Panasonic GX9

Όχι δεν είναι δυστυχώς. Περίπου επιδόσεις GH5 έχει σε φωτογραφία. Όχι ότι έχω προσωπική εμπειρία.. Aπλά G9 και Ε-Μ1 mark IΙ ως ναυαρχίδες είναι καλύτερες σε δυν εύρος, τουλάχιστο στις μετρήσεις DXO, photonstophotons κλπ, ισάξιες με πολλές APS-C. Στην ευκρίνεια και τον θόρυβο βέβαια δεν νομίζω ότι θα δεις σημαντικές διαφορές στην πράξη, ούτε καν σε σχέση με τους καλούς 16άρηδες της Εm1 - e-m5 ii.

Ναι αυτό πήγα να γράψω και εγώ, ο αισθητήρας είναι καλύτερος από την gx80 άλλα δεν πιάνει την G9 ή em1II. Λογικό κάπως καθώς μιλάμε και για σώματα με πάνω από την διπλή τιμή.

Y.Γ. Τιμιότατη πάντως η τιμούλα για την μηχανή και τον αρκετά καλό Panasonic 12-60 στα 899 ευρώ. Μια χαρά λύση .
https://www.skroutz.gr/s/14037230/Panasonic-Lumix-GX9-Kit-12-60-f-3-5-5-6-Asph-Power-O-I-S.html

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Panasonic GX9

Κώστα διαβάζω μόνο για βελτίωση έκθεσης σε τεχνητό φωτισμό...

Χα χα σωστος γιατί 6.30 πρωι που ποσταρα τις βελτιώσεις στα 4 νηματα των μηχανων της Πανυ το μόνο που δεν τσέκαρα ήταν αυτο της GX9 ...:slapface:

Μάνο η GX9 φοράει 20αρη αισθητήρα, αρα δεν εχει καμια σχεση σε επιδόσεις με την παλιά GX80, η αποδοση είναι κοντά στης GX8 αλλά με νέο επεξεργαστή. Η G9 εχει ακομη ταχυτερο επεξεργαστή. Εκει πιστευω ειναι οι διαφορές και κυριως αφορουν την ταχύτητα σε ριπες κλπ.. Ποσο αυτα μετρουν στην πράξη σε Dr,ISO κανεις μας δεν ξέρει απο πρώτο χέρι και μέσα σε αυτούς και εγώ οποτε υποθέσεις μπορουμε να κάνουμε μόνο ή χονδρικές αναγωγές απο τα ξέχωρα τέστ στα site.

Παρεπιμπτοντως η G9 βγηκε κάτω απο 1200ευρω Ελλάδα, οπότε οι διαφορές τιμής δεν ειναι και τόσο μεγάλες όσο γραφτηκαν.

Κώστα, όπως θα δεις στο νήμα "Προσφορες" που έγραψα για τα 1169 στον Παπαδάκη, σήμερα δεν ισχύει.
Την πήρε στα 1499 .
Μιλάω για τιμές skroutz βέβαια.
Από κοντά δεν ξέρω τι παίζει.
Όταν βγω κάποια στιγμή από το κατεργο, θα μπορώ να μιλάω με πιο πολλή σιγουριά.

Απάντηση: Re: Panasonic GX9

Συγκριτικό της παλιάς GX85 με τη νέα GX9, σημαντική βελτίωση της GX9 βλέπω στα χρωματικά προφίλ, και στο DR, μικρότερη αλλά υπαρκτή σε AF,Ibis, rolling shutter
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Συμφωνώ, επίσης βλέπω μικρή αλλά ορατή βελτίωση στο μικρο-κοντραστ όταν κοιτάς από κοντά τα κτίρια (σοβάδες και κεραμίδια), σημαντικό αν έχεις μερικά καλά "γυαλιά"...

Ήρθε η στιγμή να αποχωριστώ την εξαιρετική GX80 αφού παρέλαβα την διάδοχo! Νεώτερα σύντομα...

Ευχαριστώ φίλε μου! Πέτυχα ουσιαστικά καινούριο κομμάτι στο warehouse deals (31 κλικς, με τις ζελατίνες του). Ήταν σε συσκευασία δώρου, προφανώς... σε κάποιον δεν άρεσε - lucky me! Με δικαίωμα επιστροφής μέχρι Ιανουάριο '19 αν εν τω μεταξύ προκύψει κάτι καλύτερο...

