

Εδώ να ρωτήσω, σε αυτή τη λειτουργία δεν ξεκινά η μηχανή με μια αναφορά βάση του σημείου/σημείων εστίασης που έχουν επιλεγεί αρχικά; Αν ναι, η πιθανότητα δεν είναι τόσο μικρή. Αν όχι και απλά ξεκινά να σαρώνει όλα τα επίπεδα ξεκινώντας πχ από το κοντινότερο τότε πράγματη είναι ελάχιστη για κινούμενα θέματα, εκεί θες... πολλούς φακούς μαζί, κάπου είχε πάρει το μάτι μου μια μηχανούλα με καμιά 20αρια φακουδάκια prime και αισθητήρες, λεγόταν Light- κάτι νομίζω...

Όλα αυτά είναι οι δυνατότητες που δίνουν οι σύγχρονοι επεξεργαστές και αισθητήρες, αν κάποια στιγμή δούμε 4κ σε 100fps εκεί θα έχει νόημα... όπως και τα high res modes στο χέρι στη φωτογραφία αντίστοιχα.

edit: καλές οι επιπλέον δυνατότητες, αλλά ακόμα και σήμερα σε κάποιες περιπτώσεις το σύστημα εστίασης που λέγεται... ανθρώπινο μάτι και εγκέφαλος είναι αξεπέραστο. Παράδειγμα η macro φωτογράφηση και το βίντεο.

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Panasonic G7

δεν ειναι καθολου ετσι οπως τα περιγραφεις Γιαννη (κατα την γνωμη μου παντα), φυσικά και δεν προσπαθω να σε πεισω ομως, έχεις την γνωμη σου και εγω τη δική μου...

Κρίνεις το post focus σαν να είναι μια ικανή και αποδοτική λειτουργία που βασίζεται σε φωτογραφικό mode, ενώ μιλάμε καθαρά για βίντεο DFD AF.
Δεν αμφισβητώ τη δυσκολία του AF που έχουν οι μηχανές μ4/3 στα παραδείγματά σου. Αλλά δεν καταλαβαίνω πού βασίζεις την αισιοδοξία σου ότι η λύση θα είναι το DFD του βίντεο mode. Εκτός και αν η εμπειρία σου από την απόδοση του DFD στο βίντεο προδιαθέτει τέτοια αισιοδοξία. Η δική μου πάντως όχι.

Κι εξηγούμαι:
Με όση δυσκολία ή αποτυχία θα εστιάσει η μηχανή σε φωτογραφικό mode σε δύσκολο θέμα με μειωμένο κοντράστ, με διπλάσια δυσκολία και πιθανότητες αποτυχίας θα το κάνει η μηχανή σε post focus, δηλ. σε βίντεο mode. Το σκιουράκι στο δέντρο ανάμεσα από κλαδιά λιγότερες πιθανότητες θα έχεις να το πιάσεις με post focus. Όπως δεν το συνέλαβες προσπαθώντας, το ίδιο ανεστίαστο θα το έχεις στο καρέ που του αναλογεί κατά τη λήψη post focus.

Επειδή θα τραβήξει 49 καρέ η μηχανή, όσα και τα σημεία εστίασης, δεν σημαίνει ότι θα βγουν και τα 49 εστιασμένα και εκμεταλλεύσιμα.

Το DFD τι κάνει; Συγκρίνει δύο σημεία εστίασης, συγκρίνοντας την αντίθεση μεταξύ θέματος και φόντου και κλειδώνει στο θέμα. Σε φωτογραφικό mode, αυτό απαιτεί 1/14 του δευτερολέπτου, ή αλλιώς 0,07", και αυτή είναι η βέλτιστη ταχύτητα, μετρημένη με τον 14-140.

Το DFD σε βίντεο mode είναι λιγότερο αποδοτικό από φωτογραφικό mode γιατί απλά δεν προλαβαίνει τα 30 καρέ το δευτερόλεπτο.
Το post focus βασίζεται στο DFD του βίντεο mode, όπως μαρτυρούν τα 30 καρέ το δευτερόλεπτο.
30 καρέ x 0,07"που απαιτεί το DFD, κανονικά θα απαιτούνταν πάνω από 2" για να έχει ίδια απόδοση το DFD σε βίντεο mode.

Ο ισχυρισμός επομένως ότι το post focus θα βοηθήσει τον χρήστη να φύγει με μια εστιασμένη φωτογραφία σε δύσκολες συνθήκες είναι άτοπος.
Θα έλεγα ακριβώς το αντίστροφο, ότι το post focus θα μειώσει στο μισό τις πιθανότητες να φύγει ο χρήστης με εστιασμένη φωτογραφία στο επιθυμητό δύσκολο θέμα του με μειωμένο κοντράστ.

