Panasonic G80/85 Video

Re: Panasonic G80-G85

Πολύ πίσω θα έλεγα....δοκίμασα πρόσφατα την G7 και το dfd..απογοητευτικά εντελώς, σε βίντεο 4κ απλά ανύπαρκτο AF, σε 1080p απλώς το παλεύει άλλα κάτω του μέτριου, σε φώτος απλά μέτριο και όχι κάτι ιδιαίτερο, μια entry level dslr έχει σαφώς καλύτερο caf σε φώτος.......θέλει πολύ δουλειά η panasonic σε αυτό τον τομέα....

Απάντηση: Panasonic G80-G85

Αντί να "σπειρουν" κάμποσα PDAF photosites στον αισθητήρα, όπως κάνουν οι υπόλοιπες εταιρείες, κάθονται και παλεύουν με DFD και διάφορες άλλες κΕνοτομιες που έχουν πολυυυυυ ψωμί ακόμα για να αποδώσουν.

Απάντηση: Re: Panasonic G80-G85

Τα ίδια έκαναν και με την σταθεροποιηση , επέμεναν στους φακοϋς τόσα χρόνια μεχρι που κατάλαβαν ότι χάνουν πωλήσεις απο την Ολυμπους ακόμη και στο βίντεο (που ηταν το δυνατο τους σημεϊο) γιατί καποιος ερασιτέχνης προτιμά να βλέπει γάλα το παιδάκι του παρά να το βλέπει σε 4K ποιότητα κουνημένο, σε 1.5 γενιά μηχανής φτάσανε (σχεδόν) στο επίπεδο της Olympus που έχει τεχνογνωσία πολυετή στον τομέα αυτό και βάλανε ένα ευχάριστο πονοκέφαλο σε όλους όσους είναι στο σύστημα.

Ειναι όντως περίεργο που τόσο καιρό με την τεχνογνωσία που έχουν στο βίντεο δεν κατάφεραν να εξελίξουν ένα πιο προηγμένο τρόπο εστίασης σε CAF , και εγώ νομιίζω οτι το DFD είναι καταδικασμένο όχι μόνο για την τελική του απόδοση αλλά γιατί υποχρεώνει τον χρηστη να αγοράζει μονο φακούς της εταιρίας κάτι που δεν αρέσει σε όλους τωρα ειδικά που τα σώματα έχουν σταθεροποίηση και μπορει εϋκολα κανείς να τα παντρέψει και με Ολυ, Σίγμα φακοϋς.

Κώστα ισχύει αυτό που λες με τους φακούς, άλλα και πάλι αν το DFD έκανε αυτά που διαφημίζονται τότε δεν θα μιλάγαμε, άλλα στην πράξη ελάχιστα έχει να προσφέρει στο βίντεο και μόνο στις φώτο έχει μια σχετικά αποδεκτή απόδοση άλλα και πάλι κάτω του μετρίου...πρέπει η Panasonic Να κινηθεί άμεσα, ακόμα και η Fuji κατάφερε να φτιάξει ένα σύστημα με αξιοπρεπές caf σε βίντεο και φώτο....και είναι άσχημο αυτό γιατί το σύστημα m4/3 ξεκίνησε σαν ο πρωτοπόρος σε θέματα εστίασης και κοντεύουμε να φτάσουμε στο σημείο να κοντεύει να γίνει ουραγός....

μην τα παραλετε σε SAF ειναι πυραυλος φωτογραφικά και δεν χρειαζεται το CAF παρα μονο σε συγκεκριμενες φωτογραφικες περιπτωσεις αφου με SAF και καλη ριπη πιανεις σχεδον τα παντα αμα το μαθεις σωστα, ουτε το CAF ειναι πανακεια αμα δεν ξερεις την χρήση του δεν εχει καλο buffer η μηχανή, καλή ριπή και πολυ καλό EVF με αμεση ανταπόκριση ακόμη και στα βραδυνα, όλα αυτα προυποθετουν ακριβή σχετικά μηχανή και όχι low budjet σωμα... πακέτο πάνε όχι ξέχωρα στις ακάθρεπτες

οσο για την FUJI πολυ καλά έκανε, όμως μεχρι τωρα τοχει βάλει μονο στις ακριβες μηχανες της XT2,xpro2 που βγήκαν πάνω απο χιλιάρικο, να δουμε τι θα δώσει στην επερχόμενη XT20 και βλέπουμε...
οσο για το βιντεο αν εγω θα το δουλευα επαγγελματικά θα βασιζόμουν σε MF όπως οι περισσότεροι, για τους ερασιτεχνες σαν κι εμενα ενα καλό CAF θα ηταν λύση και εκεί βλέπω την χρησιμοτητα του ακόμη και στα φθηνά υβριδικά σώματα.

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Panasonic G80-G85

μην τα παραλετε σε SAF ειναι πυραυλος και δεν χρειαζεται το CAF παρα μονο σε συγκεκριμενες φωτογραφικες περιπτωσεις αφου με SAF και καλη ριπη πιανεις σχεδον τα παντα αμα το μαθεις σωστα, ουτε το CAF ειναι πανακεια αμα δεν ξερεις την χρήση του, οσο για την FUJI πολυ καλά έκανε, όμως μεχρι τωρα τοχει βάλει μονο στις ακριβες μηχανες της XT2,xpro2 που βγήκαν πάνω απο χιλιάρικο, να δουμε τι θα δώσει στην επερχόμενη XT20 και βλέπουμε...

Σε saf σχεδόν όλες οι m4/3 είναι πύραυλος, απλά και εδώ έχουν βελτιωθεί αρκετά όλοι οι υπόλοιποι...βέβαια ειδικά η Panasonic που έχει στα ατού της το βίντεο, πρέπει να προσφέρει κάτι καλύτερο σε caf....τώρα σαφώς και με το γρήγορο saf των m4/3 κάνεις δουλειά άλλα δεν αναιρεί το γεγονός ότι σε caf έχουν μείνει πίσω...το caf αν λειτουργεί σωστά δεν σου χρειάζεται σχεδόν καθόλου το γρήγορο saf, στην Α6000 που είχα την είχα σχεδόν μόνιμα σε caf, εκτός και αν τραβούσα μόνο Landscape όπου εκει δεν σε ενοχλεί αν δεν είναι σφαίρα το saf....απλά δεν μπορώ να καταλάβω ειδικά την Panasonic να βγάζει μια μηχανή σαν την G80 και να μην έχει φτιάξει ακόμα το Caf τουλάχιστον σε βίντεο....

Ακριβως αυτη η τεχνογνωσία στο video τους έσπρωξε στο δρόμο του CDAF ..
Εννοώ οτι η τεχνογνωσία στο video αφορά την γρήγορη άντληση/επεξεργασία δεδομένων του αισθητήρα και αυτο σχετίζεται κυρίως με το CDAF αλλά οχι τόσο με το PDAF. Μην ξεχνάμε ότι η Panny είναι η μόνη που ουσιαστικά ξεκίνησε μόνη της (χωρίς εξαγορά) σε mirrorless (σε DSLR ελάχιστα με 1-2 μοντέλα ..) και επομένως με μηδενική τεχνογνωσία σε PDAF και μηδενική παλέτα πατεντών σε PDAF. Η Sony πήρε την Minolta που ήταν χρόνια μεσα στο παιχνίδι.

Το δυστύχημα είναι οτι οσο προηγμένο και να κάνεις το CDAF έχεις πέναλτυ καθυστέρησης απο την φύση της διαδικασίας σε σχέση με PDAF (5Χ - 10Χ).

To να κρίνουμε το CDAF DFD απο το 4Κ των υφιστάμενων Panny είναι άτοπο .. απλά δεν δουλεύει σε 1:1 readout με τους αισθητήρες μιας γενιάς πίσω .. εδω δεν προλαβαίνουν καν να χρησιμοποιήσουν όλο τον αισθητήρα και κροπάρουν για να μειώσουν την ροή δεδομένων ..

Βέβαια η εξέλιξη των αισθητήρων σε ταχύτητα λογικό είναι να δώσει αποτέλεσμα και στο CDAF π.χ. οταν βλέπουμε την προδιαγραφή της GH5 (4K @ 60fps και μάλλον χωρίς κροπ) λογικό είναι να μαντέψουμε οτι το DFD θα μπορεί να δουλέψει και σε 4Κ .. έστω μόνο σε 4Κ 30fps (πιο πιθανό να δουλέυει και σε 4Κ 60fps καθώς η GH5 δεν κάνει 1:1 readout αλλα 5,5 Κ -> 4Κ αρα θα έχει την πολυτέλεια να χρησιμοποιεί κάποια πίξελ αποκλειστικά για AF**) .. έστω και με το 1/3 της ταχύτητας της α6500 .. και με την εμφάνιση ακόμη πιο γρήγορων αισθητήρων (stacked με πολλά DAC ανα στήλη) θα φτάσει και σε συγκρίσιμη ταχύτητα με συστήματα PDAF.

