Panasonic LX10-LX15

Πρόσφατα το amazon warehouse deals έβγαλε καμιά 10αριά κομμάτια στις 300 λίρες (~350 με τα μεταφορικά), οπότε είπα να δοκιμάσω την τύχη μου και πήρα μια. Παρέλαβα πριν καμιά εβδομάδα και την τεστάρω αλύπητα για να δω αν θα την κρατήσω. Το συγκεκριμένο κομμάτι πρακτικά ήρθε καινούριο, φαντάζομαι ως b-ware έχοντας μια ελαφρά γρατζουνιά 1 εκατοστό στο γκριπ - που θα σκεπαστεί από το πρόσθετο που θα της φορέσω.

Η μηχανή είναι πιο μαζεμένη από το αδελφάκι της - την ΤΖ100 - και εξίσου γλυστερή, οπότε η τοποθέτηση κάποιου πρόσθετου για καλύτερο πιάσιμο είναι απαραίτητη - το ψάχνω και μάλλον θα πάω σε ιδιοκατασκευή. Τα κουμάντα είναι 95% ίδια με την ΤΖ, με την εξαίρεση του δαχτυλιδιού του διαφράγματος, το οποίο ΔΕΝ αλλάζει λειτουργία - και δεν βλέπω τον λόγο αφού βολεύει πολύ. Επίσης λείπει το κουμπί AF/AEL Lock και φυσικά το LVF που δουλεύει και ως FN4 στην άλλη. Η μεγάλη διαφορά είναι η αναδιπλούμενη οθόνη, που όμως ανοίγει μόνο προς τα πάνω - που σημαίνει ότι αν θες να τραβήξεις κάτι με τα χέρια ανάταση το κάνεις ανάποδα και την φέρνεις τούμπα στο post. Η αναφορά του dpreview για την ροδέλα πάνω δεξιά ότι όταν τραβάς με προτεραιότητα διαφράγματος δεν κάνει τίποτα είναι λάθος: αυτό συμβαίνει μόνο με τις εξ ορισμού ρυθμίσεις που μπορείς να αλλάξεις φυσικά, αναθέτοντας της την διόρθωση έκθεσης - ας πούμε. Ή να την αφήσεις ως έχει και να δουλεύει σε συνδυασμό με πατήματα άλλων κουμπιών. Κατά τα λοιπά, τα γνωστά εξαιρετικά μενού και τα έξτρα κουμπιά FN στην οθόνη αφής, κάνουν το χειρισμό εύκολο και φιλικό. Εννοείται ότι βάζεις ότι θέλεις όπου θέλεις και έχεις τρεις μνήμες για να σώσεις αντίστοιχα "πακέτα" ρυθμίσεων.

Με το που παρέλαβα, στήθηκα απέναντι από τον... γνωστό πέτρινο τοίχο "μου" και τράβηξα κάμποσες λήψεις σε διάφορα εστιακά μήκη και διαφράγματα. Για να μην το κουράζουμε γενικά ο φακός είναι "ανισόρροπος", το κέντρο σκοτώνει και βαθμιαία η απόδοση πέφτει όσο πάμε στις γωνίες. Κλείνοντας διάφραγμα δεν αλλάζουν πολλά, απλά χάνεται η θολούρα του bokeh. Επίσης στο συγκεκριμένο κομμάτι υπάρχει ένα πολύ ελαφρύ decentering: οι πάνω γωνιές είναι πολύ καλές, ενώ οι κάτω πιο θολές - "βλέπονται" πάντως ακόμα και στο 1:1, ειδικά τα jpeg ή αν διορθώσει το DxO που έχει το σχετικό προφίλ - όπως και το LR (το οποίο έχει βελτιωθεί εντυπωσιακά στις τελευταίες εκδόσεις). Σε σχέση με την TZ100 που θυμίζω έχει φακό 25-250, το κέντρο είναι σαφώς πιο sharp ενώ πηγαίνοντας στις γωνίες έρχονται σε σχεδόν ίδια απόδοση, με ανόμοια αποτελέσματα σε κάθε γωνιά αφού η δική μου ΤΖ είναι τέλεια κεντραρισμένη (γεγονός πολύ σπάνιο). Σε σχέση βέβαια με την άλλη μικρή μου (τους έχω αδυναμία ο π@@@@γερος!) την GM1+ οποιονδήποτε φακό, η απόδοση στις γωνίες είναι χειρότερη αλλά το κάδρο της LX είναι 3:2 οπότε αν το κροπάρεις στο 4:3 των άλλων είσαι καλύτερος. Γενικά το "πακέτο" φακός 24-72/f1,4-2,8 + 5αξονική με πολύ καλή απόδοση που μπαίνει τσέπη (κυριολεκτικά) υπερτερεί συνολικά ως "μοναδική" μηχανή με έναν φακό - αν αρχίσεις να προσθέτεις γυαλιά που κοστίζουν... όσο όλη η LX ίσως το δεις διαφορετικά - και βέβαια θα χρειαστείς κι άλλες τσέπες ή μια τσαντούλα. Στην εξίσωση πρέπει να προστεθούν το "ενσωματωμένο" macro όπου ο φακός κινδυνεύει να ακουμπήσει στο θέμα και τα γνωστά "παλαβά" της εταιρείας.

Στα αρνητικά η έλλειψη ND filter που εν μέρει ξεπερνάς με το 1/16000 και το iso100. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι - στον Ελληνικό ήλιο τουλάχιστον - όταν ανάβεις την μηχανή με διάφραγμα και iso "ξεχασμένα" στο 1,4 και 400, κινδυνεύεις να φας μια ωραία σειρά "καμένων" λήψεων - μου συνέβη 1-2 φορές που βιαζόμουν. Η λύση είναι να έχεις το iso στο αυτόματο ώστε να κατεβαίνει στο 100, και να γυρνάς το δαχτυλίδι στο 2,8.Τα υπόλοιπα, έλλειψη EVF και η μικρή μπαταρία είναι γνωστά και τα λαμβάνεις υπόψη πριν την αγορά.

Μερικές λήψεις - τις έχω και σε αντίστοιχα νήματα αλλά τις βάζω κι εδώ για να μην ψάχνετε:

Like a candle in the wind #2 by Dimitrios Pikros, on Flickr

1st of May 2019 by Dimitrios Pikros, on Flickr

chiaroscuro? by Dimitrios Pikros, on Flickr

Υπάρχουν ακόμα, αλλά "τσίμπησαν" λίγο - όπως και η λίρα, πάει στα 390 τελική με έξοδα: https://www.amazon.co.uk/gp/offer-listing/B01LZ89X0M/ref=dp_olp_used?ie=UTF8&condition=used

edit: δέστε και το σχετικό νήμα https://avclub.gr/forum/showthread....-Post!?p=1058325054&viewfull=1#post1058325054

...αυτή η πτώση τιμών βέβαια μπορεί να συνδέεται με κυκλοφορία νέου μοντέλου, το λέω μην σας πάρω στον λαιμό μου και μετά μου τα χώσετε :flipout:

Last edited:
Καλορίζικη Δημήτρη!!! Πολύ καλή επιλογή, προσωπικά ενώ την πήρα διστακτικά την έχω ευχαριστηθεί, αξίζει τα λεφτά που κάνει. Για μένα το μεγάλο θετικό της που την κάνει να ξεχωρίζει από την μάζα των άλλων μηχανών 1 ίντσας είναι ο φακός της που ξεκινάει από το 1,4..... όλα τα λεφτά!!
Στο κέντρο όπως είπες είναι super sharp, στα άκρα πέφτει η απόδοση άλλα πάντα παραμένει αξιοπρεπείς.
Αρχικά σκεφτόμουν να πάρω ένα καλό κινητό, άλλα δεν με ικανοποίησε η απόδοσή τους σύμφωνα με τα δικά μου κριτήρια.
Χοντρικά θα έλεγα ότι θα μπορούσε και ψιλοάνετα να είναι η μοναδική μηχανή ενός μέσου χρήστη!!

Υ.Γ. Το 1,4 σου δίνει την δυνατότητα να βγάζεις χωρίς flash σε κακό φωτισμό ακόμα και παιδιά, μόνο και μόνο για αυτό αξίζει να την πάρει κάποιος.

47781480091_7df2449c41_b.jpg
[/URL]P1030298_DxO by NIkolaos Aikaterinis, on Flickr[/IMG]

Απάντηση: Re: Panasonic LX10-LX15

Καλορίζικη Δημήτρη!!! Πολύ καλή επιλογή, προσωπικά ενώ την πήρα διστακτικά την έχω ευχαριστηθεί, αξίζει τα λεφτά που κάνει. Για μένα το μεγάλο θετικό της που την κάνει να ξεχωρίζει από την μάζα των άλλων μηχανών 1 ίντσας είναι ο φακός της που ξεκινάει από το 1,4..... όλα τα λεφτά!!
Στο κέντρο όπως είπες είναι super sharp, στα άκρα πέφτει η απόδοση άλλα πάντα παραμένει αξιοπρεπείς.
Αρχικά σκεφτόμουν να πάρω ένα καλό κινητό, άλλα δεν με ικανοποίησε η απόδοσή τους σύμφωνα με τα δικά μου κριτήρια.
Χοντρικά θα έλεγα ότι θα μπορούσε και ψιλοάνετα να είναι η μοναδική μηχανή ενός μέσου χρήστη!!

Υ.Γ. Το 1,4 σου δίνει την δυνατότητα να βγάζεις χωρίς flash σε κακό φωτισμό ακόμα και παιδιά, μόνο και μόνο για αυτό αξίζει να την πάρει κάποιος.

47781480091_7df2449c41_b.jpg
[/URL]P1030298_DxO by NIkolaos Aikaterinis, on Flickr[/IMG]

ωραια αποδοση !!!

σε σχεση με την CANON G3X που ειχες επισης .....
.... εσυ ποια θα προτινες;;;

Πολύ καλή λήψη. Αν το μοντέλο είναι κόρη σου να σου ζήσει, να τη χαίρεσαι.Πολύ σπάνια βρίσκεις παιδί με ταυτόχρονα τόσο εκφραστικά μάτια και στόμα.

Καλορίζικη Δημήτρη, δεν το κρύβω ότι την καλοβλέπω εδώ και καιρό αλλά δεν μου έχει κάτσει ακόμα! Προς το παρόν πήρα μια RX100 αλλά κάποια στιγμή θα την αντικαταστήσω με κάτι αντίστοιχο σε μεγαλύτερο αισθητήρα από τη σόνυ. Οπότε, ετοιμάσου να δεχθείς τηλ μου για ένα άτυπο συγκριτικό εκ μέρους σου :)

Στην διάθεσή σου Νίκο, έχοντας και τις 2 panny ενώ παράλληλα είχα στο παρελθόν τις RX100 mkΙ και mkIII, θα έλεγα ότι η ιδανική για μένα, θα ήταν η... TRX115: σώμα ΤΖ100 με αναδιπλούμενη οθόνη όπως η RX ΙΙΙ και φακό LX - εννοείται με δαχτυλίδι διαφράγματος!

Καλορίζικη Δημήτρη, δεν το κρύβω ότι την καλοβλέπω εδώ και καιρό αλλά δεν μου έχει κάτσει ακόμα! Προς το παρόν πήρα μια RX100 αλλά κάποια στιγμή θα την αντικαταστήσω με κάτι αντίστοιχο σε μεγαλύτερο αισθητήρα από τη σόνυ. Οπότε, ετοιμάσου να δεχθείς τηλ μου για ένα άτυπο συγκριτικό εκ μέρους σου :)

Για να μην τον κουράζουμε με πολλαπλά ραντεβού (και εγω του ζήτησα κάτι ανάλογο) κανονίστε να τα πούμε τρίο

Last edited:
Πολύ καλή λήψη. Αν το μοντέλο είναι κόρη σου να σου ζήσει, να τη χαίρεσαι.Πολύ σπάνια βρίσκεις παιδί με ταυτόχρονα τόσο εκφραστικά μάτια και στόμα.

Ευχαριστώ Για τα καλά σου λόγια, ναι είναι κόρη μου!

Στα της μηχανής για αυτό έβαλα μια φώτο σε δύσκολες συνθήκες και με παιδί για να δούμε τι μπορεί να κάνει η μηχανή εκει, που με τον φακό 1,4 τα καταφέρνει μια χαρά και με ένα σχετικά ρηχό βάθος πεδίου. Σε συνθήκες λοιπόν που δεν μπορεί να αποδώσει σε αυτό το βαθμό σχεδόν κανένα κινητό και σχεδόν καμία άλλη premium compact. Αυτή είναι και η μεγάλη δύναμη/διαφορά της lx10, σε μέρα και καλό φωτισμό, ειδικά σε landscape, όλες οι μηχανές αποδίδουν καλά.

@ Μπέλλος Ευάγγελος: Η G3x είναι άλλου τύπου μηχανή, μεγάλου ζουμ, αδιάβροχη, τρομερή οθόνη, εξαιρετικό κράτημα και εργονομία κλπ....η xl10 από την άλλη είναι λιλιπούτια, με φωτεινό sharp φακό, σφαίρα εστίαση, πολύ καλό βίντεο και ένα σκασμό ευκολίες...είναι ανόμοιες θα έλεγα και εξαρτάται από τις ανάγκες σου.....αν κράταγα μόνο μία θα διάλεγα την lx10 λόγω του f1,4 που ξεκινάει ο φακός.

Re: Απάντηση: Re: Panasonic LX10-LX15

Για να μην τον κουράζουμε με πολλαπλά ραντεβού (και εγω του ζήτησα κάτι ανάλογο) κανονίστε να τα πούμε τρίο

Μακάρι ρε φίλε καιρό έχουμε να τα πούμε, μιλάω με Δημήτρη και σε παίρνω τηλ

Ευχαριστώ Για τα καλά σου λόγια, ναι είναι κόρη μου!

Στα της μηχανής για αυτό έβαλα μια φώτο σε δύσκολες συνθήκες και με παιδί για να δούμε τι μπορεί να κάνει η μηχανή εκει, που με τον φακό 1,4 τα καταφέρνει μια χαρά και με ένα σχετικά ρηχό βάθος πεδίου. Σε συνθήκες λοιπόν που δεν μπορεί να αποδώσει σε αυτό το βαθμό σχεδόν κανένα κινητό και σχεδόν καμία άλλη premium compact. Αυτή είναι και η μεγάλη δύναμη/διαφορά της lx10, σε μέρα και καλό φωτισμό, ειδικά σε landscape, όλες οι μηχανές αποδίδουν καλά.

@ Μπέλλος Ευάγγελος: Η G3x είναι άλλου τύπου μηχανή, μεγάλου ζουμ, αδιάβροχη, τρομερή οθόνη, εξαιρετικό κράτημα και εργονομία κλπ....η xl10 από την άλλη είναι λιλιπούτια, με φωτεινό sharp φακό, σφαίρα εστίαση, πολύ καλό βίντεο και ένα σκασμό ευκολίες...είναι ανόμοιες θα έλεγα και εξαρτάται από τις ανάγκες σου.....αν κράταγα μόνο μία θα διάλεγα την lx10 λόγω του f1,4 που ξεκινάει ο φακός.

Ευχαριστω πολυ για την απαντηση που με ευκοληνει πολυ !!!

Να χαιρεσαι την Κορουλα σου επισης !!!!

....μια ερωτηση ακομα....η XL 10 με την XL 15 ειναι ιδιες ;;;
γιατι εδω μονο την 15 βρισκω....

Re: Απάντηση: Re: Panasonic LX10-LX15

Ευχαριστω πολυ για την απαντηση που με ευκοληνει πολυ !!!

Να χαιρεσαι την Κορουλα σου επισης !!!!

....μια ερωτηση ακομα....η XL 10 με την XL 15 ειναι ιδιες ;;;
γιατι εδω μονο την 15 βρισκω....

LX10 και LX15 είναι το ίδιο πράγμα. Στην Ευρώπη τη λένε LX15.
Την έχω πάρει 2 φορές και αυτό γιατί είναι ίσως η μόνη κάμερα που μετάνιωσα πάρα πολύ όταν την έδωσα την πρώτη φορά.
Εξαιρετικό μηχανάκι.

P1000239lo.jpg

P1000108lo.jpg

Ναι μπορείς να ρυθμίσεις κάποιο από τα FN π.χ. το FN1/4k και να το απενεργοποιήσεις από το κλείστρο.

οντως καλη αποδοση !!!!

τη σκεφτομαι σοβαρα ....

εχω την fuji XM 1 ενω απο φωτος ειναι φανταστικη..... απο βιδεο ειναι λιγο κλαμα.....

και θελω κατι να εχει και 4Κ ...

Έπαιξε καλή προσφορά στο Αμαζον UK , δες το νήμα των προσφορών (αν δεν το εχεις δει ήδη), για την ώρα έφυγε η προσφορά αλλά μπορεί να ξαναμπεί (το συνηθίζει το Amazon). Αν παραλάβω και κάνω τις απαραίτητες δοκιμες θα γράψω και εγώ την άποψη μου.

Re: Απάντηση: Panasonic LX10-LX15

οντως καλη αποδοση !!!!

τη σκεφτομαι σοβαρα ....

εχω την fuji XM 1 ενω απο φωτος ειναι φανταστικη..... απο βιδεο ειναι λιγο κλαμα.....

και θελω κατι να εχει και 4Κ ...

Και σε σχέση με την X-M1 που έχεις σε πρώτη φάση θα δεις τρομερή βελτίωση στο AF μέρα με την νύχτα, ακόμα και σε Lowligt αν δουλεύεις την X-M1 με κιτ φακό και εκει θα δεις βελτίωση με το f1,4 του φακού και την τρομερή 5axis σταθεροποίηση που έχει η μηχανή. Βασικά στην τιμή που έπαιξε στο Amazon είναι ληστεία η μηχανή για αυτά που προσφέρει.
Για το βίντεο δεν το συζητώ μέρα με την νύχτα σε σχέση με την X-M1.

Γενικότερα ένα tip για το βίντεο, αν τραβάτε βίντεο κάτι που είναι γενικά σταθερό βάλτε το AF σε saf για να γλιτώσεις πιθανά μπρος πίσω, αν χρειαστεί να αλλάξετε σημείο εστίασης πατάς πάνω στην οθόνη και η μηχανή απλά και ομαλά αλλάζει την εστίαση χωρίς μπρος πίσω στο σημείο που θες, προσωπικά αν δεν τραβάω κάτι που κινείται συνεχώς ή περπατάω την ώρα που τραβάω (εκει βάζω CAF) χρησιμοποιώ saf με την μέθοδο που ανέφερα.

και εγω τo ψηνω για την μηχανή.. λογο μπεμπη τωρα δυσκολα να κουβαλας και εχτρα τσαντες στις διακοπες..