Panasonic LX100(I) & (II) / LEICA D-Lux (7) & D-Lux (8)

Re: Panasonic LX100

Την έχετε τσακίσει τη sony με το 4k σε εξωτερικό εγγραφέα (epic fail και για εμένα) αλλά πρέπει και αυτή να έχει κάτι νέο να δώσει στις καινούργιες της φωτογραφικές....

Χωρίς να μεγαλώσει το σώμα, δεν νομίζω πως υπάρχει η δυνατότητα αλλά κρατιέται για το επόμενο μοντέλο.
Το 4Κ απαιτεί ψύκτρες για απαγωγή της θερμότητας από τον αισθητήρα. Κι αυτό ισχύει και για τους μικρούς αισθητήρες μ4/3, πόσω μάλλον στο ff της α7s.

Απόδειξη η LX100 με τα 10 μόλις λεπτά λήψη 4Κ. Και κατά πάσα πιθανότητα θα είναι ακόμη μικρότερη η διάρκεια στο ελληνικό καλοκαίρι με τις υψηλές θερμοκρασίες.
Σου ανάβει η ένδειξη υπερθέρμανσης, και πάπαλα, κλείνεις τη μηχανή και την κοιτάζεις περιμένοντας να κρυώσει.

Απάντηση: Re: Panasonic LX100

Την έχετε τσακίσει τη sony με το 4k σε εξωτερικό εγγραφέα (epic fail και για εμένα) αλλά πρέπει και αυτή να έχει κάτι νέο να δώσει στις καινούργιες της φωτογραφικές....

Ελάχιστoi αγοράζουν την Α7s για φωτογραφικη μηχανή (εξαιρεση ο tzo), κυριως η μηχανη απευθυνεται στους βιντεαδες που θελουν οτι καλυτερο, στην τιμη της λοιπον πρεπει να προσθεσεις ενα σεβαστο ποσο για να κανεις χρηση της βασικης δυνατοτητας που η μηχανη προμοταρει δηλ. του 4Κ, αν ηθελε απο την αλλη να προμοταρει τα υπερυψηλα ISO στην φωτογραφια ας τα εβαζε στην Α7(R) με την αναλογη αναλυση , δηλαδη αν στο επομενο μοντελο της Α7S II βαλει και εσωτερικη εγγραφη πως θα νιωθει ο κατοχος της <απλης> με τα 2 χιλιαρικα που εσκασε ?

Χωρίς να μεγαλώσει το σώμα, δεν νομίζω πως υπάρχει η δυνατότητα αλλά κρατιέται για το επόμενο μοντέλο.
Το 4Κ απαιτεί ψύκτρες για απαγωγή της θερμότητας από τον αισθητήρα. Κι αυτό ισχύει και για τους μικρούς αισθητήρες μ4/3, πόσω μάλλον στο ff της α7s.

Απόδειξη η LX100 με τα 10 μόλις λεπτά λήψη 4Κ. Και κατά πάσα πιθανότητα θα είναι ακόμη μικρότερη η διάρκεια στο ελληνικό καλοκαίρι με τις υψηλές θερμοκρασίες.
Σου ανάβει η ένδειξη υπερθέρμανσης, και πάπαλα, κλείνεις τη μηχανή και την κοιτάζεις περιμένοντας να κρυώσει.

Καταλαβαίνεις το σώμα να ζεσταίνεται στο χέρι σου? Αν ναι, τοτε δεν ειναι ο αισθητήρας (ειναι μικρός εξάλλου, καταναλώνει πολυ λιγότερη ενέργεια απο εναν FF) αλλα οι επεξεργαστες οπου πλέον εχουν γίνει "τερατάκια" ωστε να καταφέρνουν να χειριστούν τέτοιο όγκο πληροφορίας σε τόσο μικρή κλίμακα.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

btw, ξέρουμε τι sensor readout εχει η lx100 στο ηλεκτρονικό κλείστρο? Εχω καλομάθει με το αθόρυβο - ηλεκτρονικό και το 1/80 readout της nikon j3 και θα με χαλάσει ενα αργό...

δε νομίζω να καταφέρει τόσο γρήγορα να βάλει internal 4K recording se FF αισθητήρα h sony.
Ίσως στο επόμενο apcs , αν και πολύ αμφιβάλω και γι αυτό ... εκτος αν είναι να γραφει κλιπακια των 5 λεπτών.
Εδώ ακόμα δε μπορούμε να γράψουμε απεριόριστα σε apsc kai FF σε 1080p.

H panasonik εχει πολύ μικρότερο αισθητήρα , αν βγάλει κάτι σε FF τα ξαναλέμε....

Απάντηση: Re: Panasonic LX100

δε νομίζω να καταφέρει τόσο γρήγορα να βάλει internal 4K recording se FF αισθητήρα h sony.
H panasonik εχει πολύ μικρότερο αισθητήρα , αν βγάλει κάτι σε FF τα ξαναλέμε....

Δεν νομιζω να προχωρησουν σε τετοια κινηση αμεσα μιας και ο μικρος αισθητηρας τους δινει απο οσα λες και εσυ αβαντα αρκετου χρονου λογω θερμοκρασιας τοσο στην εσωτερικη εγγραφη οποτε κρατανε μικρο σωμα - μικρους φακους και μπορουν να εξελιξουν την σταθεροποιηση στο σωμα (βλεπε GX7 - ΕΜ1) και να εχουν ολους τους χειροκινητους φακους σταθεροποιημενους και σε βιντεο (πλεον αρχιζουν να φυτρωνουν σαν τα μανιταρια πολλοι υπεφωτεινοι f/0.95-1.2 στην μοντουρα αυτη).
Οι πωλήσεις της GH4 ηταν 30-35% περισσοτερες απο οτι περιμεναν συμφωνα με την επισημη δηλωση της Panasonic, κατι που δειχνει οτι το 4κ με εσωτερικη εγγραφη πουλαει.

Ίσως στο επόμενο apcs , αν και πολύ αμφιβάλω και γι αυτό ... εκτος αν είναι να γραφει κλιπακια των 5 λεπτών.
Εδώ ακόμα δε μπορούμε να γράψουμε απεριόριστα σε apsc kai FF σε 1080p.

Δεν είναι τόσο θέμα μεγέθους αισθητήρα αλλά προτεραιοτήτων στην σχεδίαση.

Εννοώ οτι για να έχεις 4Κ με αποδεκτό rolling shutter + ποιότητα αντάξια FF χρειάζεται πιο γρηγορα χρονισμένος αισθητήρας και τουλάχιστον 12bit adc. Αυτά όμως οσο υπερχρονίζονται τόσο πιο θορυβώδη γίνονται. Η Sony προτιμησε την ποιότητα δηλ. να δώσει το περίπου 1 στοπ καλύτερη συμπεριφορά στα σκοτεινά απο να ισσοροπήσει σε π.χ. 0,5 στοπ κέρδος σε θόρυβο + ταχύτερο χρονισμό.
Το να λειτουργήσει σε 10bit δεν την έπαιρνε λόγω μεγάλων/καθαρών πιξελ .. αρα ...

H panasonic επέλεξε
- να υπερχρονίσει τον αισθητήρα και αν δεί κανείς τις διαφορές με τον ίδιο βασικά αισθητήρα στην E-M1 βλέπει τι κάνει ο υπερχρονισμός και οι διαφορετικές επιλογές σεταρίσματος. Κατι ανάλογο μετρήθηκε και στην FZ1000 vs RX10

View attachment 108225

- και επιπλέον χρησιμοποιεί 10bit στα γρήγορα mode και στο video.
Οπως είναι φτιαγμένοι οι σύγχρονοι αισθητήρες με on sensor adc υπάρχει ενα απλοικο adc σε κάθε στήλη - ένας μετρητης. Οταν πρέπει να αποδώσει 12bit χρειάζονται 4Χ περισσότερες μετρήσεις αποτι σε 10bit .. και υπόψιν οτι το μεγαλύτερο πρόβλημα με την θερμοκρασία είναι ακριβώς εκεί στην υπερθέρμανση των ADC.

To ενδιαφέρον είναι οτι ενα μικρό θορυβώδες πίξελ υποβαθμίζεται λιγότερο απο την μετάβαση σε 10bit adc αποτι ενα μεγάλο καθαρό. Αν υπήρχε η δυνατότητα να βρούμε 10bit έξοδο απο την Α7ς θα βλέπαμε ένα αισχρό αποτέλεσμα στα σκοτεινά .. φουλ στο posterization και πολύ μικρότερη διαφορά σε ποιότητα σε σχέση με GH4 10bit.

H αιτία για το παραπάνω είναι οτι με το μικρό πίξελ έχει να διαχειριστεί μικρότερα ηλεκτρικά φορτία
Η GH4 στο βασικό ISO200 έχει μέγιστη χωρητικότητα 20.000 φωτοηλεκτρόνια αρα στα σκοτεινά (10στοπ κατω) έχει 20 .. με τον θόρυβο στα +/- 4e σε κανονικό mode και κάτι παραπάνω (πες +/-6) στα γρήγορα. Αυτες οι 20 πιθανές σταθμες του σήματος θα μεταφραστουν σε 2 στάθμες μετα απο 10bit ψηφιακοποίηση με τον θόρυβο να λειτουργεί ευεργετικά ως dithering (οι μισές στάθμες θα παίζουν τυχαία σε 2+3 σταθμες 10bit .. λιγότερο posterization :)

Η Α7ς έχει βασικο ISO100 με 150.000 φ/η και στα -10 στοπ 150 με θόρυβο +/- 20e .. αυτες οι 150 στάθμες σε 10bit θα μεταφραστουν σε 2 σταθμες = μεγάλες περιοχές με posterization :) με τον θόρυβο να ευεργετει αλλά λιγότερο απότι στην Gh4 (καθώς είναι αναλογικά μικρότερος ) .. τζάμπα η ποιότητα του αισθητήρα .. 8X μεγαλύτερη υποβάθμιση σε σχέση με την GH4 .. θα ερχόταν σχεδόν ισοπαλία δηλαδή ..

Για την LX100 το Imaging Resource ανέβασε συγκριτικό ίδιας φωτο σε 10-12bit (hybrid shutter vs electronic) αλλά δεν διάλεξαν σκηνή με μεγάλη δυναμική περιοχή για να φανεί καθαρά η διαφορά ..
Παντως στο δείγμα με την πεταλούδα (ISO200) φαίνεται καθαρά το κλιπάρισμα - posterization στις σκοτεινές περιοχές μέσα στα δένδρα ..

ΥΓ το attachment γιατι δεν φαίνεται ??

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Panasonic LX100

μιας και η μηχανη γράφει βιντεο 4k, και εφοςον θελεις να χρησιμοποιήσεις την δυνατότητα αυτη θα ψωνίσεις κάρτα μνήμης με την αντίστοιχη ένδειξη, όλες οι εταιριες βγάζουν σιγα σιγα ακομη και η Sony που συνηθως οι μηχανες της γράφουν 4Κ σε εξωτερικό εγγραφέα.:flipout:

Τελικά παρήγγειλα αυτή:

0693322.jpg

Ελπίζω να είναι ΟΚ! Έχει maximum read speed 94MB/s, maximum write speed 45MB/s

Υ.Γ. Δε νομίζω ότι θα αξιοποιήσω το 4Κ, πιο πολύ με ενδιαφέρει να είναι γρήγορη στη λήψη/επισκόπιση φωτογραφιών.

Last edited:
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Panasonic LX100

Mια χαρα θαναι για φωτο, εχω την ιδια σε χωρητικοτητα 16Μb, στην ΕΜ1 μονο με συνεχη ριπη σε Jpeg+RAW βλεπω διαφορα απο την αντιστοιχη σε read speed και πιο ακριβη Sandisc που καθαριζει πολυ γρηγοροτερα τον buffer της μηχανης, απλα γιατι η Sandisc εχει και την διπλασια ταχυτητα σε write speed, ειναι πιστευω γνωστο οτι οι περισσοτερες καρτες πανω τους γραφουν την maximum read speed π.χ. 94MB/s η Sony και μονο στο κουτι στα ψιλα γραμματα γραφουν την write speed π.χ. 45MB/s οποτε ειναι καλο που το κοιταξες και το ξερεις εκ των προτερων.

Και στο Panasonic 4Κ βίντεο επαρκούν οι κάρτες U1.

Με τις Transcend U3 κάρτες βέβαια να κοστίζουν 30 η 64gb και 55 η 128GB, δεν νομίζω πως υπάρχει λόγος να προτιμήσει κανείς τις U1.

Και στις μέχρι τώρα μηχανές οι πιο πολλές καλές κάρτες με κάποιες ελάχιστες προδιαγραφές ειδικά στις πιο πολλές μηχανές επαρκούν αλλά πρέπει και οι εταιρίες με κάποιο τρόπο να πουλήσουν και τις ακριβότερες οι νέες κάρτες για αυτό και χτίζουν το ανάλογο παραμύθι.

Μια U1 μπορεί να αντεπεξέλθει στο 4K της Panasonic, που είναι ελαφρύ. Εκεί που ενδέχεται (αναλόγως της πολυπλοκότητας της σκηνής) να σκοντάψει είναι στο FHD 200mb/s ALL-I της GH4, γι' αυτό και εκεί προτείνεται U3 κάρτα.

Φυσιολογική εξέλιξη της τεχνολογίας είναι, και είναι καλό που οι κατασκευάστριες εταιρίες καρτών είναι πάντα ένα βήμα μπροστά από τις ίδιες τις μηχανές. Εξάλλου δεν είναι μόνο οι απαιτήσεις στο άδειασμα του buffer εντός μηχανής, αλλά και η ταχύτητα μεταφοράς των αρχείων στον υπολογιστή. Άλλο είναι να περιμένεις 50 δευτερόλεπτα για μεταφορά 3GB με μια U3 κάρτα και άλλο δυόμιση λεπτά με μια U1.
Η U3 είναι τρεις φορές πιο γρήγορη στην ανάγνωση από την U1.

Με το κόστος να έχει πέσει στα μόλις 30 για 64GB κάρτα U3, δεν καταλαβαίνω γιατί να προτιμήσει κανείς U1, έστω και αν η αυξημένη ταχύτητα φανεί μόνο κατά τη μεταφορά των αρχείων στον υπολογιστή. Σε μηχανή που τραβάει βίντεο ή/και μεγάλα αρχεία raw, άρα αρκετά gb κάθε φορά δεδομένων, είναι σημαντική στην πράξη η ταχύτητα ανάγνωσης. Να ήταν σεβαστές οι διαφορές τιμής να το καταλάβω. Έχοντας δώσει 340.000 δρχ. το 1999 για 1GB IBM Microdrive στην πρώτη μου μηχανή, είναι αστείο τώρα το 2014 να ακούω ότι "μας πουλάνε παραμύθι" οι εταιρίες που μας βάζουν να αγοράσουμε 64GB κάρτες U3 με 30 μόλις ευρώ.

Το παραμύθι ποιο είναι δηλαδή, ότι μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά μας με 17 και 16GB U1 κάρτα και πέφτουμε στην παγίδα αν αγοράσουμε κάρτα με τρεις φορές μεγαλύτερη χωρητικότητα και ταχύτητα με 30 δηλ. U3 64GB;

Δεν αντιλέγω ότι υπάρχουν πολύ καλά vfm όπως η ακόλουθη.
http://www.mymemory.de/SDHC/Integral/Integral-32GB-UltimaPro-X-SD-(SDHC)-Class-10-UHS-1-U3---90MB_s
Και εμένα με βολεύει η πιο γρήγορη μεταφορά στο pc για αυτό και ποια παίρνω usb stick μόνο με usb 3.0
Παρόλα αυτά σε μία κάρτα αν η διαφορά τιμής είναι μεγάλη δε θα τρελαθώ να πάρω την ακριβότερη - γρηγορότερη.
Μία ακόμη ένσταση που έχω είναι η συμβατότητα αυτών των νέων καρτών με παλιότερες συσκευές.

Οι διαφορές τιμών μεταξύ U1 και U3 είναι πλέον αμελητέες.

Όσον αφορά τη συμβατότητα:
Σε ποια μηχανή έβαλες U3 κάρτα και δεν δούλεψε;
Οι U3 κάρτες έχουν πλήρη συμβατότητα προς τα πίσω με τις U1, ή αλλιώς class 10.

Και στο Panasonic 4Κ βίντεο επαρκούν οι κάρτες U1.

Με τις Transcend U3 κάρτες βέβαια να κοστίζουν 30 η 64gb και 55 η 128GB, δεν νομίζω πως υπάρχει λόγος να προτιμήσει κανείς τις U1.

Γιάννη, ποιά είναι η Transcend U3; Στο skroutz βλέπω μόνο U1.

Ρωτάω γιατί παλιότερα είχαν κάποιο θέμα οι μηχανές που έπαιρναν sd με τις μεταγενέστερες sdhc.

Δεν μιλάμε για μηχανές-αρχαιολογίες προφανώς. Το ζήτημα είναι γιατί να επιλέξει κανείς U1 έναντι U3, και ειδικά στο θέμα του νήματος που αφορά μηχανή που τραβάει βίντεο, και μάλιστα 4Κ, έστω κι αν δεν την προορίζει για βίντεο την LX100 ο Δημήτρης.
Οι U3 είναι πλήρως συμβατές με U1, δηλ. Class 10.

Γιάννη, ποιά είναι η Transcend U3; Στο skroutz βλέπω μόνο U1.

Όπως οι κάρτες είναι πάντα ένα βήμα μπροστά από τις απαιτήσεις των μηχανών,
έτσι και η αγορά στην Ελλάδα είναι πάντα ένα βήμα πίσω στις ταχύτητες των καρτών.

Από Hong-Kong:
29,48 με δωρεάν μεταφορικά, U3 Transcend 64GB