Panasonic LX100(I) & (II) / LEICA D-Lux (7) & D-Lux (8)

Re: Panasonic LX100

Όλα είναι τραβηγμένα σε raw με μετατροπή σε jpg από τη μηχανή

Ξερω το jpeg και το raw. Γινεται να τραβηξεις raw και να το μετατρεψεις σε jpg απο την μηχανη; Μια-μια ή ολες μαζι τις photos;

Απάντηση: Re: Panasonic LX100

Λοιπον πριν λιγο βρέθηκα με τον Δημητρη (dapost) και ειδα απο κοντα την μηχανουλα.

Εντυπώσεις κατα κυριο λογο θετικες απο το σωμα, η μηχανη ειναι μεγαλυτερη απο την GM1 και μικροτερη απο την GX7, ιδανικο μεγεθος οχι για κολωτσεπη αλλα τοσο για πρωτη αλλα και για δευτερη μηχανη, ευκολα την χειριζεσαι, τα κουμπια παροτι δεν ειναι μεγαλα ειναι σε καλη θεση με αρκετο χωρο για την χρηση τους, το πανω κουμπακι για το ζουμ κινει ομαλα και σχετικα γρηγορα τον φακο σε αντιθεση με αυτο που ειναι πανω στο φακο που απαιτει μεγαλη περιστροφη και ισως ειναι χρησιμο στο βιντεο, εξαιρεση το ON-OFF που ειναι σε αβολη θεση στον περιστροφικο επιλογεα και σχετικα δυσκολο σε κινηση λογω μεγεθους. Φοβερη σε αισθηση εντυπωση το δαχτυλιδι διαφραγματος, η οθονη καλη σε φωτεινοτητα αναλυση, ενω το σκοπευτρο που το φοβομουν παροτι λιγο μικρο σε σχεση με της ΕΜ1, μολις το ρυθμισα για την πρεβυωπια μου ειχε καλη αναλυση και γρηγορο refresh ακομη και σε χαμηλο φωτισμο, συνολικα μου εδωσε θετικη εντυπωση αλλα νομιζω πως θελει ενα καλιμπραρισμα στα χρωματα γιατι τα δινει πιο θερμα απο οτι πρεπει.

Το μενου της μηχανης παροτι ειμαι εξιοικιωμενος με Panasonic (ειχα και εχω αρκετα σωματα) ειναι εργοστασιο ρυθμισεων, πρεπει να υπαρχουν τουλάχιστον 30 ρυθμισεις παραπανω απο το μενου της GM1, εχουν αντιγραφει σχεδον τα περισσοτερα απο την GH4, στο AF εχεουν προστεθει και η δυνατοτητα ζωνων εστιασης με τρια επιπλεον μενου για αποθηκευση συγκεκριμενων σημειων απο τον χρηστη.

To photo4k απολαυστικο, το χρησιμοποιησα προχειρα και εσωσα αμεσα μια φωτο, εντυπωση μου εκανε οτι μπορουσα να πειραξω σχεδον τα παντα, να προσθεσω εκθεση με τον περιστροφικο επιλογεα , να αλλαξω σημειο εστιασης - να το μετακινησω, να αλλαξω διαφραγμα κλπ. και ολα αυτα χωρις να σταματησω το βιντεο.Το μακρο της επισης δειχνει πολυ καλο για compact μηχανη, θελει περιπου 3εκ αποσταση απο τον στοχο στα 75mm ζουμ.:a0210:

Τον περισσοτερο χρονο φαγαμε να δοκιμασουμε το FL600 πανω της αλλα δυστυχως δεν εγινε ασυρματη χρηση μιας και ο Δημητρης δεν εφερε το μικρο φλασακι της. Το φλας παροτι ειναι μικρο σε σχεση με τα παλιοτερα εξωτερικα φλας FL-36,50 και καθεται καλα πανω της και δεν δειχνει μεγαλο, καταφερνει οπως με το βαρος του (4 μπαταριες) να την κανει λιγο προσθοβαρη και απαιτει λιγο καλυτερο-μεγαλυτερο γκριπ που δεν το εχει, ισως με ενα καλο handgrip να λυνεται το προβλημα.

