Panasonic GM1 - GM5 , GF7 - GF8 - GF9 , GX800 - GX880 (baby m4/3)

Re: Panasonic GM1 - new (baby m4/3) kid on the block? Και άλλες ιστορίες...

εγώ όταν έλεγα πόσο καλή είναι η μηχανούλα και είχα 2 μάλιστα, με "κοροιδεύατε" :)
Αναρωτιέμαι αν η GH3 θα έχει εξίσου καλή ποιότητα εικόνας. Για το βίντεο δεν έχω καμία αμφιβολία
Μια RX100ιι που πήρα δοκιμαστικά είναι κάπου στα 2/3 της απόδοσης της GM1 (κατά τη γνώμη μου).

Είναι σαφώς καλύτερη από την RX100 I που έχω, κατά τα λοιπά ίδια με τις υπόλοιπες κορυφαίες m4/3 δηλαδή OMD και GX7. Είναι βέβαια άδικη η σύγκριση, μια και εκτός από το διπλάσιο εμβαδό του αισθητήρα με 20% λιγότερα mp, παίζει και ο σαφώς καλύτερος φακός - που επι πλέον αλλάζει...

edit: και απείρως καλύτερα μενού - χειρισμός.

εγώ όταν έλεγα πόσο καλή είναι η μηχανούλα και είχα 2 μάλιστα, με "κοροιδεύατε" :)
Αναρωτιέμαι αν η GH3 θα έχει εξίσου καλή ποιότητα εικόνας. Για το βίντεο δεν έχω καμία αμφιβολία
Μια RX100ιι που πήρα δοκιμαστικά είναι κάπου στα 2/3 της απόδοσης της GM1 (κατά τη γνώμη μου).

Καπως ετσι την πατησα και εγω με την RX100II, δεν ειμαι καθολου ικανοποιημενος... Μονο για βιντεακια την χρησιμοποιω

Θενκς Δημητρη

Απάντηση: Re: Panasonic GM1 - new (baby m4/3) kid on the block? Και άλλες ιστορίες...

η μηχανουλα ειναι απόλαυση, οταν την πρωτοδα σε μαγαζί την χλεύαζα γιατι ηταν τοςο μικρη που στα χοντρόδαχτυλα μου έδειχνε αταίριαστη και αναρωτιόμουν αν μπορει να την χειριστεί κανεις ευκολα, μετα απο καιρό οταν την αγόρασα για την γυναίκα μου έμεινα μα.....ς με το τι μπορει να κανει, ειναι ιςως η πιο λειτουργική μηχανη με οθονη αφής στο μεγεθος της. Τo μονο που χρειαζεται ειναι ενα αυτοκόλλητο γκριπακι, είχα και στην ΧΖ1 βαλει κατι αναλογο και βολεύει πολυ στο κράτημα.

Η νέα GM5 δεν με προσελκύει ιδιαίτερα μιας και το EVF της ειναι μικρο και οχι καλής αναλυσης, η οθονη της μικρότερη απο της GM1, οι διαστάσεις της ελαφρώς μεγαλύτερες ενώ η ποιότητα εικονας παρόμοια, μονο το επιπλεον θερμό πεδίλο δεν με πείθει, προτιμώ το ενςωματωμενο φλας της μικρής και ας ειναι αδύναμο και ας λειτουργεί εως 1/50 ταχυτητα συγχρονισμού, οπότε βλέπω την GM1 να μένει αρκετο καιρο, ιςως μαλιςτα ζευγαρώσει γιατι δεν με αφήνει η γυναίκα μου να την πέρνω βόλτα.

Last edited:

Παρέλαβα προχθές, η εμπειρία του να κουβαλάς μια τέτοια μινιατούρα με τόση φωτογραφική ποιότητα μέσα της είναι απερίγραπτη... Λογικά όταν πέσει λίγο ακόμα η τιμή της, θα "καταργήσει" όλες τις prime compact πλην αυτών που μπαίνουν σε τσέπη παντελονιού - και όσων έχουν πολλά κουμπιά - ετούτη εδώ δεν έχει τόσα. Έχει όμως πολύ καλά μενού και εύχρηστα εικονικά κουμπιά, που κάνουν κάτι παλιομοδίτες (σαν εμένα) να αλλάξουν απόψεις περί οθόνης αφής - είχα πάρει μια πρόγευση από την GX7, αλλά εδώ έχει προχωρήσει το θέμα: έχεις στην διάθεσή σου ένα κανονικό κουμπί Fn και 5 εικονικά, στα οποία μπορείς να αναθέσεις σχεδόν τα πάντα. Μην ξεχνάμε και το Q-menu το οποίο επίσης ρυθμίζεται, οπότε έχεις καλό έλεγχο χωρίς να ταλαιπωρείσαι στο κυρίως μενού.