** H Α7sII που κάνει 1:1 readout επίσης δεν έχει PDAF .. η α6300 (6K to 4K) έχει την πολυτέλεια για να παραλείπει κάποια πίξελ απο την δημιουργία εικόνας και να τα εξειδικεύει σε λειτουργεία AF

οι περισσοτεροι πια "επαγγελματιες" (δε μιλαμε για ταινιες) , χρησιμοποιουν πια το CAF στο βιντεο.
Πριν 5 χρονια αυτο ηταν αδυνατον, γι αυτο και ποτε κανεις δε το χρησιμοποιουσε (οπως και τις οθονες αφης επισης!)

Τωρα ολοι θελουν ενα καλο και αξιοπιστο CAF... το καλυτερο προς το παρον το εχει η Canon με το DUAL AF, και επεται η sony.
Tωρα εμφανιζεται και η fuji για πρωτη φορα με καλα αποτελεσματα, περιμενουμε και την νεα Olympus.

Απλα, περιμεναμε περισσοτερα απο την panasonic... ειδικα στις consumer συσκευες της , γιατι εκει το χρειαζεται πολυ περισσοτερο ο κοσμος.

ΥΓ... αναφερομαστε κυριως (οχι αποκλειστικα ομως) για το βιντεο.

οι περισσοτεροι πια "επαγγελματιες" (δε μιλαμε για ταινιες) , χρησιμοποιουν πια το CAF στο βιντεο.

Δεν μπορώ να σκεφτώ επαγγελματική κάμερα (alexa, red, blackmagic, sony, panasonic κτλ.) με caf, πλην της canon.

Μάλλον σε αυτούς που χρησιμοποιούν canon θα αναφέρεσαι...

Πάντως δεν ξέρω, σε τόσες διαφορετικές συνθήκες και συνδυασμούς φακών firmware που μπορεί να έχει ο καθένας είναι δύσκολο να κρίνουμε αυστηρά. Ακόμα και στο ίδιο πρόσωπο μπορεί μια μηχανή την 1 μέρα να του φανεί ικανοποιητική και την επόμενη χάλια.

Παλιότερα όταν είχα γνωριστεί με τον kbouk και είχαμε βρεθεί, έτυχε στα χέρια του την E-M1 από τους 1ους που την είχε αγοράσει και προφανώς με τα 1α firmware κι εγώ είχα μαζί μια lumix G10. Και με τον 45άρη f1.8 και με τον sigma 30mm η Lumix μου είχε φανεί ταχύτερη σε saf. Και μιλάμε για 2 γενιές πίσω σώμα η Lumix.

Αν σας πω ποιός συνδυασμός με έχει ενθουσιάσει στο βίντεο που το είχα στα χέρια μου για 2 μέρες και μάλιστα σε δύσκολες φωτιστικές συνθήκες. Η blackmagic pocket με τον sιgma 19mm!!! Τρελά outsider και τα 2, o sigma σε saf τόσο στην Ε-Μ1 όσο και ο αντίστοιχος στις Sony είναι για τα πανηγύρια στο βίντεο τρεμοπαίζει λες και έχει παρκινσον ακόμα και όταν έχει βρει εστίαση και είναι σε 3ποδο. Στην... blackmagic ήταν βράχος, έβρισκε πάντα στόχο αργά αλλά ομαλά και μάλιστα και το βράδυ. Είχα μαζί μου και την E-M1 και την lumix gm1 και η διαφορά ήταν εμφανής. Άντε τώρα να εξηγήσεις...

Σε αυτό το συγκριτικό

https://www.youtube.com/watch?v=up8K_xd_iwU

η GH4 βγαίνει νικητης στις mirrorles γενικά στην εστίαση σε κινούμενο αντικείμενο. Βέβαια προπέρσινο τεστ, μπορεί κάποιες πλέον να είναι άλλες μηχανές με νεότερα firmware. Η Ε-Μ1 και η fuji σίγουρα. Αλλά και τα νεότερα δεν είναι πάντα καλύτερα σε όλα. Πχ στην Olympus με το V4 μου χάλασε εμφανώς η σταθεροποίηση στο βίντεο και πολοί παραπονιούνται και για τη φωτογραφία σε κάποιες συγκεκριμένες περιπτώσεις, ενώ αλλού μπορεί να βοηθά.

Στο βίντεο στην προηγούμενη σελίδα μου φαίνεται μια χαρά η G80, αν και σε κάποια σημεία ελαφρώς αμφιβάλει και κάνει μπρος - πίσω αλλά εν πάσει περιπτώσει καλύτερη από ότι περίμενα. Με τον 12-60 όμως, κανείς δεν σου εγγυάται αν θα είναι έτσι με τους υπόλοιπους.

Εγώ προσωπικά στο βίντεο προτιμώ, πέραν της χειροκίνητης, το sAF γιατί απλά μπορώ να επιλέξω τουλάχιστο πότε θα αλλάξει η εστίαση οπότε κερδίζω σε απόλυτη ευκρίνεια σε σχέση με το manual και διατηρώ και κάποια μορφή ελέγχου.

Θα ήθελα πολύ να δοκιμάσω μια sony A6XXX με τα τόσα καλά που έχω διαβάσει εδώ.

Εγώ προσωπικά στο βίντεο προτιμώ, πέραν της χειροκίνητης, το sAF γιατί απλά μπορώ να επιλέξω τουλάχιστο πότε θα αλλάξει η εστίαση οπότε κερδίζω σε απόλυτη ευκρίνεια σε σχέση με το manual και διατηρώ και κάποια μορφή ελέγχου.

Το θέμα με το AF στο video είναι
1: να μη ψαρεύει,
αλλά και
2: να εχει ομαλή μετάβαση όπως κάνουν οι Canon με ρυθμιση στο dual pixel.
Στις Sony ακόμα και η πιο αργή ρύθμιση είναι αρκετά απότομη και αναιρεί το λόγο χρησιμοποίησης της.

Άλλη κατηγορία μηχανών.., δε μας απασχολούν τέτοιες μηχανές.

Επαγγελματικές.
Ποιοι είναι τότε οι περισσότεροι επαγγελματίες που χρησιμοποιούν CAF στο βίντεο;
Αυτοί που χρησιμοποιούν την α6300 και την 80D;

Η G80 είναι πολύ κακή πάντως στο CAF (βίντεο).
Ακόμα και η α6000 είναι πολύ καλύτερη.
Κάτι πρέπει να κάνουν εκεί στην panasonic.
Στον συγκεκριμένο τομέα, γιατί κατά τα άλλα η G80 είναι αστέρι και πιστεύω ότι θα τα πάει μια χαρά.

Επαγγελματίας είναι αυτός που ζει από τη μηχανή του. Μην έχεις το μυαλό σου στους παλιούς επαγγελματίες... Άλλωστε το είπα βγάλε από τη μέση αυτούς που ασχολούνται με ταινίες κλπ

Επαγγελματίας σήμερα, είναι ΚΑΙ αυτός που κάνει γάμους και βαφτησια, που κάνει ρεπορτάζ στο δρόμο, ντοκυμτανταιρ χαμηλού κόστους (one man show) , vloger, youtubers, κλπ
Στο κανάλι που δούλευα μέχρι τώρα, οι περισσότεροι πια είναι one man show, Κι αυτό γίνεται σιγά σιγά και στο εξωτερικό.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Οι Panasonic λόγω contrast af, ψαρευουν, δεν είναι μόνο η ταχύτητα.
Το ίδιο και οι olympus.... Αυτό τις βγάζει αυτόματα από το παιχνίδι.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Δείτε εδώ έναν εκπρόσωπο του σημερινού επαγγελματία... Ίσως τον πιο αντιπροσωπευτικο , αυτό που λέμε one man show.
Χρησιμοποιεί σονυ εδώ και χρόνια και τα βιντεο του θεωρούνται και είναι, υπόδειγμα.... Δείτε και τα υπόλοιπα βίντεο του σε Video kai youtube.

Εδω απλά λέει για το ποιες μηχανές και φακούς χρησιμοποιεί και γιατί...

https://youtu.be/H7m9rpp-dYw

Εδω ένα δείγμα του....

https://youtu.be/LyDW1rNGPU0

Πολύ κατατοπιστικά Γιάννη, και είναι πράγματι όπως τα λες - πάμε όλο και πιο πολύ σε one man show ή τέλος πάντων σε μικρά και ευέλικτα σχήματα. Νομίζω βέβαια ότι ήρθε η ώρα να ανοίξουμε νήμα video για την G80/85.

να υπενθυμισω οτι εχω τωρα Panasonic μηχανη (gx80) .... οποτε εχω απο πρωτο χερι δειγματα.

H Panasonic πρεπει οπωσδηποτε να βελτιωσει το CAF (σε βιντεο και φωτο), αν θελει να γινει ανταγωνιστικη παλι .
Αν αυτο συνδιαστει και με τις χαμηλες επιδοσεις σε Low light , τη φερνει σε δυσκολη θεση σε σχεση με τον ανταγωνισμο.

Απάντηση: Re: Panasonic G80/85 Video

να υπενθυμισω οτι εχω τωρα Panasonic μηχανη (gx80) .... οποτε εχω απο πρωτο χερι δειγματα.
To 4Κ αρχείο που δίνει, πώς τα πάει συγκριτικά με της GH4 σε σχέση με την επεξεργασία που παίρνει σε shadow/highlights κλπ;