Panasonic LX-3

Η LX3 διαθέτει έναν εξαιρετικό φακό ο οποίος έχει τα εξής χαρακτηριστικά.
α. Είναι εξαιρετικά φωτεινός. Μέγιστο διάφραγμα 2.0 στο ευρυγώνιο άκρο, σημαίνει οτι μπορείς να βγάζεις φωτογραφίες σε χαμηλότερο φως χωρίς να ανεβάζεις το ισο. Επίσης έχεις καλύτερο χειρισμό του βάθους πεδίου.

β.Το έυρος του φακού του είναι μικρό. Ξεκινάει απο τα 20mm που είναι πολύ ευρυγώνιο αλλα φτάνει μέχρι τα 60mm. Συνήθως μία κόμπακτ διαθέτει φακό απο 28-105 η και παραπάνω στο τελέ άκρο.
Αυτό ούτε κακό είναι ούτε αρνητικό. Είναι εξαρτημένο απο το πως σου αρέσει να φωτογραφίζεις. Αν το ευρυγώνιο σου αρέσει περισσότερο, τα 20μμ είναι ασυναγώνιστα. Αν σε νοιάζει κυρίως το τελέ, τα 60μμ δεν αρκούν.

ΤΟ ζούμ σε αριθμούς (2χ 3χ κτλ) μην το κοιτάς είναι παραπλανητικό. ΝΑ κοιτάς το έυρος κάλυψης σε μμ.

Καλύτερες/ποιοτηκότερες φωτογραφίες βγάζει ο φωτογράφος και όχι η μηχανή. Αυτός βγάζει τις φωτογραφίες και όχι η μηχανή. Μία ασχημή φωτογραφία δεν θα γίνει καλύτερη αν τραβηχθεί με ακριβότερη μηχανή. Δεν υπάρχει έννοια ποιοτικότερη φωτογραφία. Αυτό που κάνει η μηχανή είναι κάνει την διαδικασία πιό ευκολη. Οι δύο αυτές κάνουν ευκολότερη την δουλειά σε διαφορετικά θέματα. ΤΟ ερώτημα είναι εσύ τι ζητάς απο την μηχανή.

Πόσο σημαντικό είναι για σένα το να κάνει πολύ ζουμ? Πολύ η μήπως σου αρέσει πιό πολύ το ευρυγώνιο? Να χωράει μέσα στην φωτογραφία μεγάλο μέρος απο αυτό που βλέπεις? Αυτά πρέπει να σκεφτείς για να καταλήξεις στην αποφασή σου.

ποια η διαφορά της LX3 με την panasonic ΤΖ7 ; Ποια βγάζει καλύτερες/ποιοτικότερες φωτογραφίες;

Σε γενικές γραμμές θα συμφωνήσω με τον AlexTheodin , αλλά οι δύο μηχανές απευθύνονται σε διαφορετικό κοινό , κατά την προσωπική μου άποψη :
Κάποιος που ξέρει τι κάνει , με την LX3 μπορεί να βγάλει "καλύτερες" φωτογραφίες ειδικά σε χαμηλό φωτισμό.
Από την άλλη μεριά η TZ7 είναι μια πολύ καλή μηχανή γενικής χρήσης για όλο τον κόσμο - δεν έχει καθόλου manual ρυθμίσεις "τα κάνει όλα μόνη της"
Όμως φίλε μου το Θέμα και την Στιγμή , τα διαλέγεις εσύ... :a0210:

ερώτηση προς LX3 owners:

υπάρχει περίπτωση το ccd smearing στο video (αυτές οι κάθετες γραμμές στα πολύ φωτεινά spots) να μειωθούν με PL ή IR φίλτρο?

το polarized θα κόψει τα πολύ έντονα φωτεινά spots?

Όχι, το polarizer κόβει τις ανακλάσεις του φωτός και όχι τις πηγές. Κόβοντας τις ανακλάσεις αυξάνεται ο χρωματικός κορεσμός και βαθαίνει το μπλέ του ουρανού, σε ιδανικές συνθήκες βέβαια.

OK ευχαριστώ για τα παραπάνω παιδιά...
τώρα εγώ δεν ξέρω και πως ακριβώς μου αρέσει να φωτογραφίζω,
με νοιάζει να βγαίνουν τα πορτέτα της καλής μου όσο δυνατόν πιο ωραία.,
με νοιάζει να μην έχει ψηφιακό κόκο η φώτο όταν τη βγάζω σε εσωτερικούς χώρους με ηλεκτρικό φως, με νοιάζει και να βγαίνει μεγάλο μέρος της εικόνας που βλέπω...
με νοιάζει να βγάζει γρήγορη κίνηση χωρίς θολούρες,το video HD
άρα λίγο απ'όλα θα ήθελα υποθέτω....
λέτε η LΧ3 να είναι η καλύτερη λύση στην αγορά -ως 400 - για τις παραπάνω ανάγκες;

κάτι άλλο...

είχα πολλά χρόνια να δω ηλεκτρονική συσκευή "made in japan"...

αυτό σίγουρα δικαιολογεί την τσιμπημένη τιμή.

OK ευχαριστώ για τα παραπάνω παιδιά...
τώρα εγώ δεν ξέρω και πως ακριβώς μου αρέσει να φωτογραφίζω,
με νοιάζει να βγαίνουν τα πορτέτα της καλής μου όσο δυνατόν πιο ωραία.,
με νοιάζει να μην έχει ψηφιακό κόκο η φώτο όταν τη βγάζω σε εσωτερικούς χώρους με ηλεκτρικό φως, με νοιάζει και να βγαίνει μεγάλο μέρος της εικόνας που βλέπω...
με νοιάζει να βγάζει γρήγορη κίνηση χωρίς θολούρες,το video HD
άρα λίγο απ'όλα θα ήθελα υποθέτω....
λέτε η LΧ3 να είναι η καλύτερη λύση στην αγορά -ως 400 - για τις παραπάνω ανάγκες;
Για όλα αυτά μιά χαρά είναι η LX3 , μόνο λίγο "κοντό" είναι το ζούμ - ιδανικά για πορτραίτα θεωρούνται τα εστιακά μήκη 85-100 mm. Μήπως να έβλεπες και καμιά entry level DSLR?

την είδα χτές best electric χρηστιδης,
πολύ μικρή και όμορφη...
συνχωρούνται όλα τα ελατώματα, ΑΛΛΑ 538 Ευρώ.. (εκεί!)

την περιμένω πιό κάτω, διότι δεν την χρείαζομαι άμεσα,
υπάρχουν κι άλλες προτεραιοτητες (mp3, λάστιχα, κινητό)
Αν και μάλλον θα προτιμούσα ίσως την G10...
Αν και πάλι οφτόπικ και θα μας...
Αυτό το mode που φωτογραφίζει, όταν μόνο όταν υπάρχει κίνηση σε χώρο πχ σπίτι, το έχουν όλες; η μόνο πολύ λίγες ή καμμία;
ΦΥΣΙΚΑ ΟΧΙ ΑΠΟ TECHNIX ΠΉΡΑ SAMSUNG CLP300 ΧΑΛΑΕΙ ΣΤO 6MHNO,
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΓΕΡΜΑΝΙΑ!!!!!!.......... ΕΔΏ κάνουν τους κινέζους.

Last edited:
εάν ψάχνεις τέτοια feature μάλλον δεν κοιτάς την σωστή κατηγορία...αυτές οι μηχανές είναι για να βγάζουν καλές φωτογραφίες και όχι να ανιχνεύουν κίνηση ;)

την περιμένω πιό κάτω, διότι δεν την χρείαζομαι άμεσα,
υπάρχουν κι άλλες προτεραιοτητες (mp3, λάστιχα, κινητό)
Αν και μάλλον θα προτιμούσα ίσως την G10...
Αν και πάλι οφτόπικ και θα μας...
Αυτό το mode που φωτογραφίζει, όταν μόνο όταν υπάρχει κίνηση σε χώρο πχ σπίτι, το έχουν όλες; η μόνο πολύ λίγες ή καμμία;
ΦΥΣΙΚΑ ΟΧΙ ΑΠΟ TECHNIX ΠΉΡΑ SAMSUNG CLP300 ΧΑΛΑΕΙ ΣΤO 6MHNO,
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΓΕΡΜΑΝΙΑ!!!!!!.......... ΕΔΏ κάνουν τους κινέζους.
Όπως λέει και ο sfortis μάλλον κοιτάς λάθος κατηγορία... και πληροφοριακά , έχουν βγεί μοντέλα που ανιχνεύουν :
α)Χαμόγελο (smile detection)
β)Κλείσιμο ματιών στη φλασιά (blink detection) και τραβάνε άλλη μια γρήγορη(!)
γ)Κίνηση (motion detection) για φωτογράφηση φύσης κ.λ.π.
δ)Αναγνώριση προσώπων (face detection) για νετάρισμα - φωτομέτρηση
ε)Braketing φωτομέτρησης ή/και white balance όπου η μηχανή τραβάει ριπή τρία καρέ με ελαφρώς διαφορετικές ρυθμίσεις , και εν συνεχεία διαλέγεις το πιό πετυχημένο.
και ποιός ξέρει τι μας περιμένει ακόμα...
Μετά από μερικά χρόνια , θα πατάς το κουμπί και θα τραβάει καμιά 15αριά καρέ , θα ξεσκαρτάρει μόνη της τα 10-12 , και θα σου προτείνει τα τρία καλύτερα - μπορεί και να το συζητάμε κιόλας...-bye-

παρόλλα αυτά, πάλι πληροφοριακά η LX3 έχει face detection (ποτέ δεν κατάλαβα τι χρειάζεται)

το multi-bracketing το θεωρώ advanced feature και όχι μπλιμπλικι. η LX3 σου δίνει την δυνατότητα για multibracketing +-1EV.

to multiaspect είναι μια πολύ χρήσιμη δυνατότητα όπου τραβάει σε 3 διαφορετικά κάδρα (4:3, 3:2, 16:9).

Θα μου πείτε γιατί να μην το τραβήξεις 4:3 και να cropαρεις? Γιατί θα χάσεις πληροφορία. Το ccd της LX3 είναι στην πραγματικότητα 11.3mpixel και το spare το χρησιμοποιεί για τα διάφορα κάδρα.

παρόλλα αυτά, πάλι πληροφοριακά η LX3 έχει face detection (ποτέ δεν κατάλαβα τι χρειάζεται)

το multi-bracketing το θεωρώ advanced feature και όχι μπλιμπλικι. η LX3 σου δίνει την δυνατότητα για multibracketing +-1EV.

to multiaspect είναι μια πολύ χρήσιμη δυνατότητα όπου τραβάει σε 3 διαφορετικά κάδρα (4:3, 3:2, 16:9).

Θα μου πείτε γιατί να μην το τραβήξεις 4:3 και να cropαρεις? Γιατί θα χάσεις πληροφορία. Το ccd της LX3 είναι στην πραγματικότητα 11.3mpixel και το spare το χρησιμοποιεί για τα διάφορα κάδρα.

Το face detection είναι ένας αυτοματισμός ακόμα . Το bracketing όντως κάνει δουλειά πολές φορές.

γ)Κίνηση (motion detection) για φωτογράφηση φύσης κ.λ.π.
ποιά έχει;
εννοώ ΟΧΙ βελτιωση της εκθεσης μεσω motion detection.
ΑΛΛΑ βγάλσιμο φωτογραφίας, όταν υπάρξει κίνηση.

Last edited:
Σε Canon με το εναλλακτικό λογισμικό CHDK μπορείς να φορτώσεις σκριπτάκια που να παίρνει μόλις ανοιχνέυσει αλλαγη στην φωτεινότητα η κίνηση. Αλλα δεν ξέρω τι επιβάρυνση είναι αυτή στον αισθητήρα κλπ...

ναι, από όσο είδα μόνο σε χακεμένη canon γίνεται...

τσπ. για να μην πάμε offtopic, η G10 είναι και λίγο αγγούρι,
ενώ η LX3 είναι κόσμημα, αλλά ότι και να γίνει όποια πάρω (όταν...) θα το χει αυτό, έστω και με χακεριά, δεν με ενδιαφέρει για το σπίτι, αλλά για ζώακια...

για όσους ενδιαφέρονται για θήκη μιας και η original δερμάτινη είναι απλησίαστη (90 ) υπάρχουν στο ebay παρόμοιες πολύ καλης ποιότητας.

Εχω παραγγείλει και περιμένω την παρακάτω στα 44 τελική από hong kong.

http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dl...K:MEWNX:IT&item=170326670223#ebayphotohosting

monkichi_32-img600x450-1239184640_____0212-5.jpg

monkichi_32-img600x450-1239186804_____0235-5.jpg