Panasonic LX100(I) & (II) / LEICA D-Lux (7) & D-Lux (8)

Re: Panasonic LX100

Επίσης, είναι σωστό ότι μηχανές σαν την LX100 έχουν flash sync speed ίδιο με το mechanical shutter speed; Δηλ. μπορείς να τραβάς με φλας σε π.χ. 1/2000;

Ναι .. συνήθως οι μηχανές με ενσωματωμένο φακό έχουν leaf shutter και υποστηρίζουν μεγαλύτερη ταχύτητα συγχρονισμού αλλά αυτή η ταχύτητα εξαρτάται απο το διάφραγμα. Σε ανοιχτά διαφράγματα και η ταχύτητα κλείστρου και η ταχύτητα συγχρονισμού μικραίνουν (δεν προλαβαίνουν να κλείσουν τα φυλλα του κλειστρου).

Οι Γάλλοι την δοκίμασαν σε 1/1000 και ήταν ΟΚ .. (δεν λένε σε τι διάφραγμα ..) http://www.focus-numerique.com/test-1991/compact-panasonic-lx100-flash-8.html

" Interestingly, the LX100 datasheet gives no details on the flash sync. After some tests, we could take pictures at 1 / 250s, 1/500 s, 1/1000 s ... The optics of the LX100 should have a central shutter allows flash sync at high speeds. "

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Δεν ειμαι σιγουρος :

Nissin i40: στα 18mm(36mm) Guide Number 27 , στα 53mm(106mm) Guide Number 40

Panasonic FL-360L: στα 12 mm(24mm) Guide Number 36, φθανει εως και zoom στα 42mm(84mm)

Eίναι ελλειπή τα στοιχεία του Panasonic, δεν μπορεί το GN να είναι ίδιο σε 24mm vs 85mm (για το zoom της κεφαλής μιλάμε - οχι του φακού).

Τωρα αν εννοούν στα 85mm ή σε κάποιο nominal 50mm .. ποιός ξέρει ..

Απάντηση: Re: Panasonic LX100

Eίναι ελλειπή τα στοιχεία του Panasonic, δεν μπορεί το GN να είναι ίδιο σε 24mm vs 85mm (για το zoom της κεφαλής μιλάμε - οχι του φακού).

Τωρα αν εννοούν στα 85mm ή σε κάποιο nominal 50mm .. ποιός ξέρει ..

αν ενδιαφέρει τοςο πολυ να βάλω μολις μπορέσω το FL600 πανω στην ΕΜ1+12-40 σε ISO 100 και να δω τι GN με αφήνει να του βάλω χειροκίνητα στα 12mm της κεφαλής του flash και τι στα 43mm. Νομιζω οτι το GN 36 ειναι για το άνω άκρο του ζουμ.

Εχεις δίκιο Κωστα, στο άνω άκρο του ζουμ είναι .. είναι ελλειπείς οι προδιαγραφές για το 360 αλλά για το 500 είναι πλήρεις και δίνει τα 50m @ 85mm .. έτσι βγαίνει και η ονομασία μάλλον 360=36m 500=50m ;)
http://panasonic.net/avc/lumix/optional_accessories/external_flash/specifications.html

Μετά απο αυτό, κάνοντας αναγωγή του 40m @ 105mm σε 85mm .. μάλλον πιο δυνατό είναι το Panasonic παρά το Nissin ;)

Παρε και 1-2 μπαταριες απο ebay να ξεγνοιασεις. Ποτε προσωπικα δε με απασχολησε η αυτονομια καποιας μηχανης, οσο μεγαλη και να ηταν παντα ειχα μια 2η μαζι, γιατι δε ξερεις ποτε θα τελειωσει η 1η. ;)

για τη δική μου πήρα μπαταρία από το batteries.gr πολύ κοντά στις φθηνότερες του ebay και φθηνότερα από πολλές άλλες του ebay, και στα ίδια λεφτά που πουλάνε μαγαζιά στο φθηνό usa

Για το ι40, κάπου είχα διαβάσει ότι έχει από τα μικρότερα flash duration που υπάρχουν, νομίζω 1/800 σε φουλ ισχύ... για ψάξτε το λίγο, λόγω leaf shutter αυτό το χαρακτηριστικό μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Ναι έχει μέγιστη εκφόρτιση σε 1/800 αντι 1/500 του fl360 .. αλλά θα είχε πλεονέκτημα αν το 1/800 του είναι πιο δυνατό απο το 1/800 του fl360 .. είναι όμως ?. Απο τα στοιχεία των κατασκευαστών δεν βγαίνει άκρη.

Εδώ το είχα δοκιμάσει σε σχέση με άλλα φλας, όχι το πανασονικ όμως. Αν κάποιος έχει το πανασονικ και κάποιο από τα Di700, 468 II μπορεί να τα συγκρίνει και επαγωγικά μπορεί να βγει η μεταξύ τους σχέση.

Αγαπητέ Ηλία σαφώς και έχεις δίκιο, στα GN ο καθένας δηλώνει ό' τι θέλει, το θέμα είναι πως ακόμα και λίγο πιο αδύναμο να είναι το i40, αν σε βοηθήσει να αποφύγεις FP mode αντιστρέφεται η σύγκριση. Σε FP χάνεις πάααρα πολύ σε ένταση και δειάρκεια επαναφόρτισης.

Βέβαια, σε manual mode και με ραδιοσυχνότητα, το συγκριτικό πλεονέκτημα μπορεί να γίνει μειονέκτημα. Εκεί θες μεγάλη δειάρκεια φλασιάς ώστε να υπερκαλύπτει το 1/250 - 1/320 που δίνουν οι περισσότερες, πάλι κερδισμένος είσαι σε σχέση με HSS παρά του ότι χάνεις λίγη δειάρκεια φλασιάς. Πχ τα 560 ΙΙ με την 70D τα συγχρόνιζα άνετα σε 1/320, και 1/400 με ελάχιστη μαύρη γραμμή που σε ηλιόλουστη μέρα δεν προβλημάτιζε.

Γενικά, επειδή έχω μια μούρλια με τη χρήση φλάς, το HSS σε όσες υλοποιήσεις έχω δοκιμάσει μου φαίνεται σχεδόν άχρηστο, αδύναμο και αναξιόπιστο, εκτός κι αν έχεις καμιά 4άδα φλας, δεν το γλιτώνεις το ND για αξιοπρεπή αποτελέσματα ειδικά αν το θέμα είναι σε κάποια απόσταση, γι αυτό και σκέφτομαι σοβαρά την LX100 που συνδιάζει leaf shutter, φωτεινό ζουμ και σχετικά μεγάλο αισθητήρα. Αν είχε και ενσωματωμένο ND θα ήταν ...έρωτας ειδικά για το βίντεο. Άντε να τη χωνέψουμε την φιξ οθόνη, βάλτε ένα ND ρε παιδιά.... και χρεώστε το πόσο κάνει 50 100 ευρώ; όλο με την αίσθηση του ανικανοποίητου μας αφήνουν....

Αναμένω τους 1ους τυχερούς που την έχουν πιάσει στα χέρια τους να μας πουν για το συγχρονισμό στην LX100. Υποψιάζομαι πως η μηχανούλα θα κάνει ακόμα και ως συνοδευτική για επαγγελματική χρήση - πχ καλοκαιρινή βάπτιση σε κτήμα, πορτραίτο γάμου με φόντο ηλιοβασίλεμα, 2η μηχανή στο βίντεο κλπ.

Last edited:

Ηθελα να σου ζητήσω να γράψεις σενάρια χρήσης αλλά το ξέχασα .. το έκανες όμως απο μόνος σου :grinning-smiley-043

Με μπερδεύεις, το FP mode χρειάζεται για να παρατείνει την διάρκεια όχι για να την μικρύνει, αρα το ι40 θα πέσει πιο έυκολα σε FP ;) αλλά με τις μεγάλες ταχύτητες συγχρονισμού των leaf shutter το FP πλεον χρειάζεται πολύ λιγότερο. (μπορεί να λες το ίδιο απλά δεν το κατάλαβα ..).

Δεν ξέρω πόσο μπορεί να φανεί χρήσιμο το led φωτάκι που έχει (για video ?) το fl360 ..

Οπως το σκέφτομαι με τα leaf shutter δεν παίρνουμε μαύρες ζώνες οταν ξεπεραστούν τα όρια συγχρονισμού αλλά βινιετα (καθώς κλείνουν τα φύλλα απο εξω προς τα μέσα) .. σίγουρα γίνεται πιο εύκολα αποδεκτή απο τις μαύρες ζωνες.

ND βιδωτό δεν παίρνει η LX100 ?

νομιζω οτι μονο με δοκιμές διαφόρων σεναρίων θα βγει αποτελεςμα, εγω διαθέτω το FL600 που ειναι το ιδιο φλας με το Panasonic, αν κάποιος πάρει την μηχανουλα και θελει να το δοκιμάσουμε ειμαι διαθέσιμος, με ενδιαφέρει πολυ και εμενα η τυχον χρηση φλας με υψηλές ταχύτητες συγχρονισμού σε ΤΤL ή AUTO εκτος απο την δυνατότητα FP mode,

επειδη πολλές φορες χρηςιμοποιω το mode FP manual, οπου μπορεις να ρυθμιςεις την δύναμη του φλας για μια συγκεκριμενη ταχυτητα συγχρονισμού> 1/250-320, εχω την αιςθηςη οτι το FP ειδικα στο Manual που ριχνει πολλές μικρές κοφτές φλαςιες κουράζει πολυ λιγότερο το φλας και η ταχυτητα επαναφόρτισης ειναι πολυ πιο γρηγορη.

Εννοειται πως εγω ειμαι διαθεσιμος (αρκει να βρουμε χρονο) να δοκιμασουμε φλας στην lx100.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Άντε να τη χωνέψουμε την φιξ οθόνη, βάλτε ένα ND ρε παιδιά.... και χρεώστε το πόσο κάνει 50 100 ευρώ; όλο με την αίσθηση του ανικανοποίητου μας αφήνουν....

Έτσι το βλέπω και εγώ, ειδικά εάν προτεραιότητα είναι η φορητότητα/πρακτικότητα και θέλεις το φίλτρο να ειναι ενσωματωμένο.

Να πω την αλήθεια το FP δεν το έχω δοκιμάσει σε panasonic - olympus. Σε Canon είμαι 1000% σίγουρος. Το έχω δοκιμάσει σε πραγματικές συνθήκες δουλειάς έως και με 5 φλάς. Το σκίζει το φλας. Μάλιστα, ακόμα και με καλό battery pack δεν κερδίζεις σχεδόν καθόλου σε ταχύτητα επαναφόρτισης, τα ίδια δευτερόλεπτα θα κάνει και μάλιστα ταλαιπωρείται πολύ το κύκλωμα του HSS. Γι αυτό κι αν προσέξετε, είναι πολύ λίγα τα μοντέλα που συνδιάζουν HSS και battery port, ή το ένα θα έχουν ή το άλλο, πλην των ναυαρχίδων των εταιριών (και το Di700). Και με FP με το 600άρι Nikon, αντέχει ίσως λίγο παραπάνω και μετά βγάζεις μπαταρίες πυρακτωμένες...

Για την ταχύτητα συγχρονισμού, διαφέρει για κάθε μηχανή και κατασκευαστή. Συνήθως οι κατασκευαστές αναφέρουν τη μέγιστη ταχύτητα σωστής λειτουργίας με TTL. Από εκεί και πέρα σε manual τα πράγματα διαφέρουν. Πχ η 70D μπορεί να συγχρονίσει παραπάνω, η D610 όχι, πάλι 1/200 έχεις ταβάνι. Στην D800 νομίζω πάμε και έως 1/500 σε crop mode.

Με το leaf shutter, τα όρια ανεβαίνουν πολύ. Σε ttl, ο κατασκευαστής δίνει μια τιμή, από εκεί και πέρα σε manual mode το όριο ανεβαίνει. Αλλά και εκεί υποτίθεται πρέπει ο κατασκευαστής να δώσει μια μέγιστη τιμή συγχρονισμού. Διότι αν υποθέσουμε ότι βάζουμε το φλας σε μια πολύ μικρή ισχύ, πχ 1/128, η ακαριαία φλασιά πρέπει να ενεργοποιηθεί όταν το κλείστρο είναι πλήρως ανοικτό. Προσέξτε, αυτό για να πάρουμε τη μέγιστη ωφέλιμη ισχύ χωρίς να λειτουργήσει το φλας άσκοπα.

Με το HSS/FP σε TTL τι συμβαίνει ακριβώς δεν γνωρίζω. Υποθέτω το φλάς ρίχνει μια συνεχόμενη ριπή σταθερής έντασης, την οποία τιμή της έχει προ-υπολογίσει βάσει της προφλασιάς; Ρίχνει πάντα σε σταθερή ένταση μέχρι η μηχανή να το "κόψει" κρίνοντας ότι έχει ολοκληρωθεί η επιθυμητή έκθεση, όπως κάνουν τα παλιά αυτόματα φλας; Δεν γνωρίζω. Αυτό που έχω καταλάβει είναι πως σε μικρές αποστάσεις, άρα και εντάσεις, και ταχύτητες όχι πολύ μεγαλύτερες της ταχύτητας συγχρονισμού, αποδίδει σχετικά ικανοποιητικά. Πχ 1/500 στα 1-2 μέτρα. Από εκεί και πέρα η πτώση στην απόδοση δεν είναι αναλογική. Πχ στο 1/2000 δεν έχεις 1/4 της έκθεσης, έχεις πολύ λιγότερο και το φλάς πασχίζει τέρμα διότι μόνο ένα μικρό μέρος της "ριπής" του αξιοποιείται.

Αλλά τότε είναι που το έχεις περισσότερο ανάγκη, σε καταστάσεις που θες να υπερνικήσεις τον περιβάλλον φωτισμό και να βγάλεις εντυπωσιακά πορτραίτα μέρα μεσημέρι ή σε ηλιοβασίλεμα, με το δυνατόν ανοικτό διάφραγμα. Γι αυτό προσωπικά καταλήγω πάντα στο nd φίλτρο, γιατί σου κόβει το ίδιο ambient και φλας, ενώ με HSS χάνεις σε ισχύ φλασιάς αναλογικά περισσότερο, και μάλιστα με μή προβλέψιμο τρόπο.

Το HSS είναι χρήσιμο όταν θες να βγάλεις κινούμενο θέμα μέρα, πχ ένα παιδί που τρέχει κοντά σου, και θες fill light, εκεί το 1/400 σε σχέση πχ με το 1/200 μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Τώρα με το HSS σε manual που λέει ο Κώστας, δεν το έχω πολυψάξει να πω την αλήθεια. Φαντάζομαι κι εκεί χάνεις, αλλά με πιο προβλέψιμο τρόπο. Ίσως να είναι και πιο ωφέλιμο σε μεγάλες αποστάσεις/ταχύτητες. Ένα ερώτημα εκεί, είναι πόσο διαρκεί η ριπή και ποιά η έντασή της ώστε μην αναγκαστεί να "κόψει" πριν ολοκληρωθεί η κίνηση του κλείστρου. Αν δει κάποιος στο σύνδεσμο με το τεστ που είχα κάνει στο i40, υπήρξε περίπτωση όπου με manual HSS σε πλήρη ισχύ έδωσε μικρότερη έκθεση από ότι με TTL-HSS, κάτι που κανονικά δεν θα έπρεπε να συμβαίνει. Δηλ ανάποδα από τη διαπίστωση του Κώστα, προφανώς με το ttl ενεργοποιημένο η μηχανή, γνωρίζοντας και το shutter speed, καθόρισε από πριν την ένταση της ριπής ώστε να μην "αδειάσει" το φλας πρόωρα έχοντας ξοδέψει άσκοπα μεγάλο μέρος της ισχύος του σε λάθος χρόνο.

Με τις ραδιοσυχνότητες τώρα, άλλη ιστορία... Αν δεν έχεις HSS, κοιτάς για φλας με μεγάλη δειάρκεια φλασιάς (πχ yongnuo 560 II) ώστε η φλασιά να υπερκαλύπτει σε δειάρκεια την κίνηση του κλείστρου + την υστέρηση λόγω συγχρονισμού. Κάποιες έχουν και ρύθμισης της υστέρησης για fine tunning ανάλογα το φλας και το σώμα. Η ίδια λογική με το HSS, με ολίγον πατέντα μέσα.

Να σημειώσω εδώ για το i40, η επιλογή "Α", auto που έχει, δεν είναι όπως του FL600 που υποθέτω έχει σένσορα. Απλά σε αυτή τη λειτουργία αγνοεί τις φυσικές θέσεις των περιστροφικών διακοπτών, πχ σε remote manual ή remote ttl.

Ψηφιακή με leaf shutter δεν έχω πιάσει στα χέρια μου, αλλά από δείγματα στο διαδίκτυο κατά καιρούς κυρίως από fuji έχω εντυπωσιαστεί, μόνο με το on camera, άντε κι άλλο 1 ασύρματο. Σαν να αποκτάς ένα φορητό στούντιο φλας.

Να σημειώσω εδώ για το i40, η επιλογή "Α", auto που έχει, δεν είναι όπως του FL600 που υποθέτω έχει σένσορα. Απλά σε αυτή τη λειτουργία αγνοεί τις φυσικές θέσεις των περιστροφικών διακοπτών, πχ σε remote manual ή remote ttl.

Αυτο ειναι λιγο προβλημα με τα 4/3, τελευταια ανακαλυψη μου ειναι οτι σε φουλ ριπη 5-6fps με TTL στην EM1 το φλας καθυστερει και χανει φλασιες γιατι μεσολαβει η μετρηση του TTL απο την μηχανη, οταν περασεις την μετρηση στον αισθητηρα του φλας με ρυθμιση AUTO αφενος μεν το φλας εκθετει σωστα, αρα δουλευει πολυ καλα ο σενσορας, αφετερου το μεγαλο φλας FL50R ακολουθει απροβληματιστα και ακαριαια το κλειστρο σε ριπη εως 5fps , ενω το λιγο πιο αδυναμο και μικροτερο FL600 μπορει να χασει καμια φλασια που και που, το κοβω να ακολουθει για 3-4fps με καλα φορτισμενες μπαταριες. Το φαινομενο που περιεγραψα ειναι πιο εντονο αν χρησιμοποιηθει φακος 4/3 στην ΕΜ1.
Εγω πλεον στην ΕΜ1 το φλας το βαζω στο AUTO και για ψηλες ταχυτητες σε FP Manual οπου το ρυθμιζω αναλογα με την αποσταση του θεματος.

Last edited:

Ναι το κατάλαβα από το προηγούμετο post σου που ανέφερες το auto, γι αυτό και έκανα την παρατήρηση για την "auto" λειτουργία του nissin. Σε Canon βέβαια πάντα, αλλά δεν νομίζω σε m43 να αλλάζει κάτι. Πάντως ας κάποιος κάτοχος LX100 θελήσει το i40 μου έστω για δοκιμή σε manual συγχρονισμό, και είναι αθήνα, είμαι διαθέσιμος. Panasonic/Oly θα βρει πιο εύκολα υποθέτω.
Και μια παλαιότερη φωτό για να δείτε το μικρό δίπλα στο yongnuo 560II..... προσπάθησα να το... ψηλώσω λίγο αλλά μάταια :flipout:
Προσέξτε πως σε manual κατεβαίνει σε 1/256.

i40.jpg

Last edited:

nicksoti , το i40 δεν έχει μανιουαλ ζουμ ?. Είναι καλή βοήθεια να συγκεντώσεις την δέσμη στο κέντρο του κάδρου (άρα πιο πολύ φως εκεί που ενδιαφέρει) π.χ. στα πορτραίτα με κόντρα φως που ανέφερες.

Έχει. Στο πάνω μέρος της κεφαλής, αν τραβήξεις τον ανακλαστήρα από κάτω έχει led με τις αντίστοιχες τιμές, και κρατώντας πατημένο το power αλλάζεις την τιμή.

Μερικά δείγματα τραβηγμένα με την LX100. Όλα είναι τραβηγμένα σε raw με μετατροπή σε jpg από τη μηχανή, χωρίς επεξεργασία κατά τη μετατροπή (κάποιες έχουν καμένα highlights που όμως δεν τα πείραξα όπως θα μπορούσα κατά τη μετατροπή). Οι δύο τελευταίες είναι σε iso 3200 με NR -2.

https://www.dropbox.com/sc/undcvi7htp8ioyb/AAA4AjvzY5oBNoF1z50Pb9NCa#/

Last edited: