Οι αρχικές εντυπώσεις μου έχοντας τραβήξει μερικές μόνο λήψεις απλά για να δω αν τα βασικά δουλεύουν:
Πιάνοντάς την στα χέρια μου, αναρωτιέμαι (πάλι) γιατί την "νιώθω" περισσότερο από την (ήδη καλή) GX80 και την παλιά GX7. Όπως είχα αναφέρει παλιότερα, υπάρχουν μικρές αλλαγές/βελτιώσεις αλλά κάποιες δεν φαίνονται μέχρι να τις βάλεις δίπλα - δίπλα:
- Το εμπρός grip είναι ίδιο αλλά στο πάνω μέρος δεν έχει το κεκλιμένο τμήμα ύψους ~1cm, οπότε χωράνε όλα μου τα δάχτυλα - δεν περισσεύει το μικρό. Στην gx80 έχω φορέσει half case γι αυτόν τον λόγο. Αν φορέσεις κανέναν μεγάλο φακό βέβαια πιθανό να διευκολύνει το πρόσθετο plate/grip της εταιρείας.
- Το πίσω εξόγκωμα για τον αντίχειρα είναι πιο έντονο και εργονομικό.
- Όλα τα πίσω κουμπιά είναι λίγο μεγαλύτερα - όχι ότι είχα πρόβλημα αλλά ευπρόσδεκτο κι αυτό - όπως και ο κεντρικός/τετραπλός επιλογέας, που από ~1,6cm διάμετρο πήγε στα ~1,9cm.
- Ο διακόπτης ενεργοποίησης έφυγε από την βάση του επιλογέα τρόπου λειτουργίας, οπότε τον ξεχωρίζεις πιο εύκολα και δεν μπορείς να την σβήσεις κατά λάθος ενώ «παίζεις» με την πίσω ροδέλα αν είσαι άγαρμπος ή φοράς γάντια - καλά αυτό δεν είναι τόοοσο σημαντικό, μου συνέβη μια - δυό φορές (και αν) στα 2 χρόνια με την «παλιά».
Πάμε στα πρόσθετα «καλούδια» τώρα:
-Ξεχωριστή ροδέλα ρύθμισης έκθεσης, ψηλά στους λόγους αναβάθμισης για μένα μια και τραβάω με προτεραιότητα διαφράγματος 95% και την πειράζω συνέχεια, συνήθως έχω 3-4 ίδιες λήψεις με +- μισό στοπ.
-Επιλογέας αυτόματης/χειροκίνητης εστίασης, δεν χρειάζεται ανάλυση.
-Ανακλινόμενο σκόπευτρο, σπάνια για μένα η χρήση του (από την εποχή που είχα την gx7) αλλά υπαρκτή, οπότε ευπρόσδεκτο. Παράλληλα άλλαξε η ροδέλα ρύθμισης διοπτρίας, έγινε πιο «δύσκολη» και σκληρή, ώστε να μην αλλάζει κατά λάθος.
Υπάρχουν και άλλες μικροαλλαγές, όπως το καπάκι της μπαταρίας/sd card που ανοίγει διαφορετικά και αυτό των θυρών usb/hdmi αλλά αυτά δεν επηρεάζουν την χρήση της μηχανής όταν τραβάς.
Η οθόνη είναι ίδια σε μέγεθος 3", αλλά έχει ελαφρώς μεγαλύτερη ανάλυση, οπότε τα γράμματα είναι λίγο πιο μικρά. Διαβάζονται πάντως χωρίς γυαλιά αν έχετε 2-2,5 βαθμούς πρεσβυωπία όπως εγώ - η ευκρίνεια είναι βελτιωμένη. Τα ήδη καλά μενού έχουν αλλάξει προς το καλύτερο αφού κάποιες ρυθμίσεις «μαζεύτηκαν» σε χρηστικές κατηγορίες.
Το σκόπευτρο είναι επίσης ίδιο, όπου προσπάθησα σκληρά να δω το «διάσημο» rainbow effect (πριν το ρυθμίσω) με πενιχρά αποτελέσματα: σε πολύ γρήγορη κίνηση/εναλλαγή του ματιού EVF-οθόνη (ή περιβάλλον) νομίζω ότι είδα «κάτι» μεταξύ θολώματος και ιριδισμού. Μετά ρύθμισα το EVF ( brightness 1, contrast 2, Saturation -3, Red -2, Blue -3) και δεν ξανασχολήθηκα - ούτε κι αυτό μαζί μου (edit: το έψαξα λίγο, το πρόβλημα επηρεάζει ένα 10-20% των χρηστών, οπότε δείτε πριν ψωνίσετε την όποια έχει τέτοιο evf).
Η μπαταρία λέει έχει ελαφρώς μικρότερη διάρκεια (260 κλικ έναντι 290) αλλά δείχνει να αδειάζει πολύ γρήγορα, ίσως θέλει πρώτα 5-6 κύκλους φόρτισης για να στρώσει.
Πρόλαβα να πάρω μερικές συγκριτικές λήψεις + 5-6 βραδινές (σκέτες). Εν συντομία στις ημερήσιες σε 1:1 υπάρχει μια κάποια διαφορά στην λεπτομέρεια/υφή, ενώ σε ίδιο μέγεθος θέασης (σε 24" 1920Χ1200 οθόνη) δεν βλέπω διαφορές προς το παρόν. Αυτό που νομίζω ότι βλέπω είναι καλύτερο jpeg, με πιο βαθύ χρώμα - στην αρχή νόμιζα ότι υποεκθέτει. Οι βραδινές έδειξαν 2 πράγματα: 1/5 sec με τον 12-32 άνετα και επαναληπτικά με το ένα χέρι, ½ sec έβγαλα μια μόνο και ήταν καλή αλλά όχι τέλεια (επίσης με το ένα χέρι). Σε Iso 800 τα jpeg άψογα, raw... θα σας πω όταν προλάβω να ασχοληθώ.