Panasonic Plasma G30 : Reviews - Εντυπώσεις - Σχόλια

Επικοινώνησα με το κατάστημα και μου είπαν ότι την Τρίτη θα έχω καινούρια! Οπότε την πακετάρω και την επιστρέφω. Πάντως, μου κάνει εντύπωση η ευκολία με την οποία μου την αλλάζουν...

Σήμερα μου αλλάξαν την g30 με το ένα κολλημένο υποεικονοστοιχείο! Δυστυχώς η καινούρια έχει δύο κολλημένα υποεικονοστοιχεία:bigcry:. Μου φαίνεται ότι πρέπει να σταματήσω να ασχολούμαι και να απολαύσω τη νέα μου τηλεόραση. Ελπίζω όταν "γράψει" ώρες να εξαφανιστούν! Το μόνο που λείπει τώρα είναι το WD TV Live!:BDGBGDB55:

Το ξερω οτι μπορω να ορισω το color space (ετσι λεγεται?!) ή το dynamic range (μηπως λεγεται ετσι?!) ΚΑΙ απο το nVidia control panel της GTX260 μου (δες screenshot above) αλλα ΚΑΙ απο τα settings του madVR που χρησιμοποιω!

Η τηλεοραση μου ομως τα δεχεται και τα δυο αυτα? Δηλαδη μπορει να αναπαραγει μεχρι και RGB Full (ή αλλιως, Dynamic range 0-255)?

Βασικα, ολο αυτο μου προεκυψε επειδη πηγα να κανω ενα υποτυπωδες "calibration", μια δυο ρυθμισεις ρε παιδι μου με το AVSHD 709 και...ουτε που φαινοταν σχεδον τα patterns :(
Μεσω του madVR στο 0-255 τα επαιζα.

Οταν αλλαξα σε 16-235, τα patterns φανηκα κανονικα.

Ειδα και λιγο απο ταινιες και στα 2 ευρη (dynamic range).
Και με ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΚΠΛΗΞΗ διαπιστωσα οτι ΧΑΝΩ πληροφορια, δηλαδη υπαρχουν πραγματα στην ταινια που ΔΕΝ φαινονται καθολου, που ΕΞΑΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ, οταν παιζει σε 0-255! Εγω το παρατηρησα σε σκοτεινες σκηνες, αλλα μαλλον συμβαινει το ιδιο και σε πολυ φωτεινες σκηνες!

Μετα το εβαλα στο 16-235. Μιλαω παντα ΚΑΙ για το nvidia control panel ΚΑΙ για τον madVR. Σε αυτο το ευρος, οτι ειναι να φανει στην ταινια, φαινεται! Δεν χανεται, δεν εξαφανιζεται τιποτα. Φαινεται ομως διαφορετικα...

ΔΕΝ ξερω αν το 16-235 "ξεπλενει" ή αν το 0-255 "καιει".
Δεν ξερω ποιο ειναι το σωστο! Ποιο συνισταται!
Γι' αυτο λεω απλα: ειναι διαφορετικα.

Πεστε μου εσεις παρακαλω ποιο ειναι το σωστο! Με καποια συγχρονα links και με αποψεις.

Υσ: ΟΛΑ τα παραπανω τα βλεπω παντα στο default THX mode. Παντα.

16-235

Η τηλεόραση πρέπει να ρυθμιστεί έτσι ώστε οτιδήποτε κάτω απο το 16 να το δείχνει μαύρο και οτιδήποτε πάνω απο το 235 λευκό.

16-235

Η τηλεόραση πρέπει να ρυθμιστεί έτσι ώστε οτιδήποτε κάτω απο το 16 να το δείχνει μαύρο και οτιδήποτε πάνω απο το 235 λευκό.

Ευχαριστω για την σαφη απαντηση.

Τελικα, δεν ξερει κανεις να πει τι dymanic range (ή color space λεγεται?), τελος παντων τι δεχεται και μπορει να παιξει η G30? Μπορει δηλαδη να αναπαραγει απο 0-255?

Επειδη ολο αυτο ειναι κυριως θεμα madVR renderer και αναπαραγωγης μεσω MPC-HC γενικοτερα, θα μεταφερω την ερωτηση μου στα αντιστοιχα threads.

Να διευκρινησω κατι που ανεφερα στα προηγουμενα μυνηματα μου μονο: δεν γινεται φυσικα να ορισεις το dynamic range και απο τον madVR και απο το nvidia control panel. Σε ενα απο τα δυο το οριζεις, οπως φαινεται και στο screen-shot.

Παντως οταν παιζω με madVR και προσπαθω να αλλαξω κατι στο nvidia control panel, πχ. να αλλαξω το brightness ή το saturation, ετσι για λογους testing, δεν καταλαβαινει τιποτα... Αντιθετως οταν παιζω ενα κοινο .avi αρχειο με Windows Media Player, οι αλλαγες συμβαινουν live και τις βλεπω στην οθονη της τηλεορασης.

Η μονη "διεξοδος" που βρηκα ωστε να εχω PC levels (0-255) στον madVR --που οπως λεγεται τα "απαιτει" για να δωσει τα μεγιστα-- και ταυτοχρονα να "φωτισω" , (να "ξεκαψω"?) λιγο την εικονα μου ειναι παιζοντας λιγο με το Gamma μεσα στον madVR.

Αλλα αυτο αποτελει θεμα αλλου νηματος, οποτε μεταφερομαι εκει.

Παντως ΑΝ ξερει καποιος, ας πει αν διαθετει η G30 καποιο setting στο menu της σχετικα με αυτα (τα 0-255 και 16-235)

Ευχαριστω.

Ευχαριστω για την σαφη απαντηση.

Τελικα, δεν ξερει κανεις να πει τι dymanic range (ή color space λεγεται?), τελος παντων τι δεχεται και μπορει να παιξει η G30? Μπορει δηλαδη να αναπαραγει απο 0-255?

Επειδη ολο αυτο ειναι κυριως θεμα madVR renderer και αναπαραγωγης μεσω MPC-HC γενικοτερα, θα μεταφερω την ερωτηση μου στα αντιστοιχα threads.

Να διευκρινησω κατι που ανεφερα στα προηγουμενα μυνηματα μου μονο: δεν γινεται φυσικα να ορισεις το dynamic range και απο τον madVR και απο το nvidia control panel. Σε ενα απο τα δυο το οριζεις, οπως φαινεται και στο screen-shot.

Παντως οταν παιζω με madVR και προσπαθω να αλλαξω κατι στο nvidia control panel, πχ. να αλλαξω το brightness ή το saturation, ετσι για λογους testing, δεν καταλαβαινει τιποτα... Αντιθετως οταν παιζω ενα κοινο .avi αρχειο με Windows Media Player, οι αλλαγες συμβαινουν live και τις βλεπω στην οθονη της τηλεορασης.

Η μονη "διεξοδος" που βρηκα ωστε να εχω PC levels (0-255) στον madVR --που οπως λεγεται τα "απαιτει" για να δωσει τα μεγιστα-- και ταυτοχρονα να "φωτισω" , (να "ξεκαψω"?) λιγο την εικονα μου ειναι παιζοντας λιγο με το Gamma μεσα στον madVR.

Αλλα αυτο αποτελει θεμα αλλου νηματος, οποτε μεταφερομαι εκει.

Παντως ΑΝ ξερει καποιος, ας πει αν διαθετει η G30 καποιο setting στο menu της σχετικα με αυτα (τα 0-255 και 16-235)

Ευχαριστω.

To 16-235 είναι το στάνταρ της βιομηχανίας για τις τηλεοράσεις. Δηλαδή το υλικό που αναπαράγεις είναι αποθηκευμένο με αυτή την μορφή είτε με βαση το πρότυπο Rec. 601 για SD ή με βάση το Rec.709 για HD. Το 0-255 είναι χαρακτηριστικό των PC και ίσως στην HTPC να βρεις και σχετικό νήμα.

Νομίζω ότι στις προηγμένες ρυθμίσεις μαζί με το IFC και το 24p smooth κλπ πρέπει να υπάρχει κάποια επιλογή για είσοδο DVI ή κάπως έτσι. Αυτή πρέπει να αλλάζει σε 0-255 για PC. Σε κάποιες άλλες τηλεοράσεις αναφέρεται σαν "HDMI Βlack Level" αν θυμάμαι καλά.

