Panasonic LX100(I) & (II) / LEICA D-Lux (7) & D-Lux (8)

Re: Panasonic LX100

Σήμερα το παραγγέλνω, τελικά αποφάσισα nissin γιατί το αντίστοιχο panasonic / oly μου φάνηκε μεγάλο/εμπροσθοβαρές πάνω στη μηχανή. Ελπίζω να είναι εξίσου εύχρηστο και αποτελεσματικό.

Απάντηση: Re: Panasonic LX100

μοναδική μου ένσταση στο Nissin ειναι (απο οτι εχει γράψει αλλο μέλος ) οτι μαλλον δεν εχει δικο του σενσορα για να κανει φωτομέτρηση σε Auto , οποτε το ξεχνάς σαν επιλογη και αν δουλέψεις με TTL ιςως να δεις αυτη την μικρη καθυστέρηση στο κλειςτρο που είδαμε και μαζι.

Αν ισχύει αυτό, είναι σημαντικό μειονέκτημα για μένα. Είμαστε σίγουροι; Τότε γιατί έχει επιλογή auto το nissin; Μπορείτε να επιβεβαιώσετε όσοι έχετε το nissin;

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Δε βρήκα κάποια σχετικά αναφορά στο νετ. Αναφέρουν ότι και αυτό παρουσιάζει καθυστέρηση στο TTL αλλά όχι ότι δεν παίζει το αυτο.

"2482 wrote:

Just bought the nissin i40.One thing on ttl the speed drops to about 2 fps... (nothing like this happens with nikon). If on manual to will go up to 10 fps though strange. First fault i have found with em1.

-- hide signature --
www.dougiewallace.com
Burst and flash, hmmm.

I guess TTL just adds that delay while it sends the two closely spaced test flashes before the exposure, then thinks about it for a while, then does the exposure and fires the flash again. With flash auto mode or manual mode then there's no pre-thinking, it all happens during the exposure period.

Tested it right now with E-P5 plus FL-36R and yes, same slowdown with TTL as expected. Auto works faster, but with no flash is fastest of all.

Regards..... Guy"

τo Αuto λειτουργει αλλα απο οτι ειπε μελος που το εχει (δες λιγα ποστ πιο πισω ή στο αντιστοιχο νημα της FZ1000) όχι με δικο του σενσορα, οποτε (εγω το λέω αυτο) μπορει να μην εχεις σωστη ρυθμιση εντασης - δυναμης στο φλας για να κανει fill στις υψηλες ταχυτητες, θελει ψαξιμο και δοκιμη, βεβαια και εκεινος το φλας το εχει για Canon , αν ψαχθεις θα δεις οτι καπου στο dpreview εκει που ανακαλυψαμε το προβλημα με το TTL και την καθυστερηση το εγραφε καποιος αλλος οτι δεν εχει σενσορα το Nissin sσε Αutο, αν βρω χρονο θα το ψαξω

Last edited:

Βρε, πού τα βγάζετε τα προβλήματα από κει που δεν υπάρχουν.
Και το Auto δουλεύει και το TTL, με αστραπιαία απόκριση.

Και τίποτε να μη δούλευε, μόνο manual να ήταν, πάλι μονόδρομος θα ήταν για μικρό σώμα το Nissin i40.
Προχώρα άφοβα Δημήτρη.

Βρε, πού τα βγάζετε τα προβλήματα από κει που δεν υπάρχουν.
Και το Auto δουλεύει και το TTL, με αστραπιαία απόκριση.

Γιατι το προβλημα με την υστερηση χρονου στο κλειστρο σε TTL ειναι γεγονος και το κανει με το συμβατο FL600 (το δοκιμασαμε με το Δημητρη) οποτε ειμαι σιγουρος οτι το κανει και με το Nissin, εσυ το εχεις βαλει πανω στην FZ1000 ή στην LX100 και δουλευει απροβληματιστα σε TTL?

Αυτος ηταν και ο λογος που στραφηκαμε στη λειτουργια Auto όπου διαπιστωθηκε μειωση του Lag στο κλειστρο, εννοειται οτι και το Nissin εχει auto και δουλευει αλλα πως ακριβως ειναι το θέμα (με δικο του σενσορα ή οχι), αν ξερεις οτι δουλευει 100% και αποδιδει οπως ακριβως στο TTL δεν υπαρχει προβλημα κανενα.

Re: Απάντηση: Re: Panasonic LX100

Πώς να το δοκιμάσω στην FZ1000 αφού έχω την έκδοση για Sony;

Για MFT περιμένω να αρπάξω το κομμάτι του Δημήτρη, αν τον αφήσεις ποτέ να το πάρει. :p

Τη δική μου άποψη την είπα. Ακόμη και μόνο manual να δούλευε, πάλι θα άξιζε για αγορά το Nissin i40 σε σύγκριση με ογκοδέστερα φλας.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Panasonic LX100

Πώς να το δοκιμάσω στην FZ1000 αφού έχω την έκδοση για Sony;

Για MFT περιμένω να αρπάξω το κομμάτι του Δημήτρη, αν τον αφήσεις ποτέ να το πάρει. :p

Τη δική μου άποψη την είπα. Ακόμη και μόνο manual να δούλευε, πάλι θα άξιζε για αγορά το Nissin i40 σε σύγκριση με ογκοδέστερα φλας.

ναι αλλα ειπες οτι ανακαλυπτουμε προβλημα εκει που δεν υπαρχει ενω δεν εχεις τεσταρει τον συγκεκριμενο εξοπλισμο, ενω εχω δηλωσει ηδη οτι υπαρχει προβλημα και το εχει επιβεβαιωσει και ο Δημητρης ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ σε TTL MODE και ανεφερα συγκεκριμενο ποιο, δεν ειδα να το θιγεις αντιθετα λες οτι σε TTL δουλευει αστραπιαια, πολυ βοηθας ετσι ....

επισης μολις τωρα διαβαζω απο τεστ του Nissin που ψαχνω να δω πως ακριβως μετρα σε AUYO (γιατι ειμαι σιγουρος οτι τελικα μονο εκει θα μπορει να το δουλεψει χωρις υστερηση στο κλειστρο) :

<<There’s also an Auto setting, but this deactivates the power dial, so, for me, this setting is meaningless>>, οποτε σε bounce, με φιλτρα στον φακο κλπ. καμια δυνατοτητα αυξομειωσης της εντασης σε Auto mode εφοσον λαθεψει

μηπως μπορεις καποιος να επιβεβαιωσει οτι δεν εχει auto iso σε manual mode (στο βιντεο ) ?
Τι κουλο ειναι παλι αυτο απο τη panasonic ?

καμια Panasonic δεν ειχε τουλαχιστον στις μ43 μονο η Olympus μεσω ειδικης επιλογης στα μενου, αλλα το ευχαριστο ειναι οτι διαβασα προχθες οτι μαλλον εχει (σε φωτο δεν ξερω σε βιντεο) εκτος αν ηταν στην GM5 που κοιταζα επισης, ο Δημητρης ειναι ο πλεον καταλληλος να σου απαντησει

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Panasonic LX100

Ναι, προφανώς μόνο σε Sony mount το τέσταρα το i40.

Εσύ δεν τέσταρες το i40 γενικά, ανεξαρτήτως mount, και ψάχνεις λόγους να μην το πάρει. :p

Επειδή είχε υστέρηση με το Olympus, εικάζεις ότι θα έχει πρόβλημα και με το i40;

Γιατί δεν τσεκάρει κάποιος που έχει το nissin αν δουλεύει σωστά σε auto; π.χ. ο Γιάννης στη sony;

Επίσης, έχετε βρει καλύτερη τιμή από ευρωπαϊκό κατάστημα από τα 145 που έχει στο amazon.de ;

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Panasonic LX100

Ναι, προφανώς μόνο σε Sony mount το τέσταρα το i40.

Εσύ δεν τέσταρες το i40 γενικά, ανεξαρτήτως mount, και ψάχνεις λόγους να μην το πάρει. :p

Επειδή είχε υστέρηση με το Olympus, εικάζεις ότι θα έχει πρόβλημα και με το i40;

ναι βρε Γιαννη γιατι το FL600 ειναι στην ουσια το ιδιο με το Panasonic και γιατι το προβλημα με το TTL το ξερω απο σχεδον ολες τις μηχανες της Olympus που το παρουσιαζουν με εξαιρεση την ΕΜ1 (που εχει βελτιωθει πολυ αλλα δεν ειναι στα επιπεδα των 4/3 μηχανων), μαλιστα οταν το ειδα να συμβαινει με την LX100 χαμογελασα και ειπα του Δημητρη κοιτα μολις το βαλουμε σε Auto θα δουλεψει πιο γρηγορα το κλειστρο και εγινε ακριβως ετσι, τα εγραψα αναλυτικα στο mini review αλλα αυτο που μας εκαιγε ηταν ο συγχρονισμος στις υψηλες ταχυτητες κατι που επιβεβαιωσαμε και πιστευω πως θα δουλευει και με το Nissin, μιας και ειδα στις προδιαγραφες οτι μαλλον εχει FP mode, το κουφο ειναι οτι στο FL600 που το FP mode υπαρχει σαν επιλογη στο φλας απο το mode dial εξαφανιστηκε και το φλας αυτοματα αναγνωριζε τις υψηλες ταχυτητες σε οποιοδηποτε Α,S,M,P mode,

επισης κατι που ειδα στο Nissin και το γραφω για να το ξερετε : ¨The video-light cannot be combined with flash-mode , στο FL600 δουλευει κανονικα σαν προβολακι με 4 επιπεδα εντασης και στην φωτογραφια.
Επισης εδω αναφερει αστοχια στο ξυπνημα του φλας σε ασυρματη λειτουργια : http://www.dpreview.com/forums/post/54723134

Δημητρη δεν ειναι ιδια μηχανη η Sony, καθε εταιρια εχει τα δικα της, εδω το προβλημα με το TTL ειναι στον σχεδιασμο της μηχανης οχι των φλας, τα ιδια φλας (Νιssin, Olympus κλπ) παιζουν αστραπιαια στα παλια σωματα 4/3 και στην ΕΜ1 και πιθανον και σε καποιες premium Panasonic GH4 κλπ.

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Panasonic LX100

Τον πραγματικό λόγο που δεν συμπαθείς το Nissin i40 δεν κατάλαβα.

Εκτός και αν πέφτω τόσο έξω, έτσι όπως σε διαβάζω. :p

Γιατί δεν τσεκάρει κάποιος που έχει το nissin αν δουλεύει σωστά σε auto; π.χ. ο Γιάννης στη sony;
Επίσης, έχετε βρει καλύτερη τιμή από ευρωπαϊκό κατάστημα από τα 145 που έχει στο amazon.de ;

Το τέσταρα, είναι αστραπιαία η απόκριση, το έγραψα πιο πάνω.
Όπως πολύ σωστά λέει ο Κώστας, αυτό δεν εξασφαλίζει ότι θα συμβεί το ίδιο σε άλλο mount/μηχανή.

Ακόμη πιο μικρή σχέση όμως έχει η απόδοση του Olympus φλας πάνω στην LX100, για να βγάλουμε συμπέρασμα για το i40 πάνω στην LX100.

Η τιμή είναι πολύ καλή του amazon.de. Η foto-erhardt το έχει 140 αλλά με τη διαφορά στα μεταφορικά μπορεί να βγει και ακριβότερο.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Panasonic LX100

εξω πεφτεις 200%, μαλιστα στον Δημητρη του ειπα να το δει γιατι ειναι πολυ καλο και ελαφρυ απλα να ειναι σιγουρος οτι δουλευει σωστα, το θεωρω πλεονεκτημα που με δυο ροδελες κανει τα παντα και σιχαινομαι (επειδη εχω πρεσβυωπια) τις οθονες LCD ειδικα τις μικρες οπως αυτη του FL600 καθως και την μικρη ροδελα pad που εχει αλλα δεν ρωτησε κανεις για αυτα να τα πω ....

Ακόμη πιο μικρή σχέση όμως έχει η απόδοση του Olympus φλας πάνω στην LX100, για να βγάλουμε συμπέρασμα για το i40 πάνω στην LX100
να το πω ακομη μια φορα δεν ειναι θεμα συμβατοτητας φλας αλλα ικανοτητος σωματος εκτος και αν το flash μου εχει θεμα που δεν νομιζω γιατι δουλευει αψογα σε 4/3 σωματα, σωστα στην ΕΜ1, οχι σωστα στην ΕΜ5,ΕΜ10 , το ιδο και το FL 50R, βαζω στοιχημα οτι και αυτο να βαλω στηνLX100 την ιδια υστερηση θα εχει σε TTL mode, αν η Νισσιν εχει κανει τα φλας της πιο συμβατα μαγκια της αλλα δεν ειναι αυτο ειναι το κυκλωμα TTL της μηχανης

Εδω θα βρειτε περισσοτερες πληροφοριες :
http://m43photo.blogspot.no/2013/05/ttl-flash-delay.html

Last edited:

Αχ βρε παιδιά, διαβάστε λίγο πιο προσεκτικά τις ενστάσεις του kbouk αλλά και τις δικές μου λίγες σελίδες πιο πίσω.....

Σίγουρα χωρίς δοκιμή LX100 με i40 σίγουρος δεν μπορεί να είναι κανεία 100%. AΛΛΑ:

- Οι m43 μηχανές με χρήση ttl φλας γίνονται λίγο πιο αργές στην απόκριση του κλείστρου. Είχα παλιότερα Lumix G10 και GH1 με nissin Di466 και το επιβεβαιώνω. Ήταν και ο λόγος που δεν συνέχισα στο σύστημα m43. Ο kbouk από ότι γράφει το έχει επιβεβαιώσει σε περισσότερες και πιο σύγχρονες. Αλλά σε λειτουργία auto (του φλας επαναλαμβάνω όχι της μηχανής) αυτό όπως διαπίστωσε ο kbouk εξαλείφεται. Δεν έχει να κάνει με "καπρίτσιο" του i40 ως μοντέλο φλας. Σε Canon λειτουργεί άριστα όπως οποιοδήποτε συμβατό φλας canon.

- Όπως ήδη έγραψα, το i40 που έχω σε έκδοση Canon δεν έχει δικό του φωτοκύταρο, στο auto απλά αγνοεί τα περιστροφικά χειριστήρια. Tώρα να έχει και να μην το πρόσεξα; το 1ο πράγμα που έψαξα στο manual του ήταν, να το ξαναψάξω αν είναι. Μάλλον το έχουν για να διευκολύνουν το remote manual για να μην υπάρχει confict μεταξύ τιμής από μενού μηχανής και θέση διακόπτη. Δεν ξέρω τι παίζει σε έκδοση m43. Διαβάστε το manual αν το βρείτε κάπου, σε μένα γράφει ξεκάθαρα τι κάνει.

- Υποθέτοντας λοιπόν ότι δεν έχει auto δική του φωτομέτρηση, ΕΙΔΙΚΑ για την LX100 και το leaf shutter, σε υψηλές ταχύτητες κλείστρου θα λειτουργεί σε FP, όπως και ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΗ m43 μηχανή με focal plane shutter. Ενώ με το FL600, όπως διαπίστωσε ο kbouk, εχεις και τη λειτουργία auto που ΠΙΘΑΝΟΝ θα εκμεταλέυεται καλύτερα την ισχύ του φλας σε υψηλές ταχύτητες κλείστρου συν την ταχύτερη απόκριση στο πάτημα συν καλύτερη ριπή.

- Σε manual χρήση φυσικά θα είναι μια χαρά, κι αυτό και οποιοδήποτε άλλο από τα 200 μοντέλα φλας που υπάρχουν να βάλεις πάνω. Απλά το i40 είναι το μικρότερο.

Φυσικά το ttl συνήθως είναι ακριβέστερο του auto του φλάς. Aλλά στις m43 καθυστερεί λίγο την απόκριση. Για καθημερινή χρήση αυτό δεν ενοχλεί. Αν όμως πάτε να βγάλετε μια βάπτιση με m43 μηχανή και φλας σε ttl πολύ πιθανόν να έχετε ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ πιο αργή απόκριση στο πάτημα του κλείστρου ακόμα και σε σχέση με μια rebel των 300 ευρώ. Σας μιλώ από προσωπική εμπειρία.

Τα γράφω αυτά γιατί η LX100 έχει το leaf shutter το οποίο και θεωρώ ένα από τα μεγάλα της πλεονετκήματα. Το i40 κατά τα άλλα είναι πολύ καλό και μικρό, το συμπαθώ πολύ και το έχω αγοράσει. Αλλά για την LX100 θα το σκεφτόμουν ΚΑΙ γιατί είναι m43 ΚΑΙ γιατί έχει leaf shutter. Συγχωρέστε τα κεφαλαία, για καλό τα γράφω μην κάνετε αγορά και την μετανιώσετε.

Last edited:

... Απλά το i40 είναι το μικρότερο.

Θα έλεγα ότι είναι καίριας σπουδαιότητας το στοιχείο του όγκου/βάρους σε μικρά σώματα μηχανών, αλλιώς δεν θα το κοιτούσαμε το i40, έτσι δεν είναι;

Από κει και πέρα, εκ του ασφαλούς θα το αγοράσει ο Δημήτρης το i40 να το δοκιμάσει στην LX100, αφού δεσμεύτηκα να του το αγοράσω (στην πλήρη τιμή), αν για οποιονδήποτε λόγο δεν τον ικανοποιήσει.

Τότε με το καλό, μια χαρά θα είναι το φλασάκι.... Για καθημερινή χρήση το μέγεθος και η λειτουργικότητα - όπου εκεί είναι κορυφαίο - όντως μπορεί να είναι σημαντικότερα.
Και από εμφάνιση είναι... ερωτεύσιμο:flipout:

Το έχεις το i40, γι' αυτό και με νιώθεις.

Και manual να δουλεύει μόνο, δεν θα δυσανασχετήσω καθόλου.

Βαρέθηκα τις ανάποδες μελιτζάνες πάνω στις μηχανές. :flipout: