Panasonic LX10-LX15

Νίκο φτιάξε λίγο πιο φλατ την καμπύλη (σκιές +2, φωτεινά -1 ή -2), βάλε και το NR στο -3. Παίξε με κοντράστ -1 έως +1, οξύτητα τα ίδια. Θα δεις καλύτερη διαβάθμιση σε όλα - εκτός αν σου αρέσει η "σκληρή" εικόνα, οπότε πας ανάποδα - αλλά θα χάσεις πολλή λεπτομέρεια. Επίσης αν δεν σου αρέσουν τα έτοιμα χρωματικά προφίλ, μπορείς να τα πειράξεις - το standard είναι μια καλή βάση πάνω στην οποία μπορείς να προσθέσεις λίγο χρώμα και να το σώσεις.

Υ.Σ. DSTE BLH7 πέταξα μια πριν μερικούς μήνες, φούσκωσε μετά από ~1 χρόνο με την GM1. Έμπαινε μεν αλλά...

Επίσης το δείγμα που έβαλες σύγκριση από το dpreview κάποιο θέμα έχει με την εστίαση και είναι και στα άκρα, και πιθανότατα τράβηξαν στα 1,4 την panasonic, και μάλλον έχει decentering ο φακός για δες εδώ στο ίδιο ακριβώς αρχείο...βλέπεις διαφορές?? Μην πω ότι είναι καλύτερο της lx10!! Μην βάζουμε ότι μας συμφέρει.

Decentering είναι .. τό έχουν όλα τα καρέ (raw & jpeg) ενα υπερβολικό θόλωμα κατω δεξιά .. αν δεις την άλλη βούρτσα πανω δεξιά είναι μια χαρά ..

Το διάφραγμα είναι f/4.0 παντού

Τώρα στα jpeg είναι αλήθεια οτι στο default η panny κάνει υπερβολικό denoise ειδικά στις σκοτεινές περιοχές .. απλά θέλει ρύθμιση κοντά στο μείον τερμα ..

ΥΓ_1 στο Dpreview για σύγκριση σε θόρυβο καλύτερα είναι να χρησιμοποιούμε το "LowLight" κάδρο (ενεργοποίηση της λάμπας πάνω πάνω) .. αυτό διότι εκεί είναι πιο προσεγμένη και δίκαια η έκθεση .. αντίθετα στο daylight παίζει πολλές φορές αλλάγή φωτισμού απο μοντέλο σε μοντέλο οπότε η έκθεση δεν είναι ίδια παρόλλο που διάφραγμα και ταχύτητα είναι ίδια ή ισοδύναμα ..
Επίσης στο lowlight επειδή η ταχυτητα λήψης είναι αργή στο βασικό ISO (1-2 sec) δεν επηρεάζει ούτε το flickering των φώτων ουτε και τυχόν shutter shock ..

ΥΓ_2 την καλύτερη ισορροπία σε denoise-sharpening βλέπω να την έχουν οι Canon της κατηγορίας ;)

Re: Απάντηση: Panasonic LX10-LX15

Ο ενθουσιασμός του Karamela πάντως σε για όποια μηχανή κι αν περιγράφει με θετικότητα με συνεπαίρνει τόσο, που θέλω να τρέξω να την αγοράσω απορώντας πώς μου ξέφυγε τέτοια περιπτωσάρα.
Μετά ξαναδιαβάζω για τη μηχανή και θυμάμαι γιατί δεν θα την έπαιρνα ποτέ.

Νίκο φτιάξε λίγο πιο φλατ την καμπύλη (σκιές +2, φωτεινά -1 ή -2), βάλε και το NR στο -3. Παίξε με κοντράστ -1 έως +1, οξύτητα τα ίδια. Θα δεις καλύτερη διαβάθμιση σε όλα - εκτός αν σου αρέσει η "σκληρή" εικόνα, οπότε πας ανάποδα - αλλά θα χάσεις πολλή λεπτομέρεια. Επίσης αν δεν σου αρέσουν τα έτοιμα χρωματικά προφίλ, μπορείς να τα πειράξεις - το standard είναι μια καλή βάση πάνω στην οποία μπορείς να προσθέσεις λίγο χρώμα και να το σώσεις.

Υ.Σ. DSTE BLH7 πέταξα μια πριν μερικούς μήνες, φούσκωσε μετά από ~1 χρόνο με την GM1. Έμπαινε μεν αλλά...

Ευχαριστώ Δημήτρη, θα τα δοκιμάσω...ναι θέλω όσο πιο έτοιμα τα Jpeg Και θέλει ψάξιμο. Αυτά που έγραψες στο περίπου χρησιμοποιείς?? Εχεις διαφορετικά προφίλ για πορτέρτα και άλλα π.χ. για Landscape

Απάντηση: Re: Απάντηση: Panasonic LX10-LX15

Σου έγραψα και εγώ σε προηγούμενο post για τα χρωματικά προφίλ , το συμπλήρωσα αν θες δοκίμασε τα.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Panasonic LX10-LX15

Σου έγραψα και εγώ σε προηγούμενο post για τα χρωματικά προφίλ , το συμπλήρωσα αν θες δοκίμασε τα.

Το Scenery με +1 contrast το δοκίμασα κάνει καλή δουλειά πράγματι!!! Ευχαριστώ

Υ.Γ. Πάντως συμφωνώ Κώστα για τις Olympus και τα jpeg της ...θα χρησιμοποιήσω την γνωστή ατάκα που λένε οι Θεσσαλονικείς ''σαν την Χαλκιδική-Olympus δεν έχει''!!

Αυτη η μουντάδα βγαίνει σε όλες σου σχεδόν τις φωτογραφίες ... έτσι αρχικά είπα ότι δεν ασχολείσαι με τις κάμερες που περνούν από τα χέρια σου με αποτέλεσμα οι παρουσιάσεις σου ... για μένα ... δεν είναι αξιόπιστες δίχως διάθεση να στη πω.
..συμβουλή ... κι ας βγει από το άλλο αυτί... αν θες να βγάζεις καθαρές με διαύγεια φωτογραφίες να τραβάς πάντα από οφθαλμοσκόπιο, κει ξέρεις πάντα τι σου γίνεται προσφέροντας σου εξτρά σταθεροποιση

Υ.Γ. δεν υπάρχουν exif στα αρχεία σου, το να λες οτι τράβηξες τη τάδε σε 1'' επαφίεμαι στο λόγο σου.
Υ.Γ. οι μικροί αισθητήρες ποτέ δε μου έχουν δώσει αυτό που αποζητώ σε φωτογραφία η βίντεο.

.... jpeg θέλει σίγουρα και άλλη βελτίωση και βγάζει μια ''μουντάδα'' άλλα νομίζω έχει κάνει σημαντικά βήματα από το παρελθόν. Δεν ξέρω βλέπεις μωβ όπως στην Fz1000? Θα κοιτάξω να σου βάλω αύριο και με ενήλικα.

Βασίλη ανεβάζω δείγματα σχεδόν πάντα jpeg από την μηχανή που πολλές φορές η jpeg engine δεν αποδίδει σωστά ή δεν είναι σωστά ρυθμισμένη ή δεν ξέρω να την στρώσω εγώ. Θέλω να δείξω τι μπορεί να κάνει η μηχανή με έτοιμα αρχεία και όχι με επεξεργασμένα, εκει όλες οι μηχανές φοβερές φώτος βγάζουν. Η μουντάδα που λες τι σχέση έχει με το να τραβάς από το σκόπευτρο δεν το κατάλαβα να σου πω.

Οι παρουσιάσεις μου να δεχτώ ότι δεν είναι πλήρεις και ότι δεν είναι σαφώς ολοκληρωμένες ή ότι έχουν προβλήματα, δεκτό και σαφές, ωραία ας μας δείξει κάποιος άλλος ένα review εδώ μέσα να δούμε πως γίνεται γιατί χωρίς υπερβολή και το τονίζω αυτό ίσως να είμαι και ο μόνος που γράφει reviews έστω και με προβλήματα, όλοι οι υπόλοιποι ή απλά σχολιάζουν ή αν πάρουν μια νέα μηχανή γράφουν ένα ''φοβερή'' και τέλος ή στην καλύτερη γράφουν σκόρπιες σκέψεις. Βρες μου σε παρακαλώ εδώ μέσα ένα αναλυτικό και πλήρες review από χρήστη να το έχω σαν μπούσουλα γιατί εγώ δεν βρίσκω ούτε ένα, μόνο κάποιες προσπάθειες από τον Κώστα (Kbouk) έχω βρει.

Μου θυμίζει η όλη φάση την περίπτωση του ΤΖΟ που ανέβαζε συγκριτικά και όλοι έκαναν τους ''έξυπνους''' ωραία σταμάτησε ο ΤΖΟ Και μάντεψε δεν έχει ανεβεί από τότε ούτε ένα συγκριτικό και ερήμωσε το Thread.

Τουλάχιστον προσωπικά όταν πάρω μια μηχανή γεμίζω το ανάλογο Thread με πληροφορίες, μίνι Review δικό μου Και κάποια δείγματα, ίσως συμβουλές, προτάσεις, και ότι βρω χρήσιμο κλπ. βοηθάω να γίνεται κουβέντα και ο εκάστοτε αγοραστής τα φιλτράρει και κρατάει αυτά που θέλει. Ξέρω άτομα εδώ στο site με αυτά που έγραφα τους βοήθησα στην επιλογή της Canon 800D και της Canon m100 Και με ευχαρίστησαν για αυτό, για μένα αυτό μου αρκεί.

Τέλος αυτό που γράφεις ότι δεν ασχολούμαι με τις μηχανές συγγνώμη δεν το δέχομαι και δείχνει εμπάθεια ειδικά όταν γίνεται σε μηχανή που εξαπολύω κατά μέτωπο επίθεση στην Sony, γιατί Βασίλη είμαι σίγουρος ότι αν δεν είχα αναφέρει πουθενά την sony δεν θα είχες μπει καν στον κόπο να γράψεις κάτι στο νήμα και το ξέρεις πολύ καλά όπως το ξέρω και εγώ!!-bye-

Ηρεμία κύριοι, δεν χρειάζονται αντιπαραθέσεις για λογαριασμό... τρίτων! :flipout:

Νίκο, θα σου συνιστούσα να κάνεις το πολύ απλό που κάνουμε ο Κώστας και εγώ όταν γράφω για μια μηχανή που αγοράζω και γράφω σχετικά: ανεβάζω στο dropbox ή κάποιο άλλο cloud δείγματα .jpeg + .raw και δημοσιοποιώ το link, οπότε οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τα κατεβάσουν και να τα μελετήσουν με την ησυχία τους, βγάζοντας τα δικά τους συμπεράσματα (ο kbouk κάνει κι άλλα βέβαια). Επί πλέον μπορείς να πάρεις και χρήσιμο feedback, όπως αυτά που μου έγραψε ο Ηλίας (Γιαρίμης) για την αποθορυβοποίηση των αρχείων της GX9 (και μου έλυσε τα χέρια - thanks Ηλία). Ρίξε μια ματιά στο νήμα της GX9 και θα καταλάβεις τι εννοώ - και πόσο χρήσιμο είναι αυτό για όλους μας!

Είπα για σεντόνια και σημέρα το έκανα κι γω.

..Τέλος αυτό που γράφεις ότι δεν ασχολούμαι με τις μηχανές συγγνώμη δεν το δέχομαι και δείχνει εμπάθεια ειδικά όταν γίνεται σε μηχανή που εξαπολύω κατά μέτωπο επίθεση στην Sony, γιατί Βασίλη είμαι σίγουρος ότι αν δεν είχα αναφέρει πουθενά την sony δεν θα είχες μπει καν στον κόπο να γράψεις κάτι στο νήμα και το ξέρεις πολύ καλά όπως το ξέρω και εγώ!!

Εμπάθεια όχι, ναι αν δεν έγραφες για τη Sony απλός θα διάβαζα το νήμα... έγραψα γιατί το θεωρώ αναπροσανατολισμό .. μισά χρήματα όταν στερείται hardware που δικαιολογεί τη μειωμένη τιμή ... εκτός κι κάνω λάθος μιλώ για οφθαλμοσκοπιο, δε παίζεις δεν ασχολείσαι όταν έχεις στη κατοχή σου μια ήμερα μόνο πχ Sοny a7iii όταν προσωπικά βγάζω τουλάχιστον 3000 φώτο την μέρα και παίζοντας με τις ρυθμίσεις για μέρες πριν εκφέρω άποψη.

..Μου θυμίζει η όλη φάση την περίπτωση του ΤΖΟ που ανέβαζε συγκριτικά και όλοι έκαναν τους ''έξυπνους''' ωραία σταμάτησε ο ΤΖΟ Και μάντεψε δεν έχει ανεβεί από τότε ούτε ένα συγκριτικό και ερήμωσε το Thread.

Προσωπικά πιστεύω μεγάλη απώλεια για τα μελη του φορουμ που δε γράφει πια ο τζο

..Βασίλη ανεβάζω δείγματα σχεδόν πάντα jpeg από την μηχανή που πολλές φορές η jpeg engine δεν αποδίδει σωστά ή δεν είναι σωστά ρυθμισμένη ή δεν ξέρω να την στρώσω εγώ. Θέλω να δείξω τι μπορεί να κάνει η μηχανή με έτοιμα αρχεία και όχι με επεξεργασμένα, εκει όλες οι μηχανές φοβερές φώτος βγάζουν. Η μουντάδα που λες τι σχέση έχει με το να τραβάς από το σκόπευτρο δεν το κατάλαβα να σου πω.

Συμφωνώ, έτσι έγραψα ότι δεν είναι αξιόπιστες και ανέβασα δικές μου να δεις τη διαφορά διαύγειας επίσης δεν αφήνεις τα exif.
...Μα το διευκρίνισα το οφθαλμοσκόπιο δίνει εξτρά σταθερότητα κάτι σα μονοποδο να πω εφόσον τη κολας στο πρόσωπο κι βλέπεις πεντακάθαρα τι τραβάς.

Ουφ κουράστηκα να γράφω ο κουλός-bye-

Απάντηση: Re: Panasonic LX10-LX15

Bασίιλη να πω αρχικά και με όλη την εκτίμηση που σου έχω μιας και είσαι βαθύς γνωστής των μηχανών SONY που εχεις στην κατοχή σου και τις χρησιμοποιείς και στη δουλειά σου ανελλιπώς ότι θα ήθελα προσωπικά να σε δω να γράφεις <σεντόνια> συχνότερα στα δικά τους νήματα εξηγώντας ρυθμίσεις, τεχνικά στοιχεία κλπ που δεν γνωρίζει ο απλός χρήστης αλλά έχει ανακαλύψει ένας μακροχρόνιος κάτοχος ενός συστήματος. Και αν θέλεις να μας βάλεις και δείγματα με τις ρυθμίσεις αυτές. Εκεί θα μπορούσες να αναφέρεις και τυχόν μειονεκτήματα και βελτιώσεις που θα ήθελες να δεις στα μοντέλα αυτά. Μπορει να μην υπάρχει χρόνος, διάθεση κλπ. το καταλαβαίνω.

Τα review πάντα είναι ένα σημείο τριβής στα τεχνολογικά forum. Και χωρίζονται συνήθως σε κατηγορίες. Υπάρχουν τα αναλυτικά review που γίνονται από τα εξειδικευμένα site μετά από πολύμηνη κατοχή ενός μοντέλου και που συμπληρώνονται στην πορεία και υπάρχουν και τα hands on review από την πρώτη ολιγοήμερη επαφή με το μοντέλο. To πρώτο είναι αυτό που ζήτησα από εσένα όπως κατάλαβες. Τα δεύτερα πολλές φορές μεταφέρουν και λάθος πληροφορίες λόγω βιασύνης και μη εμβάθυνσης. Είναι όμως οι πρώτες εντυπώσεις που θα έχει και ένας απλός χρήστης αγοράζοντας και χρησιμοποιώντας την μηχανή και μάλιστα και κάτι παραπάνω μιας και οι περισσότεροι reviewer έχουν και εμπειρία από άλλες μηχανές ενώ ο απλός χρήστης συνήθως ελάχιστη.

Τα περισσότερα review εδώ μέσα (αν μπορούμε να τα ονομάσουμε έτσι) όπως και του karamela είναι της δεύτερης κατηγορίας. Μεταφέρουν τις πρώτες εντυπώσεις του κατόχου με όσες γνώσεις και όση απαραίτητη διάθεση έχει να τις παρουσιάσει. Ναι πρέπει να είναι όσο το δυνατόν αμερόληπτες και όσο μπορεί να τεκμηριώνει τα θετικά ή αρνητικά που παρουσιάζει με δείγματα, EXIF κλπ. για να υπάρχει και μια αξιοπιστία. Καλό είναι να αποφεύγονται σε αυτά τα πρώτα review συγκρίσεις απόδοσης δια μνήμης με άλλα μοντέλα εκτός και αν η αναφορά γίνεται σε απόλυτα specs. Για απόλυτες συγκρίσεις υπαρχει νήμα αν κανεις έχει στην κατοχή του τα δυο μοντέλα της ίδιας κατηγορίας.

Μακάρι να γίνονται και πιο αναλυτικά review μετά από πολύμηνη κατοχή. Εκεί θα έχει στρώσει η μηχανή, θα λειτουργει χωρίς bugs και ανέτοιμα firmware που είναι συνήθες φαινόμενο. Εκεί συνήθως βλεπεις και ακούς τα τρωτά σημεία, tips κλπ. αλλά συνήθως λίγοι (κακώς) θα ασχοληθούν να τα δουν, να τα διαβάσουν και να το σχολιάσουν γιατί θα αφορά ένα <παλιό> μοντέλο. Στην αρχή τα περισσότερα φαίνονται ρόδινα ή μπορεί και να παρουσιαστούν έτσι όχι ηθελημένα αλλά λόγω της πρώτης χαράς που σε κάνει να παραβλέπεις κάποια αρνητικά που πάντα υπάρχουν. Επίσης πάντα οι παρουσιάσεις αυτές περιέχουν την αξιολόγηση με βάση αυτά που ο συγκεκριμένος χρήστης θεωρεί σημαντικά με βάση τα δικά του βιώματα και προτιμήσεις. Οι περισσότεροι που μας διαβάζουν έχουν την κρίση να το καταλάβουν αυτό.

Ηρεμία κύριοι, δεν χρειάζονται αντιπαραθέσεις για λογαριασμό... τρίτων! :flipout:

Νίκο, θα σου συνιστούσα να κάνεις το πολύ απλό που κάνουμε ο Κώστας και εγώ όταν γράφω για μια μηχανή που αγοράζω και γράφω σχετικά: ανεβάζω στο dropbox ή κάποιο άλλο cloud δείγματα .jpeg + .raw και δημοσιοποιώ το link, οπότε οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τα κατεβάσουν και να τα μελετήσουν με την ησυχία τους, βγάζοντας τα δικά τους συμπεράσματα (ο kbouk κάνει κι άλλα βέβαια). Επί πλέον μπορείς να πάρεις και χρήσιμο feedback, όπως αυτά που μου έγραψε ο Ηλίας (Γιαρίμης) για την αποθορυβοποίηση των αρχείων της GX9 (και μου έλυσε τα χέρια - thanks Ηλία). Ρίξε μια ματιά στο νήμα της GX9 και θα καταλάβεις τι εννοώ - και πόσο χρήσιμο είναι αυτό για όλους μας!

Δημήτρη συμφωνώ με την συμβουλή σου και θα κοιτάξω να το κάνω. Από εκει και πέρα όμως για μένα έχει ενδιαφέρον ένας χρήστης να γράψει κάποια πράγματα για την μηχανή καλά ή κακά, να μας πει την γνώμη του, τι του άρεσε και τι δεν του άρεσε, συμβουλές, προτάσεις κλπ. και όχι απλά μόνο 1-2-3 δείγματα που στην τελική τα βρίσκεις και στο διαδίκτυο, αναζητώ λοιπόν την προσωπική γνώμη, να ανταλλάξουμε απόψεις και να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλο. Όπως μπορεί ο καθένας φυσικά άλλα κάτι τέτοιο δεν βλέπω στο κομμάτι του φωτογραφικού εξοπλισμού, αυτό που βλέπω συνήθως είναι κριτική προς τους άλλους, εγωισμούς, φανμποισμό, και μονολεκτικές απαντήσεις ή χύμα youtube links. Αν εσένα προσωπικά ή σαν διαχειριστές σας αρέσει αυτή η κατάσταση πάω πάσο. Σε εμένα δεν μου αρέσει και προσπαθώ μέσω αυτών των έστω προβληματικών reviews που κάνω να προσφέρω κάτι διαφορετικό, να αναζωογονήσω το νήμα δίνοντας κάποιες πληροφορίες για την μηχανή (το συγκεκριμένο νήμα ήταν ανενεργό για 1,5 χρόνο).

Υ.Γ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτών που λέω είναι το νήμα της Fuji X-T1, 150 σελίδες χωρίς τίποτα ουσιαστικό και τίποτα που θα βοηθήσει έναν νέο χρήστη να αποφασίσει για την μηχανή.

Τέλοςπάντων θα κοιτάξω να βάζω τα δείγματα που αναφέρεις και πάμε παρακάτω, προσωπικά δεν θα ξαναγράψω κάποιο review θα περιοριστώ σε αυτά που κάνουν οι περισσότεροι εδώ μέσα στον εξοπλισμό, μην τα αναφέρω γιατί με βλέπω κλειδωμένο.

Ήδη σε μεγάλο βαθμό με έχει καλύψει ο Κώστας, αλλά να γράψω δυο πράγματα ακόμα: μάλλον μας μπερδεύει η λέξη "review" η οποία έχει γίνει ψωμοτύρι... Η απόλυτη πλειοψηφία όσων γράφονται εδώ είναι απλά εντυπώσεις, με κάποιες να συνοδεύονται από τεκμηρίωση ενώ άλλες όχι. Συνήθως δε ο γράφων συγκρίνει την μηχανή με κάποια που είχε (τονίζω το παρελθόν), ή... με ότι έχει διαβάσει στο διαδίκτυο για άλλες παραπλήσιας κατηγορίας. Η αξιοπιστία λοιπόν είναι σχετική, αν λάβουμε υπόψη και την κακή ποιότητα εικόνας του site μας. Επιπλέον, είναι λογικό και ανθρώπινο ο ενθουσιασμός για το καινούριο μας "παιχνίδι" να μας κάνει να μεροληπτούμε (έστω υποσυνείδητα) υπέρ του. Συνήθως δε υπάρχει και μια τάση τα νήματα να γίνονται vs... ...μα κι αυτό λογικό είναι, αφού οι μηχανές δεν είναι μόνες τους - έχουν ανταγωνισμό άμεσο ή έμμεσο!

Είναι κακό να γράφονται τέτοια "review"? Προσωπικά πιστεύω πως ίσως είναι τα πιο χρήσιμα γιατί περιέχουν τον ανθρώπινο παράγοντα και την άποψη που δεν ρυθμίζεται από συμφέροντα (το dpreview ας πούμε ανήκει στο amazon, το imaging resource στο... dpreview κ.λ.π.). Επιπλέον όντας "αναμεταξύ μας" πέφτουν ερωτήσεις, δίνονται απαντήσεις και γενικά υπάρχει δυνατότητα διαλόγου. Επίσης, επειδή υπάρχουν ανάμεσά μας κάποιοι πολύ καταρτισμένοι (ή επίμονοι), προκύπτουν προτάσεις και λύσεις που είναι μοναδικές ίσως. Αναφέρω χαρακτηριστικά το θέμα με το άνοιξε - κλείσε της RX100 ΙΙΙ που απαντήθηκε κατόπιν πρόσφατου email μέλους στην sony - ενώ είναι χρόνιο πρόβλημα για το οποίο έχουν γραφτεί χιλιάδες posts παγκοσμίως, ή ο θόρυβος στα raw της GX9 που προανέφερα.

"Ναι αλλά υπάρχει θέμα αξιοπιστίας" θα πει ο άπιστος Θωμάς. Ο.κ. - αν θες 100% αξιοπιστία μπορείς να ανατρέξεις στα γνωστά εξειδικευμένα sites, εδώ εκφράζουμε προσωπικές απόψεις και κυρίως εμπειρίες χρήσης. Κερασάκι στην τούρτα, τα πρωτότυπα αρχεία .jpeg+.raw ώστε ο κάθε ενδιαφερόμενος να έχει δυνατότητα να ελέγξει μόνος του - όχι αν λέμε αλήθεια - αλλά αν αυτό που βλέπει είναι του γούστου του - η αλήθεια (α) είναι υπερτιμημένη και (β) είναι σχετική.

Για τα προσωπικά μας, τι να πω? Δεν είμαστε κάποιο αμέτρητο πλήθος "αγνώστων"! Μετρημένοι άνθρωποι είμαστε, και πολλοί τα έχουμε πει κι από κοντά, οπότε θα παρακαλέσω να μην το ξεχνάμε όταν καθόμαστε στο πληκτρολόγιο...

Ήδη σε μεγάλο βαθμό με έχει καλύψει ο Κώστας, αλλά να γράψω δυο πράγματα ακόμα: μάλλον μας μπερδεύει η λέξη "review" η οποία έχει γίνει ψωμοτύρι... Η απόλυτη πλειοψηφία όσων γράφονται εδώ είναι απλά εντυπώσεις, με κάποιες να συνοδεύονται από τεκμηρίωση ενώ άλλες όχι. Συνήθως δε ο γράφων συγκρίνει την μηχανή με κάποια που είχε (τονίζω το παρελθόν), ή... με ότι έχει διαβάσει στο διαδίκτυο για άλλες παραπλήσιας κατηγορίας. Η αξιοπιστία λοιπόν είναι σχετική, αν λάβουμε υπόψη και την κακή ποιότητα εικόνας του site μας. Επιπλέον, είναι λογικό και ανθρώπινο ο ενθουσιασμός για το καινούριο μας "παιχνίδι" να μας κάνει να μεροληπτούμε (έστω υποσυνείδητα) υπέρ του. Συνήθως δε υπάρχει και μια τάση τα νήματα να γίνονται vs... ...μα κι αυτό λογικό είναι, αφού οι μηχανές δεν είναι μόνες τους - έχουν ανταγωνισμό άμεσο ή έμμεσο!

Είναι κακό να γράφονται τέτοια "review"? Προσωπικά πιστεύω πως ίσως είναι τα πιο χρήσιμα γιατί περιέχουν τον ανθρώπινο παράγοντα και την άποψη που δεν ρυθμίζεται από συμφέροντα (το dpreview ας πούμε ανήκει στο amazon, το imaging resource στο... dpreview κ.λ.π.). Επιπλέον όντας "αναμεταξύ μας" πέφτουν ερωτήσεις, δίνονται απαντήσεις και γενικά υπάρχει δυνατότητα διαλόγου. Επίσης, επειδή υπάρχουν ανάμεσά μας κάποιοι πολύ καταρτισμένοι (ή επίμονοι), προκύπτουν προτάσεις και λύσεις που είναι μοναδικές ίσως. Αναφέρω χαρακτηριστικά το θέμα με το άνοιξε - κλείσε της RX100 ΙΙΙ που απαντήθηκε κατόπιν πρόσφατου email μέλους στην sony - ενώ είναι χρόνιο πρόβλημα για το οποίο έχουν γραφτεί χιλιάδες posts παγκοσμίως, ή ο θόρυβος στα raw της GX9 που προανέφερα.

"Ναι αλλά υπάρχει θέμα αξιοπιστίας" θα πει ο άπιστος Θωμάς. Ο.κ. - αν θες 100% αξιοπιστία μπορείς να ανατρέξεις στα γνωστά εξειδικευμένα sites, εδώ εκφράζουμε προσωπικές απόψεις και κυρίως εμπειρίες χρήσης. Κερασάκι στην τούρτα, τα πρωτότυπα αρχεία .jpeg+.raw ώστε ο κάθε ενδιαφερόμενος να έχει δυνατότητα να ελέγξει μόνος του - όχι αν λέμε αλήθεια - αλλά αν αυτό που βλέπει είναι του γούστου του - η αλήθεια (α) είναι υπερτιμημένη και (β) είναι σχετική.

Για τα προσωπικά μας, τι να πω? Δεν είμαστε κάποιο αμέτρητο πλήθος "αγνώστων"! Μετρημένοι άνθρωποι είμαστε, και πολλοί τα έχουμε πει κι από κοντά, οπότε θα παρακαλέσω να μην το ξεχνάμε όταν καθόμαστε στο πληκτρολόγιο...

έχουμε ξεχάσει τη διαφορά του review και του test.

Στα περισσότερα που γράφει κατά καιρούς ο Νίκος δε συμφωνώ αλλά τον διαβάζω γιατί βλέπω εδώ το φωτογραφικό τμήμα σαν μια παρέα, σαν να είμαστε για ένα καφέ και να συζητάμε για το χόμπι μας και επειδή αυτό δεν γίνεται πρακτικά γίνεται από απόσταση με το φόρουμ. Έχω ξαναγράψει ότι δε με νοιάζει αν διαβάζουν και άλλοι που δε συμμετέχουν και μπορεί να επηρεαστούν, πρόβλημα τους που παίρνουν μάτι ειδικά περιστασιακά. Πάνω κάτω 10-20 είμαστε εδώ μέσα και ποια ξέρουμε τι αγαπά ο καθένας, τι υποστηρίζει και τον τρόπο γραφής του και έκφρασης. Με λίγα λόγια και το έγινε αν ο karamela ή ο tzo δεν κάνουν τις ιδανικές συγκρίσεις ή review. Μπαίνουν στο κόπο να μοιραστούν μαζί μας τη γνώμη τους και περνάει η ώρα διαβάζοντας τους.

Καλημέρα.

Μπορεί να μην γράφω, αλλά διαβάζω τα πάντα τους τελευταίους μήνες.

Εμένα μου αρέσουν οι παρουσιάσεις του Νίκου, είναι ωράιο να τις διαβάζεις.

Όπως και άλλων φίλων του forum που έχουν σταματήσει να γράφουν τόσο πολλά, όσο παλιότερα.

Μπορεί να διέπονται από ένα ενθουσιασμό, αλλά αυτό είναι το ωραίο.

Δεν νομίζω να κινδυνεύει κάποιος να επηρεαστεί προς την λάθος κατεύθυνση, ακόμα και αν γνωρίζει πολύ λίγα για το θέμα.

Για αυτό υπάρχουν και οι άλλοι συνομιλητές να πούνε την γνώμη τους, καθώς επίσης και το παγκόσμιο διαδύκτιο για να κάνουν την ερευνά τους και να αποκτήσουν ποιό σφαιρική άποψη.

Σίγουρα δεν είναι review, αλλά προσωπική παρουσίαση των εντυπώσεων και της εμπειρίας χρήσης μιας νέας μηχανής που έχει στα χέρια του.

Κοντεύοντας να κλείσω μήνα με την μηχανή συνεχίζει να με εντυπωσιάζει, την έχω συνεχώς μαζί μου και το f1,4 που έχει στο ευρυγώνιο είναι απλά όλα τα λεφτά....
Ενα δείγμα παρακάτω φυσικά σε f1,4.

Υ.Γ. Η φώτο είναι στο προφίλ ''Τοπίο'' με -2 σε Noise redustion Και +1 σε κορεσμό. Κάνοντας δοκιμές έχω καταλήξει στο συγκεκριμένο προφίλ σαν all around.

46617604054_a29e7c74b1_b.jpg
[/URL]P1030006a by NIkolaos Aikaterinis, on Flickr[/IMG]

Νίκο και εγώ αυτό το προφίλ έχω βαλει στην G9 , μου αρέσει πιο πολύ χρωματικά, νομίζω και σήμερα στην S1 που δοκιμάσαμε αυτό έβαλα πριν ξεκινήσω να τραβώ. Το noise reduction το έχω στο -4 (οκ στην 1 ίντσα και εγώ δεν θα το τερμάτιζα) και έχω χώσει αν θυμάμαι καλά και +1 ρύθμιση στο contrast.

Κώστα από δική σου προτροπή δοκίμασα και ''έπαιξα'' με το ''τοπίο'' και είδα ότι μάλλον μου ταιριάζει καλύτερα σε αυτά που θέλω από όλα τα άλλα προφίλ. Το Nosie reduction δεν το τερμάτισα καθώς όπως είπες στην 1 ίντσα βγάζει πολύ θόρυβο και θέλει επειγόντως επεξεργασία μετά για αποθορυβοποίηση. Στο -2 είναι η χρυσή τομή για 1 ίντσα καθώς αφαιρεί κάπως τον θόρυβο ενώ ταυτόχρονα κρατά και λεπτομέρειες χωρίς να τα κάνει ''σούπα''.
Θα δοκιμάσω και το +1 contrast να το δω και αυτό.
Πάντως όσο και να παίζω με την jpeg engine, ενώ δεν είναι κακή και βγάζει αξιόλογα αποτελέσματα δεν έχει αυτή την ''λαμπερότητα'' που σου δίνει η Olympus!!

Τη λαμπρότητα της Olympus δεν θα την δεις από Panasonic με τίποτε. Έχω καιρό τώρα παράλληλα μηχανές και των δυο και άμεσα βλέπεις το jpeg των OLYMPUS να ξεχωρίζει δίπλα δίπλα στην ίδια σκηνή χωρίς να ξέρεις ποια μηχανή τράβηξε. Ειδικά της PENF τα jpeg είναι οτι καλυτερο έχω δει από την εποχή της αρχαίας Ε1 (με αισθητήρα Kodak) σε χρώμα.
To συγκεκριμένο προφίλ της Πανυ έτσι το μάτισα, βλεποντας δίπλα δίπλα το color2 profile της Penf, δεν ταίριαξε απόλυτα σε λαμπρότητα και ζωντάνια όπως το είπες και εσύ αλλά ήρθε πολύ κοντά χρωματικά (έκανα δοκιμή και με colorckecker) και νομίζω ότι είναι ένα jpeg που μπορείς άμεσα να παρουσιάσεις χωρις πολύ επεξεργασία.