με γεια! Ομορφιες ναναι οι εικόνες σου Δημήτρη!
Έχω μέρες που την κοιτάζω, για αντικαταστάτρια της pl-5...περιμένουμε εντυπώσεις!

Καλορίζικη Δημήτρη και καλές λείψεις!!! Οταν την δουλέψεις αρκετά πες μας αν μπορείς και για διαφορές που παρατήρησες όσον αφορά τον αισθητήρα καθώς και αλλαγές στην Jpeg engine μιας και είχες και την gx80.

Απάντηση: Re: Panasonic GX9

Αν έρθει πριν δώσεις την GX80 θα ήθελα ειδικά τη γνώμη σου σχετικά με το EVF όταν περνά το μάτι σου από τη μια στην άλλη. Δεν έχω καταφέρει ακόμη να δω μέσα από GX9 παρότι την έπιασα στα χέρια μου. Και πιθανόν και 1-2 αντιπροσωπευτικά συγκριτικά δείγματα μεταξύ τους και με τον ίδιο φακό για μια μίνι σύγκριση θα ήταν πολύ χρήσιμα. Όπως και 1-2 νυχτερινά.

Για τον 20αρη ενδιαφέρον θα είχε και ένα μίνι συγκριτικό με την PENF μου ...

Καλορίζικη φίλε μου, να την ευχαριστηθείς όσο δεν παει και να σου χαρίσει πολύ όμορφες φωτό.

Οι αρχικές εντυπώσεις μου έχοντας τραβήξει μερικές μόνο λήψεις απλά για να δω αν τα βασικά δουλεύουν:

Πιάνοντάς την στα χέρια μου, αναρωτιέμαι (πάλι) γιατί την "νιώθω€" περισσότερο από την (ήδη καλή) GX80 και την παλιά GX7. Όπως είχα αναφέρει παλιότερα, υπάρχουν μικρές αλλαγές/βελτιώσεις αλλά κάποιες δεν φαίνονται μέχρι να τις βάλεις δίπλα - δίπλα:

- Το εμπρός grip είναι ίδιο αλλά στο πάνω μέρος δεν έχει το κεκλιμένο τμήμα ύψους ~1cm, οπότε χωράνε όλα μου τα δάχτυλα - δεν περισσεύει το μικρό. Στην gx80 έχω φορέσει half case γι αυτόν τον λόγο. Αν φορέσεις κανέναν μεγάλο φακό βέβαια πιθανό να διευκολύνει το πρόσθετο plate/grip της εταιρείας.

- Το πίσω εξόγκωμα για τον αντίχειρα είναι πιο έντονο και εργονομικό.

- Όλα τα πίσω κουμπιά είναι λίγο μεγαλύτερα - όχι ότι είχα πρόβλημα αλλά ευπρόσδεκτο κι αυτό -€“ όπως και ο κεντρικός/τετραπλός επιλογέας, που από ~1,6cm διάμετρο πήγε στα ~1,9cm.

- Ο διακόπτης ενεργοποίησης έφυγε από την βάση του επιλογέα τρόπου λειτουργίας, οπότε τον ξεχωρίζεις πιο εύκολα και δεν μπορείς να την σβήσεις κατά λάθος ενώ «παίζεις» με την πίσω ροδέλα αν είσαι άγαρμπος ή φοράς γάντια - καλά αυτό δεν είναι τόοοσο σημαντικό, μου συνέβη μια - δυό φορές (και αν) στα 2 χρόνια με την «παλιά».

Πάμε στα πρόσθετα «καλούδια» τώρα:

-Ξεχωριστή ροδέλα ρύθμισης έκθεσης, ψηλά στους λόγους αναβάθμισης για μένα μια και τραβάω με προτεραιότητα διαφράγματος 95% και την πειράζω συνέχεια, συνήθως έχω 3-4 ίδιες λήψεις με +- μισό στοπ.

-Επιλογέας αυτόματης/χειροκίνητης εστίασης, δεν χρειάζεται ανάλυση.

-Ανακλινόμενο σκόπευτρο, σπάνια για μένα η χρήση του (από την εποχή που είχα την gx7) αλλά υπαρκτή, οπότε ευπρόσδεκτο. Παράλληλα άλλαξε η ροδέλα ρύθμισης διοπτρίας, έγινε πιο «δύσκολη» και σκληρή, ώστε να μην αλλάζει κατά λάθος.

Υπάρχουν και άλλες μικροαλλαγές, όπως το καπάκι της μπαταρίας/sd card που ανοίγει διαφορετικά και αυτό των θυρών usb/hdmi αλλά αυτά δεν επηρεάζουν την χρήση της μηχανής όταν τραβάς.

Η οθόνη είναι ίδια σε μέγεθος 3", αλλά έχει ελαφρώς μεγαλύτερη ανάλυση, οπότε τα γράμματα είναι λίγο πιο μικρά. Διαβάζονται πάντως χωρίς γυαλιά αν έχετε 2-2,5 βαθμούς πρεσβυωπία όπως εγώ - η ευκρίνεια είναι βελτιωμένη. Τα ήδη καλά μενού έχουν αλλάξει προς το καλύτερο αφού κάποιες ρυθμίσεις «μαζεύτηκαν» σε χρηστικές κατηγορίες.

Το σκόπευτρο είναι επίσης ίδιο, όπου προσπάθησα σκληρά να δω το «διάσημο» rainbow effect (πριν το ρυθμίσω) με πενιχρά αποτελέσματα: σε πολύ γρήγορη κίνηση/εναλλαγή του ματιού EVF-οθόνη (ή περιβάλλον) νομίζω ότι είδα «κάτι» μεταξύ θολώματος και ιριδισμού. Μετά ρύθμισα το EVF ( brightness 1, contrast 2, Saturation -3, Red -2, Blue -3) και δεν ξανασχολήθηκα €“- ούτε κι αυτό μαζί μου (edit: το έψαξα λίγο, το πρόβλημα επηρεάζει ένα 10-20% των χρηστών, οπότε δείτε πριν ψωνίσετε την όποια έχει τέτοιο evf).

Η μπαταρία λέει έχει ελαφρώς μικρότερη διάρκεια (260 κλικ έναντι 290) αλλά δείχνει να αδειάζει πολύ γρήγορα, ίσως θέλει πρώτα 5-6 κύκλους φόρτισης για να στρώσει.

Πρόλαβα να πάρω μερικές συγκριτικές λήψεις + 5-6 βραδινές (σκέτες). Εν συντομία στις ημερήσιες σε 1:1 υπάρχει μια κάποια διαφορά στην λεπτομέρεια/υφή, ενώ σε ίδιο μέγεθος θέασης (σε 24"€ 1920Χ1200 οθόνη) δεν βλέπω διαφορές προς το παρόν. Αυτό που νομίζω ότι βλέπω είναι καλύτερο jpeg, με πιο βαθύ χρώμα - στην αρχή νόμιζα ότι υποεκθέτει. Οι βραδινές έδειξαν 2 πράγματα: 1/5 sec με τον 12-32 άνετα και επαναληπτικά με το ένα χέρι, ½ sec έβγαλα μια μόνο και ήταν καλή αλλά όχι τέλεια (επίσης με το ένα χέρι). Σε Iso 800 τα jpeg άψογα, raw... θα σας πω όταν προλάβω να ασχοληθώ.

Τράβηξα κάμποσα καρέ ακόμα, τις επόμενες μέρες θα ανεβάσω κάποια επιλεγμένα στο dropbox. Για τους ανυπόμονους, τα πρώτα συμπεράσματα είναι ότι εκτός από τις βελτιώσεις στην εργονομία έχουμε:

- Kαλύτερο jpeg (μέρα και νύχτα) με εκμετάλλευση της extra ανάλυσης - μιλάμε για μικρές αλλά ορατές διαφορές.
- Πιο γρήγορη/σίγουρη εστίαση όπου η 9 δεν κόλλησε πουθενά ανεξαρτήτως φακού (panny 12-32, 20, 35-100/f4-5,6, sigma 60/f2,8) πλην εντελώς φλατ επιφανειών, ενώ η 80 είχε (ελάχιστες) αστοχίες. (edit: νύχτα - την ημέρα δεν μπόρεσα να καταλάβω διαφορές).
- Βελτίωση του IBIS, το οποίο προς το παρόν δοκίμασα συγκριτικά μόνο με τον sigma 60/f2,8 - με τον οποίο η 9 κατεβαίνει άνετα στο 1/5 με σχεδόν 100% επιτυχία και στο 1/2 με καλά ποσοστά. Η 80 ήδη στο 1/5 αρχίζει να ζορίζεται. Κάποια στιγμή θα τους φορέσω τον 45-150 για να δούμε πως πάει το dual IS...

Last edited: