Panasonic GM1 - GM5 , GF7 - GF8 - GF9 , GX800 - GX880 (baby m4/3)

Re: Panasonic GM1 - new (baby m4/3) kid on the block? Και άλλες ιστορίες...

γουστάρω τεκμηριωμένες απαντήσεις και πραγματικά έκλεψες τις εντυπώσεις !

Έχω βρεθεί πολλές φορές σε δύσκολη θέση προσπαθώντας να κινηματογραφήσω τα παιδιά μου σε σχολικές γιορτές ανάμεσα σε 10δες πατεράδες και να είσαι σίγουρος ότι αν δεν είχα περιστρεφόμενη οθόνη δεν θα έκανα δουλειά ! Υπάρχει λύση γιαυτό;

το γκατζετάκι που μου έστειλες ( GazerCam ) έχει μια τρελή τιμή σε σχέση με την δουλειά που θέλω την μηχανή. Επίσης έχεις δίκιο για την σπάνια χρήση του evf αλλα από την άλλη μου το χαλάς με το να μου προτείνεις ως λύση μια τεράστια λούπα διότι πολύ απλά χάνεις το πλεονέκτημα που μου "πουλάς" δλδ τον μικρό όγκο και το ελαχιστο βάρος . Πραγματικά πολύ σημαντικά για εμένα διότι την μηχανή την θέλω για ταξίδια στο εξωτερικό με πολύ περπάτημα !
Οσο για το ελικοπτεράκι....με πέθανες μιας και εχω καψούρα αλλα θεωρώ ότι εκτος από το υψηλό κόστος υπάρχει το πρόβλημα της μεταφοράς .

σε ευχαριστώ για τον χρόνο σου και θα ήθελα την βοήθεια σου σε κάτι ακόμη, μου συγκρίνεις το βιντεο της gm1 σε σχέση με την gh3 , ενώ εγω μιλάω για g6 θα ήθελα λοιπόν να μείνεις και λίγο σε βασικές διαφορές ( ειδικά σε βιντεο) των δυο μηχανών αλλα και στους φακούς τους.

Όπως και να έχει σε ευχαριστώ για τον χρόνο σου

τα πολυκόπτερα δεν έχουν κάποιο πρόβλημα μεταφοράς. Μπαίνουν σε μια σταθερή άκαμπτη συσκευασία και μεταφέρονται όπως κάθε άλλος παρόμοιος όγκος.

τα πολυκόπτερα δεν έχουν κάποιο πρόβλημα μεταφοράς. Μπαίνουν σε μια σταθερή άκαμπτη συσκευασία και μεταφέρονται όπως κάθε άλλος παρόμοιος όγκος.

δεν αναφέρομαι σε μετοφορά κατά την διάρκεια πτήσης σε αεροπλάνο αλλα σε όλη την διαδρομή της βόλτας στην εκάστοτε πόλη . Αν είμαι πχ στην ΠΡΑΓΑ πως θα κάνω βόλτες μέσα στην πόλη με έναν δύσχρηστο όγκο; Ούτε σε σακίδιο πλάτης θα μπορώ να το βάλω ούτε πουθενα . Άσε που θα έχω και το άγχος μην πέσει στο κεφάλι κάποιου και μετα ....

δεν αναφέρομαι σε μετοφορά κατά την διάρκεια πτήσης σε αεροπλάνο αλλα σε όλη την διαδρομή της βόλτας στην εκάστοτε πόλη . Αν είμαι πχ στην ΠΡΑΓΑ πως θα κάνω βόλτες μέσα στην πόλη με έναν δύσχρηστο όγκο; Ούτε σε σακίδιο πλάτης θα μπορώ να το βάλω ούτε πουθενα . Άσε που θα έχω και το άγχος μην πέσει στο κεφάλι κάποιου και μετα ....

έτσι κι αλλιώς δεν πρόκειται να πετάξεις πολυκόπτερο πάνω από πλήθος, ούτε πάνω από μεμονωμένα άτομα.

Αλήθεια τί σε κάνει να νομίζεις ότι όλα αυτά (π.χ. πολυκόπτερα, dashboard cameras κλπ.) είναι για κάθε μέρα και ότι μπορείς εύκολα να τα ρυθμίζεις και να τα παρακολουθείς; Τα περισσότερα από αυτά τα αγοράζεις για να πραγματοποιήσεις ένα συγκεκριμένο σχέδιο.

Η Πράγα είναι από τις πιο δύσκολες πόλεις για τέτοια πράγματα. Έτσι και φύγεις από τους δυο πύργους στη γέφυρα του Καρόλου και από το καμπαναριό στο δημαρχείο, πολύ δύσκολα μπορείς να ανεβείς ψηλά για "άλλες λήψεις". Πόσο μάλλον για πετούμενα.

για σκέψου και πόλης όπως το ΜΑΡΑΚΕΣ !

Ετσι και δουν στην κεντρικη αγορά ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑΚΙ θα τρέξουν 2.000 παιδάκια χωρις παπούτσια και ρούχα και θα πάρουν το ελικοπτεράκι και μην τους είδατε ...χαχαχ

Έχω βρεθεί πολλές φορές σε δύσκολη θέση προσπαθώντας να κινηματογραφήσω τα παιδιά μου σε σχολικές γιορτές ανάμεσα σε 10δες πατεράδες και να είσαι σίγουρος ότι αν δεν είχα περιστρεφόμενη οθόνη δεν θα έκανα δουλειά ! Υπάρχει λύση γιαυτό;

Η λύση είναι ο έλεγχος της μηχανής μέσω κινητού/ταμπλέτας.
Στήνεις τη μηχανή σε ψηλό τρίποδο πάνω από τους γονείς που έχουν σηκωμένα ψηλά τα χέρια τους με τα κινητά κι εσύ τραβάς βίντεο/φωτό καθιστός, ανενόχλητος, με πλήρη έλεγχο της μηχανής με το κινητό/ταμπλέτα σου.

1csi0.jpg

Μπορεί να σε βολέψει καλύτερα και το μονόποδο με αφαιρούμενα πόδια.
DSC_9809.jpg

http://www.ifootagegear.com/en/mogopod/

Αν θέλεις μεγαλύτερη προσωπική σου συμμετοχή στις λήψεις υπάρχει η λύση του crane.
Για χαμηλού κόστους/βάρους/όγκου υπάρχει το BoomBandid, με βάρος μόλις 800 γραμμάρια:
GIF1-RRa.gif

το γκατζετάκι που μου έστειλες ( GazerCam ) έχει μια τρελή τιμή σε σχέση με την δουλειά που θέλω την μηχανή.

Δεν είναι απλό γκατζετάκι το Gazer MD1 αλλά σοβαρό εργαλείο, 2-axis gimbal.

Για χαμηλού κόστους λύση σου πρότεινα steadicam. To B-Hague που χρησιμοποιώ με την GM1 + 7-14 κάνει εξαιρετικά τη δουλειά του.

qyac.jpg

http://www.b-hague.co.uk/hague_mini_motion_cam_steadicam_type_camcorder_stabilizer.htm

Last edited:

Επίσης έχεις δίκιο για την σπάνια χρήση του evf αλλα από την άλλη μου το χαλάς με το να μου προτείνεις ως λύση μια τεράστια λούπα διότι πολύ απλά χάνεις το πλεονέκτημα που μου "πουλάς" δλδ τον μικρό όγκο και το ελαχιστο βάρος

Υπάρχουν και snap-on λούπες, μικρότερου μεγέθους, Οι μικρές είναι προσθαφαιρούμενες.
Τη φωτό της αναδιπλούμενης την έβαλα ως λύση και για σκίαστρο, όταν ανοίγουν, όπως επίσης και για την καλύτερη σταθερότητά τους από τις μικρές, που συνήθως είναι και χαμηλής ποιότητας.

hood-mr.jpg

s4jup.jpg

Προσωπικά δεν το θεωρώ μεγάλο πρόβλημα το καδράρισμα μέσω οθόνης. Η GM1 χάνεται κυριολεκτικά στην παλάμη. Με δυο κλειστές παλάμες μπορείς όλη τη μηχανή να σκεπάσεις, όχι απλά να σκιάσεις την οθόνη. :smile:

gm1-2.jpg

Πραγματικά πολύ σημαντικά για εμένα διότι την μηχανή την θέλω για ταξίδια στο εξωτερικό με πολύ περπάτημα !

Για πολύ περπάτημα σε ταξίδια είναι ιδιαίτερα σημαντικό το ελάχιστο βάρος της GM1. Μιλάμε για 200 γραμμάρια βάρος! Με τον 12-32 το συνολικό βάρος είναι 274 γραμμάρια.
Την περνάς χιαστί στο σώμα σου και κυριολεκτικά ξεχνάς ότι κουβαλάς μηχανή. Σαν να μην υπάρχει. Και χωρίς να κουνιέται πέρα-δώθε στο περπάτημα ή να σε ενοχλεί ο όγκος.
Συγκρίνοντας π.χ. με την G6+14-42 των 555 γραμμαρίων, το βάρος είναι στο μισό.
Μπορείς δύο σώματα GM1 να κουβαλάς, στο ένα τον 12-32 και στο άλλο τον 15 1.7 και πάλι το συνολικό βάρος όλων να ανέρχεται μόλις στα 589 γραμμάρια!

Μπορεί να ακούγεται ότι διυλίζουμε τον κώνωπα μιλώντας για διαφορές γραμμαρίων, αλλά σε πολύ περπάτημα ως τουρίστας είναι μεγάλη υπόθεση να αισθάνεσαι ότι δεν κουβαλάς τίποτε. Το μισό κιλό (και ογκώδες) το καταλαβαίνεις, τα 274 γραμμάρια (με μικρό όγκο) εξαφανίζονται.

μου συγκρίνεις το βιντεο της gm1 σε σχέση με την gh3 , ενώ εγω μιλάω για g6 θα ήθελα λοιπόν να μείνεις και λίγο σε βασικές διαφορές ( ειδικά σε βιντεο) των δυο μηχανών αλλα και στους φακούς τους.

Δεν έχω δοκιμάσει τη σειρά G. Από αυτά που διαβάζω, στα χαμηλά ISO δεν έχουμε διαφορές στην ποιότητα εικόνας μεταξύ G6 και GM1. Στα υψηλά ISO υπερτερεί η GM1, χάρη στον νεότερης γενιάς αισθητήρα που φοράει.
Ο φακός του G6 κιτ (14-42) είναι χειρότερος σε όλους τους τομείς από τον 12-32 του GM1 κιτ. Πέρα από τη διαφορά όγκου/βάρους, σημαντικό είναι το 12mm έναντι του 14.
Από κει και πέρα, αυτονόητα είναι τα πλεονεκτήματα της G6 (EVF, περιστρεφόμενη οθόνη, κράτημα, διάρκεια μπαταρίας, 50p):
http://www.cameradebate.com/2013/panasonic-lumix-gm1-vs-gx7-vs-gf6-vs-g6/

Κρίνεις και αποφασίζεις.

Οι προφανείς ελλείψεις της GM1, που προκύπτουν από το λιλιπούτειο μέγεθός της, δεν είναι ικανές να την απορρίψουμε αψήφιστα ακόμη και για χρήση βίντεο. Γιατί ακριβώς το μικρό της μέγεθος αντί τελικά να περιορίζει, απελευθερώνει τον χρήστη.

Το ίδιο ισχύει και για τη Sony RX100III, με διαφορά ότι εκείνη δεν προσφέρει δυνατότητα εναλλαγής φακών.
Η GM1 με τον 12-32 για γενικής χρήσης και τον PanaLeica 15 1.7 για τα σκοτεινά, θα προσφέρει αισθητά καλύτερη ποιότητα εικόνας, διατηρώντας πάντα τον όγκο/βάρος στο ελάχιστο.

Απάντηση: Panasonic GM1 - new (baby m4/3) kid on the block? Και άλλες ιστορίες...

Εχει κανεις βρει υποβρύχια θήκη αξιόλογη που να χειρίζεται καλά την μηχανή και τον φακό, πιστευω λογω μεγέθους της μηχανής αλλα και του ευρυγώνιου φακού θα δινει εξαιρετικά αποτελεσματα με μικρό τελικό όγκο - βαρος.Εχω βρει αυτή: http://www.ebay.co.uk/itm/321422902030?ssPageName=STRK:MEWAX:IT&_trksid=p3984.m1423.l2649 αλλα δεν ξερω ποςο αξιόπιστη ειναι και ειναι λίγο ακριβή για την χρηση που εγώ θα κανω , στην ουσία βεβαια ειναι φθηνή αν αναλογιστεί κανεις οτι τα ανάλογα επώνυμα σκάφανδρο των 40 μ στοιχίζουν τριπλάσια.

Last edited:

Από αυτού του επιπεδου και πάνω οι υποβρύχιες θήκες νομίζω πως απευθύνονται σε όσους βουτάνε με φιάλες και πάνω από 10 μετρα βάθος

Απάντηση: Re: Panasonic GM1 - new (baby m4/3) kid on the block? Και άλλες ιστορίες...

Σωστα αλλα το θέμα ειναι να εχεις καλή στεγανότητα εώς και τα 10m που θα ειναι η συνήθη χρηση και εύκολο χειρισμό της μηχανής, αν ειναι να δώσεις για σακούλα της Ewa marine 100 που θεωρείται καλή αλλα δεν ειναι κομμένη και ραμμένη για την μηχανή , π.χ. άντε να ζουμαρεις τον φακό, ερχεσαι κοντα στην τιμή της σκληρής που έβαλα και διαθέτει όλα τα κουμπιά.

Υπάρχουν αλλες προτάσεις?

Re: Απάντηση: Panasonic GM1 - new (baby m4/3) kid on the block? Και άλλες ιστορίες...

... δεν ξερω ποςο αξιόπιστη ειναι

Καταξιωμένη εταιρία στον τομέα της είναι η Meikon. Οι εμπειρίες των χρηστών είναι άριστες ως προς την αξιοπιστία.

http://www.hkmeikon.com/en/detail.asp?id=224

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Panasonic GM1 - new (baby m4/3) kid on the bloc

Εννοείται αλλα ιςως ειναι χρήσιμο και για αλλες περιπτώσεις, π.χ. manual εστίαση για μεγαλύτερη ακρίβεια ειδικά σε βιντεο που δεν μπορεις να μεγενθυνςεις, επισκόπηση φωτό χωρίς ζουμ, χρηση τηλεφακων ημέρα με αντανακλάσεις στην οθόνη LCD,

το καλο ειναι οτι το μεταφερεις απο μηχανή σε μηχανή, ειναι σχεδόν universal, απο απλή compact μεχρι mirrorless

Τα μειονεκτήματα ειδικά στην βερσιον που το βάζεις στην βίδα του τριποδου ειναι η μη ύπαρξη αντίστοιχης βίδας απο κάτω για να το βαλεις σε τρίποδο ή μονοποδο, η δυσκολία γρηγορης αφαίρεσης για να μην εχεις αυξηςη όγκου και οτι ετςι μένει σχεδόν πάντα μπροςτα σου,
Η βερσιον πανω στο θερμό πεδίλο αφαιρείτε γρηγορα αλλα εμποδίζει την χρηση φλας.

Θα βοηθάει, αλλά κοινώς πολύ μανούρα, την οποία περιμένω να επωμιστώ όταν κάποια στιγμή αποκτήσω πρεσβυωπία, όχι οικειοθελώς από τώρα.

Συν τοις άλλοις είναι αστείο το θέαμα του χρήστη. Κυριολεκτικά σαν να μην μπορεί να δει την οθόνη και χρησιμοποιεί μεγεθυντικό φακό.
Δεν ξέρω και πόσο θα κουράζει το μάτι.

Για βίντεο απορρίπτεται. Πολύ προτιμότερο το LCD hood, το οποίο το πιέζεις στο μάτι για πρόσθετη στήριξη, προσφέροντας φυσικά και απόλυτη σκίαση.

Last edited:
Απάντηση: Re: Panasonic GM1 - new (baby m4/3) kid on the block? Και άλλες ιστορίες...

Ειναι λίγο robocop η όλη κατάσταση πρεπει να το ομολογήσω αλλα και τα lcd hood ειναι τεράστια και άβολα ακομη και τα σπαστά...

φυσικα αν με την GM1 + 42.5/1.2 + 100-300 εχεις σε όλες τις φωτιστικες συνθήκες εποπτεία που εστιαζεις δεν ειναι απαραίτητο ....

Last edited: