PANASONIC HDC-TM300:Ίσως η καλύτερη HD consumer camera!!!

Επειδή η τεχνολογία τρέχει με υπερηχητικές ταχύτηττες και ποτέ κανείς δέν μπορεί να είναι στην αιχμή της τεχνολογίας επι μακρόν ,αγοράστε τώρα αυτό που είναι πιό κοντά στις απαιτήσεις σας και βέβαια στην οικονομικές σας δυνατότητες.Αγοράστε το να το χαρείτε τώρα γιατί το αύριο ανατρέπει τα δεδομένα του σήμερα και έτσι θα συμβαίνει πάντα.

Panasonic 's big secret 1920x1080 progressive

Από πληροφορίες του FullHD.gr αναφέρουμε ότι πρόκειται για τη πρώτη βιντεοκάμερα επιπέδου 1080p, με τρεις αισθητήρες CMOS, φακό Leica και με τεράστια (διψήφιος αριθμός megapixels) φωτογραφική ανάλυση.

Επαναλαμβάνουμε για όσους δε κατάλαβαν η βιντεοκάμερα πραγματοποιεί εγγραφές σε 1920x1080 progressive (1080p)! Oι σημερνές βιντεοκάμερες φθάνουν μόλις τα 1080i

(FullHD.gr)

Last edited:
ναι μόλις τώρα το διάβασα....

και υποκλίνομαι στην Panasonic!!!

για να δούμε λοιπόν...

πάντως διαβάζοντας το κείμενο θυμήθηκα να κάνω ιδιαίτερη μνεία στα άπλετα manual settings-όπως γράφουν και στο fullhd.gr-και που τα ανακαλύπτω καθώς δουλεύω την μηχανή...

είναι ένα από τα πιο σημαντικά προτερήματα της ΤΜ-300....έχει ρυθμίσεις-ίσως-για τα πάντα...κάνεις ό,τι θέλεις μαζί της σε manual mode...

ό,τι και να γράψω είναι λίγο...

Καλημέρα..

πάντως από τα οκτώ video πούχω-μέχρι τώρα-τραβήξει τα έξι είναι σε εσωτερικούς χώρους με φωτισμούς δωματίου...αυτό μου δείχνει για τι χρήση-κυρίως-θέλω την κάμερα και με κάνει να συμπεράνω το πόσο σημαντικό είναι να "γράφει" η κάμερα με χαμηλό φωτισμό..

και το ξαναεπαναλαμβάνω η κάμερα ζωγραφίζει με χαμηλό φωτισμό...

Θελουμε δειγμα, αλλιως δεν σε πιστευουμε!!!

Λοιπόν καθόμουν και σκεφτόμουν το θέμα του 1080 progressive και ...αναρωτιόμουν είναι πράγματι "χρήσιμο" ???

τι εννοώ με αυτό...

πχ. συνδέω την ΤΜ-300 με HDMI με την Kuro KRP-500A και η Kuro παίρνει 1080i και το μετατρέπει σε 1080p και το βλέπω..άρα τι βλέπω???... βλέπω 1080p και "τρελαίνονται τα ματάκια μου"...

αν θέλω να επεξεργαστώ το υλικό μου,χρησιμοποιώ το FINAL CUT PRO στον iMac και κάνω export σε 1080p....μάλιστα υπάρχουν "άπειρα" format εικόνας σε 1080p...όποιος δουλεύει FINAL CUT ξέρει τι λέω...

αυτό το υλικό το καίω σε Blu Ray δισκάκι ή το αποθηκεύω σε σκληρό και μέσω του popcprn A-110 το βλέπω στην Kuro...και "τρελλαίνονται τα ματάκια μου"

με αυτό το σκεπτικό..αναρωτιέμαι αν είναι χρήσιμο το 1080p....

επίσης τα αρχεία AVCHD σε 1080i είναι θηριώδη..τα 1080p θάναι ακόμα περισσότερο...

γι αυτό προβληματίζομαι...

