Re: Απάντηση: Re: Panasonic G7
δεν ειναι καθολου ετσι οπως τα περιγραφεις Γιαννη (κατα την γνωμη μου παντα), φυσικά και δεν προσπαθω να σε πεισω ομως, έχεις την γνωμη σου και εγω τη δική μου...
Κρίνεις το post focus σαν να είναι μια ικανή και αποδοτική λειτουργία που βασίζεται σε φωτογραφικό mode, ενώ μιλάμε καθαρά για βίντεο DFD AF.
Δεν αμφισβητώ τη δυσκολία του AF που έχουν οι μηχανές μ4/3 στα παραδείγματά σου. Αλλά δεν καταλαβαίνω πού βασίζεις την αισιοδοξία σου ότι η λύση θα είναι το DFD του βίντεο mode. Εκτός και αν η εμπειρία σου από την απόδοση του DFD
στο βίντεο προδιαθέτει τέτοια αισιοδοξία. Η δική μου πάντως όχι.
Κι εξηγούμαι:
Με όση δυσκολία ή αποτυχία θα εστιάσει η μηχανή σε φωτογραφικό mode σε δύσκολο θέμα με μειωμένο κοντράστ, με διπλάσια δυσκολία και πιθανότητες αποτυχίας θα το κάνει η μηχανή σε post focus, δηλ. σε βίντεο mode. Το σκιουράκι στο δέντρο ανάμεσα από κλαδιά λιγότερες πιθανότητες θα έχεις να το πιάσεις με post focus. Όπως δεν το συνέλαβες προσπαθώντας, το ίδιο ανεστίαστο θα το έχεις στο καρέ που του αναλογεί κατά τη λήψη post focus.
Επειδή θα τραβήξει 49 καρέ η μηχανή, όσα και τα σημεία εστίασης, δεν σημαίνει ότι θα βγουν και τα 49 εστιασμένα και εκμεταλλεύσιμα.
Το DFD τι κάνει; Συγκρίνει δύο σημεία εστίασης, συγκρίνοντας την αντίθεση μεταξύ θέματος και φόντου και κλειδώνει στο θέμα. Σε φωτογραφικό mode, αυτό απαιτεί 1/14 του δευτερολέπτου, ή αλλιώς 0,07", και αυτή είναι η βέλτιστη ταχύτητα, μετρημένη με τον 14-140.
Το DFD σε βίντεο mode είναι λιγότερο αποδοτικό από φωτογραφικό mode γιατί απλά δεν προλαβαίνει τα 30 καρέ το δευτερόλεπτο.
Το post focus βασίζεται στο DFD του βίντεο mode, όπως μαρτυρούν τα 30 καρέ το δευτερόλεπτο.
30 καρέ x 0,07"που απαιτεί το DFD, κανονικά θα απαιτούνταν πάνω από 2" για να έχει ίδια απόδοση το DFD σε βίντεο mode.
Ο ισχυρισμός επομένως ότι το post focus θα βοηθήσει τον χρήστη να φύγει με μια εστιασμένη φωτογραφία σε δύσκολες συνθήκες είναι άτοπος.
Θα έλεγα ακριβώς το αντίστροφο, ότι το post focus θα μειώσει στο μισό τις πιθανότητες να φύγει ο χρήστης με εστιασμένη φωτογραφία στο επιθυμητό δύσκολο θέμα του με μειωμένο κοντράστ.
Εφόσον λοιπόν δεν σώζει τον χρήστη σε δύσκολες συνθήκες, αλλά αντίθετα του μειώνει τις πιθανότητες για εστιασμένο καρέ, η χρήση του post focus περιορίζεται σε θέματα με καλό κοντράστ και φωτισμό. Όσο δηλαδή ακριβώς απαιτεί η λήψη βίντεο 4Κ, μόνο που κατά το post focus έχουμε και τον πρόσθετο περιορισμό να είναι απόλυτα στατικό το θέμα.
Για γρήγορη λήψη χαμηλής ανάλυσης καρέ με προοπτική focus stacking για μάκρο να δεχτώ τη χρησιμότητα του post focus, αν και θα προτιμούσα, αφού μιλάμε για μικρά μεγέθη αρχείων, να γινόταν το focus stacking εντός μηχανής. Ειδάλλως καλύτερα σε photo mode να γίνονταν οι λήψεις, πλήρους ανάλυσης και ποιότητας, σε 8" αντί 2". Δε χάλασε ο κόσμος, αφού ούτως ή άλλως απαιτείται τρίποδο.