Panasonic GH5 mkI/mkII video

Απάντηση: Re: Panasonic GH5

Αυτος είναι ένας απο τους βασικούς λόγους να μην θελω να τραβήξω σε 4Κ , δηλ. ότι χρειάζομαι ανάλογο μηχάνημα μετά σε δυνατότητες για επεξεργασία και downconvert (δεν έχω 4Κ ΤV) αλλά παλι για εμένα που εϊμαι ερασιτέχνης θα με ενδιέφερε αυτή η εξτρα δυνατότητα που δίνει να συνδιαζεται με εσωτερική εγγραφή χωρίς περιορισμούς (π.χ. μείωση επιδόσεων στο AF), γιαυτόν που απευθύνεται κυρίως η μηχανή δηλ. τον επαγγελματία δεν είναι τόσο πρόβλημα μιας και θα έχει πιθανότατα εξωτερικό εγγραφέα.

Re: Panasonic GH5

To πινακακι απαντά στην ερώτησή μου, ευχαριστώ.

Ε, άρα δεν το κάνει πάντα. Στα υπόλοιπα σώματα πλην GH4 και FZ2000 δεν το κάνει. Kαι με επιφύλαξη νομίζω ούτε στις sony - nikon - canon κλπ. Θα πάρεις 4κ out ΑΝ το υποστηρίζει ο εγγραφέας, αν όχι θα πάρεις 1080 ΑΛΛΑ όχι downconverted από 4Κ. Δεν έγραψα για ταυτόχρονη εγγραφή εσωτερικά. Η - ευχάριστη - εξαίρεση είναι, όχι ο κανόνας. Για όποιον θέλει άριστο 1080 (ακόμα και 60p) γιατί δεν θέλει να "μπλέξει" με 4κ σε ένα project, τον γλιτώνει από ένα βήμα στο post.

Δεν έγραψα για άλλες μηχανές, ούτε ότι πάντα (δηλ. σε όλες τις επιλογές rec quality) το downconverted 1080 στο hdmi out γίνεται από 4Κ.
Downconverted είναι το σήμα από το αρχικό που έχει οριστεί στο rec quality όπως φαίνεται στον πίνακα.
Π.χ. επιλέγοντας 1080 εγγραφή εσωτερικά και εξωτερικά καμία από τις δύο εγγραφές δεν προκύπτει από 4Κ downconversion.

Εσύ αν κατάλαβα καλά θέλεις 1080/60 στο hdmi out, που να προκύπτει από downconversion από 4Κ/60, το οποίο 4Κ/60 όμως να μη γράφεται πουθενά, ώστε να μην επιβαρύνεται ο επεξεργαστής και το AF;

Δεν είναι ότι το θέλω συγκεκριμένα, απλά ναι αυτό εννοούσα. Και να γράφει και 4κ εσωτερικά το σβύνεις αν δεν το θες. Πολλοί ακόμα δουλεύουν σε 1080 από 4κ λήψεις. Αν στο δίνει έτοιμο η μηχανή έστω και εξωτερικά, είναι ένα συν. Και μάλιστα σε 60p. Aν δεν γράφει και 4κ εσωτερικά και διευκολύνει και το ΑF ακόμα καλύτερα.

Αν δεν πατήσεις το rec δεν στέλνει καθαρό σήμα στο hdmi με το downconversion που έχεις ορίσει; Nομίζω στέλνει.

Last edited:

H απλή μετατροπή 4K>1080 τύπου nearest neighbor που κάνει η μηχανή για το hdmi out δεν φτάνει την ποιότητα της μετατροπής στον υπολογιστή.

Kαι οι εξωτερικοί εγγραφείς που κάνουν μετατροπή 4Κ>1080 την κάνουν καλύτερα από τη μηχανή.

http://www.dvinfo.net/article/acquisition/external-recorders/new-firmware-for-the-odyssey-7q.html

Re: Απάντηση: Re: Panasonic GH5

Ναι, με εξωτερικό εγγραφέα το CAF θα είναι καλύτερο, κρίνοντας από αυτό που βλέπουμε στο τεστ.

Γιάννη, δεν είναι σίγουρο αυτό ..

Το σοβαρότερο μποτιλιάρισμα δεν είναι στην φάση του διαμοιρασμού επεξεργαστικής ισχύως αναμεσα σε επεξεργασία-συμπίεση/DFD αλλά στα αρχικό στάδιο της εξαγωγής σήματος απο τα πιξελ και αρχικής ψηφιοποίησης.

Οταν δουλέυει μόνο η οθόνη δεν χρησιμοποιούνται όλα τα πίξελ .. συνήθως παραλειπονται τα πιο πολλά (μπορεί και μόνο 1/9 να χρησιμοποιούνται για monitor) και έτσι υπάρχει ευχέρια στο να χρησιμοποιηθούν για DFD οσα δεν χρησιμοποιούνται για την λειτουργία monitor.

Στην λειτουργία εγγραφής 1080 γίνεται ανάγνωση περισσότερων πίξελ απότι σε χρήση μόνιτορ και γίνεται συγχώνευση ή downsampling μετά (αλλιώς θα είχαμε πολύ χάλια 1080)

Στην λειτουργία εγγραφής 4Κ σχεδόν όλα τα πίξελ διαβάζονται και στέλνονται για την εγγραφή και μένει πολύ λιγότερος χρόνος για λειτουργία DFD. To καλό με την υπερδειγματοληψία (5184 στήλες για 4096 έξοδο) είναι ότι μπορούν να παραλειφθούν σποραδικά πίξελ απο την χρήση ως στοιχεία εικόνας και να αφιερωθούν στην λειτουργία DFD χωρίς να φανεί κουσούρι στην εικόνα.

έτσι που τη θάβουν τη μηχανή, ακόμα δεν κυκλοφόρησε καλά καλά, άρχισαν να βγαίνουν αγγελίες πώλησης

έτσι που τη θάβουν τη μηχανή, ακόμα δεν κυκλοφόρησε καλά καλά, άρχισαν να βγαίνουν αγγελίες πώλησης

Ήδη ακύρωσα το ένα από τα δύο σώματα που είχα προπαραγγείλει και είμαι στο τσαφ να ακυρώσω και το δεύτερο.

Re: Απάντηση: Re: Panasonic GH5

Στου PhotoJoseph τα βιντεάκια, όπου η εγγραφή γίνεται εξωτερικά σε Ninja Assassin, το CAF είναι πιο αποδοτικό.

Δεν τα ειδα ολα, αλλα στο αρχικο που επεσε το κραξιμο δεν ειχε καν ξεκινησει την εγγραφη...

Απάντηση: Panasonic GH5

Μέχρι τώρα όλοι είχαν χειροκίνητη εστίαση στο βίντεο, αν μη τι άλλο για ασφάλεια, μή κάνει κανένα ξαφνικό πέρασμα κάνεις και χάθει η εστίαση απο το κύριο θέμα, και τώρα που το CAF της GH5 υπολοίπεται των άλλων εταιριών έγινε must και ξεχνάνε όλα τα υπόλοιπα πλεονεκτήματα που έχει έναντι του ανταγωνισμού...

H απλή μετατροπή 4K>1080 τύπου nearest neighbor που κάνει η μηχανή για το hdmi out δεν φτάνει την ποιότητα της μετατροπής στον υπολογιστή.

Kαι οι εξωτερικοί εγγραφείς που κάνουν μετατροπή 4Κ>1080 την κάνουν καλύτερα από τη μηχανή.

http://www.dvinfo.net/article/acquisition/external-recorders/new-firmware-for-the-odyssey-7q.html

Στα δείγματα που συγκρίνει στον σύνδεσμο δεν διευκρινίζει αν τα HD είναι από downconverted έξοδο της GH4 ή από "καθαρή" 1080. Μάλλον το 2ο γιατί έχει και την Α7S που δεν έχει καν την επιλογή.
Σίγουρα στο PC θα είναι καλύτερα, ίσως και στον Odyssey, αλλά εδώ μιλάμε για 2 χιλιάρικα 7ιντσο 4κ εγγραφέα με sdi, χλωμό να τα έδινε κάποιος μόνο και μόνο για downconverted 1080. Κάνει τη δουλειά του με έναν πολύ οικονομικότερο και συμπαγέστερο με τον τρόπο που ανέφερα. ΑΝ πράγματι δουλεύει ικανοποιητικά.

Τέλος πάντων, πιο πολύ ακαδημαϊκού χαρακτήρα είναι αυτά και κυρίως αν κάποιος έχει ήδη εγγραφέα. To ανέφερα γιατί διάβασα από κάποιον ότι ο τρόπος δουλεύει πολύ καλά σε FZ2000. Το ατού της GH5 είναι η εσωτερική εγγραφή σε 4κ 60p, η αυτονομία-εργονομία της, η σταθεροποίησή της. Το AF μένει να φανεί τι κάνει τελικά. Πολύ σημαντικό για κάποιον που θέλει μια υβριδική για φωτό και βίντεο και δουλεύει με native φακούς.

τα τελευταια χρονια υπαρχει στροφη ακομα και απο ημι-επαγγελματιες του χωρου στο AF.
Δεν κανουμε παραγωγες hollywood εδω , ουτε το 90% μποτει να εχει πια focus pullers .

Το Af στο βιντεο θα γινει Must και σε λιγα χρονια θα ειναι απαραιτητο.
Οπως αλλωστε εγινε και με τη φωτογραφια.

Οχι στο σινεμα φυσικα, αλλα ποιος ενδιαφερεται γι αυτο...

Η Panasonic θελει δε θελει , θ ακολουθησει το ρευμα.

Οτι πρέπει η Panasonic να βελτιώσει το AF της είναι δεδομένο, αλλά καμία μηχανή δεν τα συνδυάζει όλα...
απλά ο τυπος στο παραπάνω βίντεακι χρησιμοποιεί την GH5 σε στυλ selfie vlogger όπου δέ χρειάζεται κάν η μηχανή αυτή, ή σε στατικά θέματα που θα ηταν προτιμότερο να είναι σε manual focus για πολλούς λόγους. και αποφαίνεται...
Γενικά έχει γεμίσει το διαδίκτυο απο τύπους που κάνουν λίγο φασαρία για να έχουν θέαση, όπως οι εφημερίδες με τα πρωτοσέλιδα...

Λογικό είναι να θέλει AF o κόσμος, αφού πλέον ελέω vlogging ο καθένας έχει γίνει one man show, και μάλιστα με προοπτικές βιοπορισμού. Δεν είναι κακό αυτό βέβαια, απλά θα αλλάξει το πως κινείται η αγορά. Θα μου πείτε τι τη θες την GH5 όταν θες να κάνεις vlogging, ελα όμως που ο πολύς κόσμος που ξεκινάει μια κάμερα θα πάρει για όλα, οπότε κοιτάζει να'ναι όσο πιο all around (και δυνάμει future proof) γίνεται.

Γιάννη μπορείς να μου δώσεις ορισμό του ημι-επαγγελματία ? Γιατί μπλέχτηκα με αυτό πού έγραψες ... και ένα ευρώ αμοιβή να παρει κάποιος επαγγελματίας θεωρείται αν το κάνει συστηματικά και έχει μπλοκάκια παροχής υπηρεσιών.

Αν ο ορισμός αφορά όσους κάνουν αρπαχτές υπάρχει άλλος όρος ... εκτος και αν εννοεις ημιεπαγγελματία των Χ-Ψ blogger που βγαινει και λέει ότι του κατέβει, τελος πάντων το θέμα εδώ είναι σε ποιοϋς πραγματικά απευθύνεται η συγκεκριμένη μηχανή και τι προταιρεότητες - στόχους έβαλε η εταιρία όταν την σχεδϊασε, απευθύνεται στους παραδοσιακούς επαγγελματίες του χώρου ή στο ενθουσιώδη ερασιτέχνη που θέλει γρήγορο και εϋκολο αποτέλεσμα ?

Εϊναι εμφανές ότι σχεδιάστηκε κυρίως για τους παραδοσιακοϋς επαγγελματίες ποϋ ήταν ήδη πελάτες της και έχουν μάθει στα <χειρότερα>, εννοείται ότι θέλουν να αυξήσουν τη δυναμική του προϊόντος γιαυτό ενσωμάτωσαν και τη σταθεροποίηση στο σώμα και αυτό εϊναι άνοιγμα και στο ενθουσιώδη ερασιτέχνη που δεν θα αγοράσει gimbal κλπ.
Αν με επερχόμενο firmware καταφέρουν να τιθασεύσουν και το DFD έχει καλώς , ειδάλλως θα πουλήσουν τα αναμενόμενα που είχαν ως αρχικό στόχο στο συγκεκριμένο target group.

Last edited:

δεν υπαρχουν σαφη ορια πια....

αν θελεις τη γνωμη μου, οποιος βγαζει εστω κι ενα ευρω απο αυτο, ειναι επαγγελματιας.
Αρα και οι vlogger ειναι .

Ειναι και ο κοσμος που κανει γαμους και βαφτησια και πολλοι αλλοι...

Ημι-επαγγελματιας ειναι για μενα, αυτος που βγαζει μεν λεφτα απ αυτο, αλλα δεν ανηκει στη παραδοσιακη γενια των επαγγλματιων του χωρου, με σπουδες, μεγαλη προυπηρεσια κλπ

Εμενα πχ δεν με θεωρω επαγγελματια, αφου ποτε δεν εχω βγαλει λεφτα απ αυτο (παντα με το δικο μου ορισμο βεβαια).

Ειμαι επαγγελματιος φυσικα οσον αφορα την επεξεργασια εικονας, αλλα αυτο ειναι αλλη υποθεση

Το AF στο βιντεο θα γινει must οπως και στη φωτογραφια, οταν ωριμασει και γινει ακομα πιο αξιοπιστο.
Θυμηθειτε τι εγινε οταν πρωτο-εμφανιστηκε το AF στη φωτο... τα ιδια λεγανε.

Last edited:

μη ξεχναμε επισης οτι πριον μερικα χρονια, Fuji και Olympus σνομπαραν το βιντεο και τωρα "παλευουν" κι αυτες να γινουν ανταγωνιστικες...

Oι καιροι αλλαζουν....

Το παλεύουν γιατί ζητιέται περισσότερο από ερασιτέχνες, επαγγελματίες και όλη την ενδιάμεση γκάμα χρηστών...