Panasonic LX100(I) & (II) / LEICA D-Lux (7) & D-Lux (8)

Απάντηση: Re: Panasonic LX100

το σημαντικό ειναι να μένει μεγαλύτερη πληροφορια χρώματος (λεπτομέρειας αναλυςης) μεταξυ δυο ίδιων σε αποδοςη ΘΟΡΥΒΟΥ μηχανων, αν λοιπόν η Α και η Β εχουν ιδιο θόρυβο δηλ. καμπύλη SNR σε ενα συγκεκριμένο ISO, οπως εδω δείχνουν τα διαγράμματα η καμπύλη της ευαισθησίας του χρώματος μας δειχνει υπέροχη της LX100, πόσο σημαντική ειναι περιμενω τον Ηλία να ξυπνήσει ...:flipout:

φυσικα μπορει να δουμε και περιπτωςεις οπου η καμπύλη SNR 18% του DXO (οπως μαλιςτα κανει την συγκεκριμενη μετρηςη) δηλ. ο θόρυβος να ειναι μεγαλύτερος σε μια μηχανη αλλα να καταφέρνει να εχει περισσότερη πληροφορια χρώματος στην πράξη απο μια αλλη, γιαυτο πρεπει να κοιτά κανεις και τις υπόλοιπες καμπύλες

Last edited:
Re: Panasonic LX100

H Apple κυκλοφόρησε ήδη RAW support για τη κάμερα, όσοι έχετε Mac kante update στο λειτουργικό και θα το δει.

Screen Shot 2014-11-14 at 11.19.58.jpg

Attachments

• Screen Shot 2014-11-14 at 11.18.52.jpg
    Screen Shot 2014-11-14 at 11.18.52.jpg
    45.8 KB · Views: 144

Στα σωστά χερια, η Lx100 μπορεί να κάνει "θαύματα" ....

ΥΓ, δείτε σε HD (4K αν είναι δυνατόν) .

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

http://www.mirrorlessjourney.com/blog/2014/11/my-first-week-with-the-panasonic-dmc-lx100-1

Το βίντεο είναι καταπληκτικό.
Τολμώ να πω ότι και στην 720p ταπεινή οθόνη του laptop μου φαίνεται η διαφορά 1080p με 4k.:a0210:

Re: Απάντηση: Re: Panasonic LX100

το σημαντικό ειναι να μένει μεγαλύτερη πληροφορια χρώματος (λεπτομέρειας αναλυςης) μεταξυ δυο ίδιων σε αποδοςη ΘΟΡΥΒΟΥ μηχανων, αν λοιπόν η Α και η Β εχουν ιδιο θόρυβο δηλ. καμπύλη SNR σε ενα συγκεκριμένο ISO, οπως εδω δείχνουν τα διαγράμματα η καμπύλη της ευαισθησίας του χρώματος μας δειχνει υπέροχη της LX100, πόσο σημαντική ειναι περιμενω τον Ηλία να ξυπνήσει ...:flipout:

Μάλιστα... κατανοητό. Να πω την αλήθεια δεν έδινα ιδιαίτερη βάση σε αυτή την καμπύλη, υπέθετα πως είχε να κάνει περισσότερο με την ανάλυση (μεγαλύτερη δειγματοληψία στον bayer) και το κατά πόσο "ξεθωριάζουν" τα χρώματα ανεβάζοντας iso. Για να το καταλάβω και στην πράξη, να υποθέσω για παράδειγμα ότι η sigma DP2 σε iso 400 θα έχει σχετικά μικρό SNR αλλά αναλογικά καλύτερο color sensitivity; Γιατί στο desktop μου κατά σύμπτωση έχω μια φωτό αστικού τοπίου από sigma σε ισο 800 με λίγο κόκο αλλά φοβερή λεπτομέρεια...

Πολύ όμορφο το βίντεο, αλλά διάβασα πως στην LX100 απουσιάζουν τα cine προφίλ.. κλαψ. Δεν ξέρω στην πράξη πόσο κακό μπορεί να είναι αυτό και κατά πόσο μπορείς να τα προσεγγίσεις με ρυθμίσεις στα υπάρχοντα προφίλ εντός της μηχανής.

Einai μια από τις ελλείψεις της ... το Cine-D-V profile.
Αλλα είναι πολύ σημαντικότερες αυτές των nd filter-tiltable (kai touch) screen .

Μπορείς να κανεις ότι κάνουμε και στις μηχανές χωρίς τέτοια profile....flat εντελώς προφίλ δηλ.
Δεν είναι το ίδιο, αλλα από το τίποτα...

Ένα επίσης πολύ ενοχλητικό φαινόμενο, είναι η αστάθεια στο auto focus στο βίντεο.
Έχει όλα τα "κουσούρια" των CDAF ..."ψάρεμα" , αστάθεια, κλπ.

Last edited:

Χμ, ψαρεύει αρκετά, αλλά και ποιά δεν ψαρεύει ενοχλητικά πέρα της 70D. Χίλιες φορές καλύτερα manual ή κλείδωμα σε auto. Δεν ξέρω αν με κάποιο μπουτόν μπορείς ανά πάσα στιγμή να κάνεις toggle το AF lock κατά τη λήψη, πριν αλλάξεις πλάνο ας πούμε. Πχ στην 70D γίνεται από αντίστοιχο εικονίδιο στην touch οθόνη. Αν αυτό γίνεται το θεωρώ απείρως πιο χρήσιμο, δεν είναι απαραίτητο να προσπαθεί να παρακολουθεί την παραμικρή μεταβολή στην απόσταση του θέματος.

Ωχχ, νομίζω γίνεται παρανόηση ..

Ολες οι μετρήσεις της DxO αφορούν τον θόρυβο. Ομως οχι όπως τον εννοούμε εμείς αλλά σαν στατιστικό μέγεθος που τυχαίνει η όχι να ταιριάζει με αυτό που προσλαμβάνουμε.

- Η καμπύλη SNR18% μετράει τον θόρυβο στο μέσο γκρί (18% είναι 2 1/2 στοπ κάτω απο το κλιπάρισμα των λευκών). Είναι ενα αρκετά ψηλό επίπεδο φωτεινότητας και είναι απλά ενδεικτικό για το πόσο θορυβώδης είναι ο αισθητήρας .. μικρή σχέση με αυτό που προσλαμβάνουμε ως θόρυβο καθώς οταν ξεψαχνίζουμε μια φωτό βλέπουμε σε πιο σκοτεινές περιοχές τον ενοχλητικό θόρυβο.
Και δεν πάει αναλογικά, δηλ δεν μπορείς να πείς οτι αφου στα -2 1/2 στοπ είναι ίδιες θα είναι επίσης ίδιες στα σκοτεινά/ημισκοτεινα (-10/-6) στοπ.
Δίνει την ποιότητα των μεσαίων τόνων και την αντοχή-ελαστικότητα τους.

Επειδή κατα 90% εξαρτάται απο τον φωτονικό θόρυβο, ειναι επίσης ενας καλός δείκτης για το πόσο αποδοτικός είναι ο αισθητήρας σε πρόσληψη φωτός.
Εδώ βλέπουμε οτι η τεχνολογία BSI + πιθανώς καλύτεροι μικροφακοί του Sony ισοφαρίζουν το μεγαλύτερο μέγεθος.

- Η καμπύλη DR μας δίνει τον λόγο μέγιστο_σήμα/θόρυβο_με(σχεδόν)_μηδεν_φως .. Ο αριθμητής είναι το σημείο κλιπαρίσματος λευκών. O παρονομαστής εκφράζει τον ηλεκτρικό θόρυβο του σετ αισθητήρα-κυκλωμάτων-DAC

Eπειδή κυρίως εξαρτάται απο τον παρονομαστή εκφράζει αρκετά καλά την ποιότητα στα σκοτεινά. Αλλά η στάθμη που μετράει (σχεδον μηδεν φως) δεν είναι χρήσιμη φωτογραφικά γιατι εκεί ετσι και αλλιώς ο θόρυβος είναι απαράδεκτος. Δηλ. απο τα 12 στοπ που δίνει τα φωτογραφικά χρήσιμα ειναι το πολύ τα 10

- Η καμπύλη color sensitivity είναι πάλι μέτρηση θορύβου αλλά εδώ συμμετέχουν τα τρία κανάλια αναμεμειγμένα με εφαρμοσμένο το White balance + τον χρωματικό μετασχηματισμό των raw τιμών που είναι απαραίτητος για να πάρουμε σωστό χρώμα. Απλά είναι εκφρασμένη ως διακριτότητα χρωμάτων αλλά βασικά αυτό που επηρεάζει αυτη την διακριτότητα είναι ο θόρυβος που όταν περάσει ενα κατώφλι εξαφανίζει τις μικρές διαφορές.
Νομίζω ταιριάζει καλύτερα σε αυτό που προσλαμβάνουμε, δείχνει και τον χρωματικό θόρυβο, έχει ανοσία σε κόλπα των κατασκευαστών με αδύνατα χρωματικά φίλτρα κλπ.

http://www.dxomark.com/About/In-depth-measurements/Measurements/Color-sensitivity
"Color sensitivity is the number of reliably distinguishable colors up to noise. Roughly speaking, two colors are considered as distinguishable if their difference is larger than the noise. In this respect, color sensitivity is the generalization of color to the notion of tonal range."

Χρειάζόμαστε ενα ειδικό νημα με δυο τρια σεντόνια για να τα βάλουμε όλα κατω ...

Einai μια από τις ελλείψεις της ... το Cine-D-V profile.
Αλλα είναι πολύ σημαντικότερες αυτές των nd filter-tiltable (kai touch) screen .

Μπορείς να κανεις ότι κάνουμε και στις μηχανές χωρίς τέτοια profile....flat εντελώς προφίλ δηλ.
Δεν είναι το ίδιο, αλλα από το τίποτα...

Ένα επίσης πολύ ενοχλητικό φαινόμενο, είναι η αστάθεια στο auto focus στο βίντεο.
Έχει όλα τα "κουσούρια" των CDAF ..."ψάρεμα" , αστάθεια, κλπ.

ενω το video ειναι κρυστάλλινο, το αποτέλεσμα στο AF ειναι απογοητευτικο χωρις phase detection... σαν AF κινητου ειναι.

μην παρασυρεστε απο τετοια βιντεο η μηχανη εχει πολυ καλο AF ειδικα σε φωτογραφια, στο βιντεο ισως να υστερει σε AF δεν ειμαι ειδικος αλλα υπαρχουν πολλες ρυθμισεις (pre-focus ...) για να παρεις πιστευω αποτελεσμα, δεν ξερουμε καν πως ειναι ρυθμισμενη η μηχανη στο σχετικο βιντεο.

ενω το video ειναι κρυστάλλινο, το αποτέλεσμα στο AF ειναι απογοητευτικο χωρις phase detection... σαν AF κινητου ειναι.

Σε 4Κ δεν δουλεύει το DSD AF καθόλου, το απλό CDAF και εκείνο με αραιή δειγματοληψία καθώς για 4Κ χρειάζονται ολα τα πιξελ για την εικόνα και δεν υπάρχει χρόνος να απασχοληθούν πίξελ και επεξεργαστές για AF.

μην παρασυρεστε απο τετοια βιντεο η μηχανη εχει πολυ καλο AF ειδικα σε φωτογραφια, στο βιντεο ισως να υστερει σε AF δεν ειμαι ειδικος αλλα υπαρχουν πολλες ρυθμισεις (pre-focus ...) για να παρεις πιστευω αποτελεσμα, δεν ξερουμε καν πως ειναι ρυθμισμενη η μηχανη στο σχετικο βιντεο.

για το video λεω! σε φωτογραφία δεν ξερω αλλα απότι εχω διαβάσει / καταλαβει τα καταφέρνει αξιοπρεπέστατα.

Να ξεκαθαρίσω ότι μιλάω ΜΟΝΟ για το βίντεο... για τη φωτογραφία τη θεωρώ ισοδύναμη (σχεδόν) με την GX7 kai me "ολιγην" απ GH4 στο βίντεο.

Το θέμα με το AF στο βίντεο είναι επιβεβαιωμένο (από διαφορα review και τεστ που έχουν κάνει "βιντεαδες").
είτε δουλεύει , είτε όχι το DSD στο βίντεο einai αδιάφορο (όχι εντελώς) .... έχει το ίδιο πρόβλημα με τις gh2-3-4 g6 klp.
Το θέμα ξεκινάει από το γνωστό τρόπο που δουλεύει το CDAF ...το έχω αναλύσει και σε αλλα θέματα.

Οι μονες μηχανές που δεν έχουν τέτοια θέματα είναι αυτές που έχουν και phase detection σύστημα πχ Canon 70D, Sony alpha mount (A65-77-99 κλπ), σονυ νεχ Α6000 .