Last edited:
To 16-235 είναι το στάνταρ της βιομηχανίας για τις τηλεοράσεις. Δηλαδή το υλικό που αναπαράγεις είναι αποθηκευμένο με αυτή την μορφή είτε με βαση το πρότυπο Rec. 601 για SD ή με βάση το Rec.709 για HD. Το 0-255 είναι χαρακτηριστικό των PC και ίσως στην HTPC να βρεις και σχετικό νήμα.

Νομίζω ότι στις προηγμένες ρυθμίσεις μαζί με το IFC και το 24p smooth κλπ πρέπει να υπάρχει κάποια επιλογή για είσοδο DVI ή κάπως έτσι. Αυτή πρέπει να αλλάζει σε 0-255 για PC. Σε κάποιες άλλες τηλεοράσεις αναφέρεται σαν "HDMI Βlack Level" αν θυμάμαι καλά.

Ευχαριστω πολυ για τις ξεκαθαρες και εμπεριστατωμενες απαντησεις!!

Το υλικο που αναπαραγω απο το PC μου ειναι μονο .mkv αρχεια και ολα λενε Color space: YUV. Οποτε να υποθεσω οτι πρεπει να θεσω 16-235 στον madVR για να παιζει σωστα?

Ολα αυτα δεν θα τα ρωταγα αν δεν ελεγαν οτι ο madVR "απαιτει" 0-255...Νομιζω οτι μεχρι και ο ιδιος ο developer του το λεει, δεν εχω τωρα προχειρο link.

Τελος, η τηλεοραση μου ειναι συνδεδεμενη με HDMI με το PC.

Πουθενα, και σε κανενα screen mode (Cinema, THX, Κανονικο κλπ) δεν βρηκα απο που να αλλαξω μεταξυ 0-255 και 16-235...

Που είναι ο κοπρίτης ο Χατζηγεωργίου όταν τον χρειαζόμαστε? :flipout::flipout::flipout:

Με τα πισιά δεν τα πάω καλά οπότε μη μου βάζεις δύσκολα :grandpa:

Πουθενα, και σε κανενα screen mode (Cinema, THX, Κανονικο κλπ) δεν βρηκα απο που να αλλαξω μεταξυ 0-255 και 16-235...

Δεν νομίζω ότι έχει σχέση με τα Cinema, THX κλπ, βεβαιώσου όμως ότι έχεις επιλεγμένη την είσοδο HDMI με την οποία έχεις συδέσει το PC όταν ανοίγεις τις προηγμένες ρυθμίσεις.

Αν έχεις εύκαιρο το εγχειρίδιο χρήσης ρίξε μια ματιά εκεί που έχει τα μενού και φαίνονται οι διάφορες επιλογές προηγμένων ρυθμίσεων.

Last edited:
Που είναι ο κοπρίτης ο Χατζηγεωργίου όταν τον χρειαζόμαστε? :flipout::flipout::flipout:

Με τα πισιά δεν τα πάω καλά οπότε μη μου βάζεις δύσκολα :grandpa:

Δεν νομίζω ότι έχει σχέση με τα Cinema, THX κλπ, βεβαιώσου όμως ότι έχεις επιλεγμένη την είσοδο HDMI με την οποία έχεις συδέσει το PC όταν ανοίγεις τις προηγμένες ρυθμίσεις.

Αν έχεις εύκαιρο το εγχειρίδιο χρήσης ρίξε μια ματιά εκεί που έχει τα μενού και φαίνονται οι διάφορες επιλογές προηγμένων ρυθμίσεων.

Ενταξει, ευχαριστω :)

Πουθενα στην TV δεν βρηκα απο που να αλλαξω το dynamic range (αυτο το 0-255 σε 16-235 και αντιστροφα). Το μονο που βρηκα, οταν φυσικα βλεπω το desktop μου στην TV μου, ειναι :

-- Ρυθμισεις --> Τυπος περιεχομενου HDMI. To οποιο το εχω στο "AYTOMATA"

Μια τελευταια ερωτηση για σενα, ή οποιον αλλο ξερει:

Οι περισσοτερες ταινιες μου λενε στα χαρακτηριστικα τους:
Color Space = YUV

Αυτο το YUV color space πως αναπαραγεται καλυτερα (σωστοτερα) στην τηλεοραση μου?

-- Με 0-255 ?
--ή με 16-235?

ιωάννα κάνε μια ερώτηση στο νήμα του madvr. σωστά λές οτι θέλει 0-255. αρα στην κάρτα βάζεις rgb τις επιλογές τις άλλες δεν τις πειράζεις (let the player decide) και τον madvr βάζεις 0-255.

τώρα στην τηλεόραση χωρίς να είμαι σίγουρος μπορεί στα settings του hdmi να έχεις επιλογές limited or νορμαλ.

Καλησπέρα σας! Είμαι στη διαδικασία στρωσίματος για την G30 (20 ώρες περίπου) και έχω παρατηρήσει σε ταινίες με σκοτεινα πλάνα το εξής φαινόμενο. Στα απολύτως σκοτεινά σημεία έχω βαθύ μαύρο, ενώ στα λιγότερο σκοτεινά παρουσιάζεται ένα είδος χιονιού. Δέιτε και τις φωτογραφίες και πείτε μου αν είναι φυσιολογικό ή όχι.http://www.avclub.gr/forum/images/smilies/newsmilies/bigcry.gifIMG_0059.jpg

IMG_0061.jpg

Καλησπέρα φίλε μου.

Αυτό που βλέπω δεν μου μοιάζει και πολύ φυσιολογικό, αλλά δεν είμαι σίγουρος τι βλέπω.

Αν μπορείς ανέλυσε λίγο περισσότερο που και πότε εμφανίζεται το πρόβλημα. Σε κάποιο κομμάτι της εικόνας παίρνεις τα χιόνια που λες ενω σε κάποιο άλλο κομμάτι όλα είναι οκ ?

Η φωτό είναι τραβηγμένη από πολύ κοντα (20 εκ.). Το φαινόμενο εμφανίζεται στα φωτεινά σημεία (απλά έβαλα δύο διαφορετικής φωτεινότητας σημεία για να δειτε τη διαφορά), δεν είναι στατικό και το έχω παρατηρήσει και στο άσπρο της κυλιόμενης μπάρας (πάντα από πολύ κοντά). Δεν μπορώ να το εξηγήσω, αλλά αφορα όλη την οθόνη σαν ένα φιλμ από ''μπιμπικια'' στην οθόνη, σαν τα εικονοστοιχεία μιας τυπωμένης εικόνας σε εφημερίδα!

Εγώ νομίζω ότι είναι απλά dithering.
Θα σε συμβούλευα να έβαζες μια φωτογραφία από το χαμηλό μέρος του φάσματος (π.χ. από το 0 μέχρι το 16 IRE), και να εξέταζες το κάθε χρώμα χωριστά.

Εμένα πάλι μετά την περιγραφή πιο πολύ σαν PWM noise μου ακούγεται, το οποίο είναι φυσιολογικό να παρατηρείται από πολύ κοντά σε κάθε πλάσμα αλλά δεν πρέπει να ενοχλεί από την συνηθισμένη απόσταση θέασης.

Mάλλον πρόκειται για το dithering που εφαρμόζουν οι Plasma στις κατώτερες διαβαθμίσεις του γκρι...

Aυτές οι κουκίδες, εν είδη χιονοθύελλας, που φαίνονται στις πολύ σκοτεινές αποχρώσεις του γκρι, αν και έχει καθιερωθεί να τις λέμε PWM Noise κι αυτές, στην πραγματικότητα πρόκειται περί dithering που εφαρμόζεται στα χαμηλά IRE για την ορθή αναπαράστασή τους στις Plasma.

Εφόσον περιορίζονται μόνο στις σκοτεινές αποχρώσεις του γκρι, είναι φυσιολογικές και αν τις βλέπουμε αυξημένες, καλό είναι να ελέγξουμε για την σωστή ρύθμιση της φωτεινότητας της οθόνης μας.

Αν οι κουκίδες απλώνονται σε όλη την εικόνα, τότε ενδέχεται να πρόκειται για αυξημένο PWM Noise λόγω κάποιου προβλήματος στο πάνελ ή την οδήγησή του...

Το φαινόμενο που περιγράφετε όλοι εδώ, αν και έχει καθιερωθεί να αναφέρεται ως PWM noise, στην πραγματικότητα, δεν είναι. Πρόκειται για dithering, που επισυμβαίνει στα χαμηλά IRE (σκοτεινές αποχρώσεις όλων των χρωμάτων), ώστε να μπορούν αυτές να αποδωθούν με γραμμικότητα.

Οι πρώτες Plasma δεν εμφάνιζαν αυτό το φαινόμενο, γιατί τότε ο αριθμός των αναφλέξεων του αερίου ήταν ταυτόσημος του εκφραζόμενου bit φωτεινότητας. Στην πορεία, καθώς αναπτύχθηκαν ταχύτεροι οδηγοί, για την αύξηση της φωτεινότητας των πάνελ, υιοθετήθηκαν μοντέλα οδήγησης με αυξημένο αριθμό αναφλέξεων. Αυτό οδήγησε όμως σε μεγάλες διαφορές απόδοσης φωτεινότητας από το μαύρο στο χαμηλότερο σκαλί και ακολούθως στα πρώτα βήματα, οπότε και επιστρατεύτηκε το dithering για να επαναφέρει τη χαμένη "γραμμικότητα".

Στις πολύ χαμηλές αποχρώσεις του γκρι, δίπλα στο μαύρο, κατά κανόνα, στις Panasonic φαίνεται σαν πρασινο-γκρι κουκίδες που χορεύουν, στις LG/Samsung σαν μπλε-κόκκινες κουκίδες που χορεύουν. Στις λίγο υψηλότερες αποχρώσεις, περίπου μέχρι 20-30 IRE, δημιουργεί αυτή την αίσθηση βρασίματος που έχει περιγραφεί.

edit: Με προλάβατε οι Γιώργηδες... :ernaehrung004:

Μάλλον κάποια ρύθμιση θα είναι. Έχω τα πάντα πολύ χαμηλά ρυθμισμένα. Νομίζω πως πρόκειται για dithering. Το έχει όμως παρατηρήσει κανείς άλλος; Να και μια ακόμη φωτό

Attachments

• IMG_0062.jpg
    IMG_0062.jpg
    58.7 KB · Views: 109
Εμένα πάλι μετά την περιγραφή πιο πολύ σαν PWM noise μου ακούγεται, το οποίο είναι φυσιολογικό να παρατηρείται από πολύ κοντά σε κάθε πλάσμα αλλά δεν πρέπει να ενοχλεί από την συνηθισμένη απόσταση θέασης.

Define PWM noise, γιατί νόμιζα ότι είχαμε γλιτώσει από αυτό εδώ και χρόνια...

Μάλλον κάποια ρύθμιση θα είναι. Έχω τα πάντα πολύ χαμηλά ρυθμισμένα. Νομίζω πως πρόκειται για dithering. Το έχει όμως παρατηρήσει κανείς άλλος; Να και μια ακόμη φωτό

Στην δική μου U20, και από την θέση θέασης. Στις φτηνές πανασόνικ, πιο πολύ dithering υπάρχει, παρά χρώμα. Στις πιο ακριβές, σαν την δική σου, πρέπει να είναι πιο περιορισμένο, αλλά πάντα υπαρκτό.

Όσον αφορά εμένα, έχω την εντύπωση ότι δεν υπάρχει πλάσμα που να μπορεί να δείξει όλα τα χρώματα χωρίς dithering.

Ναι, dithering είναι...
Δεν μπορείς να κάνεις κάτι για αυτό. Σε ενοχλεί από την θέση θέασης;
(Π.χ. στην δική μου U20, αν βλέπεις πρόσωπο στο περίγραμμά του - λαιμό μάγουλα που είναι σκοτεινοί τόνοι, εισάγεται dithering με πολύ πράσινο, κάνοντας ένα πράσινο "γενάκι" σε όλους)