Panasonic LX10-LX15

Μια χαρά είναι η καμερουλα με το "εύκολο" μενού, το εξαιρετικό jpg την εξαιρετική εστίαση. Επίσης τα ''σπάει στο βίντεο καθώς και στην εξαιρετική δουλειά με το θόρυβο. Οι μετρήσεις άλλα δείχνουν κι φωνάζουν.
...ΠΟΣΑ θες να μας τρελάνεις Νικόλα! Έχεις πιάσει στα χέρια σου άπειρες κάμερες όπως λες, ασχολήσου μαζί τους μάθε τις δουλεύεις ανέβασε δείγματα και δείξε μας τα υπέρ κι τα κατά όχι λόγια κι σεντόνια δείξε μας δουλειά σου.
Με λίγη έρευνα προλαβαίνεις λάθη σου.

_tzo_ > Να τσιμπήσω; δεν είμαι χθεσινός να προστατέψω θέλω τους νεότερους μου.

Πως φαίνεται ότι δεν έχεις πιάσει άλλη μηχανή πλην sony. Η Panasonic λοιπόν απείρως καλύτερο μενού, καλύτερη κατασκευή, καλύτερη εργονομία και χειρισμό, καλύτερη εστίαση σε saf, φωτεινότερη και καλύτερη οθόνη πλήρως touch, φωτεινότερος φακός (Για αυτό μόνο εσείς σκάτε χιλιάρικα για 0,5 stop φωτεινότητας άλλα τώρα δεν σας ενοχλεί φαντάζομαι!!), καλύτερα εξοπλισμένη με γκατζετιές φίλτρα κλπ. για όσους τα χρειάζονται και κυρίως ΜΙΣΗ τιμή από την rx100V. Άλλος κάνει λάθη και δεν βλέπει το προφανές!!!
Φαντάζομαι αν έγραφα σεντόνια και υποστήριζα την Sony δεν θα είχες θέμα!!! -bye-

Apollwn μην τσιμπάς, δεν την πλησιάζει καν την RX100V, σε άλλη, χαμηλότερη κατηγορία ανήκει η LX10.

Και εγώ το ίδιο λέω με μια μικρή διόρθωση δουλεύοντάς τες η Rx100V ανήκει σε χαμηλότερη κατηγορία άλλα κάνει τα διπλά λεφτά.!!!

Re: Απάντηση: Panasonic LX10-LX15

+1

ΥΣ1 το Vivid profile δεν είναι για πρόσωπα
ΥΣ2 Νίκο τι έγινε δεν έχει ρίξει λευκή πετσέτα η Πανυ? μηχανή διετίας πίσω και η DFD εστίαση δεν σε ενόχλησε τόσο? είδες που και μόνος σου είπες οτι δεν περιέχονται ολα στα specs.

καλοριζικη η μηχανούλα, εύχομαι να την χαρείς (όσο την κρατήσεις :music-smiley-005:)

Κώστα δεν είπα ότι δεν με ενόχλησε καθώς δεν την έχω δοκιμάσει εκτενώς σε βίντεο άλλα όπως είπα και στον Γιάννη δεν με πολυενδιαφέρει το 4Κ, σε 1080p εστίαζε καλούτσικα άλλα και πάλι θέλω και άλλες δοκιμές και έγραψα ότι έκανε και 2 μπρος πίσω.
Σε φώτος δεν έχει θέμα όπως δεν έχει θέμα καμιά μηχανή panasonic.
Μην ξεχνάς επίσης ότι είναι μικρότερος αισθητήρας και έχει πιο εύκολο έργο να διαχειριστεί το σύστημα εστίασης. Όσο μεγαλώνει ο αισθητήρας τόσο ζορίζουν τα πράγματα. Επίσης με τα χρήματα που κάνει η μηχανή έχω και πιο χαμηλές απαιτήσεις, αν η μηχανή κάνει όμως 1.000+ ευρώ έχω πάλι άλλες απαιτήσεις.

Απάντηση: Re: Panasonic LX10-LX15

Ναι σε Jpeg έχουν τον ίδιο πάνω κάτω θόρυβο με την rx100 αφού έχουν και τον ίδιο αισθητήρα, άλλα εδώ έχεις φακό f1,4 που είναι 2/3 του στοπ πιο φωτεινός και κάνει πίστεψε με μεγάλη διαφορά από την rx100. Επίσης η σταθεροποίηση 5axis που έχει είναι σε φώτος εύκολα 1 stop καλύτερη από την Rx100VA που είχα δοκιμάσει....με λίγα λογια αισθητή διαφορά υπερ της Lx10 το βραδυ

Και ένα σχετικά Macro έχει η μηχανή καθώς εστιάζει στα 3cm από το θέμα σε σχέση με τα 5cm της Rx100V.

το f1,4 κάνει μεγάλη διαφορά από το f1,8 της Rx100 και δηλώνω ξεκάθαρα σαν πρώτες εντυπώσεις ότι προτιμώ την μηχανή από οποιαδήποτε rx100

Αυτα έχει γράψει στις επιμέρους συγκρίσεις ο karamela με την σειρά RX100, που έγινε άμεση σύγκριση σε συγκεκριμένα ISO και με συγκεκριμένο διάφραγμα όπως αυτά που ανέβηκαν για την V?

και εγώ δεν υποστηρίζω καθόλου τα τεστ εκ μνήμης και μεταφορά εντυπώσεων από μια μηχανή όταν δεν έχω την άλλη δίπλα μου για άμεση σύγκριση αλλά αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο να συμβεί εκτός και αν το παντελόνι σου έχει πολύ βαθιά τσέπη. Εδω όμως με εξαιρεση την σύγκριση στην απόδοση της σταθεροποίησης τα άλλα που μεταφερθηκαν ως σύγκριση αφορούν κυρίως τα specs σε macro και φωτεινότητα του φακού. Μήπως Βασίλη βιάστηκες λίγο όπως το είδες σαν VS ?

Απάντηση: Re: Απάντηση: Panasonic LX10-LX15

Κώστα δεν είπα ότι δεν με ενόχλησε καθώς δεν την έχω δοκιμάσει εκτενώς σε βίντεο άλλα όπως είπα και στον Γιάννη δεν με πολυενδιαφέρει το 4Κ, σε 1080p εστίαζε καλούτσικα άλλα και πάλι θέλω και άλλες δοκιμές και έγραψα ότι έκανε και 2 μπρος πίσω.
Σε φώτος δεν έχει θέμα όπως δεν έχει θέμα καμιά μηχανή panasonic.
Μην ξεχνάς επίσης ότι είναι μικρότερος αισθητήρας και έχει πιο εύκολο έργο να διαχειριστεί το σύστημα εστίασης. Όσο μεγαλώνει ο αισθητήρας τόσο ζορίζουν τα πράγματα. Επίσης με τα χρήματα που κάνει η μηχανή έχω και πιο χαμηλές απαιτήσεις, αν η μηχανή κάνει όμως 1.000+ ευρώ έχω πάλι άλλες απαιτήσεις.

Ναι βρε μην τσιμπάς, απλά ήθελα να σου πω οτι αν δεν δουλέψεις κάτι από τα review πολλές φορές χάνεις την μπάλα τι είναι σημαντικό και τι όχι για τους περισσότερους, ναι η PDAF υλοποιήσεις είναι κλάσης καλύτερες ειδικά σε μηχανάκια της SONY αλλά για το 90% των περιπτώσεων μια χαρά θα σε καλύψει και η εστίαση DFD (δεν ξέρω για το βίντεο αν ισχύει και σε τι βαθμό) . Στην G9 που είναι η τελευταία του υλοποίηση δυσκολεύομαι να καταλάβω τις διαφορες από EM1.2. Μην ξεχνάμε επίσης οτι ο αισθητήρας των Panasonic δεν έχει επιστρώσεις στοιχείων PDAF και αυτό αν αφήσουμε στην άκρη τελειως την εστίαση σίγουρα θα παίζει και ένα μικρό ή μεγάλο ρόλο στην ποιότητα εικονας. Π.χ. σε συγκριτικά που είχα δει hires μεταξύ ΕΜ1.2 και G9 η δεύτερη είχε ελαφρά υπεροχή και είμαι σίγουρος οτι αυτό οφείλεται σε αυτή ακριβώς την διαφορά. Ίσως το ίδιο να δούμε (δηλ. διαφορες στην εικόνα) και στις μεγάλες υλοποιήσεις στο FF.

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Panasonic LX10-LX15

Ναι βρε μην τσιμπάς, απλά ήθελα να σου πω οτι αν δεν δουλέψεις κάτι από τα review πολλές φορές χάνεις την μπάλα τι είναι σημαντικό και τι όχι για τους περισσότερους, ναι η PDAF υλοποιήσεις είναι κλάσης καλύτερες ειδικά σε μηχανάκια της SONY αλλά για το 90% των περιπτώσεων μια χαρά θα σε καλύψει και η εστίαση DFD (δεν ξέρω για το βίντεο αν ισχύει και σε τι βαθμό) . Στην G9 που είναι η τελευταία του υλοποίηση δυσκολεύομαι να καταλάβω τις διαφορες από EM1.2. Μην ξεχνάμε επίσης οτι ο αισθητήρας των Panasonic δεν έχει επιστρώσεις στοιχείων PDAF και αυτό αν αφήσουμε στην άκρη τελειως την εστίαση σίγουρα θα παίζει και ένα μικρό ή μεγάλο ρόλο στην ποιότητα εικονας. Π.χ. σε συγκριτικά που είχα δει hires μεταξύ ΕΜ1.2 και G9 η δεύτερη είχε ελαφρά υπέροχη και είμαι σίγουρος οτι αυτό οφείλεται σε αυτή ακριβώς την διαφορά. Ίσως το ίδιο να δούμε (δηλ. διαφορες στην εικόνα) και στις μεγάλες υλοποιήσεις στο FF.

Αυτό εδώ όλο το ζουμί ''αν δεν δουλέψεις κάτι από τα review πολλές φορές χάνεις την μπάλα'' και έχεις δίκιο.

Re: Απάντηση: Re: Panasonic LX10-LX15

Αυτα έχει γράψει στις επιμέρους συγκρίσεις ο karamela με την σειρά RX100, που έγινε άμεση σύγκριση σε συγκεκριμένα ISO και με συγκεκριμένο διάφραγμα όπως αυτά που ανέβηκαν για την V?

και εγώ δεν υποστηρίζω καθόλου τα τεστ εκ μνήμης και μεταφορά εντυπώσεων από μια μηχανή όταν δεν έχω την άλλη δίπλα μου για άμεση σύγκριση αλλά αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο να συμβεί εκτός και αν το παντελόνι σου έχει πολύ βαθιά τσέπη. Εδω όμως με εξαιρεση την σύγκριση στην απόδοση της σταθεροποίησης τα άλλα που μεταφερθηκαν ως σύγκριση αφορούν κυρίως τα specs σε macro και φωτεινότητα του φακού. Μήπως Βασίλη βιάστηκες λίγο όπως το είδες σαν VS ?

Για να συνοψίσω, πουθενά δεν έγραψα ότι η Lx10 έχει καλύτερο iso, πουθενά δεν έγραψα ότι έχει καλύτερο βίντεο, πουθενά δεν έγραψα ότι η lx10 εστιάζει καλύτερα σε βίντεο.
Εγραψα τα εξής: ότι σε φώτος μάλλον εστιάζει καλύτερα σε saf, έχει καλύτερη σταθεροποίηση και έβαλα και ένα δείγμα σε 1 sec, πολύ καλύτερο μενού, καλύτερη κατασκευή και εργονομία, φωτεινότερη οθόνη Touch, καλύτερα εξοπλισμένη με γκατζετιές και κυρίως φωτεινότερο φακό που κάνει και ένα σχετικό Macro. Ναι για μένα αυτή η μηχανή είναι καλύτερη σαν πακέτο (ειδικά λόγω φακού και touch οθόνης) από την rx100V με καλύτερη εμπειρία χρήσης και μάλιστα στα μισά λεφτά!!!
Την ίδια πάνω κάτω γνώμη έχει και ο φίλος Μάνος που είχε δοκιμάσει και είχε στην κατοχή του και τις 2.
Και για να το πω και αλλιώς αν δεν έχει δοκιμάσει κάποιος και τα 2 προιόντα πως μπορεί να έχει γνώμη πιο είναι καλύτερο ή πιο ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες του? Από τους Yoytubers?

Για τις μπαταρίες που γράφει ο Βασίλης πιο πάνω μην τσιμπάτε, όλες ίδιες είναι γύρω στα 680-750mAh. Τα 1200+ είναι παραμύθια της Χαλιμάς, όποτε πήρα "τρελές" χωρητικότητες τις μέτρησα με όργανο και ήταν σαφώς χειρότερες από τις original. Batmax + Durapro είναι οι πιο αξιόπιστες "κινεζιές", ίσως κάνουν κάποιο υποτυπώδη έλεγχο και στις υπόλοιπες βάζουν περιτύλιγμα... 1200mAh...

Να προσθέσω και κάτι άλλο που δεν αφορά μόνο την lx10, μια μηχανή είναι ένα ολοκληρωμένο προϊόν και συνδυασμός 100ντάδων πραγμάτων που θα πρέπει να εξετάζονται και να μπαίνουν στην εξίσωση. Δεν είναι μόνο π.χ. το High iso, αν ήταν έτσι θα αγοράζαμε όλοι μια FF και τέλος. Επίσης υπάρχουν πράγματα που δεν κατανοούνται και δεν φαίνονται με την πρώτη ματιά, π.χ. στην lx10 η selfie screen με το beauty mode, το buddy mode, και την touch οθόνη κάνουν εξαιρετική δουλειά σε selfies Και είναι ότι πρέπει για το κοινό που απευθύνετε η μηχανή, κάτι τέτοιο δεν προσφέρεται σε αυτό το βαθμό από την rx100 και είναι μείον, πόσο μείον? ο καθένας κρίνει για τον εαυτό του άλλα θα πρέπει να αναφερθεί. Προφανώς η rx100VA έχει θετικά σημεία και σημεία που υπερέxει από την lx10 (καλύτερο 4κ βίντεο χωρίς crop, καλύτερο caf σε βίντεο, καλύτερη υλοποίηση slow motion κλπ.) άλλα έχει και πάρα πολλούς τομείς που χάνει από την lx10 και μάλιστα τομείς που δεν φαίνονται στα specs, για αυτό για μένα σαν πακέτο βάζοντας τα πλην και τα συν θεωρώ καλύτερο πακέτο την Lx10 ειδικά αν βάλουμε και την τιμή στην μέση. Στη rx100va αφαίρεσαν οι αθεόφοβοι τις playmemroies εφαρμογές και ούτε timelapse δεν μπορεί να κάνει η μηχανή πλέον, αυτό π.χ. δεν πρέπει να το αναφέρουμε? Ναι ωραίο το EYE AF της sony rx100VA άλλα τι να το κάνω όταν ειδικά σε παιδιά κάποιες φορές μπερδεύεται και εστιάζει αλλού ενώ με μια οθόνη touch απλά πάταγες εκει που ήθελες να εστιάσεις και τέρμα, για κάντε μια δοκιμή να δείτε πόσο ''εύκολο'' είναι να αλλάξεις σημείο εστίασης πάνω σε μια sony? ακόμα και στην Α6300.

Χοντρικά μην προτρέχουμε και μην ''αγοράζουμε'' κάθε τι που μας πουλάει κάθε reviewer, βλέπουμε ένα προϊόν ολοκληρωμένα και σύμφωνα πάντα με τις δικές μας ανάγκες και όχι του εκάστοτε reviewer. Και το κυριότερο αν δεν έχεις πιάσει και δουλέψει ένα προϊόν δεν μπορείς να έχεις πλήρη άποψη όσα reviews και αν έχεις δει.

Για τις μπαταρίες που γράφει ο Βασίλης πιο πάνω μην τσιμπάτε, όλες ίδιες είναι γύρω στα 680-750mAh. Τα 1200+ είναι παραμύθια της Χαλιμάς, όποτε πήρα "τρελές" χωρητικότητες τις μέτρησα με όργανο και ήταν σαφώς χειρότερες από τις original. Batmax + Durapro είναι οι πιο αξιόπιστες "κινεζιές", ίσως κάνουν κάποιο υποτυπώδη έλεγχο και στις υπόλοιπες βάζουν περιτύλιγμα... 1200mAh...

+1

Σ αυτά που λες υπάρχει κάποιο δίκιο.... ΑΛΛΑ.... Ο καθένας έχει άλλες προτεραιότητες. Και κυρίως άλλες ανάγκες.

Πχ για πολλούς αυτές οι μηχανές είναι οικογενειακές μηχανές, δηλ. θέλουν τραβάνε και παιδιά, σκυλιά, εκδηλώσεις κλπ
Εκεί λοιπόν το μέτριο ή κακό caf κάνουν τις Panasonic απαγορευτικες.
Επισης, σε 4κ βίντεο το crop εξαφανίζει το ευρυγωνιο που είναι επίσης απαραίτητο σ αυτές τις καταστάσεις.

Άρα για κάποιον που έχει αυτές τις απαιτήσεις, όλα τ άλλα είναι περιττά.

Γι αυτό λέμε.... Τα specs δεν λένε όλη την αλήθεια, αλλά υπάρχει κάποια αλήθεια μέσα σ αυτά.

Για σένα δεν που δεν σε νοιαζουν αυτά, μπορείς να βολευτείς μ αυτή τη μηχανή... Εμείς όχι.

Για να μη πω για σπαστες οθονες, evf κλπ.

Sent from my SM-N950F using Tapatalk

Απάντηση: Re: Απάντηση: Panasonic LX10-LX15

+2

όλες οι κινεζικές που έχω πάρει μετά από λίγο καιρό φουσκώνουν και δεν μπαίνουν κάν στην μηχανή, και καλά να το δεις πριν τη βάλεις , αν γίνει όταν εχεις ξεχασμένη την μηχανή σε αχρηστία για καιρό θα εχεις θέμα. Από τοτε δίνω κάτι παραπάνω και περνω πιο επώνυμες από εδώ fujicel, Duracell κλπ.

Σ αυτά που λες υπάρχει κάποιο δίκιο.... ΑΛΛΑ.... Ο καθένας έχει άλλες προτεραιότητες. Και κυρίως άλλες ανάγκες.

Πχ για πολλούς αυτές οι μηχανές είναι οικογενειακές μηχανές, δηλ. θέλουν τραβάνε και παιδιά, σκυλιά, εκδηλώσεις κλπ
Εκεί λοιπόν το μέτριο ή κακό caf κάνουν τις Panasonic απαγορευτικες.
Επισης, σε 4κ βίντεο το crop εξαφανίζει το ευρυγωνιο που είναι επίσης απαραίτητο σ αυτές τις καταστάσεις.

Άρα για κάποιον που έχει αυτές τις απαιτήσεις, όλα τ άλλα είναι περιττά.

Γι αυτό λέμε.... Τα specs δεν λένε όλη την αλήθεια, αλλά υπάρχει κάποια αλήθεια μέσα σ αυτά.

Για σένα δεν που δεν σε νοιαζουν αυτά, μπορείς να βολευτείς μ αυτή τη μηχανή... Εμείς όχι.

Για να μη πω για σπαστες οθονες, evf κλπ.

Συμφωνώ σε ένα βαθμό, άλλα ποιος είπε ότι το caf της Lx10 σε φώτο είναι μέτριο ή κακό? Που το είδες αυτό? Από όσο λίγο την δούλεψα είναι πολύ καλό με πολύ καλό face και EYE af...και πρόχειρα δες τι λέει το dpreview για αυτό? ''hit-rates are remarkably high for this type of camera, and for these incredibly high focus speeds.'' και ''Because it uses its imaging sensor to understand and follow your subject, the LX10 is very good at subject tracking''...χοντρικά δεν ισχύει αυτό που λες. Και θα το ξαναπώ πάλι την έχεις δουλέψει την μηχανή ή είδες βίντεο από κανένα youtber?

Ναι ο μέσος μπαμπάς/μαμάς δεν μπορεί να ζήσει χωρίς 4Κ!!!! Παρόλαυτα το ανέφερα σαν μειονέκτημα και κατά την γνώμη μου είναι ίσως και το μόνο σοβαρό μειονέκτημα της Lx10.

Να στο πω αλλιώς για ένα 4Κ χωρίς crop, ένα μινιατoύρα δισκύλιο σε χρήση σκόπευτρο Και για ένα καλύτερο caf σε βίντεο θυσιάζεις ένα καλύτερο ποιοτικά σώμα, ένα καλύτερα εργονομικά σώμα, ένα κλάσεις καλύτερο μενού, μια καλύτερη και φωτεινότερη οθόνη touch, ένα πιο φωτεινό φακό που κάνει και macro, ένα καλύτερα εξοπλισμένο σώμα με (4K photo grab, Focus stacking, timelapse, stop motion βίντεο, miniature effect σε βίντεο, δεκάδες φίλτρα και scene Modes), μια πολύ καλύτερη σταθεροποίηση και διάφορα άλλα, Και μάλιστα θα σκάσεις και τα διπλά λεφτά!!! Οκ πάω πάσο!!!

Οκ για κάποιον που τον ενδιαφέρει 100% το 4Κ βίντεο χωρίς crop και είναι διατεθειμένος να κάνει ένα σκασμό παραχωρήσεις και να σκάσει και 1.000 ευρώ οκ είναι άριστη η rx100va.

Απάντηση: Re: Panasonic LX10-LX15

Ρ
Να προσθέσω και κάτι άλλο που δεν αφορά μόνο την lx10, μια μηχανή είναι ένα ολοκληρωμένο προϊόν και συνδυασμός 100ντάδων πραγμάτων που θα πρέπει να εξετάζονται και να μπαίνουν στην εξίσωση. Δεν είναι μόνο π.χ. το High iso, αν ήταν έτσι θα αγοράζαμε όλοι μια FF και τέλος. Επίσης υπάρχουν πράγματα που δεν κατανοούνται και δεν φαίνονται με την πρώτη ματιά, π.χ. στην lx10 η selfie screen με το beauty mode, το buddy mode, και την touch οθόνη κάνουν εξαιρετική δουλειά σε selfies Και είναι ότι πρέπει για το κοινό που απευθύνετε η μηχανή, κάτι τέτοιο δεν προσφέρεται σε αυτό το βαθμό από την rx100 και είναι μείον, πόσο μείον? ο καθένας κρίνει για τον εαυτό του άλλα θα πρέπει να αναφερθεί. Προφανώς η rx100VA έχει θετικά σημεία και σημεία που υπερέxει από την lx10 (καλύτερο 4κ βίντεο χωρίς crop, καλύτερο caf σε βίντεο, καλύτερη υλοποίηση slow motion κλπ.) άλλα έχει και πάρα πολλούς τομείς που χάνει από την lx10 και μάλιστα τομείς που δεν φαίνονται στα specs, για αυτό για μένα σαν πακέτο βάζοντας τα πλην και τα συν θεωρώ καλύτερο πακέτο την Lx10 ειδικά αν βάλουμε και την τιμή στην μέση. Στη rx100va αφαίρεσαν οι αθεόφοβοι τις playmemroies εφαρμογές και ούτε timelapse δεν μπορεί να κάνει η μηχανή πλέον, αυτό π.χ. δεν πρέπει να το αναφέρουμε? Ναι ωραίο το EYE AF της sony rx100VA άλλα τι να το κάνω όταν ειδικά σε παιδιά κάποιες φορές μπερδεύεται και εστιάζει αλλού ενώ με μια οθόνη touch απλά πάταγες εκει που ήθελες να εστιάσεις και τέρμα, για κάντε μια δοκιμή να δείτε πόσο ''εύκολο'' είναι να αλλάξεις σημείο εστίασης πάνω σε μια sony? ακόμα και στην Α6300.

Χοντρικά μην προτρέχουμε και μην ''αγοράζουμε'' κάθε τι που μας πουλάει κάθε reviewer, βλέπουμε ένα προϊόν ολοκληρωμένα και σύμφωνα πάντα με τις δικές μας ανάγκες και όχι του εκάστοτε reviewer. Και το κυριότερο αν δεν έχεις πιάσει και δουλέψει ένα προϊόν δεν μπορείς να έχεις πλήρη άποψη όσα reviews και αν έχεις δει.

Οι ιδιατεροτητες που αναφέρεις στις selfie είναι κομμένες και ραμμένες για το γυναικείο κοινό, ο βασικός λόγος που μια μηχανή από τη σειρά GF είναι πάντα στην τσάντα της γυναίκας μου, οκ βγάζει και άλλες φωτογραφίες με τον 12-32 που έχει πάνω συνήθως αλλά η συγκεκριμένη δυνατότητα (γίνεται και defocus με τεχνητό blur ακόμη και με τον σκοτεινό 12-32) καλύπτει συνήθως αναμνηστικές με φίλες σε ταξίδια, οικογενειακές κλπ. και ολα αυτά μπορούν να γίνουν και με άμεσο έλεγχο από κινητό.

Για το βίντεο λέω Νίκο και το caf, μη τα ξαναλέμε.
Οι γονείς θέλουν και φωτογραφική και βιντεοκάμερα.
Το ίδιο και αυτοί που πάνε εκδρομές, ταξίδια κλπ.

Προφανως κάποιος που δεν ενδιαφέρεται για βίντεο έχει πολλές επιλογές.

Αλλα μη κολλάς σ αυτό.... Το είπα πολλές φορές, δεν λες να το καταλάβεις.

Αν πχ κάποιος έχει προτεραιότητα τη σπαστη οθόνη, αυτή η μηχανή δε κανει.
Αν θέλει evf, το ίδιο....

Ένα παράδειγμα έφερα....

Σπαστή Οθόνη νομίζω έχει Γιάννη.

Εννοεί σπαστή οθόνη που να γέρνει και από τις 2 πλευρές, η lx10 έχει οθόνη που γυρνάει πάνω για selfies.

Γιάννη αφού μιλάμε για selfies , φυσικά και έχει την μπερδεύεις με την ΤΖ100 που είναι σταθερή και έχει μάτι και που δεν την συστήνω γιαυτο τον λόγο. H φουλ σπαστη δεν βολεύει για selfies τόσο και στις μικρές μηχανές αυξάνει τον όγκο στο πλάτος ανοιχτή. Για μεγαλύτερη μηχανή και εγώ αυτή προτιμώ.

Στις μικρές μηχανές όπως αυτές έχω διαπιστώσει οτι το ματάκι δεν το χρησιμοποιώ κατά 90% , ποιος εγώ που φωτογραφίζω σχεδόν πάντα με EVF , π.χ. προτιμώ την μεγαλύτερη οθόνη της GM1 από το ματάκι της GM5 ή την κουτσουρεμένη οθόνη της σε διαστασεις , αυτά τα είδα όμως μετά την χρήση και των δυο μηχανων, πριν η άποψη μου ήταν υπέρ της GM5 λόγω specs και όχι λόγω χρήσης.

Απο τα χρωματικά προφίλ προτιμώ το 1 standard και το Scenery με +1 στο contrast , -4 φίλτρο θορύβου , και το Vivid δεν είναι άσχημο αλλά μερικά χρώματα δεν τα δίνει με ακρίβεια.
Εκανα πρόσφατα τεστ την χρωματική παλλετα της Penf και της G9 σε jpeg , παρόλη τη βελτίωση δεν υπάρχει καμία σύγκριση δυστυχώς ακόμη, η Penf έχει τα καλύτερα jpeg ακόμη και από την ΕΜ1.2 αλλά με μερικες ρυθμίσεις (ένα ψιλοπειραγμα στο autoWB) το παλεύεις να έρθουν κοντά.