Όσο και γρήγορα να γινει η μετάβαση από το ένα σημείο εστίασης στο άλλο , το ότι πρέπει να το ξεπεράσει και μετά να επανερθει, στο βίντεο πάντα, είναι πρώτον αντιαισθητικό (ψάρεμα) και δεύτερον οδηγεί σε συχνές "μετατοπίσεις" (αστάθεια).

σε αυτό το βίντεο βλέπουμε το λεγόμενο "ψάρεμα"...

κι εδώ την αστάθεια (σε σχέση με μια κάμερα με phase detection...

Last edited:

Σε χαμηλό φως δωματίου ένα ελάχιστο ψαρεματάκι έχει τύχει να δω και στην 70D....

Τέλος πάντων η αυτόματη εστίαση όσο καλή και να είναι θα έχει προβλήματα. Ειδικά όταν τραβάς ανθρώπους. Ακόμα κι αν εστιάζει άψογα, με σταθερή ταχύτητα και χωρίς ψάρεμα, χωρίς touch οθόνη είναι δύσκολο. Η εξάσκηση στο manual, αφού έχει και focus aid, είναι μονόδρομος για όμορφο αισθητικό αποτέλεσμα. Υπάρχουν και αυτά τα λαστιχένια ιμαντάκια με τον μοχλό που μπαίνουν γύρω από το δαχτυλίδι της εστίασης και διευκολύνουν πολύ. Προτείνω σε όσους δεν έχουν να προμηθευτούν ένα.

Πάντως θυμάμαι η GH1 με τον κιτ φακό εστίαζε ικανοποιητικά στις περισσότερες περιπτώσεις, ίσως έπαιζε ρόλο και το μεγάλο βάθος πεδίου που έδινε ο κιτ φακός.

το θέμα είναι λυμένο στις μηχανές που ανέφερα, λόγω PDAF (μικρο προβλήματα μπορεί να υπάρχουν , αλλα σε γενικές γραμμές ειναι ικανοποιητικό το αποτέλεσμα ).
Με manual εστιαση ξεκίνησα το σπορ, πριν από μια δεκαετια, όταν δεν υπαρχαν ακόμα VDSLR kai παιδευόμουν με απλες κάμερες και 35μμ adapter!.

Στη δουλεια μου φυσικά, μονο manual εστίαση με Follow focus, αλλα στη προσωπική χωη μου , θέλω να είμαι όσο γίνεται πιο compact κι εύκολος...

Ακόμα θυμάμαι πάντως τη πρωτη προσπάθεια με τη περίφημη canon hv20 κι ένα DIY follow focus και 35mm adapter για φακούς canon! :p
Η εικόνα ερχόταν ανάποδα κι έπρεπε να στραμπουλήξεις το σβέρκο σου για τη δεις "σωστά" !
Ωραιες εποχές ...:p

Το ενσωματωμενο φλας της μηχανης ειναι μαλλον χειροτερο και απο φθηνης κομπακτ. Τα χρωματα δεν ερχονται ακομη και με επεξεργασια raw. Αναγκαστικα εξωτερικο φλας λοιπον (και μειωμενη πρακτικοτητα).

In-camera conversion. Σίγουρα όχι ότι καλύτερο αλλά αυτό δεν είναι δικαιολογία για τα απαράδεκτα πορτρέτα που βγάζει με το ενσ. φλας.

Δημήτρη με το εςωτερικο φλας επανω βαλε την μηχανη να τραβήξει απευθείας jpeg αλλα βαλε επιςης το wb σε ρυθμιση για WB+flash οπως το έκανα στο ΓΡΑΦΕΙΟ μου και δες αν βελτιώθηκαν τα χρώματα , αν είσαι σε εσωτερικό χωρο με περίεργο η τεχνητό φωτιςμο κανε πρωτα ενα CWB με μια λευκή σελίδα ή μια γκρι κάρτα, ιςως ετςι παρεις μεγαλυτερη ακρίβεια στα χρώματα.

Αφού ούτως ή άλλως το φλασάκι είναι πρόσθετο και όχι ενσωματωμένο, θεωρώ πολύ καλύτερη λύση το Nissin i40, που και αποδοτικό είναι με το bounce του και τα όλα του, και δεν δημιουργεί πρόβλημα με τον όγκο και το βάρος του.