Εφόσον λοιπόν δεν σώζει τον χρήστη σε δύσκολες συνθήκες, αλλά αντίθετα του μειώνει τις πιθανότητες για εστιασμένο καρέ, η χρήση του post focus περιορίζεται σε θέματα με καλό κοντράστ και φωτισμό. Όσο δηλαδή ακριβώς απαιτεί η λήψη βίντεο 4Κ, μόνο που κατά το post focus έχουμε και τον πρόσθετο περιορισμό να είναι απόλυτα στατικό το θέμα.

Για γρήγορη λήψη χαμηλής ανάλυσης καρέ με προοπτική focus stacking για μάκρο να δεχτώ τη χρησιμότητα του post focus, αν και θα προτιμούσα, αφού μιλάμε για μικρά μεγέθη αρχείων, να γινόταν το focus stacking εντός μηχανής. Ειδάλλως καλύτερα σε photo mode να γίνονταν οι λήψεις, πλήρους ανάλυσης και ποιότητας, σε 8" αντί 2". Δε χάλασε ο κόσμος, αφού ούτως ή άλλως απαιτείται τρίποδο.

Last edited:
Η post focus λειτουργία, έρχεται ΔΩΡΕΑΝ με firmware update.
Σε κάποιες περιπτώσεις θα είναι χρήσιμη.
Δεν βαραινει, δε χρεωνει, δεν υποχρεωνει, δεν υποκαθιστα.
Απλα ΠΡΟΣΘΕΤΕΙ μια επιπλέον δυνατότητα.
Γιατί λοιπόν να μην υπάρχει;
"Το περισσότερο δε βλάπτει " λεω εγω...

ακομη δεν τοδαμε Γιαννη το βαπτισαμε:flipout:, ναι μπορει ναναι και αχρηστο αν δεν βοηθα σε δυσκολες περιπτώσεις και βασιζεται στην χρηση του DFD σε βιντεο όπως την έζησες εσύ πριν 1 χρόνο, αυτο θα το δουμε μετα τα πρωτα τεστ, αλλα μην ξεχνας ότι το DFD το χρησιμοποιει η GH4 και στην λειτουργία CAF για φωτο και δεν τα παει καθόλου ασχημα με τους φακους που έχουν αναλογη λειτουργια, δεν ξερουμε με ακρίβεια τι αλγόριθμους χρησιμοποιει και πως μελλοντικά μια τετοια λειτουργία θα εξελιχθει , μπορει στο μελλονμε ταχυτερους επεξεργαστες,buffer κλπ. να επιτρεπει στο χρήστη π.χ. να ορίζει ένα κουτι μέσα στην σκηνή όπου θα περιορίζεται η βηματική εστίαση σε photo 4k ή να το δέσει με το face recoognition, είναι απλα μια ακομη δυνατοτητα που σου παρεχει η CDAF τεχνολογία, θα δειξει με τον καιρό αν θα μεινει απλη αναφορά στο μενου ...

Υ.Σ.
Ηλια το σκιουρακι ναι μεν χοροπηδαγε μεσα στα κλαδια αλλα καθοταν πανω απο 1-2 λεπτα σε καθε θεση οποτε υπηρχε ανεση χρονου για χρηση τετοιας λειτουργιας

Last edited:
Η post focus λειτουργία, έρχεται ΔΩΡΕΑΝ με firmware update.

«Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας»:flipout:

εχει δικαιο ο nicksoti, ματι/εγκεφαλος
και η αυτοεκτιμηση??
δλδ απο φωτογραφοι θα γινουμε χειριστες φωτογραφικης μηχανης???

Οσοι κρατούν μια μηχανή στα χέρια δεν είναι υποχρεωτικά φωτογραφοι.
Κατι πρέπει να κάνουν οι εταιρείες και γι αυτούς.
Αλλωστε, και χωρίς τα ηλεκτρικά παραθυρα, το αυτοκίνητο τσουλαει, αλλα ο οδηγος σήμερα στραμπουλιεται.
Παλιά, όταν δεν υπήρχαν, δεν του έλειπαν ;)

Evolution.

Και μετά θέλουμε εκσυγχρονισμό του κράτους και της ζωή μας.
Εδώ γκρινιαζουμε για την τελευταία λειτουργία μιας φωτογραφικής.

Να δείτε που από το DFD θα καταλήξουμε στα χθεσινά στη Λεωφόρο χεχε...

Παιδιά χίλιες φορές να στραμπουλάμε το μυαλό μας και να σχολιάζουμε τεχνολογία και τεχνικές, από τις αναρτήσεις του στυλ "Καλύτερη DSLR μέχρι τα Χ ευρώ για ημιεπαγγελματική χρήση". Με τόσα στο κεφάλι μας, το μυαλό παύει να στροφάρει και χρειάζονται τέτοιοι διάλογοι για να μας το ξυπνούν...

Re: Απάντηση: Re: Panasonic G7

ακομη δεν τοδαμε Γιαννη το βαπτισαμε:flipout:, ναι μπορει ναναι και αχρηστο αν δεν βοηθα σε δυσκολες περιπτώσεις και βασιζεται στην χρηση του DFD σε βιντεο όπως την έζησες εσύ πριν 1 χρόνο, αυτο θα το δουμε μετα τα πρωτα τεστ, αλλα μην ξεχνας ότι το DFD το χρησιμοποιει η GH4 και στην λειτουργία CAF για φωτο και δεν τα παει καθόλου ασχημα με τους φακους που έχουν αναλογη λειτουργια, δεν ξερουμε με ακρίβεια τι αλγόριθμους χρησιμοποιει και πως μελλοντικά μια τετοια λειτουργία θα εξελιχθει , μπορει στο μελλονμε ταχυτερους επεξεργαστες,buffer κλπ. να επιτρεπει στο χρήστη π.χ. να ορίζει ένα κουτι μέσα στην σκηνή όπου θα περιορίζεται η βηματική εστίαση σε photo 4k ή να το δέσει με το face recoognition, είναι απλα μια ακομη δυνατοτητα που σου παρεχει η CDAF τεχνολογία, θα δειξει με τον καιρό αν θα μεινει απλη αναφορά στο μενού

Ακριβώς για να μην το βαφτίζουμε ως σωτήρια νέα ανακάλυψη, που θα μας χαρίσει εστιασμένες λήψεις σε δύσκολες συνθήκες γίνεται και ο αντίλογος.

Δεν υπάρχει "αν" βασίζεται το post focus στο βίντεο DFD, είναι δεδομένο ότι βασίζεται σε αυτό, αλλιώς δεν θα ήταν 4K η ανάλυση, ούτε 30 καρέ το δευτερόλεπτο οι λήψεις, αλλά 16MP και 6fps, όσα δηλαδή ισχύουν σε photo mode με AF μεταξύ των λήψεων.

Της G7 η ταχύτητα είναι το 0,07" για επίτευξη εστίασης με το DFD, όπως και της GH4. Οπότε τα συμπεράσματά μου από την εμπειρία χρήσης της GH4 ισχύουν και για την G7. Και το 0,07" είναι η καλύτερη δυνατή ταχύτητα μετρημένη με τον 14-140.

Η απόδοση του DFD σε photo mode σε SAF ή και σε CAF δεν είναι ενδεικτική της απόδοσης στο βίντεο mode, που είναι αισθητά χειρότερο, αφού το DFD δεν προλαβαίνει τα 30fps.
Εδώ καλά-καλά το βίντεο CAF δεν τα καταφέρνει στο 4Κ, που έχει τα γειτονικά της κίνησης σημεία εστίασης να υπολογίσει, πώς περιμένουμε να γίνει το θαύμα να καταφέρει η μηχανή να έχει καλή απόδοση στο post focus DFD, με 30 διαφορετικά διάσπαρτα στο κάδρο σημεία εστίασης το δευτερόλεπτο; Και όχι μόνο να τα καταφέρνει, αλλά και να μας σώσει από δύσκολες συνθήκες όπου προσπαθούσαμε και δεν πετυχαίναμε εστίαση!

Ούτε τα γράμματα στο εσωτερικό της γέρας θα καταφέρει, αν είναι σκιερό το σημείο χωρίς κοντράστ και μας δυσκόλευε από πριν.
Αν δεν το έχει καταφέρει το DFD σε photo mode, μην περιμένουμε να το πετύχει το video DFD.
Αν πάλι είναι πεντακάθαρα και φωτισμένα τα γράμματα, θα ήταν πανεύκολο να το είχαμε πετύχει εξαρχής σε photo mode, εκτός και αν τόσο πια δεν το είχαμε σκεφτεί ώστε να ψαχουλεύουμε την οθόνη εκ των υστέρων να το πετύχουμε με post focus, αντί να ασχολούμαστε με την επόμενη λήψη μας.

To τι θα γίνει στο μέλλον και πόσο θα προχωρήσει η τεχνολογία είναι άλλο κεφάλαιο. Εγώ αναφέρομαι στην απόδοση που μπορούμε να περιμένουμε από την G7 με βάση τα σημερινά δεδομένα.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Panasonic G7

Ακριβώς για να μην το βαφτίζουμε ως σωτήρια νέα ανακάλυψη....

To τι θα γίνει στο μέλλον και πόσο θα προχωρήσει η τεχνολογία είναι άλλο κεφάλαιο. Εγώ αναφέρομαι στην απόδοση που μπορούμε να περιμένουμε από την G7 με βάση τα σημερινά δεδομένα.

Mα αυτη ειναι ακριβως η διαφορά μας, εγω μιλω εξαρχής για τυχον πλεονεκτήματα που θα έχει το post focus εαν και εφόσον λειτουργει σωστά και όχι για την πρωτη υλοποιηση του, η DFD τεχνολογια που αναπτυσει η Panasonic είναι μια σχετικά προσφατη τεχνική εστίασης διαφοροποιημένη απο το κλασσικό CDAF και ως βασική αρχή έχει την πρόβλεψη σωστά της εστιασης σε μια σκηνή, όπως ήδη ξέρεις πρωτοεμφανιστηκε στην GH4 πριν 1 χρονο περίπου και δεν νομίζω να έχει τερματίσει σε απόδοση, έχει συμφωνα με την Panasonic ακόμη πολλά περιθώρια βελτίωσης, τυχόν συντομη εξέλιξη της θα βελτιωσει ταυτόχρονα και την λειτουργια αυτη τόσο σε photo όσο και σε video, αυτο μπορει να τα δουμε αμεσα και με επερχόμενα νεα firmware στις υπαρχουσες μηχανές που το υποστηρίζουν.... όπως αυτο τωρα το firmware που σε εμβρυακή μορφή πρωτοβάζουν το post focus.... μπορει και όχι και να το δουμε μονο σε νεα μοντελα μετά απο 10 χρόνια όπως δείχνεις να πιστευεις εσύ ...... ε τοτε σιγουρα θα ειναι μια λειτουργία χωρις ουσία ... στο κάτω κάτω δεν σου πουλησαν την μηχανή με τυράκι το post focus....

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Panasonic G7

Καλησπέρα στη παρεα.
είμαι ένα βήμα πριν για να αποκτήσω την G7 η μεταχειρισμενη canon 6d (γύρω στα 900 -1000 )
η χρήση θα ειναι κυρίως για βίντεο επαγγελματικο ( υπ όψιν δεν ξερω να τραβαω) για αυτο ψάχνω ενα σώμα για να μάθω,
ο αδερφός μου ως φωτογραφος εχει φακούς nikon που μπορει να μου δωσει κάποιους για να ξεκινήσω.. και το δίλημμα ειναι το εξής: να πάρω μια μεταχειρισμενη 6d και μοντουρα για nikon φακους μιας και δεν εχω καθόλου φακούς canon η να παρω την g7 και speedbooster η μοντουρα για nikon , απο την αλλη θελω να εκμεταλλευτώ το 4κ , το focus peaking και τα αλλα καλούδια της G7... καθοτι απειρος αλλα...m3/4 vs FF αισθητηρας..πρεπει να συνυπολογίσω στο budget..φακοί , μονοποδο , κεφαλη και δεν ξερω τι να κανω...

τα φώτα σας ευχαριστω πολυ !

Για καλό video δεν προτείνεται η 6D. Απο Canon μόνο η 5DIII (καλά και κάποιες ακόμη ακριβότερες ..) έχει καλές προδιαγραφές ειδικά με το Magic Lantern .. αλλά πάλι θα σου λείψουν χρήσιμα λειτουργικα στοιχεία που ούτε η 5DIII έχει (σπαστη οθόνη, touch klp)

Aντι για G7 θα έλεγα να πας σε μεταχειρισμένη GH4 που είναι επαγγελματικών προδιαγραφών .. πολύ ανώτερη και ποιότητα σώματος και μπαταρία μεγάλη και σε θέματα ποιότητας video με αντοχή σε επεξεργασία (vlog, 100Mbps 1080, 4:2:2 10bit), και υπερθερμανση, διάρκεια λήψης και είσοδοι έξοδοι ) και με το speedbooster βελτιώνεται και στα σκοτεινά .. (για το 4Κ βολεύει το SB 0.64x)

δεν ξερω ποσο παει Gh4 μεταχειρισμενη και αν υπαρχει, αν και πιστευω ανεβαίνω σε λεφτά αρκετα, και αυτη στηγμη δεν μπορω να διαθεσω παραπανω απο 1000 για σωμα γιατι πρεπει να διαθεσω και για τα υπόλοιπα καποια χρήματα....