Στην λειτουργια ειχαμε αψογα αποτελεσματα απο τελε εως μακρο, το δουλεψαμε TTL ΑUTΟ και ενιωσα αμεσα την ελαφρια καθυστερηση του κλειστρου, αυτο (οπως ηδη εχω πει σε αλλο ποστ) απαιτει να μπει το φλας σε AUTO mode οπου η ισχυς του ρυθμιζεται απο τον δικο του σενσορα (το Nissin i40 μαλλον δεν εχει), αμεσα το φλας δουλεψε με την ιδια ισχυ χωρις ομως καθυστερηση στο κλειστρο παρακαμπτοντας την μετρηση TTL της μηχανης.
Στην συνεχεια εβαλα την μηχανη στο S και ανεβασα ταχυτητα κλειστρου 1/800 εσωτερικα στο γραφειο και το φλας δουλεψε κανονικα χωρις να το γυρισω σε λειτουργια FP, μαλιστα η συγκεκριμενη λειτουργια δεν εμφανιζοταν καν στο φλας, αυτο με παραξενεψε λιγο και εβαλα την μηχανη σε Α mode , f=1.8, ISO 200 και βγηκα εξω στην στοα μπροστα απο το γραφειο μου και καταφερα να εχω ταχυτητες εως και 1/4000 με σωστο φωτισμο στα 3μετρα, παλι χωρις να γυρισω το φλας σε FP , MAGEIA - MAΓΕΙΑ :2thumb22sup:.
Kαπου εκει αφησα τον Δημητρη να παιξει λιγο με το σετ (μιας και ειναι ο αμεσα ενδιαφερμενος), μετα απο λιγο ομως διακοψαμε τα τεστ γιατι επρεπε να επιστρεψει στην δουλεια του:bigcry:.

Δειγματα δεν κρατησα, ο Δημητρης ειχε την καρτα του μεσα, απο οσο λιγο ειδα στην οθονη και στο σκοπευτρο τα δειγματα σε f=1.8 μου φανηκαν λιγο soft, αλλα ο Δημητρης μου ειπε οτι ειχε την ρυθμιση σε RAW ενω οταν το βαζει σε Jpeg δειχνουν καλυτερα, υποθετω οτι κανει την ιδια παπ...α με την ΕΜ10 δηλ, το embended jpeg που δημιουργει με τα RAW ειναι χαμηλης αναλυσης, πρεπει να σωνεις σε RAW+JPEG για να βλεπεις το πραγματικο.:furious3:

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Ξερω το jpeg και το raw. Γινεται να τραβηξεις raw και να το μετατρεψεις σε jpg απο την μηχανη; Μια-μια ή ολες μαζι τις photos;

φυσικα και γινεται οπως και πολλα αλλα απο RAW, να κανεις timelapse απο δειγματα, να μιξαρεις φωτο, να τους βαλεις οτι φιλτρα εχει η μηχανη, να τριμαρεις - κοψεις βιντεο κλπ.

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Panasonic LX100

1/4000 με 1.8; Αυτά είναι...... πράγματι το auto των olympus/panasonic αξίζει σε σχέση με το i40 για αυτή τη μηχανή.

Ξέρετε τι σημαίνει αυτό ε; Ότι ακόμα κι αν θες να φωτογραφίσεις με φλας σε μέρα/ώρα που θα αρκούσε 1/500 ταχύτητα iso 100 για το backround, κοτσάρεις 1/4000 iso 400 και.... 4πλασιάζεις τη μέγιστη ισχύ του φλας ή το ταλαιπωρείς 4 φορές λιγότερο στην επαναφόρτιση:2thumb22sup:

Είμαι σίγουρος ότι το ξέρετε, απλά με 4/3 αισθητήρα και φωτεινό ζουμ.... :party:

Αλήθεια κάτω από 200 iso πάει έστω και "μαγειρεμένο"; Είναι και το άτιμο το nd που δεν έχει. Αν και έχει σπείρωμα εμπρός ε;

Προβλέπω αρκετοί επαγγελματίες θα απαιτήσουν battery grip και μεγάλο hood από την panasonic για να μην... ντρέπονται να την κρατούν σε συνθήκες δουλειάς...

έτοιμος είμαι να τη χτυπήσω.... το μονο που με κρατάει είναι η μη ύπαρξη σπαστής οθόνης και nd filter (και λιγότερη το touch screen).

Είναι κι αυτά τα κώλο-γόνατα που δε μου επιτρέπουν πια να σκύβω :smash:

ΥΓ... τέλος του μηνα μου είπαν ότι θα έρθει μάλλον, με τιμή άγνωστη ακόμα!

Re: Απάντηση: Re: Panasonic LX100

Αλήθεια κάτω από 200 iso πάει έστω και "μαγειρεμένο"; Είναι και το άτιμο το nd που δεν έχει. Αν και έχει σπείρωμα εμπρός ε;

..

Ειναι μαγειρεμένο όντως αλλά καλύτερα απο το κουτσούρεμα άλλων ..

Στο ISO 100 δίνει ενα μεγαλύτερο περιθώριο στα highlights απο το ISO200 .. οχι το 1 στοπ των κανονικών ISO100 αλλά καπου 1/3 - 1/4 στοπ ..

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Panasonic LX100

Ειναι μαγειρεμένο όντως αλλά καλύτερα απο το κουτσούρεμα άλλων ..

Στο ISO 100 δίνει ενα μεγαλύτερο περιθώριο στα highlights απο το ISO200 .. οχι το 1 στοπ των κανονικών ISO100 αλλά καπου 1/3 - 1/4 στοπ ..

αυτό δε το καταλαβαίνω με τις σύγχρονες μηχανές. Γιατί να ξεκινάνε από iso200 (όπως η olympus e-pl5?). Η αρχαία 5060 που είχα ξεκινούσε από 100.

what's the catch?

Είναι η μόδα έτσι. Ειναι πιασάρικα τα ψηλά ISO.

Βασικά πολλές υπερεκτιμούν το ονομαστικό ISO, έτσι βαφτίζουν ενα ISO που θα ήταν κανονικά ISO125-160 σε ISO200

Δεύτερον αυτή η μανία με τα ψηλά ISO οδηγεί του κατασκευαστές αισθητήρων να βελτιστοποιούν την σχεδίαση ακριβώς για τα ψηλά ISO κατι όμως που αποβαίνει σε βάρος του βασικού ISO .. δεν μπορούν να κάνουν ταυτόχρονα τον αισθητήρα να έχει μεγάλη χωρητικότητα σε φωτοηλεκτρόνια και να έχει και χαμηλό θόρυβο.

Τρίτον .. σε σχέση με τις παλιές ψηφιακές μηχανές .. οι σύγχρονες έχουν πολύ καλύτερη αποτελεσματικότητα (+50%) στην πρόσληψη φωτός και μετατροπή σε ηλεκτρόνια (Quantun Efficiency).
Aυτό σημαίνει πως για να διατηρήσουν το βασικό ISO στο 100 θα πρέπει να αυξήσουν την χωρητικότητα σε φωτοηλεκτρόνια κατα 50%. Εεε αυτό δεν το κάνουν είτε επειδή είναι δύσκολο είτε επειδή δεν είναι βολικό .. τους βγαίνει περισσότερο θορυβώδης ο αισθητήρας =χανουν σε απόδοση στα ψηλα ISO + δεν είναι τόσο πιασάρικο το βασικό ISO100 vs 200 εναντι του ISO25600 vs 12800 στο άλλο άκρο + το DxO LowLight score βγαίνει χαμηλό ;)

Last edited:

Είναι η μόδα έτσι. Ειναι πιασάρικα τα ψηλά ISO.

Βασικά πολλές υπερεκτιμούν το ονομαστικό ISO, έτσι βαφτίζουν ενα ISO που θα ήταν κανονικά ISO125-160 σε ISO200

Μπήκα από περιέργεια στο dxo και βλέπω πράγματι στο ονομαστικό 200 μέτρησαν 161 και στο 100 125. Έπεσες μέσα... απολύτως. Μοίρασαν τη διαφορά στη μέση. Άρα μικρό το κακό στο 100άρι. Καλό πάντως είναι αυτό να το ξέρει κάποιος αν τη δουλέψει στο manual και περιμένει από 100 σε 200 να δει 1 στοπ διαφορά.

Ευχαριστώ θερμά τον Κώστα για τη φιλοξενία στο γραφείο του και την επίδειξη του φλας. Ο Κώστας, σε ρυθμούς πυροβόλου, μου εξήγησε ένα σωρά πράγματα, πειραματίστηκε με τη μηχανή και έγραψε και ένα μίνι review με το οποίο συμφωνώ σε όλα! Η χρήση του φλας και ο συγχρονισμός σε υψηλές ταχύτητες ήταν απόλαυση, παιχνιδάκι. Για του λόγου το αληθές, επισυνάπτω μία φωτό τραβηγμένη με 4000/1.8 και φλας. (Όντως, στο 1.8, ο φακός δε φαίνεται να είναι πολύ οξύς.)

(full size) https://www.dropbox.com/s/fk1k6a4kttalxgj/P1000245.JPG?dl=0

Attachments

• P1000245.jpg
    P1000245.jpg
    147.1 KB · Views: 107

κατι που δεν ανέφερα ομως ειναι οτι ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ειχε προλάβει να προμηθευτεί ενα φίλτρο 43mm UV το οποιο ηταν βιδωμένο πανω και όλες οι δοκιμές έγιναν με αυτο, καλο θα ειναι τυχον δοκιμές οξύτητας, χρώματος κλπ. να γίνουν χωρίς αυτο για σιγουριά,

το καλο ειναι οτι με την ευκαιρία αυτη πρόσεξα οτι η είσοδος του φακου στο σωμα αφήνει ενα μικρο περιθώριο την ώρα που ο φακος μαζεύει και δεν πρεσάρει το φίλτρο πανω του οπως γινεται με τον Πανυ 20/1.7, πιστευω οτι με λιγο προςοχη μπορει να μπαίνει στον φακο και ενας φθηνός προσαρμογέας 43-46 ή 43-52 ωςτε κάποιος να μπορει να βρει πιο εύκολα καλυτέρης ποιότητας ΦΙΛΤΡΑ (και φυςικα και ενα καλο variable ND) που θα ειναι μαλιςτα φθηνά μιας και η διάσταση εξακολουθεί να ειναι μικρη.

ωραια ολα αλλα το φωτογραφικο της αποτελεσμα (με οσα εχω δει μεχρι στιγμης και χωρις να ειμαι κανενας ειδικος στο θεμα) δεν ειμαι σιγουρος οτι θα με κανει να δωσω 900-1000 ευρω που ζηταει...

αγοράστηκε 750 οπως είπαμε απο Γερμανικό επώνυμο μαγαζί με εγγυηςη, άντε να παει στα 800-850 εδω...

το φωτογραφικό αποτελεςμα αν δεν σε ικανοποιεί ούτε τα μισά μην δωςεις ομως...

καποια στιγμή θα ηθελα να δω την αποδοςη της σε σχέση με ενα prime π.χ. 20/1.7 πανω σε μια Πεν, και μονο σε μια δυο κλαςςικες εστιακες να αποδίδει πολυ καλα με τελείως ανοιχτό το διάφραγμα εχεις κανει οικονομία χρημάτων.

αν ειχε την οθονη touch θα είχα πουλήσει την GM1 εχθές.... τωρα θα κανω υπομονή γιατι απο τα έξτρα της μονο το photo4Κ και το HSS FLASH με συγκινεί πολυ, και του χρόνου δεν πειράζει εδω θα μαστε :ADFAD2:ελπίζω....

Last edited:

Μπήκα από περιέργεια στο dxo και βλέπω πράγματι στο ονομαστικό 200 μέτρησαν 161 και στο 100 125. Έπεσες μέσα... απολύτως. Μοίρασαν τη διαφορά στη μέση. Άρα μικρό το κακό στο 100άρι. Καλό πάντως είναι αυτό να το ξέρει κάποιος αν τη δουλέψει στο manual και περιμένει από 100 σε 200 να δει 1 στοπ διαφορά.

Τι έκανες βρε, χάκεψες το DXO και βρηκες αδημοσίευτο τέστ ?. Test της GM5 βλέπω, LX100 πουθενά !!.

Δεν έπεσα μέσα .. το μέτρησα βάσει των raw ιστογραμμάτων με το RawDigger. To ISO200 κλιπαρει στις 4000 ενώ το ISO100 στις 2300-2800 (δεν είναι κλιπαρισμα αλλά κανανομή σε σχήμα καμπάνας, το πιο πιθανό είναι οτι οι τιμές πάνω απο 2300 είναι προβληματικές ..)

Αν ενδιαφέρει να ανεβάσω τα ιστογραμματα ..

Ναι έχω χακάρει το dxo, άμα θέλετε και fujifilm και NX1 στείλτε pm..:violent-smiley-030:

Όχι υπάρχει στο database, την έχουν μετρήσει, μετά measurements - iso sensitivity και βλέπεις το διάγραμμα...

Ελπίζω να σε πρόλαβα πριν ανοίξεις κανα matlab:flipout:

E είπα να δώσω λίγο σασπένς.....

Αν και στον θόρυβο πράγματι δε εντυπωσιάζει, μάλιστα η FZ1000 δείχνει ισοδύναμη - εντυπωσιακό, στις καμπύλες δυν εύρους όμως δείχνει πολύ καλός, και μου κάνει εντύπωση πόσο ρίχνει στην GM1 εκεί, ισοφαρίζει σχεδόν την GH4. Να υποθέσω χειρότερο iso λόγω ελαφρού crop και καλό δυν εύρος λόγω λίγων mpixel;

Τί εννοείς στον θόρυβο δεν εντυπωσιάζει ?. Η καμπύλη δυναμικού εύρους είναι αυτή που χαρακτηρίζει τον θόρυβο βασικά, και αν μιλήσουμε για χρήσιμο φωτογραφικά καλύτερα να πάρουμε την καμπύλη color sensitivity.

Attachments

• lx100vsrx100iii-cs.png
    lx100vsrx100iii-cs.png
    12.4 KB · Views: 106
  • lx100vsrx100iii-dr.png
    lx100vsrx100iii-dr.png
    11.9 KB · Views: 105
  • lx100vsrx100iii-snr.png
    lx100vsrx100iii-snr.png
    11.2 KB · Views: 105
Last edited:

Εννοώ στην καμπύλη SNR. Είμαι σίγουρος πως μπορείς να μου τεκμηριώσεις με τεχνικές λεπτομέρειες αυτό που γράφεις, μην το κάνεις τώρα σε παρακαλώ γιατί είναι αργά, χαζοδουλεύω και ποστάρω, έτσι κι αλλιώς θα δυσκολευτώ αν και νομίζω θα τα καταφέρω κουτσά - στραβά να παρακολουθήσω την ανάλυσή σου. Μια σύντομη απλουστευμένη περιγραφή όμως στην ποιοτική εκτίμιση των διαγραμμάτων του dxo θα με ενδιέφερε πολύ. Σίγουρα όλα παίζουν ρόλο στην ποιότητα του αρχείου. Πχ έτσι το SNR και έτσι το color sesnitivity στο δεδομένο iso.

Aπό τη δική μου εμπειρία οι γενική εικόνα που δίνουν οι καμπύλες του dxo στο SNR και στο δυν εύρος δίνουν μια 1η εικόνα της πραγματικότητας. Πχ αν η Α και η Β μηχανή έχουν παρόμοια καμπύλη SNR θα έχουν περίπου ίδιο θόρυβο σε ίδια λήψη, αν η καμπύλη της Α είναι παραπάνω της Β η Α έχει πιο "ελαστικό" αρχείο. Στην περίπτωσή μας, με την LX100 και την RX100 θα έχω ίδιο θόρυβο αλλά στην 1η θα "φέρω" τα highlighs ευκολότερα.

Το color sensitivity, ναι φωτογραφικά παίζει φαντάζομαι ρόλο στην τελική ποιότητα του αρχειου ειδικά σε "δύσκολες" καταστάσεις.

Είμαι όλος αυτιά -αλλά με μισάνοιχτα μάτια σου ξαναθυμίζω:flipout: