Panasonic LX10-LX15

Δυστυχώς έτσι είναι Κώστα. Οσο και να το παλέψεις σε όσες Panasonic έχω δουλέψει δεν μπορώ να βγάλω το αποτέλεσμα που έχω με τις Olympus. Πάντως η κατάσταση έχει βελτιωθεί αισθητά στις νέες Panasonic. Με την Lx10 βγάζω πλέον αξιοπρεπέστατα Jpeg έτοιμα για χρήση. Θυμάμαι παλιά με την Panasonic G6 πόσο χάλια jpeg είχε που τραβούσα αποκλειστικά μόνο Raw.

Πάντως είναι και το ασπρόμαυρο της Lx10 πολύ καλό, έχει και 3-4 ασπρόμαυρα φιλτράκια που δίνουν όμορφα αποτελέσματα με ρύθμιση κόκκου, έντασης κλπ. Γενικά αν αρέσουν σε κάποιον οι γκατζετιές η Lx10 είναι τιγκαρισμένη σε υπερβολικό σημείο, ακόμα βρίσκω πράγματα που δεν ήξερα ότι τα κάνει π.χ. μπορείς από πριν σε ένα βίντεο να ρυθμίσεις που θα εστιάσει, που θα μετακινηθεί το ζούμ και σε πιο σημείο να εστιάσει μετά.

Οσο την δουλεύω μπορώ να πω ότι με εξαίρεση την εργονομία/κράτημα (που προφανώς δεν είναι καλά σε τόσο μικρή μηχανή), θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να είναι και η μόνη μου μηχανή. Ειδικά το f1,4 που ξεκινάει ο φακός σε συνδυασμό με την 5axis σταθεροποίηση που κάνει θαύματα, η μηχανή έχει αξιοπρεπέστατα αποτελέσματα και σε κακό φωτισμό.

Νίκο πολλές φορές έχω σκεφθεί να πάρω μια τέτοια, να κρατήσω και την ΤΖ100 και να "σπρώξω" όλο τον υπόλοιπο εξοπλισμό μου, οπότε θα ασχολούμαι μόνο με την φωτογραφία - όχι με τις μηχανές. Ο "γκατζετάκιας" μέσα μου όμως επαναστατεί!

Έχει πολλά ακόμα να ανακαλύψεις, αυτό που λες για το βίντεο είναι η λειτουργία πάνω στην οποία βασίζεται και το "φωτογραφικό" post focus, όπου στην πραγματικότητα η μηχανή τραβάει ένα πολύ σύντομο βιντεάκι, ξεκινώντας από το πρώτο σημείο που της έχεις πει να εστιάσει και καταλήγοντας στο τελευταίο. Μετά ανοίγεις το "καρέ" in camera, επιλέγεις σημείο (-α) εστίασης και κάνεις extract όποια θέλεις ως .jpeg με ανάλυση 8mp.

Πλάκα πλάκα πολύ καλή ιδέα Δημήτρη!! Με την TZ100 έχεις το ζουμ και το σκόπευτρο και με την Lx10 έχεις το low light και ίσως πιο ρηχό βάθος πεδίου όταν τα χρειαστείς. Με αυτές τις 2 καλύφτηκες!!! Αλλα όπως είπες θέλουμε και άλλα. Προσωπικά λόγω και μόνο εργονομίας και κρατήματος θα έχω πάντα μια mirrorless.

Ναι γενικά ανακαλύπτω συνεχώς πράγματα που κάνει, δεν είναι όλα χρήσιμα άλλα καλό είναι να υπάρχουν και ας τα χρειαστείς μόλις μια φορά.

Ετσι πολύ πρόχειρα παίζοντας ένα stop motion βίντεο που έφτιαξα με την μηχανή, αν έχει κάποιος όρεξη και ταλέντο μπορεί κυριολεκτικά να κάνει ''παπάδες'' με αυτή την δυνατότητα.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Σήμερα ήμουν για δουλειά στο κέντρο της Αθήνας, όσο πρόλαβα τράβηξα και μερικές φώτος στα πεταχτά με την Lx10 που την κουβαλάω παντού μαζί μου. Ολα Jpeg κατευθείαν από την μηχανή...Η μηχανούλα είναι ότι πρέπει για τέτοιες ''γρήγορες'' και ''πρόχειρες'' καταστάσεις.

Υ.Γ. Δείτε την δεύτερη φώτο με διάφραγμα f1,4 πόσο πολύ βοηθάει στο ξεφοντάρισμα του φόντου έστω και σε κοντινά θέματα.

46799693304_0223db2e43_b.jpg
[/URL]P1030061 by NIkolaos Aikaterinis, on Flickr[/IMG]
46607994805_7fb0f66838_b.jpg
[/URL]P1030068 by NIkolaos Aikaterinis, on Flickr[/IMG]
40557403433_5aab22c768_b.jpg
[/URL]P1030072 by NIkolaos Aikaterinis, on Flickr[/IMG]
33646571738_4367954344_b.jpg
[/URL]P1030092 by NIkolaos Aikaterinis, on Flickr[/IMG]
46607983985_974f0be049_b.jpg
[/URL]P1030098 by NIkolaos Aikaterinis, on Flickr[/IMG]
47523382821_f7042e5e60_b.jpg
[/URL]P1030117 by NIkolaos Aikaterinis, on Flickr[/IMG]
46799663794_2c60b9dcba_b.jpg
[/URL]P1030121 by NIkolaos Aikaterinis, on Flickr[/IMG]
40557378503_e1b9ef57cc_b.jpg
[/URL]P1030135 by NIkolaos Aikaterinis, on Flickr[/IMG]
40557374583_1635fb45e1_b.jpg
[/URL]P1030139 by NIkolaos Aikaterinis, on Flickr[/IMG]
40557372193_42b22389d1_b.jpg
[/URL]P1030146 by NIkolaos Aikaterinis, on Flickr[/IMG]

Η συγκεκριμένη μηχανούλα πέρα από casual και καθημερινή χρήση, και πέρα από backup της ''μεγάλης'' μας μηχανής, και πέρα από τα αναμενόμενα που περιμένεις από μια τέτοια μηχανή, έχει πολλά ''ταλέντα'' που την κάνουν ένα ''πλήρες'' φωτογραφικό μηχάνημα.
Και Low light κάνει λόγω της καλής της σταθεροποίησης και του φακού που ξεκινάει από f1,4. Και Macro με τον φακό να εστιάζει στα 3cm. Και ένα σχετικά ρηχό βάθος πεδίου έχεις για πορτρέτα λόγω του φωτεινού φακού σε συνδυασμό με το πολύ καλό EYE AF που προσφέρει η μηχανή. Και selfies με ξεχωριστό mode για selfies. Και sport φωτογράφηση με το εξαιρετικό CAF που έχει. Και καλό βίντεο με το 4Κ που προσφέρει έστω και σε Crop. Και ένα σωρό άλλες ευκολίες για όσους τις χρειάζονται και τις ''ανακαλύψουν'' όπως timelapse, stopmotion, hdr, 4k photo, focus stacking, post focus, slowmotion, φιλτράκια κλπ. Με λίγα λόγια, με κάποιες παραχωρήσεις μπορείς να κάνεις σχεδόν τα πάντα με αυτή την μηχανούλα. Μέχρι και lossless zoom (όχι ψηφιακό) προσφέρει και πας με πολύ καλή ποιότητα μέχρι τα 144mm παρότι ο φακός πάει μέχρι τα 72mm. Ετσι και αλλιώς όπως έγραψες Παναγιώτη, ''ο φωτογράφος κάνει τη διαφορά''

Υ.Γ. Ευχαριστώ Μάνο!!

Ο αισθητήρας μάλιστα της Lx10 είναι ικανός να ''σώσει'' μια ''καμένη'' φώτο εύκολα, τραβώντας τις καμπύλες, καθώς κρύβει αρκετή πληροφορία στις ''καμένες'' περιοχές ακόμα και σε Jpeg. Παρακάτω παράδειγμα μιας φώτο Jpeg με 3 κινήσεις σε 10 δευτερόλεπτα πως την σώζεις στο Photoshop.

40558600723_4e9e0edeb7_b.jpg
[/URL]P1030118 by NIkolaos Aikaterinis, on Flickr[/IMG]
46800939964_3c68f27cfb_b.jpg
[/URL]P1030118a by NIkolaos Aikaterinis, on Flickr[/IMG]

Απάντηση: Re: Panasonic LX10-LX15

Στην LX10/15 η Panasonic έχει φορέσει όλη την τεχνολογία που έχει μαζεψει στο m43 και την έχει συνδιάσει και με ένα φωτεινό και αξιόλογο φακό. Το καλό CAF που βλέπει ο Νίκος στην μηχανή (και διαβαζω με λίγο απορία την άποψη του) είναι εφάμιλο των m43 μηχανών της με ένα φωτεινό φακό με σύγχρονο γρήγορο μοτέρ/firmware με την τεχνολογία DFD. Μιλώ πάντα για τη φωτογραφία. Ακόμη και το <τέρας> την S1 που δοκίμασα σε (σύνηθες) κινούμενο θέμα με default ρυθμίσεις σε CAF για φωτό ήταν αξιοπρεπέστατη με ποσοστό περίπου 90% (έχω βαλει δείγματα στο Dropbox). Επίσης τα μονόχρωμα profile της μηχανής με λίγο πείραγμα στις καμπύλες Hi/Shadow δίνουν εξαιρετικά Α/Μ.

Aν η μηχανούλα βρεθεί σε καλή τιμή (με λίγη προσοχή στον φακό μην έχει θέματα decentering) θεωρώ πως είναι best buy γιαυτά που συνδιάζει κάτι που επιβεβαιώνει και ο Νίκος τόσο από τα δείγματα που μας έβαλε αλλά και από τη συνολική εμπειρία χρήσης με την μηχανή.

Κώστα η αλήθεια είναι ότι στο m4/3 έχω δοκιμάσει εκτενώς, μέχρι τις Gx80/G80 και όχι τις νέες GX9 Και G9. Και η αλήθεια είναι ότι σε CAF είναι καλές και οι 2 όχι κάτι τρομερό βέβαια, εξαιρετικό SAF, μέτριο προς καλό EYE AF και απαράδεκτο AF σε βίντεο. Οπότε περίμενα παρόμοιες επιδόσεις και εδώ στην lx10. Άλλα λόγο ότι ίσως η μηχανή έχει μικρότερο αισθητήρα, ή έχει βελτιωμένους αλγόριθμους, βοηθάει ίσως και ο μικρός φακός?, το θέμα είναι ότι η εστίαση της lx10 είναι σαφώς καλύτερη από αυτές που ανέφερα. Σε saf απλά δεν έχει ανταγωνισμό από πουθενά, σε EYE AF είναι εκπληκτική, σε CAF δυσκολεύεσαι κυριολεκτικά να χάσεις φώτο!!, και σε AF στο βίντεο συνεχίζει να έχει θέματα άλλα τουλάχιστον είναι σχετικά χρηστικό το AF, αν και εδώ χρειάζεται ακόμα σημαντική βελτίωση.
Τα μονόχρωμα profiles της μηχανής είναι απλά εκπληκτικά, σε κάνουν να θες να τραβάς συνεχώς ασπρόμαυρα, έχουν επίσης και αρκετή παραμετροποίηση όπως π.χ. το επίπεδο του κόκκου κλπ.

Συνολικά θα έλεγα ότι η μηχανή αν κάνεις κάποιες παραχωρήσεις σε σχέση με μεγαλύτερες μηχανές (κράτημα, εργονομία, έλλειψη σκοπεύτρου) μπορεί να σταθεί επάξια και σαν η μόνη μηχανή για έναν ερασιτέχνη, σαν δεύτερη μηχανή πάντως ή σαν Backup είναι απλά τρομερή λύση σε σημείο που σε βάζει πολλές φορές σε σκέψεις αν υπάρχει λόγος να έχεις και μεγαλύτερα/καλύτερα σώματα.

Υ.Γ. Συνολικά έχει προχωρήσει τόσο πολύ η τεχνολογία στις φωτογραφικές μηχανές που πραγματικά πέρα από μία βελτίωση στο AF στο βίντεο και εξάλειψη του Crop στο 4Κ, δεν βρίσκω κάτι άλλο που θα μπορούσε να βελτιωθεί στην lx10 σε μελλοντικό μοντέλο, διατηρώντας βέβαια τον ίδιο όγκο της.

Re: Απάντηση: Re: Panasonic LX10-LX15

Το καλό CAF που βλέπει ο Νίκος στην μηχανή (και διαβαζω με λίγο απορία την άποψη του)
Καλημέρα.

Όταν λες το διαβάζεις με απορία τί εννοείς; Με απασχολεί γιατί την κοιτάω για αγορά μεταχειρισμένη και το CAF σε φωτογραφία είναι από τα σημαντικά μου κριτήρια. Βίντεο δε με απασχολεί καθόλου γενικότερα.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Panasonic LX10-LX15

μην μπερδευεσαι, το γραψα γιατι ο Νίκος δεν εχει γράψει τα καλύτερα για το CAF με DFD των σύγχρονων Panasonic m43 το οποίο σε φωτό έχει βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία 2 χρόνια ειδικά με σύγχρονης γενιάς Lumix φωτεινούς φακούς. Το ξανάγραψε άλλωστε και στο προηγούμενο post απλά διευκρίνησε ότι η άποψή του αφορά παλιότερα μοντέλα. Και η μικρή LX10/15 με contrast detection AF εστιάζει, δεν έχει υβριδική εστίαση. Το ίδιο με την μικρή GX800 που επίσης δεν προβληματίζει σε CAF με ένα 15/1.7 (το αναφέρω γιατί έχω το συγκεκριμένο σετ).

Κώστα κυρίως για το CAF στο βίντεο αναφερόμουν όπου το DFD (τουλάχιστον μέχρι τώρα) δεν μπορεί να αντεπεξέλθει και αυτό είναι τεράστιο θέμα. Σε φώτος ήταν αρκετά καλό και σε παλιότερα σώματα Gx80 χωρίς να εντυπωσιάζει βέβαια, άλλα εδώ στην lx10 και φαντάζομαι όπως λες στις νέες Panasonic με νέους και γρήγορους φακούς είναι εντυπωσιακό. Οσες φορές το δοκίμασα με παιδιά και με απότομες κινήσεις μπρος και πίσω από την μηχανή, άλλα και σε κακό φωτισμό έχει πολύ υψηλό hit rate που ξεπερνάει το 85% χοντρικά. Βασικά σε θέμα εστίασης στην φωτογραφία η Lx10 είναι κορυφαία, δεν θα αφήσει κανέναν παραπονεμένο όσο απαιτητικός και αν είναι, σχεδόν σε όλες τις συνθήκες. Στο βίντεο τώρα εκει έχει θέμα.

Να σου πω την αλήθεια δεν έχω παρατηρήσει κάτι, έχω τραβήξει κάμποσες φώτος σε δυνατό ήλιο άλλα δεν είδα κάτι, δεν δοκίμασα και σε κόντρα ήλιο να σου πω ή σε συνθήκες στα χιόνια με έντονες αντανακλάσεις σαν αυτές που έχει το link, άλλα η συμπεριφορά του φακού σε flare δεν μου έδωσε κάτι διαφορετικό ή χειρότερο από ότι παίρνω π.χ. με άλλους φακούς/μηχανές. Δεν την έχω λιώσει κιόλας και στην χρήση άλλα με 2.000-3.000 φώτος που έχω τραβήξει δεν παρατήρησα κάτι άξιο αναφοράς.

Μιας και η μπαταρία της μηχανής είναι ψιλοάθλια και συνήθως δύσκολα ξεπερνάς τις 200-250 φώτος, και ειδικά αν τραβάς βίντεο ή χρησιμοποιείς flash η μπαταρία απλά ''εξαφανίζεται'', είναι απαραίτητο να πάρει κάποιος εχτρα μπαταρίες και εξωτερικό φόρτιση καθώς η μηχανή δεν διαθέτει εξωτερικό φορτιστή με την μηχανή.
Εχω λοιπόν εδώ και λίγο καιρό το παρακάτω σετ. Φορτιστής και 3 μπαταρίες. Ο φορτιστής μικρούλης, ποιοτικός, με φωτεινή οθόνη που δείχνει την φόρτιση της μπαταρίας, φορτίζει και την γνήσια μπαταρία της μηχανής. Οι 3 μπαταρίες είναι αρκετά καλές, δεν είδα κάποια ιδιαίτερη διαφορά στην διάρκεια σε σχέση με την γνήσια μπαταρία και ούτε έχω παρατηρήσει κάποιο άλλο αρνητικό μέχρι τώρα. Να προσθέσω επίσης ότι φορτιστής φορτίζει σχετικά γρήγορα την μπαταρία.
Υπάρχει και σετ με 2 μόνο μπαταρίες άλλα νομίζω καλύτερα να πάρει κάποιος το σετ με τις 3, σε μια απαιτητική μέρα πιστέψτε με θα χρειαστούν όλες.
https://www.aliexpress.com/item/3Pc...69-4223-8fa5-71c5d247b717&transAbTest=ae803_4

Έχω το ίδιο σετ (με 2 μπαταρίες) μια και η GM1 παίρνει την ίδια BLH7 και πρός το παρόν δουλεύουν πολύ καλά. Καλού - κακού έχω και μια πιο "επώνυμη" jupio με 3 χρόνια εργοστασιακή εγγύηση, αγορασμένη Ελλάδα όπου έχει την χαμηλότερη τιμή παγκοσμίως (να τα λέμε κι αυτά), ειδικά αν παραλάβεις μόνος σου.

Επίσης ο φορτιστής είναι κατάλληλος και για τις BLH10 που παίρνουν αρκετές μεγαλύτερες panasonic (GX80, GX9 κ.λ.π.) - οι οποίες στην ανάγκη δουλεύουν ΚΑΙ με την BLH7 που κάθεται στην θέση που πρέπει κλείνοντας το πορτάκι.

...αυτό θα πει system advantage, όχι παίζουμε! :worshippy:

Re: Απάντηση: Panasonic LX10-LX15

Έχω το ίδιο σετ (με 2 μπαταρίες) μια και η GM1 παίρνει την ίδια BLH7 και πρός το παρόν δουλεύουν πολύ καλά. Καλού - κακού έχω και μια πιο "επώνυμη" jupio με 3 χρόνια εργοστασιακή εγγύηση, αγορασμένη Ελλάδα όπου έχει την χαμηλότερη τιμή παγκοσμίως (να τα λέμε κι αυτά), ειδικά αν παραλάβεις μόνος σου.

Επίσης ο φορτιστής είναι κατάλληλος και για τις BLH10 που παίρνουν αρκετές μεγαλύτερες panasonic (GX80, GX9 κ.λ.π.) - οι οποίες στην ανάγκη δουλεύουν ΚΑΙ με την BLH7 που κάθεται στην θέση που πρέπει κλείνοντας το πορτάκι.

...αυτό θα πει system advantage, όχι παίζουμε! :worshippy:

Οοοο δεν τα ήξερα αυτά που λες Δημήτρη!!! χρήσιμα!!!