Χθες συνδύασα μια δουλειά στο κέντρο με μινι φωτογραφική βόλτα. Έπαιξα κάμποσο με scene modes κ.λ.π. καθώς η μηχανή σε προδιαθέτει για κάτι τέτοιο, μια και κάνει εύκολα "κόλπα" που κανονικά θέλεις αρκετή δουλειά για να επιτύχεις μόνος σου - και τα κάνει καλά. Όταν... σοβαρεύτηκα, γύρισα σε προτεραιότητα διαφράγματος, όπου:

- γυρνώντας την πίσω ροδέλα αλλάζεις τιμές (διαφράγματος)
- πιέζοντας την ροδέλα πάνω πας σε διόρθωση έκθεσης - και μένεις εκεί μέχρι να ξαναπατήσεις, οπότε επανέρχεσαι στο διάφραγμα
- στο FN1 πέρασα το iso οπότε έχω άμεση πρόσβαση (το wi fi που ήταν εκεί πήγε στο FN5)
- στο (εικονικό) FN6 πέρασα το σημείο φωτομέτρησης
- απενεργοποίησα το κουμπί του βίντεο, από ότι είδα δυστυχώς δεν μπορείς να βάλεις κάτι άλλο εκεί.

Με τις παραπάνω ρυθμίσεις η μηχανούλα είναι πολύ εύχρηστη λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος της.

Άλλος σημαντικός παράγων είναι το impact που έχει στους γύρω σου: κανείς δεν μου έδωσε σημασία, οι λίγες εξαιρέσεις με κοίταξαν αδιάφορα ή με συμπάθεια...

Δημήτρη, η μηχανη με τον 20αρη Panasonic χωραει σε τσεπη παντελονιου?

Σε τσέπη τζιν δεν χωράει με κανένα φακό (και κινδυνεύει να φύγει το καπάκι), αν φοράτε φαρδιά ή με εξωτερικές ίσως - αλλά θα φαίνεστε παραμορφωμένοι. Καλύτερα στο χέρι/λαιμό ή σε μικρή τσάντα.

edit: ξέχασα να αναφέρω την κατασκευή, η οποία είναι γενικώς πολύ καλή. Τα κουμάντα της είναι μικρά μεν αλλά με καλή αίσθηση, η υφή των επιφανειών προσφέρει αρκετά καλό πιάσιμο - αλλά το αυτοκόλλητο γκριπ παραγγέλθηκε. Ο μηχανισμός του φλας προσφέρει την δυνατότητα ανάκλισης για bounce, αλλά είναι κάπως λεπτεπίλεπτος και η ισχύς του είναι μικρή. Η οθόνη είναι ευανάγνωστη, ακριβώς ίδια με της GX7 - παίρνουν την ίδια ζελατίνα προστασίας εξ άλλου. Μικρές λεπτομέρειες: α) βρήκαν χώρο να βάλουν το σπείρωμα για το τρίποδο ευθυγραμμισμένο με τον φακό, β) Γύρω από το κουμπί του βίντεο υπάρχει "χείλι" για να μην πατιέται κατά λάθος...

Last edited:

Οποτε την φορητότητα των rx100 δεν την έχει με την έννοια της τσέπης οποιουδήποτε μεγέθους.

Είπαμε, αυτές που μπαίνουν σε τσέπη παντελονιού είναι άλλη κατηγορία. Μπαίνει όμως (πλέει θα έλεγα) σε τσέπη μπουφάν - μπορεί οι διαφορές με την olympus e-pl5 (ας πούμε) να δείχνουν μικρές, αλλά στην πράξη είναι μεγάλες. Μην ξεχνάμε και το βάρος, το πακέτο με τον 12-32 είναι 33% ελαφρύτερο από την προαναφερθείσα oly με τον ίδιο φακό, μόλις 34 γραμμάρια βαρύτερο από την RX100 και κάτι λίγα ελαφρύτερο από την RX100 II.

http://j.mp/1yyZzzR

edit: την RX100 ΔΕΝ την πούλησα - και δεν προβλέπεται σύντομα - μπορεί να της γκρινιάζω αλλά ως κλασσική compact "λέει", να 'χε και καλό jpeg... ;)

Last edited:

Μεγεια Δημήτρη! Φερτη αν ειναι μαζι το Σαββατο να την χαζέψουμε...

Ποιο γκριπ πήρες; Εχει η xz2, αλλα θα με βολευε κατι μεγαλυτερο.

ps: Αυτο το ΤΣΜΕΔΕ μεχει παντρέψει και μένα με την xz2... :flipout:

Εννοείται ότι θα την φέρω! Το γκρίπ είναι μικρό, αυτοκόλλητο http://www.ebay.com/itm/400775154935?_trksid=p2059210.m2749.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT το είχα βάλει και στην e-pm1.

Αααχ... το ΤΣΜΕΔΕ, η δουλειά που έλεγα στο post παραπάνω, πήγα στις 9.30' και έφυγα στις 12.30' μισοτελειωμένος - πρέπει να ξαναπάω... :rifle:

Θενξ, σα της xz2 ειναι, ίσως και πιο μικρο...

Το Φωτογραφικό chat

Η "μικρή" θα φάει από Δευτέρα ένα ισχυρό κρας τεστ, αφού θα είναι το εργαλείο δουλειάς σε ένα οδοιπορικό 2.200 χιλιομέτρων στην ανατολική Ευρώπη, που θα διαρκέσει μόλις 3,5 μέρες. Περνώντας διαδοχικά από Σκόπια, Σερβία, Σλοβακία, Ουγγαρία και καταλήγοντας στην Τσεχία, ο χρόνος θα πιέζει ασφυκτικά, το ίδιο και οι συνθήκες. Θα πάρω μαζί μου τους 14-42HD και 45-200, σε μια προσπάθεια να "σώσω" ότι είναι να σώσω σε μια στραβή που μπορεί να μου κάτσει. Ξέρω ότι με τα χαρακτηριστικά της (κορυφαία ποιότητα εικόνας και απόδοση στα ψηλά ISO, ταχύτατη και ακριβέστατη εστίαση) θα με βγάλει ασπροπρόσωπο. Η δουλειά θα δημοσιευθεί σε περιοδικό αυτοκινήτου τον Φεβρουάριο και θα ανεβάσω ένα φάκελλο φωτο που θα κοινοποιήσω και εδώ. Κάθε συμβουλή από γνώστες των συνθηκών που επικρατούν αυτή τη στιγμή στις εν λόγω χώρες, δεκτή μετά χαράς

'Οπως είχα υποσχεθεί, δείγματα από τη GM1, αρχής γενομένης από τη Νις της Σερβίας. Θα ακολουθήσουν και άλλα από Ουγγαρία και Τσεχία
Φακός που χρησιμοποιήθηκε είναι ο Panasonic 14-42 ΙΙ HD
https://plus.google.com/u/0/photos/+nikosvitsilakis/albums/6095443336412629313

Υποθέτω ότι είναι χωρίς επεξεργασία Νίκο, μια χαρά φαίνονται παρά την σχετική μούχλα που βλέπω ότι επικρατούσε στις περισσότερες. Ευχαριστούμε!

p.s. με μπαταρία (-ες) πως τα πήγες?

Δημήτρη μόνο auto correction έχουν υποστεί και τη σχετική συμπίεση για να ελαφρύνουν τα αρχεία. Αυτό που έχω να πω για τη μηχανούλα είναι το πόσο αξιόπιστη είναι σε χρόνους, ταχύτατη σε κάθε της λειτουργία, την έχεις και το αντιλαμβάνεσαι αυτό που εννοώ. Οι τελευταίες 7 φωτο είναι εν κινησει (με εμένα οδηγό και φωτογράφο), απλά σημαδεύεις όσο μπορείς να σημαδέψεις και πατάς. Ακαριαία εστίαση παντού και πάντα!
Όσον αφορά στις μπαταρίες, είχα δύο γνήσιες μαζί μου και για να ξεμείνω από την πρώτη ξεπέρασα τις 300 φωτο!

Απάντηση: Re: Panasonic GM1 - new (baby m4/3) kid on the block? Και άλλες ιστορίες...

Oσοι εχουν συμβατη κεφαλη (arca swiss) μπορουν να βρουν χρησιμο το παρακατω αξεσουαρ που προσφερει επιπλεον και εξτρα γριπ για μεγαλυτερους φακους αλλα και αλλαγη μπαταριας χωρις την απομακρυνση του :

http://www.ebay.com.au/itm/321519136295?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1439.l2649

Mερικες παρατηρησεις απο την χρηση του : http://www.dpreview.com/forums/post/55015644

Απιστευτη ιστοριουλα : Δυο μηνες στην βροχή και ομως η μικρη δουλευε : http://www.dpreview.com/forums/post/54999971

Αν κατάλαβα καλά δουλεύει όλο μαζί, για γρήγορο βάλε - βγάλε στην κεφαλή χωρίς plate και στις δύο κατευθύνσεις, ή σαν "μεγάλο" grip (λέμε τώρα :p) για βοήθεια με κάποιους φακούς, χωρίς το πλαϊνό εξάρτημα?

Και τα δύο. Το πλαϊνό για κάθετες λήψεις σε τρίποδο αφαιρείται αν θέλεις.

Αυτά τα plates βγαίνουν για όλες τις μηχανές. Πολύ γερές κατασκευές. Μόνο μειονέκτημα, πέρα από την αύξηση του όγκου, είναι η ψυχρή αίσθηση του μετάλλου στο χέρι.

Τώρα το χειμώνα, χωρίς γάντια είναι αδύνατον να το αγγίξεις, είναι παγωμένο.

Last edited: