Απάντηση: Re: Panasonic G9, Φωτογραφική μηχανή high end
Οπως ειπα την εχω απο εχθές αλλά δεν πέρασα πολύ χρόνο μαζί της. Το πρώτο που τσέκαρα ήταν το EVF, τεράστιο το μεγαλύτερο που έχω κοιτάξει μέχρι τώρα νομίζω (μεγαλύτερο της ΕΜ1.2) και ευτυχώς δεν παρουσιάζει το θέμα που ειχα διαπιστώσει στο κομμάτι που είχα τεστάρει στο μαγαζί. Θα ήταν λόγος να την διώξω με συνοπτικές διαδικασίες. Το δευτερο που δυστυχώς για ΕΜΕΝΑ δεν μου κάθεται καλά είναι το γκριπ και το μέγεθος της μηχανής, κάτι που όμως το ήξερα. Θα δώ αν θα το συνηθίσω με τον καιρό, έχω κοντά δάχτυλα και το γκριπ είναι πολύ βαθύ για να την κρατάς πολύ καλά. Ειμαι σίγουρος ότι θα κουμπώσει άνετα στο 99% των χρηστών που θέλουν σώμα DSLR. Η εργονομία της ειναι σαφώς καλύτερη απο αυτή της ΕΜ1 που θεωρείται ήδη πολύ καλή, έχει ξέχωρα κουμπιά για τα πάντα WB, ΙSO, έκθεση, βίντεο, επιλογέα AF, tracking pad κλπ και πολλά προγραμματιζόμενα (σύνολο περίπου 19 μαζί με αυτά της οθόνης).
Θετικό ότι φορτίζει απευθείας η μηχανή απο καλώδιο USB που το δίνει με φορτιστή μπρίζας (δυστυχώς μου ήρθε ο UK φορτιστής που θέλει αντάπτορα) αλλά υπάρχει και εξτρα φορτιστής εξωτερικής μπαταρίας. Παίρνει την μπαταρία της GH5.
Δεν έχω περάσει καν ρυθμίσεις ακόμη, μόνο το NR πήγα στο -4 (πάει μεχρι -5) για τα Jpeg, σημερα τής έβαλα πεταχτά τον 100-300ΙΙ και είδα στο EVF την συνδιαστική σταθεροποίηση Dual IS II πολύ πιο ήρεμη σε σχέση με το σκέτο IBIS της ΕΜ1.2 ή αυτό του φακού μόνο (απο μνήμης όμως δεν τις είχα δίπλα δίπλα). Στην εστίαση είναι πύραυλος. Το μηχανικό κλείστρο έχει ένα πολύ ήσυχο θόρυβο, αμφιβάλω αν η μηχανή θα παρουσιάσει ποτέ shutter shock . Το κλείστρο είναι αρκετά εύκολο να πατηθεί, θέλει λίγο προσοχή. Ο διακόπτης ΟΝ/OFF είναι πάνω στο γκριπ, πανεύκολος στο άνοιγμα, στον ίδιο διακόπτη είναι και το φώς νύχτας της επάνω μικρής οθόνης LCD, την οποία είχα συνηθίσει να έχω σε ολες τις DSLR μου για να βλέπω στα γρήγορα τις ρυθμίσεις που έχω και μου κακοφάνηκε όταν την έχασα.
Το μοναδικό παράπονο που έχω μέχρι τώρα είναι η θέση του κουμπιού επίσκόπησης φωτό, το γνωστο βελάκι preview πήγε πάνω αριστερα και θέλει πάτημα με το άλλο χέρι. Κανένα προβλημα αν βγάλεις την μηχανή απο το μάτι και την έχεις κάτω και βλέπεις απο την οθόνη αλλά λίγο προβλημα αν την προεπισκόπηση την κάνεις απο το μάτι.
Περισσότερα απο ΣΚ που θα βρώ χρόνο να ασχοληθως (ελπίζω), αν προλάβω θα βάλω και δειγματάκια.
ΥΣ
το γκριπ και να μου το χαρίζανε δεν θα το έβαζα ποτέ, η μηχανή ναι μεν θα αυξανε την χρηστικότητά της αλλά για εμένα το συνολικό μέγεθος θα ήταν τελείως απαγορευτικό.