από τεχνολογικής άποψης εννοείται ότι είναι καλοδεχούμενα όλα αυτά...

Καλώς σας βρήκα.....

Αφού έκανα μια έρευνα αγοράς είχα καταλήξει
στην cannon HF s10, η μέρα της ανταλλαγής με το κατάστημα δίνοντας του από την μεριά μου τα γνωστά και βρομικα euro πλησίαζε ώσπου αντίκρισα την παρόν αναφορά, ο ενθουσιασμός που ξεπηδούσε με ημικατέκτησε και αναθεώρησα,χαλάλι η ώρες που έφαγα να googlarw, κάπου κατάληξε αυτό.

Αρχίζοντας την σύγκριση cannon HF s10 vs PANASONIC HDC-TM300 αντίκρισα το παρακάτω μαζί με πλειάδα παρομοίων video
http://www.vimeo.com/4467621

Θελω να ρωτήσω τους έχοντες αν η ανάλυση εχει σχέση καθόλου με αυτο που ανεβάζουν και αν τα χρώματα έχουν τόση διαφορά και η νυχτερινή λήψη ειναι τοσο χαλια οσο φαίνονται?
Με γοητεύει πολυ η cannon και ελπίζοντας οτι θα εχει αν οχι λιγο καλυτερη αλλα και ισάξια εικόνα με την HV30 που εχω δουλέψει.
Η χρήση της κάμερας απ την μεριά μου θα είναι καταγραφή θεατρικών προβων και παραστάσεων και πειραματισμοί για μια μελλοντική ταινία μικρού μήκους ....
Ευχαριστώ

Υ.Γ τα βράδια βλεπω να κυνηγάω την cannon στα λαγκάδια για να την βαλω κατω και.......... και η panasonic μου πετάει πέτρες στην πλατη

Φίλτατε Chiarito καταρχήν να σε καλωσορίσω στην μεγάλη παρέα μας!!!

Τυγχάνει να είμαι μέλος στο vimeo και έχω δει το συγκεκριμένο video..όμως συγχώρεσέ με δεν καταλαβαίνω αυτό που ρωτάς..

τι θέλεις να πεις με την παρακάτω ερώτησή σου:

"Θέλω να ρωτήσω τους έχοντες αν η ανάλυση εχει σχέση καθόλου με αυτο που ανεβάζουν και αν τα χρώματα έχουν τόση διαφορά και η νυχτερινή λήψη ειναι τοσο χαλια οσο φαίνονται?"

γίνε-σε παρακαλώ-πιο αναλυτικός...

δηλαδή: όταν λες "τους έχοντες" εννοείς τους ιδιοκτήτες και της HFS 10 και της ΤΜ-300???
και αυτό "αν η ανάλυση εχει σχέση καθόλου με αυτο που ανεβάζουν και αν τα χρώματα έχουν τόση διαφορά και η νυχτερινή λήψη ειναι τοσο χαλια οσο φαίνονται?" τι σημαίνει??

για να σου απαντήσουμε...

Καλώς σας βρήκα.....

Αφού έκανα μια έρευνα αγοράς είχα καταλήξει
στην cannon HF s10, η μέρα της ανταλλαγής με το κατάστημα δίνοντας του από την μεριά μου τα γνωστά και βρομικα euro πλησίαζε ώσπου αντίκρισα την παρόν αναφορά, ο ενθουσιασμός που ξεπηδούσε με ημικατέκτησε και αναθεώρησα,χαλάλι η ώρες που έφαγα να googlarw, κάπου κατάληξε αυτό.

Αρχίζοντας την σύγκριση cannon HF s10 vs PANASONIC HDC-TM300 αντίκρισα το παρακάτω μαζί με πλειάδα παρομοίων video
http://www.vimeo.com/4467621

Θελω να ρωτήσω τους έχοντες αν η ανάλυση εχει σχέση καθόλου με αυτο που ανεβάζουν και αν τα χρώματα έχουν τόση διαφορά και η νυχτερινή λήψη ειναι τοσο χαλια οσο φαίνονται?
Με γοητεύει πολυ η cannon και ελπίζοντας οτι θα εχει αν οχι λιγο καλυτερη αλλα και ισάξια εικόνα με την HV30 που εχω δουλέψει.
Η χρήση της κάμερας απ την μεριά μου θα είναι καταγραφή θεατρικών προβων και παραστάσεων και πειραματισμοί για μια μελλοντική ταινία μικρού μήκους ....
Ευχαριστώ

Υ.Γ τα βράδια βλεπω να κυνηγάω την cannon στα λαγκάδια για να την βαλω κατω και.......... και η panasonic μου πετάει πέτρες στην πλατη

Καλό μεσημέρι σε όλους!!!

λοιπόν από μόνος μου-αφού δεν μας έχει απαντήσει ο Chiarito-θα δώσω απάντηση όπως έχω καταλάβει την ερώτηση του φίλου...

Καταρχήν το συγκεκριμένο video τόχα δει πριν αγοράσω την ΤΜ-300 και μάλιστα με ώθησε-και αυτό-για να την επιλέξω...

Πριν πω την γνώμη μου γι αυτό που είδα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν πρόκειται για MTS αρχεία..αλλά για επεξεργασμένα αρχεία σε κάποιο πρόγραμμα...FINAL CUT,SONY VEGAS ???...με ό,τι σημαίνει αυτό...ούτως ή άλλως την ίδια επεξεργασία δέχτηκαν τα αρχεία και από την HFS10 και από την ΤΜ-300...άρα no problem..

να σημειώσω ότι στον 24άρη iMac με την HD οθόνη του( 1920x1200) το video εμφανίζει artifacts και στις δύο κάμερες που οφείλεται κατά την γνώμη μου στην επεξεργασία του πρωτότυπου υλικού και όχι στην ποιότητα εικόνας που αποδίδουν οι δύο κάμερες...για να πω την γνώμη μου στον φίλο του ρωτά...

αυτό που είδα εγώ είναι ότι η CANON πήγαινε πιο πολύ προς το κόκκινο ενώ η ΤΜ-300 πήγαινε πιο πολύ προς το πράσινο (μάλιστα το γράφει κάποιος παρακάτω σαν σχόλιο)...άλλωστε είναι οφθαλμοφανές...για μένα αυτό δεν λέει τίποτα γιατί όσο πιο εκτεταμμένο manual mode έχεις τόσο πιο πολύ παίζεις και φέρνεις τα χρώματα και το φως εκεί που θέλεις (μέσα στα όρια του hardware κάθε κάμερας βεβαίως)...για να μην μιλήσω για το post production με το software που κυκλοφορεί όπου μπορείς να διορθώσεις-αν ξέρεις και αναλόγως-πολλά πράγματα...

επομένως:

α) η Canon ΔΕΝ έχει το manual mode που έχει η ΤΜ-300...Το έγραφε και ο τύπος που τράβηξε το video ...το λένε όλοι..το ξέρουμε...παρεπιπτώντος τώρα που χειρίζομαι την ΤΜ-300 μου φαίνεται και εύκολο...

β) εκείνο που φαίνεται επίσης-ξεκάθαρα-είναι ότι η ΤΜ-300 γράφει ΚΑΛΥΤΕΡΑ στα σκοτεινά πλάνα από την HFS 10....είναι οφθαλμοφανές...και εδώ είναι η σημαντική διαφορά-για μένα-υπέρ της ΤΜ-300...αυτό που γράφουν στα reviews είναι αλήθεια και φάνηκε και στο video...

από κει και πέρα σαν γενικότερο σχόλιο: αν ήθελα να κάνω ένα συγκριτικό test όπως ο τύπος..δεν θα έκανα την επιλογή να έχω τα ίδια settings και στις δύο κάμερες....δεν λέει-για μένα- τίποτα αυτό..προφανώς κάθε εταιρία βάζει την ιδιαίτερη σφραγίδα της στην εικόνα της και αυτό την ξεχωρίζει (ή θάπρεπε να την ξεχωρίζει από την άλλη εταιρία)..θα έβαζα τις καλύτερες ρυθμίσεις που θα μπορούσα να βάλω σε κάθε κάμερα για κάθε πλάνο που επέλεξα για να αποδώσουν τα μέγιστα οι δύο κάμερες στις ίδιες συνθήκες...ΙΜΗΟ πάντα...

Last edited:
ευχαριστω για τις απαντήσεις Νασο..θα τα επεξεργαστώ και όταν βρω χρόνο θα απαντήσω αναλυτικότερα...πάντως αυτα που μου έδωσες ειναι κοντά σε αυτα που ήθελα να μάθω αν και έχω κάποιους ενδοιασμούς στο αν φαίνεται καλύτερη στις νυχτερινές λήψης η panasonic...γενικά την αδικεί το video κατα την γνωμη σου?
Η δεύτερη καμερα που ενδεχομένως θα διάλεγες στην κατηγορία αυτήν ποια μπορεί να ηταν?
ευχαριστώ
καλες λήψεις

Γιατί-κατά τη γνώμη μου-ο δημιουργός δεν έκανε την επιλογή να σετάρει τις κάμερες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ώστε να αποδώσουν τα μέγιστα η κάθε μία...
είχαν λέει τα ίδια settings...πως τα επέλεξε???...και τι ήθελε να δείξει με αυτό???...το μόνο που μπορείς να δείξεις είναι ότι γράφουν διαφορετικά...τι σχέση όμως έχει αυτό με τον τίτλο του video : HFS10 VS TM300???...ώστε να φανεί η καλύτερη???..εγώ δεν συμφωνώ με αυτή την μεθοδολογία...

Σας παραθέτω ενα ενδιαφέρον pdf με τίτλο λειτουργία,χαρακτηριστικά και τύποι καμερών

Code:
http://users.sch.gr/jabatzo/files/articles/CCD%20cameras.pdf

Σε ευχαριστούμε πολύ για το κείμενο...
Να σημειώσω ότι οι αισθητήρες που χρησιμοποιεί η ΤΜ-300 είναι CMOS που είναι καλύτεροι από τους CCD...το ίδιο-νομίζω-και η CANON...

ένα άλλο αρθράκι (είναι clopy απο άλλο site) ενδιαφέρον
Αισθητήρες CCD & CMOS

2ccd.jpg

cmoschip1.jpg

Είναι γεγονός ότι τo τελευταίο διάστημα οι αισθητήρες CMOS καταλαμβάνουν ολοένα και περισσότερα εδάφη των CCD. Τα ερωτήματα λοιπόν που τίθενται είναι ποια από τις δύο τεχνολογίες υπερτερεί και πού, όπως και εάν ο υποψήφιος αγοραστής ενός camcorder ή μίας ψηφιακής φωτογραφικής μηχανής θα πρέπει να έχει ενδοιασμούς...

Πάνω από 100 χρόνια Ιστορίας...

Οι αισθητήρες είναι τα εξαρτήματα εκείνα τα οποία μετατρέπουν το φως σε ηλεκτρικό ρεύμα. Αποτελούν δηλαδή τον «κινητήρα» των καμερών. Βέβαια όσο απλό ακούγεται αυτό στη θεωρία, τόσο σύνθετο είναι στην πράξη.

Το φυσικό φαινόμενο στο οποίο βασίζεται η λειτουργία τους είναι το φωτοβολταϊκό, που ο Einstein ανακάλυψε το 1905. Μία απλή ερμηνεία του φαινομένου είναι εκείνη βάσει της οποίας τα φωτόνια, οι μεταφορείς της οπτικής ενέργειας, όταν προσπίπτουν πάνω σε ένα σώμα κτυπούν τα ηλεκτρόνια του πυρήνα του με ενέργεια ικανή να τα αποσπάσει από αυτόν.

Ελεύθερα ηλεκτρόνια σημαίνει ροή ρεύματος ανάλογης έντασης με την ένταση της πρόπτωσης, την ορμή εάν θέλετε, των φωτονίων.

Τόσο οι λαμπτήρες φθορίου, που χρησιμοποιούνται και ως Backlight φωτισμός στις τηλεοράσεις LCD, όσο και η αρχή λειτουργίας των οθονών PDP, αποτελούν ‛απλές’ εφαρμογές του φαινομένου.

Η συμβολή των αισθητήρων στη φορητότητα των συσκευών υπήρξε καταλυτική. Πριν από αυτούς, οι φορητές, επαγγελματικές μόνο, κάμερες χρησιμοποιούσαν καθοδικούς σωλήνες, λυχνίες Emitron αρχικά και Vidicom στη συνέχεια, ενώ την ίδια εποχή οι φωτογραφικές μηχανές ήταν ακόμα αναλογικές... o αισθητήρας τους ήταν το φωτοχημικό φιλμ.

Από τις αρχές της δεκαετίας του ’80, οπότε ο όρος της ψηφιακής εικόνας έδωσε το πρώτο «παρών», η αναγκαιότητα της νέας γενιάς αισθητήρων ήταν επιτακτική.

Αισθητήρες CCD…
Τα αρχικά σημαίνουν Charge Coupled Device και η ανακάλυψή τους τοποθετείται χρονικά στα τέλη της δεκαετίας του ’60, το 1969 συγκεκριμένα, από ερευνητές των εργαστηρίων Bell.

Tόσο στις κάμερες όσο και στις φωτογραφικές μηχανές, οι αισθητήρες CCD είναι τοποθετημένοι ακριβώς πίσω από τον φακό. Ο τελευταίος λαμβάνει την εικόνα και την προσαρμόζει σε μέγεθος ίδιο με την επιφάνεια του αισθητήρα, του οποίου η διαγώνιος μπορεί να φθάσει έως και το ½ της ίντσας, ενώ η αναλογία πλευρών του είναι 4:3, 16:9 κ.α. .

Δεν είναι μάλιστα διόλου τυχαίο ότι υπάρχουν τυποποιημένοι συνδυασμοί αισθητήρων και φακών. Η φωτοευαίσθητη επιφάνεια του CCD αποτελείται από χιλιάδες τετράγωνες ή ορθογώνιες «κυψέλες» με μέγεθος της τάξεως του 1/100000 του μέτρου. Οι κυψέλες αυτές είναι τα pixels, τα στοιχεία εικόνας δηλαδή, ο αριθμός των οποίων ορίζει την ανάλυση του αισθητήρα.

Σήμερα η ανάλυση των αισθητήρων έχει ανέλθει στις «ερασιτεχνικές» φωτογραφικές μηχανές στα 15 Megapixel,. Μέχρι πρότινος, τα χαρακτηριστικά του σήματος video (miniDV & MPEG2) με τις 500 γραμμές ανάλυσης είχε λιγότερες απαιτήσεις, με αποτέλεσμα ένας αισθητήρας του ενός Megapixel να είναι αρκετός.

H εξέλιξη όμως των καμερών με την παρουσίαση των μηχανών High Definition ανέβασε τον πήχυ στα 2 Megapixel. Ο αριθμός των αισθητήρων είναι μονός στις χαμηλομεσαίες κάμερες και τριπλός στις κορυφαίες υλοποιήσεις. Στην πρώτη περίπτωση, χρωματικά φίλτρα αναλύουν το φως, ώστε το κάθε pixel να λάβει τη ζητούμενη χρωματική πληροφορία, ενώ στη δεύτερη χρωματικά πρίσματα χωρίζουν το φως στα τρία βασικά χρώματα, RGB, ένα για κάθε αισθητήρα.

Τα πλεονεκτήματα των CCD ξεκινούν από τη... χρονική εμφάνισή τους, αφού στην ουσία δεν υπήρχε ανταγωνιστής. Όπως αναφέρθηκε, οι καθοδικοί σωλήνες που έδιναν λύση έως τότε, ήταν ογκωδέστατοι και αδηφάγοι σε ενέργεια.

Τα CCD λοιπόν επικράτησαν αρχικά εξαιτίας του μεγέθους και της χαμηλής απαιτούμενης ισχύος τους. Τα CCD επίσης έδωσαν πρώτα αξιοπρεπή εικόνα με φωτισμό κάτω από τα 30 Lux, ενώ παράλληλα δεν υπέφεραν από το φαινόμενο του καψίματος της εικόνας σε συνθήκες υψηλού φωτισμού.

Έχοντας λοιπόν το μονοπώλιο, τα CCD εξελίχθηκαν σε όλους τους τομείς με μοναδικό μειονέκτημά τους το υψηλό κόστος κατασκευής. Αυτό ήταν και το μεγάλο... «λάθος» τους ή, καλύτερα, το τρωτό χαρακτηριστικό τους, που έδωσε την ευχέρεια σε μία άλλη τεχνολογία αισθητήρων να αναπτυχθεί σε ανταγωνιστικά επίπεδα.

Αισθητήρες CMOS…
Μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά οι πρώτοι αισθητήρες CMOS (Complementary Metal Oxide Semiconductor) έκαναν την εμφάνισή τους δύο χρόνια νωρίτερα από τους CCD, το 1967 συγκεκριμένα.

Τόσο η αρχή λειτουργίας όσο και η δομή των αισθητήρων CMOS είναι ανάλογες των CCD. H βασική τους διαφορά είναι ο τρόπος κατασκευής και αποτελεί το βασικό πλεονέκτημα των CMOS έναντι των CCD.

Oι αισθητήρες CMOS κατασκευάζονται με τη μέθοδο της λιθογραφίας, ανάλογης τεχνικής δηλαδή με εκείνη που κατασκευάζονται οι επεξεργαστές για τους υπολογιστές.

Το στοιχείο αυτό μπορεί να μην σημαίνει -εύλογα- τίποτα για τους περισσότερους, όμως η αναλογία κόστους της τάξεως του 1/10 σημαίνει πολλά. Επίσης ένα ισχυρό προσόν της χρήσης λιθογραφίας είναι ότι η ανάλυση μπορεί να αυξηθεί πολύ πιο εύκολα.

Πέρα από το ότι οι αισθητήρες CMOS είναι πολύ πιο φθηνοί σε κόστος από τους CCD, απαιτούν και απλούστερη διαδικασία «συναρμολόγησης» στη μηχανή που θα τοποθετηθούν. Δεν είναι λίγες μάλιστα οι υλοποιήσεις που οι αισθητήρες είναι τοποθετημένοι πάνω στην πλακέτα με τα ηλεκτρονικά της μηχανής.

Παρ’ όλα αυτά, οι αισθητήρες CMOS άργησαν πολύ να γίνουν ανταγωνιστικοί ως προς τους CCD, εξαιτίας των προβλημάτων που είχαν και τα οποία τούς οριοθετούσαν σε εφαρμογές που δεν είχαν υψηλές απαιτήσεις ως προς την ποιότητα εικόνας.

Το κυριότερο πρόβλημα των πρώτων γενιών CMOS ήταν ότι ήταν εξαιρετικά επιρρεπείς σε παρεμβολές, γεγονός που μεταφραζόταν σε αυξημένα ποσοστά θορύβου στην εικόνα.

Σήμερα, έχοντας ξεπεράσει τις αρχικές αδυναμίες τους, προσφέρουν εφάμιλλη ποιότητα με τους CCD, με εικόνα χαμηλού θορύβου και υψηλής ανάλυσης και, το κυριότερο, με κόστος τόσο χαμηλό που δεν έχει αφήσει «ασυγκίνητο» κανέναν από τους κατασκευαστές καμερών και ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών.